КОЗУНАЦИ - 2 тема

• 84 974
  • 805
  •   1
Отговори
# 510
И мойто не втасваше, ама като сложих климатика на 30, да видите как се надигна веднага. И аз исках да си спазя традицията, но се случи нещо много неприятно и утре няма как да стане.

# 511
  • София
Вярно е, че не се меси в петък, но пък тези hot cross buns се месят точно днес, на разпети петък  Mr. Green Или просто си намерих оправдание да помеся и днес  Mr. Green

# 512
Вярно е, че не се меси в петък, но пък тези hot cross buns се месят точно днес, на разпети петък  Mr. Green Или просто си намерих оправдание да помеся и днес  Mr. Green

Това изглежда страхотно! Може ли рецептата?   bouquet

# 513
час и половина  чакам да ми втасат козунаци , да чакам ли още? 

# 514
  • София
Не,достатъчно са издути,лично аз съдя по плетките ти.Слагай да печеш,защото те ще се надуят още в печката  Peace

# 515
  • София
С удоволствие!
Hot cross buns - Горещи кифлички
600 гр. брашно (на мен ми отиде около 640 гр)
14 гр мая
60 гр захар
310 гр прясно мляко
1 ч. л. сол
3 ч. л. смесена подправка ( 1,5 ч. л. канела+0,5 ч. л. индийско орехче+1 ч. л. смлян карамфил, бахар, джинджифил)
(Аз сложих само канела и индийско орехче)
1 ч. л. екстракт ванилия
80 гр. масло на парченца, със стайна температура
2 яйца
1,5 ч. ч. стафиди (аз сложих по половин чаша бели и кафяви стафиди и сушени череши)

Захваща се маята със захарта в леко топлото мляко. Като се надигне, се слагат яйцата и екстракта ванилия.
Брашното се пресява, прибавят се солта и подправките. Прави се кладенче, изсипва се маята с яйцата. Замесва се тесто, да стане еластично. Оставя се да втаса в намазнен съд и покрито с фолио или кърпа, докато удвои обема си.
Премиса се, разточва се на правоъгълник. Поръсват се стафидите. Завива се на руло и се похлюпват краищата едно върху друго, да стане на топка. Меси се докато се разпеделят равномерно стафидите.
Разделя се на 12 топки. Слагат се в намаслена тава на 2-3 см една от друга. Оставят се да втасат до удвояване на обема ( около 30-45 мин).
Загрява се фурната на 180 гр. с вентилатор.
За кръста - 100 гр  брашно и 10-12 с. л. вода. Брашното се прави на кладенче, малко по малко се слага брашното. Слага се в сладкарски пош и се правят кръстове на втасалите топки.
Пече се около 20 мин.
Оставя се малко в тавата, след което се изваждат на решетка и още топли се намазват с глазура.
Глазура - аз затоплих кайсиев мармалад, отсраних едрите парченца и намазах с четка.
Други глазури - затоплен мед, втечнен; 2 с. л. захар+ 1 с. л. вода, загрети до рядък сироп;1,5 с. л. захар+1 ч. л. желатин+1 с. л. вода - затоплени на слаб огън, докато се разтопи желатина и разтвори захарта.
Звучи сложно, не не е тежко за  правене.
Могат да се ядат намазани с масло.
Ако останат, се затоплят на филийки на тостера и пак с масло.
Ето и един цитат от Уикипедия, специално за баба Станислава:
In many historically Christian countries, buns are traditionally eaten on Good Friday, with the cross standing as a symbol of The Crucifixion.
Интересно, че при тях е Добрия петък, а при нас е Разпети...
И още нещо, пак от Уикипедия - в Австралия ги правят вместо със стафиди с шоколад, трябва да се пробва  Crazy

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 21:28 от krikri

# 516
  • София
Момичета, засрамете се, не може на Разпети Петък да месите козунаци. Козунакът е Обреден хляб, а не нещо с което милият/любимият/ трябва да закуси. И същността на Великден съвсем не е в плюскане на агнешко и козунаци. Добре е човек да се замисли за ...

# 517
Срам ме е.  Blush
А аз агнешко не ям.

# 518
  • София
То темата не е за това,но и аз мисля като баба Станислава.
Просто цял живот в моето семейство традицията повеляваше в събота цял ден с братовчедка ми да помагаме на баба да меси козунаци.Закарваха ни рано рано в събота на село и до вечерта омесвахме по 4-5 големи козунака.Абсурдно бе дори да си помисля да ям козунак преди Великден.И до днес козунаци вкъщи не се ядат преди празника,някакси сърце не ми дава,нито би ми било вкусно,честно.

# 519
Точно така, темата не е за това, но не мисля, че е редно така да размахвате пръсти да порицавате останалите. Моето семейство никога не е било религиозно и не сме спазвали църковните канони. Единствено сме спазвали правилото да боядисваме яйцата в четвъртък или събота. Точно за това не спазвам пости и разни други религиозни неща. Вкусно ми е да ям козунак не само на Великден. И голяма работа, че го правя в петък, а не в събота. Пък нека Господ ме накаже. Утре ме чакат още четири козунака, както и боядисване на яйца. Ще стана в 5ч. и сигурно до вечерта ще меся и плета. Спирам да говоря, защото много се ядосах.

# 520
  • София
 lubopitko ,съжалявам ако поста ми е бил приет като размахване на пръст или порицаване,въобще не ми е била такава идеята.Извинявам се,ако така е прозвучало!

# 521
Валенце,аз също се извинявам за грубия тон. Заравяме томахавките.  Peace Hug

# 522
Здравейте Hug, да се запиша и аз в темата утре ще меся козунаците. Миналата година станаха невероятни по рецептата на max-mama Heart Eyes, да видим тази година без опити предварително какво ще се получи Peace

# 523
.

Последна редакция: пт, 02 апр 2010, 22:41 от The same myself

# 524
След много четене във форума днес замесих първите си козунаци - това е резултата :

Като за първи път съм доволна, но нямат конци...

Утре мисля да се пробвам отново, но се двуомя дали да бъде пак с рецептата на Венета или да пробвам с някоя друга?
Вие от коя сте най-доволни?

Общи условия

Активация на акаунт