за сурогатните майки

• 137 915
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 490
Не знам.
От малкото, което прочетох по чужди форуми... ами това си е бизнес, при това на някои места доста добре развит.
Не виждам как ще се попречи и у нас да се случи това.

# 2 491
  • Вън от пространство и време
Ами Алексче, за какво тогава се пенявят 166 страници привържениците на СМ?

Geia, много добър въпрос! Но не само на тези 166 страници, а и в още поне 2 теми, в десетки вестници, списания, телевизионни предавания чувам едно и също основно искане: "да се промени СК в частта където се постановява презумпцията за майчинство". И когато им се зададе въпрос как точно си я представят тази промяна мълчат като онемели. Такава промяна не е правена в нито едно друго законодателство (пример не видях никой да сочи). Та аз все още чакам някой да ме осветли относно какво реално се предлага да се промени в презумпцията за майчинство и после да разсъждаваме по всичко останало.  

# 2 492
  • София
не знам защо очакваш, че някой от "пенявещите се" в темата е точно подходящият човек да ти даде отговори на тези въпроси?
темата, това се каза многократно, не е и не е възможно да бъде работна група за законово уреждане на въпроса със СМ, а е дискусия по това дали обществото приема или не приема СМ.

1. Имаме кандидати за деца, респективно нужда от СМ. Какъв е принципа, по който ще се избират такива - моля да не ми се дават по-предните примери. Има вече наплив даже за такива - ясно е, че една определена група ще има желание да "помогне", като основен движещ фактор ще бъде финансовата изгода. Как ще се урегулира този въпрос? И как ще бъдем сигурни, че някой ще спази тези условия?

кои по-предни примери да не ти се дават и защо? не съм аз човекът, който е компетентен да определи принципите, по които да се избират сурогатни майки. предполагам, че най-добре е критериите за избор да се определят от медицински специалисти и психолози, плюс юристи.
как можеш да си сигурна, че когато някой декларира, че е продал апартамент в идеалния център на София по данъчна оценка, това е истинската цена, а не скатаване на данъци? ако законът уреди СМ да е безвъзмездно, това означава единствено, че по законов път не може да се изискват и получават плащания за тази дейност. няма да турят полицай до всяка СМ.
не се правете на наивни.

2. Уреждаме "сделката" с договор. Като уредена с договор, имаме две страни, които са "задължени" да спазват този договор. Какви ще бъдат санкциите при не спазване на договора?

ще се съдят и съдът ще постанови санкциите. точно както става, когато има друг договор, който не е спазен.

3. СМ има право да помисли дали иска да задържи детето в разумен срок. Колко време е този разумен срок?

това е редно да определят най-вече психолозите. според мен, не повече от седмица.

4. СМ решава да задържи детето в последния ден на този разумен срок. Какви са последиците от това?

ако законът й дава право на това, задържа го и толкоз. какви последици те интересуват? поръчителите сигурно ще плачат.

5. Минава определен период от време, СМ решава, че няма пари да гледа детето от тази процедура. Какво правим в този случай?

тоест, СМ си е задържала детето, а после няма пари да го гледа. това някакъв необичаен случай за обществото ли е? майка да си изостави детето?? не е ли ясно какво се прави в такива случаи?

6. СМ решава, че иска да се свърже с "поръчителите" на договора. Как поръчителите са "застраховани" от черен пазар и изнудване?

по същия начин, по който законът защитава от всеки друг вид изнудване всеки друг гражданин. черен пазар къде видя, ако СМ е уредено законово? въпросът ти има отношение именно към нерегулираното от закона СМ.

7. Поръчителите решават, че не искат да плащат отново за поръчката. СМ не иска да гледа детето. Какво става с детето?
не го разбрах този казус? имаш предвид, ако всички се откажат от детето? мисля, че отговорът ти е пределно ясен. каквото става с всички изоставени деца.

8. При сключения договор, колкото и да не ни се иска, има осиновяване. СМ се отказва от правата си /до колкото разбрах по закон няма как другояче да стане/, поръчителите поемат родителските права. Какво става, ако СМ не се откаже от правата си?

нали по-горе вече приехме допускането, че СМ ще има право в определен срок да задържи детето? ако го задържи, ще си го гледа. какъв е въпросът?

# 2 493
Постът на Geia на фона на двата искрени ( а не от дежурните, които имитират неграмотен ученик) е направо балсам за разума, че вече се уплаших за тази нация, на която младите мами така пишат и така мислят.

Любо отговори със :
"ебете си пичката майна и хич не ме интересуват вашите средновековни и дебилно-имбецилни интерпретации"
и
" мамка ви дебилна",

А Евро ме изпрати при компаньонки и характеризира поста ми като "пръдня".

Фуси и аз сме единствените, които писаха, защото сме дълбоко в темата в реалния си живот. Останалите нямат мотив, предполагам, а от подръжниците на идеята една дума не видях от колега.

Описаното от Гея е около 40 % от проблематиката, но в доловено точно.
Гея,  Peace Hugотговорите на тези въпроси и набелязване на останалата част от проблематиката е налична в написаното тук и в четирите теми. Първата е в "Проблемно забременяване".

А болшинството не са видели въпросите, та няма смисъл от отговори.

# 2 494
  • в сърцето на един мъж...
Джам, вие лобирате за една промяна в закона, като използвате общественото мнение, защитавайки я до последна капка кръв и размахвайки тези медицински случаи, като едва ли не най-важното и основното в аргументите си за Сурогация. Хубаво е да се следи каква е обществената нагласа, но не и ако се подвежда обществото с неточности и неясноти. Как може да приемеш или не нещо, което не знаеш как работи? Т.е. тази обществена нагласа трябва да се формира въз основа на нещо ясно и конкретно.

кои по-предни примери да не ти се дават и защо? не съм аз човекът, който е компетентен да определи принципите, по които да се избират сурогатни майки. предполагам, че най-добре е критериите за избор да се определят от медицински специалисти и психолози, плюс юристи.
Примери за неомъжени или омъжени с деца. Трябва да има някакъв определен профил на СМ, който все пак да поставя поне основите на една евентуална СМ, както и да се изключат възможностите чисто практично да се узакони вече съществуващия черен пазар на утроби. Апартаментите са вещи, нямат нищо общо с децата. Едно дете не е вещ и няма данъчна оценка. Затова и примера ти не е адекватен на ситуацията. Как ще уредиш СМ да е безвъзмездно? И да очакваш да има алтруистични СМ? Изобщо не съм наивна и поради тази причина ти задавам конкретни въпроси.

ще се съдят и съдът ще постанови санкциите. точно както става, когато има друг договор, който не е спазен. - Какво става с детето в този момент? Настаняваме го в институция, грижи се за него СМ, грижи се за него поръчител?

това е редно да определят най-вече психолозите. според мен, не повече от седмица. - за този срок предвидено ли е да се изследва СМ, за да се види как ще се отрази ситуацията върху общото психично здраве? Също така и на детето. Предвидено ли е евентуално ако СМ има кърма, да кърми детето и след това какво става? Предава го на поръчителката и тя продължава с шише. Ако детето не иска шише? СМ кърми, до припадък... Или спираме кърмата на СМ още в първия ден след раждането и решаваме кардинално въпроса?

ако законът й дава право на това, задържа го и толкоз. какви последици те интересуват? поръчителите сигурно ще плачат. - значи в крайна сметка упражнението по СМ е напълно излишно. Защо да променяме законовата уредба?

тоест, СМ си е задържала детето, а после няма пари да го гледа. това някакъв необичаен случай за обществото ли е? майка да си изостави детето?? не е ли ясно какво се прави в такива случаи? - Значи произвеждаме още един допълнителен ресурс за пълнене на домовете, още изоставени деца и пак се връщаме към изначалното - защо тези жени да не осиновят, а да вземат СМ?

по същия начин, по който законът защитава от всеки друг вид изнудване всеки друг гражданин. черен пазар къде видя, ако СМ е уредено законово? въпросът ти има отношение именно към нерегулираното от закона СМ. - Законовото уреждане не е предпоставка да се избегне черния пазар. СМ и поръчителите са в контакт, виждали са се, имат възможност да комуникират. Предпоставките за черен пазар пак остават, независимо от регулацията законово.

не го разбрах този казус? имаш предвид, ако всички се откажат от детето? мисля, че отговорът ти е пределно ясен. каквото става с всички изоставени деца. - пак се връщаме към пълненето на деца в домовете и в крайна сметка на отново незащитени деца...

нали по-горе вече приехме допускането, че СМ ще има право в определен срок да задържи детето? ако го задържи, ще си го гледа. какъв е въпросът? - ако СМ даде детето, но въпреки това не се откаже от родителските си права. Това имам предвид.

# 2 495
Мираета, нямам време да изчета всичките 150 теми за сурогация, тази и без това ми дойде в повече. За останалите проценти - не съм се задълбала като теб, просто нямам време да обърна внимание на всички аспекти, но тези са горе-долу есенцията все пак.

# 2 496
  • Sofia
Но защо се предполага, че в БГ ще откриваме топлата вода!?!?! Нима наистина смятате, че тези неща не са уредени в страните,  в които СМ се практикува? Имам частичен поглед върху това, което се случва в Индия например и мога да кажа, че всичко това е уредено там. Всяка една подробност и системата работи. Не разбирам защо говорим за СМ сякаш за пръв път ще го регламентираме тук.......

# 2 497
Коте, кое дава гаранция, че това, което работи в Индия, ще е приложимо за България?

# 2 498
не знам защо очакваш, че някой от "пенявещите се" в темата е точно подходящият човек да ти даде отговори на тези въпроси?
темата, това се каза многократно, не е и не е възможно да бъде работна група за законово уреждане на въпроса със СМ, а е дискусия по това дали обществото приема или не приема СМ.

Дискусия се прави за нещо, което първо е изяснено какво е: Кой, кога, къде, какво, защо, как, с какво и за какво.

А хората, без професионална подготовка, лична връзка или опит с материята, си представят, че иде реч едно мило бебче да се роди и щастливите и дъъъъълго чакали го кандидатт-родители да си го гушнат и отнесят у дома.
И си викат - супер.

А посмелите да повдигнем завесата и да покажем виждания за реалността на кой, кога, къде, какво, защо, как, с какво и за какво сме много неприятни и напълно разбираемо.

Тичам по работа и бързам, но и да не бързах, повече комнетари срещу вентилатор няма да пускам.

Инициаторите искат от хора с 5% от инфото да дават мнения. Генералът, който ръководеше "Пустинна буря" (К. П.)  искаше да има 70% от инфото и тогава бил готов да вземе решение (цитат от пресата).
Неслучайно и не са представили никакви законопроекти на поне 10-те основни нормативни акта, от които би следвало да се започне.
За обществено обсъждане се налага да се представи реалната картина и  след това се организра обсъждане ...

А за Индия е практика едно от многото деца да се ползва за издръжката на семейството като се осакатява за просия и пр. дейности. Такова им е  мисленето на хората.

# 2 499
5. Минава определен период от време, СМ решава, че няма пари да гледа детето от тази процедура. Какво правим в този случай?
тоест, СМ си е задържала детето, а после няма пари да го гледа. това някакъв необичаен случай за обществото ли е? майка да си изостави детето?? не е ли ясно какво се прави в такива случаи?
...
7. Поръчителите решават, че не искат да плащат отново за поръчката. СМ не иска да гледа детето. Какво става с детето?
не го разбрах този казус? имаш предвид, ако всички се откажат от детето? мисля, че отговорът ти е пределно ясен. каквото става с всички изоставени деца.

Ми да...стотина- двеста повече изоставени деца- голяма работа...
Jam, ти сериозно ли ИЗОБЩО не мислиш за ДЕТЕТО???
И ако за теб  желанието единствено да видиш възпроизведени гените си, без оглед на това как се чувства ДЕТЕТО ти, не е егоизъм...здраве му кажи  Rolling Eyes 
За мен лично психологическия аспект на проблема е много по-сериозен от юридическия.
Ама като гледам на малко хора им пука за това  newsm78

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 13:57 от dudence

# 2 500
  • Sofia
А за Индия е практика едно от многото деца да се ползва за издръжката на семейството като се осакатява за просия и пр. дейности. Такова им е  мисленето на хората.

Да не почваме да говорим за БГ практиките, че тогава..... Ама и през ум не ни минава да се сложим под общ знаменател с всички идиоти тук, нали?!..............................................
Дай сега, да накачим всички индийци по дърветата.......

Гея, няма гаранция никога за нищо. Уви, така е! Затова господа юристите трябва ПЕРФЕКТНО да си свършат работата. Вярвам, че не е невъзможно!
СМ си го има и сега. Просто е много криминално и пълно с всевъзможни рискове. Най-вече за ДЕТЕТО!

# 2 501
  • София
Geia, първо, щете помоля да не ми говориш на "Вие". в тази тема, аз защитавам личното си мнение и не лобирам никъде и пред никого. СМ не е борба на сдружение "Зачатие", но ние подкрепяме каузата след проведено допитване до нашите членове, което показа огромен процент одобрение.

Примери за неомъжени или омъжени с деца. Трябва да има някакъв определен профил на СМ, който все пак да поставя поне основите на една евентуална СМ, както и да се изключат възможностите чисто практично да се узакони вече съществуващия черен пазар на утроби. Апартаментите са вещи, нямат нищо общо с децата. Едно дете не е вещ и няма данъчна оценка. Затова и примера ти не е адекватен на ситуацията. Как ще уредиш СМ да е безвъзмездно? И да очакваш да има алтруистични СМ? Изобщо не съм наивна и поради тази причина ти задавам конкретни въпроси.

сравнението е абсолютно адекватно, защото е същото, просто трябва да вникнеш. и в случая с продажбата на апартамент си длъжна да декларираш истинската цена на сделката, ама кой гарантира, че е така и как? така и със СМ. законът казва - не може срещу заплащане и толкоз. това означава "уреждане на безвъзмездността".  ако някой дава пари другиму под масата - негов си проблем. мисля, че на теб ти се смесват в главата размислите за законовата уредба и тези за реалностите на живота.

ще се съдят и съдът ще постанови санкциите. точно както става, когато има друг договор, който не е спазен. - Какво става с детето в този момент? Настаняваме го в институция, грижи се за него СМ, грижи се за него поръчител?

каквото реши съдът, мисля, че го написах ясно?

това е редно да определят най-вече психолозите. според мен, не повече от седмица. - за този срок предвидено ли е да се изследва СМ, за да се види как ще се отрази ситуацията върху общото психично здраве? Също така и на детето. Предвидено ли е евентуално ако СМ има кърма, да кърми детето и след това какво става? Предава го на поръчителката и тя продължава с шише. Ако детето не иска шише? СМ кърми, до припадък... Или спираме кърмата на СМ още в първия ден след раждането и решаваме кардинално въпроса?

ти сериозно ли мислиш, че въпроса кога и дали да се спира кърмата на СМ ще се урежда в законов текст? или просто търсим под вола теленца? Simple Smile няма да коментирам презумпцията "детето не иска шише" изобщо.

ако законът й дава право на това, задържа го и толкоз. какви последици те интересуват? поръчителите сигурно ще плачат. - значи в крайна сметка упражнението по СМ е напълно излишно. Защо да променяме законовата уредба?

за КОНКРЕТНИЯ случай е излишно. кой ти гарантира, че това ще са всичките случаи. изводът е несъстоятелен.

тоест, СМ си е задържала детето, а после няма пари да го гледа. това някакъв необичаен случай за обществото ли е? майка да си изостави детето?? не е ли ясно какво се прави в такива случаи? - Значи произвеждаме още един допълнителен ресурс за пълнене на домовете, още изоставени деца и пак се връщаме към изначалното - защо тези жени да не осиновят, а да вземат СМ?

на тези въпроси биде отговаряно многократно в темата, не е редно отново да ги повдигаш.

по същия начин, по който законът защитава от всеки друг вид изнудване всеки друг гражданин. черен пазар къде видя, ако СМ е уредено законово? въпросът ти има отношение именно към нерегулираното от закона СМ. - Законовото уреждане не е предпоставка да се избегне черния пазар. СМ и поръчителите са в контакт, виждали са се, имат възможност да комуникират. Предпоставките за черен пазар пак остават, независимо от регулацията законово.

не ги виждам тия предпоставки, обясни ми ги.

не го разбрах този казус? имаш предвид, ако всички се откажат от детето? мисля, че отговорът ти е пределно ясен. каквото става с всички изоставени деца. - пак се връщаме към пълненето на деца в домовете и в крайна сметка на отново незащитени деца...

това са пълни спекулации. подобен казус е силно невероятен и би бил единичен случай. а деца от биологични майки се изоставят ежедневно и ежечасно. някои дори се изхвърлят на боклука.

нали по-горе вече приехме допускането, че СМ ще има право в определен срок да задържи детето? ако го задържи, ще си го гледа. какъв е въпросът? - ако СМ даде детето, но въпреки това не се откаже от родителските си права. Това имам предвид.

това е силно нереална ситуация, но щом не е дала правата, значи детето е нейно и да си го чува. аз лично съм на мнение, че майките, изоставящи децата си в домове, трябва да бъдат силно санкционирани от закона. ама не ме питат.

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 14:06 от jam

# 2 502
  • София
Jam, ти сериозно ли ИЗОБЩО не мислиш за ДЕТЕТО???

къде съм написала такова нещо? защо толкова първосигнално се реагира?

Geia задава някаква хипотетична ситуация - отговарям й. каква е вероятността да се случи тая ситуация и колко точно деца биха били засегнати от нея - някой някъде казал ли е?

няма да престана да се удивлявам на неспособността на хората да мислят, анализират и да виждат по-далече от носа си.

# 2 503
  • София
Инициаторите искат от хора с 5% от инфото да дават мнения. Генералът, който ръководеше "Пустинна буря" (К. П.)  искаше да има 70% от инфото и тогава бил готов да вземе решение (цитат от пресата).

в Швейцария, другарко, хората си решават всички въпроси от битието и житието с референдум. независимо от степента си на информираност по съответната тема.

дебатът го има в обществото и не си в състояние да го забраниш.

можеш да участваш в него като повишиш нивото на информираност на останалите участници, щом го намираш за ниско. прави това, а не обиждай онези, които не мислят като теб. не манипулирай с елементарни прийоми аудиторията. така правят възпитаните, интелигентните и цивилизованите хора.

# 2 504
Джам, говоря на вие защото двете с Евро защитава една и съща позиция, почти по идентичен начин, като никъде, ама никъде не приведохте реални аргументи ЗА сурогацията. До тук виждам само как копираш моите въпроси, лавираш върху тях и нищо, ама абсолютно нищо съществено не казваш. Кажи ми ти, като защитаваш личната си позиция и си убедена в това, че трябва да има СМ - какви са ти доводите за нея? И много те моля, остави медицинските такива. Защото това са 5 до 10 случая максимум. Та значи в името на 10 случая, променяме правото от Римско време насам и решаваме неща, които са нерешими от тогава, в рамките на месец-месец и нещо. И бързаме да сътворим един закон, който по никакъв начин не урегулира правата на децата. А за апартамента и детето не си права - детето не е стока. Много те моля, ако ти е възможно, би ли ми изчислила колко ще струва твоето собствено дете и колко би платила, за да го имаш, ако ти трябва сурогатна майка?

Общи условия

Активация на акаунт