Въпрос към християните.

• 23 422
  • 456
  •   1
Отговори
Здравейте, водим един разговор и искам да се допитам до християните, които се чувстват компетентни да отговорят.
Възможно ли е християнин да приема, че и други, освен Исус могат да доведат до Бог? Това допустимо ли е от християнството, или само и единствено  Исус е пътят и всички останали са отречени.
Под други разбирам Мохамед, Буда, Заратустра и т.н.

И ако християнинът приема, че има и други 'проводници" до Бог, това каква степен на грях е, той християнин ли е изобщо, спада ли към някакво течение  на християнството ( ако го има) и кое, ако да.
Благодаря на отговорилите.

# 1
Според християнската вяра пътят към Бог е само един и това
е Исус Христос!И по-точно спасението от Бог идва само по
този начин,с това убеждение! Peace

# 2
Възможно ли е християнин да приема, че и други, освен Исус могат да доведат до Бог? Това допустимо ли е от християнството, или само и единствено  Исус е пътят и всички останали са отречени.

И ако християнинът приема, че има и други 'проводници" до Бог, това каква степен на грях е, той християнин ли е изобщо, спада ли към някакво течение  на християнството ( ако го има) и кое, ако да.
Благодаря на отговорилите.

"Нямай други Богове, освен мене.."

Това е една от десетте Божи заповеди.

# 3
Сонче, 10тте Божи заповеди не са думи на  Исус.
Плийз...

# 4
Сонче, 10тте Божи заповеди не са думи на  Исус.
Плийз...

Не са, Господни са:

ИЗХОД 20, 2-17

[20:2] Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от Египетската земя, от дома на робството;
[20:3] да нямаш други богове, освен Мене.
[20:4] Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята;
[20:5] не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащи наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят,

Да се допълня: мога да ти постна и Символа на вярата, който ще ти помогне да разбереш какво е Светата Троица.  Simple Smile

# 5
  • гр. Шумен
А позволено ли е атеисти да се изказват?
Защото моето мнение е, че всички тия религиозни еманации са многото различни вариации на нещото наречено Бог. А всъщност според мен иде реч за висш разум, който няма нищо общо с нашитематериалистични  ритуали.

# 6
Вихронрав, може.
А има ли течение в християнството, което да признава и други пророци? Или това е толкова революционна идея, че излиза изцяло от доктрината и вече не е християнство.

# 7
Не ти разбирам добре въпроса, Лени.
Възможно ли е християнин да приема, че и други, освен Исус могат да доведат до Бог?
Пророците в християнството са тези, които са "водели" миряните до Бог. Пророци в християнството има много: http://bible.netbg.com/bible/dic/w.php?1544
 А Исус е Месия. Мохамед също е пророк, но на Аллах. Ако питаш, дали за християните Бог е само един и може ли той да се нарича с различни имена - Християнството е много консервативна религия и не приема наличието на други богове. Затова и Соня ти е цитирала правилно според мен въпросната божия заповед.

# 8
# 9
Евангелие на Йоан: "Каза му Иисус: Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене."

# 10
Въпросът ти е безсмислен. Отговорът е много прост - Няма Исус - няма християнство
Може да има всякакви течения които да си мислят за Буда, Мохамед и т.н. но това вече НЕ Е християнство.
Християнството е Бог, Светия Дух и Христос - нито повече но не и по-малко от това... точка по въпроса...

# 11
Добре да поясня.

Има Бог.
Евреи, християни, ислям , будисти и изобщо всички монотеистични религии вярват в него, в това съзнание, което е създателно. Едно слънце на хоризонта гледаме всички, от различни гледни точки на плажа.  
Християните още не са на сцената, когато Мойсей слиза от планината с 10тте божи заповеди.
Думите не са на Исус, а на Бог и той казва, хората да вярват само и единствено в него. Примерно няма вече бог на вятъра, камъка, водата и т.н. много богове, а ще има само един Бог, едно съзнание, което е създаделно. Това е Старият завет, нали?

И сега идва в-са: Към този Бог колко пътя има?
Буда път ли е към него? Мохамед? Заратустра? Бахаулла?
Християните дават ли право Бог да бъде достигнат и познат чрез друг, освен чрез Исус?
Има ли такова течение в религията. На някой ( освен на Опра Уинфри) прокрадва ли му се тая идея. Че можеш да си избрал Исус за твоя ракета-носител, но че има и други такива ...

Извинете ме за невежеството, не съм мн. запозната с тази материя и затова питам.
На мен ми се струва твърде... удобно някак , майка ти да те декларира за Син Божи, след което на базата само на твоите думи да се окаже, че си единствен път към Бог ....

Последна редакция: ср, 24 мар 2010, 22:18 от 10 c's

# 12
Дон, не те рабрах.
10 c's  отговорът на последният ти въпрос е "не".

# 13
Няма как да стигнеш до християнството чрез Мохамед или Буда. Освен по метода на изключването, но за да приемеш, че твоят Бог е християнския, задължително трябва да приемеш и Исус. Така, че Дон е прав: Няма Исус - няма християнство.
Всъщност повечето световни религии не приемат наличие на друг бог, освен техния. Така, че няма как да приемаш Буда и да си истински християнин. И обратното.  Simple Smile

# 14
Добре да поясня.

Има Бог.
Евреи, християни, ислям , будисти и изобщо всички монотеистични религии вярват в него, в това съзнание, което е създателно. Едно слънце на хоризонта гледаме всички, от различни гледни точки на плажа.  
Християните още не са на сцената, когато Мойсей слиза от планината с 10тте божи заповеди.
Думите не са на Исус, а на Бог и той казва, хората да вярват само и единствено в него. Примерно няма вече бог на вятъра, камъка, водата и т.н. много богове, а ще има само един Бог, едно съзнание, което е създаделно. Това е Старият завет, нали?

И сега идва в-са: Към този Бог колко пътя има?
Буда път ли е към него? Мохамед? Заратустра? Бахаулла?
Християните дават ли право Бог да бъде достигнат и познат чрез друг, освен чрез Исус?
Има ли такова течение в религията. На някой ( освен на Опра Уинфри) прокрадва ли му се тая идея. Че можеш да си избрал Исус за твоя ракета-носител, но че има и други такива ...

Извинена си, ще те светнем по въпроса...
Значи няма такъв Бог който ти описваш. Християнския Бог е както се каза по-горе ТРИЕДИНЕН - Бог, Христос и Светия Дух. Никой от тримата не е самостоятелен Бог. Така че няма един Бог и Христос да е нещо отделно от него и да се появи по-късно... Това е триединството, то е неделимо... Няма самостоятелен Бог, самостоятелен Христос и самостоятелен Свети Дух... Те са едно цяло.... Буда и Мохамед нямат нищо общо с християнския Бог и не могат да имат ....

Общи условия

Активация на акаунт