Въпрос към християните.

• 23 420
  • 456
  •   1
Отговори
# 165
За Бог, да, но за Исус- не. Като започнем от изписването на името му.

# 166
  • София
newsm78 Нещо не схванах, за какво става дума... Thinking

# 167
Защо мислиш така? Аргументирай се. Peace

Тук става въпрос за обективни знания по въпроса, а не за някаква антропоморфична представа, която може да има всеки един от представителите на отделните религии за Бога. Обективните духовни факти показват, че Христос носи божественият принцип в земната еволюция. Реалната представа за Божественото на човек е възможна само чрез осъзнаването на Христовия принцип, като обективен духовен факт.
 Освен това, за разлика от другите религии християнството почита пълната свобода за избор. Човек сам решава дали да приеме Христовият принцип в пълна свобода. Тук се проявява една много характерна черта на истинското християнство, а именно признаването на правото за свободен избор на всяка една отделна човешка индивидуалност.
 Тук не става дума за някакви религии. Тук става дума за обективни духовни факти. Религията е само една преходна степен, която човек по необходимост преминава в пътя си към реалния духовен живот. С това не казвам, че тази степен не е необходима за човешкото развитие, но тя си остава само един преход и нищо повече.

# 168
Мили съфорумци, Библия и Коран се пишат с главна буква, именно защото са свещенни книги на дадено вероизповедание, моля спазвайте това правописно право, поне от уважение към споменатите религии.

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 10:51 от zila1

# 169
Пък аз си мислех, че заглавието на всяка книга се пише с главни букви.  Grinning

# 170
Пък аз си мислех, че заглавието на всяка книга се пише с главни букви.  Grinning
Наясно съм с това, но в темата видях конкретно тази грешка, затова посочих именно нея.  Grinning
А и случаят с упоменатите книги е малко по-особен. Не бих нарекла думата "Библия" заглавие на книга...

# 171
За мен е книга, от една страна, от друга- нещо различно, но като носител на определени идеи и информация в писмен вид си остава книга. И независимо дали някой я приема като нещо по- различно от книга или не, правилото за заглавието си остава приложимо. Т.е. не с идеята, че "се пишат с главна буква, именно защото са свещенни книги на дадено вероизповедание" следва да се мотивира отстраняването на посочената грешка.

# 172
Следнте думи трябва да бъдат изписвани с главни букви в статиите от OrthodoxWiki:

Бог (когато се използва като собствено име), Господ, Христос и Троица
Църквата, когато се отнася за общността на християните (обаче църква за отделна сграда)
Писанието, съответно Светото Писание, когато става дума за Библията (обаче с малка буква, когато се отнася за писанията на други религии — тогава името се схваща като нарицателно, а не като собствено)

Изобщо, всичко, което се отнася до Бог, се пише с главна буква според българските правописни правила.

# 173
Следнте думи трябва да бъдат изписвани с главни букви в статиите от OrthodoxWiki:

Църквата, когато се отнася за общността на християните (обаче църква за отделна сграда)
Писанието, съответно Светото Писание, когато става дума за Библията (обаче с малка буква, когато се отнася за писанията на други религии — тогава името се схваща като нарицателно, а не като собствено)

Изобщо, всичко, което се отнася до Бог, се пише с главна буква според българските правописни правила.
За първите думи не говорим.
За писане собствени имена и заглавия на книги- също, там никой не спори.
За граматическо правило: "всичко, което се отнася до Бог, се пише с главна буква според българските правописни правила" не знам. Ако е правило на определена общност пък не ме касае.
Понятието "Библия" означава точно наименование на определена книга и по- специално на сборник свещени книги както и наименование на писмен исторически човешки паметник- двете причини за изписването му с главна буква.
Да има отношение към други религии и техните писания Библията не намирам.

Аз това намирам по въпроса за главните букви:
"Забележка:
o Имената на месеците, дните на седмицата, народностите, езиците, вероизповеданията се пишат с малка буква: славянин, български език, християнин."
http://asl-bg.com/club/printview.php?t=5920&start=0
http://www.bsd.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=11

Ето за името на книгата:
"Древният град Библос (дн. Джубейла) е старо финикийско пристанище на около 40 км (25 мили) на север от Бейрут в Ливан. Библос е един от най-старите продължително населени градове в целия свят. Първите заселвания датират по време на неолитния период 7000 години пр.н.е. Финикийската писменост стои в основата на европейските писмености. Финикийците са били и главни търговски посредници на материали за писане. Затова и тяхното търговско пристанище определя гръцкото наименование на книгата: η βίβλος, в деминутивно множествено число: τα βιβλία – книжки. Още в Книга на Макавеите, 8:23, сборникът свещени еврейски книги се нарича βίβλος, а в Книга на пророк Даниил, 9:2, βίβλοι. В документи от края на 1 век вече се среща наименованието τα βιβλία (книгите). Това наименование навлиза през латински във всички европейски езици."
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%8F

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 13:26 от Judy

# 174
Мили съфорумци, Библия и Коран се пишат с главна буква, именно защото са свещенни книги на дадено вероизповедание, моля спазвайте това правописно право, поне от уважение към споменатите религии.
Пък аз си мислех, че заглавието на всяка книга се пише с главни букви.  Grinning
Наясно съм с това, но в темата видях конкретно тази грешка, затова посочих именно нея.  Grinning
А и случаят с упоменатите книги е малко по-особен. Не бих нарекла думата "Библия" заглавие на книга...
За мен е книга, от една страна, от друга- нещо различно, но като носител на определени идеи и информация в писмен вид си остава книга. И независимо дали някой я приема като нещо по- различно от книга или не, правилото за заглавието си остава приложимо. Т.е. не с идеята, че "се пишат с главна буква, именно защото са свещенни книги на дадено вероизповедание" следва да се мотивира отстраняването на посочената грешка.

За първите думи не говорим.
За писане собствени имена и заглавия на книги- също, там никой не спори.
За граматическо правило: "всичко, което се отнася до Бог, се пише с главна буква според българските правописни правила" не знам. Ако е правило на определена общност пък не ме касае.
Понятието "Библия" означава точно наименование на определена книга и по- специално на сборник свещени книги както и наименование на писмен исторически човешки паметник- двете причини за изписването му с главна буква.
Да има отношение към други религии и техните писания Библията не намирам.

Аз това намирам по въпроса за главните букви:
"Забележка:
o Имената на месеците, дните на седмицата, народностите, езиците, вероизповеданията се пишат с малка буква: славянин, български език, християнин."
http://asl-bg.com/club/printview.php?t=5920&start=0
http://www.bsd.bg/forum/viewtopic.php?f=59&t=11

Ето за името на книгата:
"Древният град Библос (дн. Джубейла) е старо финикийско пристанище на около 40 км (25 мили) на север от Бейрут в Ливан. Библос е един от най-старите продължително населени градове в целия свят. Първите заселвания датират по време на неолитния период 7000 години пр.н.е. Финикийската писменост стои в основата на европейските писмености. Финикийците са били и главни търговски посредници на материали за писане. Затова и тяхното търговско пристанище определя гръцкото наименование на книгата: η βίβλος, в деминутивно множествено число: τα βιβλία – книжки. Още в Книга на Макавеите, 8:23, сборникът свещени еврейски книги се нарича βίβλος, а в Книга на пророк Даниил, 9:2, βίβλοι. В документи от края на 1 век вече се среща наименованието τα βιβλία (книгите). Това наименование навлиза през латински във всички европейски езици."

#Crazy

# 175
И като се изключат копнатите емотикон и чужди цитати, какво всъщност ни каза?

# 176
  • София
Много се отклонихме от темата. Граматиката е важна, ама не чак толкова. Може, липсата на главна буква, просто да означава незачитане, или неуважение. Peace

# 177
Много се отклонихме от темата. Граматиката е важна, ама не чак толкова. Може, липсата на главна буква, просто да означава незачитане, или неуважение. Peace
Точно по тази причина акцентирах на граматичното задължение по отношение на всяко заглавие на книга, а не защото конкретно обсъжданата има особено значение за някой, тъй като за друг може да няма никакво значение, а трети да е направо всячески против идеите й. Обаче колкото и да не бъде зачитана Библията и идеите, съдържащи се в нея, то човек поне граматиката следва да спазва. Дано Зила 1 ме е разбрала правилно, не съм целяла да влизам в граматически, още по- малко в идеологичен, пък най- малко в религиозен спор. В такива по принцип не влизам, дори не отправям забележки на когото и да било за граматика или религия във форума. Тук си позволих отклонението точно с посочената цел.

# 178
Бог и неговите названия – Господ, Спасителят, Бог-Отец, Бог-Син, Светият дух, както и личните местоимения, заместващи названието на християнския бог, се пишат с главна буква.
Оттук: http://m.107uchiliste.webnode.com/vsichko-kojeto-ni-vlnuva/za-uc … s-i-punktuatsija/
С главна буква се пишат названията на свещени книги с християнско религиозно съдържание (което за мен не изключва и свещенни книги на други релиии):
Библия, Светото писание, Новият завет, Старият завет.
Оттук: http://www.kaminata.net/43-t4424.html

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 16:46 от zila1

# 179
Зила, не споря, че трябва до тук. За мен просто причината за това решение е различна /наименование- всяко от изброените е такова/ и я писах точно поради писаното в предходния ми пост.
От линковете: "С главна буква се пишат названията на свещени книги с християнско религиозно съдържание"- това е недобро пояснение, т.к. правилото важи не само за тези книги, а за всички книги въобще, както и не само книгите с точно "християнско религиозно съдържание". Също така главна буква не се пише само "при названията на християнския бог", както е посочено в линка от форума, а пред всяко име, не само на нечий конкретен бог. Просто смятам за некоректно такова обяснение от страна на този форумен участник /от линк №2/.
Дано да сме се изяснили.

Общи условия

Активация на акаунт