Моля, помогнете!

• 1 967
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
Само искам да направя едно уточнение - фактът, че бебе на възраст под 6 седмици няма добро количество изхождания за денонощие се смята за притеснителен! Naughty Това е един от индикаторите, че е възможно бебето да не се храни добре. За това е добре как върви наддаването.
Иначе е страхотно, че споделяте и вашите истории и как сте се справили с подобна ситуация! Това за майката е супер подкрепа и ще я мотивира да продължи. Но е важно и все пак да не пропуснем нещо съществено и да сме сигурни, че бебето се храни добре, а това е най-важното.

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 09:59 от ika_d

# 16
ika_d , напълно съгласна съм с теб. Както казах, не съм аз човекът, който да има най-правилно мнение по въпроса. Затова казах на майката да провери теглото. Моят син се роди 3.660, а го изписаха 3.780,а постоянно беше на гърда. Мисля, че наистина най-доброто е да му се проследи теглото.

# 17
  • Пловдив
Здравейте мили майки, моя близка е много притеснена, че детенцето й което е на около пет месеца и неможе да пие от биберон, дори нейната кърма, а й се налага да тръгне на работа, моля кажете ми знае ли някой от вас как да прилъжат детето да пие от шише?

# 18
  • последна надежда
astravera Голямият ми син никога не е пил от шише, така и не се научи. На 5месеца пропи вода от чаена чаша. Много бързо и лесно привикна към чашата и то без специални накрайници  Peace.

# 19
brandi ,мила,всяко начало е трудно.В момента се нагаждате с бебенцето.Появило се е в един голям свят ,а то малко малко човече,има нужда да се успокои..А къде другаде освен в прегръдките на мама...
Това е само труден период и то само един от всички трудни периоди,които предстоят.не само свързани с кърменето!
Най-бързият и ефикасен начин  бебешката жълтеница да отшуми по-бързо е кърменето.И двете ми деца бяха с продължителна жълтеница и говоря от опит..
В момента е важно теглото на бебето,предвид по-малкото наакани памперси и ако има нещо притеснително-консултант,който да провери позата за кърмене и дори да предложи и нови удобни за вас. Hugа си е и подкрепа,приятелски разговор с човек ,който те разбира как се чувстваш!
Няма да е все така,ще свикнеш с това,друго ще те притесни...майчинството не е лека работа,но всички трудности си заслужават,когато видиш в един момент доволно гукащо бебче!Успех!

# 20
НЕ УСПЯХ ДА НАПРАВЯ КОНТРОЛНО ТЕГЛЕНЕ CryГЪРДИТЕ СЕГА ДОРИ ВЕЧЕ НЕ ГИ УСЕЩАМ ТОЛКОВА ПРЕПЪЛНЕНИ.
ТЯ СУЧЕ МАЛКО- 10 МИНУТИ И ПОСЛЕ ЗАСПИВА, ВДИГАМ ДА УРИГВАМ/НЕ ВИНАГИ СЕ СЛУЧВА/ И Я ОСТАВЯМ ДА СПИ, НО НАЙ- ЧЕСТО НА РЪЦЕ Я ДЪРЖА ИНАЧЕ ПОЧВА ДА СЕ ГЪРЧИ И ПЛАЧЕ!сПИ ОКОЛО 1-1:30МИН.
ПАМПЕРСИТЕ ГИ ПЪЛНИ ДОБРЕ С УРИНА, Т. Е МОКРИ, НО И МЕН МНОГО МЕ ПРИТЕСНЯВА ТОВА, ЧЕ АКА МАЛКО SadСАМО 2 ИЛИ 3 ПЪТИ ТАКА ПОВЕЧКО ИНАЧЕ НАЙ- ЧЕСТО КОТО СМЕНЯМ ПАМПЕРСА ЕДВА Е КЪКНАЛА!?НЕЩО НЕ СЕ ИЗХОЖДА!????????
ИМАМ ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ ДА МЕ ПОСЕТИ КОНСУЛТАНТ ПО КЪРМЕНЕ ДА ВИДИ КАК СТОЯТ НЕЩАТА!
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА ПОДКРЕПАТА   bouquet

# 21
Не се притеснявай толкова много. И аз мисля, че щом памперсите са добре напишкани, бебчето не гладува.  Hug
Кухненско кантарче имаш ли? Измери колко тежат напишканите и нааканите памперси приблизително за едно денонощие и ще се ориентираш приблизително какво количество кърма приема. Считай, че част от кърмата не е изпишкана, а детето я е усвоило и я е трупнало като грамчета, друга част се е изпарила.
Някои бебета просто не акат по много, защото доста успешно преработват кърмата. Акото какво е като вид и консистенция?

Гърдите кога не ги усещаш препълнени? Преди кърмене ли или след?
Опитай след кърмене да се изцедиш и да видиш остава ли кърма.
Ако мислиш, че не се наяжда за 10 мин, опитай се да я разбуждаш - леко й размачквай раменцето или я поглади отзад по вратлето и ще се разбуди. Друг вариант е като я видиш, че започва да се унася да раздвижиш малко частта от гърдата, която е в устичката й, за да се стимулира да продължи да суче.

Успех и не се притеснявай толкова. Ако иначе детенцето си изглежда добре и пишка обилно, 2-3 акания на ден хич не са малко. Има кърмачета, които акат на няколко дни, до такава степен усвояват кърмата.
Само спокойна трябва да си и се гушкайте с бебчето. Ако те уморява това висене на гърда, опитай и двете да сте легнали и така да кърмиш.
Първите седмици са много изтощителни и трябва да намираш време да спиш, за да се чувстваш добре. Пий и повече вода.  Peace

# 22
Имам везна да кухненска и ще опитам да ги меря, въпреки че вече сили нямам за нищо....едва стоя и като се притесня имам чувството, че нищо не излиза от тия гърди:(Дори в момента не ги усещам пълни, а я кърмих уж в 14ч.Т.е. и преди и след кърмене все не ги чувствам пълни.
Май изпускам фронта:(
Отивам да се помъча да поспя:(

# 23
Brandi, периодът след раждането  е труден за всички жени. Най-лесно е сега да ти кажа да си спокойна, знам, че това няма да ти помогне. В първия  си пост ти разказах за моите преживявания след раждането. Знам, че недоспиването, липсата на свободно време, пълната промяна на начина ти на живот, непрекъснатият плач на бебчо действат изнервящо, но не забравяй, че твоята нервност се предава и на нея. А това я прави още по-нервна. Може да не усещаш гърдите си напрегнати, защото кърмата се регулира, според нуждите на бебето. Рано е още, но не е невъзможно.
Контролът на теглото е най-доброто нещо за сега. Ако имаш възможност я премери. Да видиш как наддава. Твоето бебче има нужда от теб повече от всякога. Опитай се да бъдеш търпелива. Ако си насъбрала много напрежение в себе си, се опитай да го освободиш. Ако искаш викай, ако искаш напиши го някъде, ти знаеш най-добре как се успокояваш най-добре. И когато отидеш при бебка твоето спокойствие ще я успокои.
Моето дете не плачеше само когао риташе голичък преди баня. Пусках му музика, събличах го чисто голичък и той започваше да рита. е, след това се съдираше от рев, но все пак  Grinning
Ако си мислиш, че не ти стига кърмата, живей с мисълта, че винаги можеш да й дадеш АМ, но  не й отказвай гърдата. Тя всява абсолютно спокойствие у бебето. Когато свикнете една с друга, нещата ще се оправят.
Не се отказвай и не губи вяра и кураж!Помоли мъжа ти да те изслуша, да ти помага с детето,да сменя памперси, да я къпе, използвай това време за себе си, прави каквото искаш, нещо за себе си.
Пожелавам ти успех  Hug
Извини ме за дългия пост, но се опитах да бъда полезна. Надявам се да съм успяла Simple Smile

# 24
Brandi, успокой се първо. Тук има много хора, които могат да ти помогнат.
Бебчето ти е малко и щом имаш и най-малко съмнение, че нещо не е наред с храненето й е добре да провериш, дали наистина имаш основания за това. Една среща с консултант по кърменето може да те направи по-уверена и по-спокойна.
Наистина е добре да видиш настоящото тегло - то най-добре ще покаже как сте с кърменето.
В краен случай може да опиташ да даваш кърмата от шише - докато бебето заякне и може да суче активно сама по-дълго време, пък и за теб да има глътка въздух.
И не на последно място, грижи се за себе си - твоето хранене е важно за кърменето. Количеството течности, най-вече вода поне 2 литра.

Желая ти успех!

# 25
  • в страната на чудесата
аз не мисля, че да се препоръча хранене с кърма от шише без да се прецени дали наистина има проблем е адекватен съвет.
дотук не знаем дали детето наддава. иначе е ясно че кърмата е достатъчно - 2-3 наакани памперса и всичките останали добре напишкани си е ок според мен. майката трябва да се наспи и да се занимава само с бебето известно време. разходка, сън, почивка. това успокоява психиката, подобрява окситоциновия рефлекс и покачва пролактина. и кърмене нощем. без вода и чай, нали? да не би да пие други работи това бебе?

# 26
Напълно подкрепям мнението на mishka_moja. Хубавото при Бранди е, че е в периода на разходките. Въздухът и разходката ще й помогнат много да преодолее кризата след раждането. Аз родих на 10.12., беше просто невъзможно да изляза навън, което ми действаше абсолютно депресиращо.
Храненето с шише може да доведе до отбиване на бебка и до още по-голяма мъка за Бранди, която ще трябва да прекарва времето си в цедене с помпа. При нея проблемът е преди всичко емоционален и си мисля, че подкрепата от наша страна трябва да се изразява именно в тази посока.

# 27
Много Ви благодаря мамчета!И аз си мисля, че проблема не е ,че нямам кърма, а че много се шашкам, но съм си такава...какво да се прави...пък и както казвате всичко се насъбира!
КАК ДА МЕ ПОСЕТИ КОНСУЛТАНТ ПО КЪРМЕНЕ?КЪДЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБАДЯ?АЗ СЪМ ОТ ПЛОВДИВ.
То за успокоение исках да я премеря, но педито каза, че има много болни сега при нея и е рисково и аз реших да не рискувам.

# 28
Бранди, евентуално някоя мама от форума, която живее в Пловдив и е консултант по кърмене може да помолиш да дойде. Ако имате пловдивска тема влез, там и попитай. Или влез в темата на ЛаЛечеЛига и питай тях. Нещата ще си дойдат на мястото, не се притеснявай. ето сега виждам, че на 24. 04. има ЛЛЛ среща в Пловдив: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=103098.0
Спокойствие и търпение Simple Smile Hug
Успех!

# 29
Бранди, личи си, че си сериозно притеснена, а това определено не ти помага. Съгласна съм с mishka_moja, опитай да се отпуснеш малко, наспи се с бебето, гушкайте се много и ако има кой да помогне със всичко останало, възползвай се. Временно е, когато нещата влязат в релси ще ти става все по - лесно.
Поведението на бебето ти не е непременно признак за прием на малко кърма. По скоро бебчето ти търси успокоение и уют сучейки по - дълго. Напълно възможно е да го мъчат и колики, а сукането е начин да преодолява болката по - лесно. Ако не даваш допълнително вода, чай или други течности, 7-8 пълни пелени са показател, че  се храни добре. Изхождането е малко лъжлив фактор, защото има бебета, които просто се изхождат рядко, а също има и периоди на по добро усвояване на кърмата, когато просто няма какво да се изхвърли.
Намаляването на усещането за напрежение в гърдите също не може да е критерии за малко кърма. Може просто да ти се е регулирала кърмата към нуждите на бебето. Това се случва на всички и е съвсем нормално. Претеглянето и следенето на мокрите пелени ще покаже дали има причина да се притесняваш за количеството кърма. Важното сега е да следиш бебето да суче ефективно докато е на гърдата. Идеята да прилагаш компресия на гърдата не е лоша, така ще помогнеш на бебето да изсуква повече мляко за по кратко време.
Освен мокрите пелени, наддаването, плавното и постепенно наддаване е основен критерии дали нещата вървят в правилната посока. Вариант ли е да помолиш да претеглят бебето в болницата, в която си родила, имаш това право, имаш право на преглед и ти и бебето. Така ще се хване точно разликата защото и кантарът ще е един и същ.
За коликите или напъването могат да помогнат масажчетата, носене в поза "тигър на дърво" или с прилепено до теб или таткото коремче, лекото поклащане и подрусване.
Ако искаш да поговориш с накой на живо, можеш да пишеш или да се обадиш на Бу (Таня Русева), тя е от Пловдив. Координатите и ги има ТУК. Ако можеш отиди на някоя среща на Ла Лече в града, мисля, че ще ти бъде приятно и интересно.
Успокой се, пий достатъчно течности, храни се и спи когато можеш и непременно пиши пак как сте  Peace

Общи условия

Активация на акаунт