КОЗУНАЦИ - 2 тема

  • 84 946
  • 805
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 912
The same myself ,съболезнования за дядо ти  Hug

Който когато иска да меси и да си яде козунаците...,по същата логика хлебозаводите не трябва да пекат по рано от събота козунаците... Peace
Весели празници на всички..обичайте се  Hug  
bouquet

mim_d ,виждам снимката вече.... Peace/само редактирам от 10мин. hahaha Joy Joy Joy/.Страхотни изглеждат. PeaceАз съм доволна и от двете рецепти и на Венета и на Макс Мама Peace.На вкус са разкошни ,нищо че аз се справих от вторият път да направя козунак... Wink

# 526
  • Асеновград
  • Мнения: 118
Момичета,невероятни снимки видях на последните страници  Crazy Направо лигите ми потекоха  Embarassed
Утре ще правя козунаци по рецептата на max-mama  Hug
Весели празници на всички  Hug

the same myself,съболезнования и от мен  Sad

# 527
  • Мнения: 200
Такааа,моите козунаци станаха вкусни и доста се надуха. Обаче моля някой да ми обясни защо няма конци,къде бъркам?

the same myself съболезнования мила и кураж .

# 528
  • Мнения: 335




аз пробвах да пека козунака в тенджера
стана нещо невероятно, понеже се вдгна много нагоре, около 10 см някаде е по големият, а з амалкият каквото ми хартиса от плитката на големият
намерих две тенджери че д амогат едновременно да ги сложа във фурната, да спестя от тока
и станаха мн добре, отдолу сложих фолио да не залепне, малко трудно се вижда кога е опечено понеже тенджерата е повизока спрямо тавато, но пък много бухват, мн съм доволна от резултата, вътре няма да ги чупя че са за подарък за великден
успех в козуначеноправенето утре Simple Smile

# 529
  • Мнения: 912
milisa ,не съм майстор на козунаците,но доколкото разбрах  Wink....,трябва да влезе повече въздух в тестото и от това се получават конците май newsm78 Grinning

# 530
  • Мнения: 1 952
Аз въобще не съм кулинар, в живота ми  правила съм 2 пъти кекс само, но направих по тази рецепта и имам конци, само външно са ми грозни, но са много хубави иначе.
http://griboedov.wordpress.com/2007/04/05/kozunak/

# 531
  • Мнения: 3 379
Аз не можах да се включа много много в темата, но да се отчета с двойна доза чудесни козуначени кифлички по рецептата на Макс Мама. Направих с три вида пълнеж, че да има за всеки вкус - с орехи и захар, с шипков мармалад и орехи, със сладко от сини сливи.

Да споделя някои наблюдения при правенето (все пак са ми първите козуначени кифлички в живота, така че може и да са лаишки Simple Smile ):
- извадих всички продукти от предната вечер
- сложих малко повече прясно мляко, като разтворих захарта в половината, а кипнах маята заедно с лъжица захар и две лъжици брашно в другата половина
- разбих яйцата хубаво на ръка, а после добавих постепенно прясното мляко с разтопената захар и кипналата мая
- вместо мас и олио сложих масло и олио
- отиде ми около 500 гр брашно
- месих на ръка (нямам машина за хляб) поне 20-30 минути, тестото стана великолепно, бягаше в ръцете ми, а в същото време беше мекичко и пухкаво
- втасах тестото във фурната на 50 градуса - стана готово за около 40-45 мин., второто втасване (след оформянето на кифличките) стан аза 20-25 минути
- за оформянето на кръг, от който да изрежа кифличките, разтлах тестото върху намазнения с олио плот с намазнени ръце като опъвах леко по ъглите, за да не останат много дебели
- първият път разделих тестото на две и станаха много големи кифли, втората доза разделих на три (с три различни пълнежа) и станаха с доста добра големина
- тъй като пекох двете тави заедно на вентилатор (готови бяха за около половин час), да споделя че кифлите с орехи и захар станаха най-бързо и се наложи да ги извадя преди тези с мармаладите (то е нормално де, но трябва да се знае, за да не прегорят, ако се пекат различни пълнежи)

Ето снимки от първите (вторите ги пекох вечерта и на тъмно не стават хубави снимки, но ще ги снимам и тях):



Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 23:00 от SZA

# 532
  • Мнения: 912
The same myself ,рецептата ми допада...,но би ли ми пояснила нещо.Какво значи "разстила" с ръце се разстила тестото и се слага мазнината и се сгъва или .... newsm78.Ти как си го правила точно.

# 533
  • Мнения: 112
merydit,благодаря Hug
SZA ,чудни кифлички, ще ги пробвам утре. Може ли някой да ми пусне линк за козунака на мах мама и за козуначените кифлички, че да съм сигурна че няма да сбъркам рецептите Simple Smile

# 534
  • Мнения: 1 952
Както казах аз съм пишман готвач, аз го разстилах с ръце и сипвам маслото с лъжица, сгъвам на 2 и меся, после пак така, докато свърши маслото.

# 535
  • Мнения: 3 379
merydit,благодаря Hug
SZA ,чудни кифлички, ще ги пробвам утре. Може ли някой да ми пусне линк за козунака на мах мама и за козуначените кифлички, че да съм сигурна че няма да сбъркам рецептите Simple Smile

Благодаря! Ето на кифличките, на козунака не съм я записала.

# 536
  • Мнения: 912
mim_d ,заповядай на Макс Мама
Бързи козунаци

3 яйца-единият жълтък се отделя за намазване накрая
200 гр захар
180 мл прясно мляко
90 мл мазнина-сложих 60 мл свинска мас+30 мл олио
20 гр прясна мая
лимонови и портокалови корички,предварително сварени и подсушени
лимонова есенция
брашно,около 600 гр(ориентировачно)

Маята размих в половината от леко затопленото прясно мляко+1 сл захар+2 щипки сол и брашно,до гъста кашичка.Хубаво разбърках и изсипах в контейнерчето на машината,сложих върху парното,с кърпа отгоре и оставих да втаса сместа.
Захарта разбърках с останалата половина от прясното мляко,затоплих в МВ-то и разбърках,да се разтопи захарта.
Яйцата разбих с тел.
След като втаса маята,към нея прибавих млякото+захарта,разбитите яйца и половината от мазнината,също така и брашно,около 350 гр.
Пуснах на програма за френски хляб(мисля,че това няма значение) и докато се замесва аз прибавях брашно,да се образува на хубава топка.
След това започнах да прибавям мазнината,по-малко,на няколко пъти,кото след всеки път изчаквах да се усвои добре от тестото.Тестото ми нямаше нужда от повече брашно,след мазнината,но ако ви се стори много меко,разбира се,трябва да прибавите.Трябва да се получи стегната топка тесто,нито меко,нито твърдо.Лимоновите и портокаловите корички+есенцията прибавих след 5-минутната почивка в началото.
И така,тестото оставих да се замеси по програмата,трябва да е около 30 минути.Когато завърши с месенето,оставих 10-тина минути да се отпусне,в машината,след което изваждих с намазнени ръце,върху намазнена повърхност и оформих.От това тесто излизат две козунака и затова аз разделих на две и всяка половина на три.Леко премесих всеко парченце,без брашно, и оформих на фитил,сплетох на плитки.
Следва втасването,което аз направих във фурната на 50 градуса под памучна кърпа,за около 50 минути.Това е ориентировачно,тестото трябва да си удвои обема.Извадих за намазване и увеличих градусите на 180,само долен реотан.Намазах козунаците с жълтък+1 сл прясно мляко и поръсих със захар.Сложих формите във фурната.Пекох на долен реотан около 5 минути,после включих и горният.Печенето ми отне около 25 минути,като по някое време сложих ал.фолио,за да не изгорят отгоре.


The same myself и аз така го разбрах и затова да питам... Peace

# 537
  • Мнения: 4
момичета потекоха ми лигите и аз утре ще меся козунаци дано да не се проваля
ето линка за козунак на мах mama http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg10648624#msg10648624   става страшвн и
Козуначени кифлички

2 яйца
125 гр захар,която предварително разтворих в 6-7 сл гореща вода,затоплих допълнително и в МВ-то
150 мл топло прясно мляко
половин кубче прясна мая,ползвах на Юва
щипка сол
около 90 мл мазнина,ползвах св-мас+олио
сложих настъргана кора от 1 лимон+половин капсулка лимонова есенция
брашно

Тестото замесих в машината за хляб,като предварително активирах маята,като я разтворих в прясното мляко+1 чл захар+брашно до гъста каша,оставих да втаса около 20 минути на топло.
Яйцата разбих и прибавих към вече разтворената захар,после прибавих цялата смес към маята,прибавих и половината от мазнината,Другата половина прибавих след като оформих тестото на хубава топка,на порции,като изчаквах,след всяка,добре да се усвои.Използвах програма само *Месене*,при мен 14 минути,но я пусках два пъти.
Тестото трябва да е меко,но не прекалено.
След измесването извадих тестото и го оформих с намаслени ръце на възелчета и кифлички с ягодово сладко.
Наредих върху хартия и сложих във фурната на 50 градуса под кърпа да втасат.Време не съм засичала,но втасаха много бързо,защото тестото го оставих по-меко от обикновеното козуначно.Не съм чакала да си удвоят обема,малко преди това започнах с печенето,за да не предтасат.
Извадих тавата от фурната,като градусите увеличих на 180(само на долен реотан) и ги намазах с разбито яйце и поръсих със захар.Върнах тавата във фурната  и след 3 минути пуснах и горния реотан и оставих да се изпекат,докато ми харесат на цвят.
Това е,много бързо и лесно стават.

# 538
  • Мнения: 60
Здравейте,
преди време видях козунак сплетен на осморка ,но сега не мога да го намеря. Маже ли да ми помогнете Благодаря

# 539
  • Мнения: 1 369
 Имам един въпрос- откъде мога да се сдобия с такива хартиени форми за панетоне/козунаци като на тази снимка:
http://djemma.snimka.bg/family/velikdenski-vkusotii.366445.17023713

 Ето ги и моите творби от днес...странна работа, на мен една позната ми каза, че днес можело да се месят козунаци..и на мен ми се видя странно, и аз знам, че на Разпети петък не се работи, но пък на нея й вярвам... и понеже предпочитам утре да се отдам на почивка, използвах нейното мнение и ги замесих. Правих ги по рецептата от блога на Микиблу: http://mikiblue.com/2007/04/05/the-easter-cake-step-by-step/ Много съм доволна от това как се замеси, как втаса, как се изпече... но си е за неделя, та няма да позволя на никой да ги опустощава преждевременно и до тогава няма да разбера имат ли конци отвътре или не...

 http://kikiniki.snimka.bg/cooking/gotvarski-eksperimenti.187775.18054264
 http://kikiniki.snimka.bg/cooking/gotvarski-eksperimenti.187775.18054266
 http://kikiniki.snimka.bg/cooking/gotvarski-eksperimenti.187775.18054270

Общи условия

Активация на акаунт