за сурогатните майки

• 137 915
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 405
Имам принцип да не участвам в такива теми, защото никъде не водят. Но този път не се стърпях именно покрай разни странни за мен тези тип "като не могат да имат деца, значи така трябва". Точно защото, както и други преди мен са казали, ако само мъничко разгънем това мислене то тогава не бива да се прави инвитро, нито да се взимат мерки за задържане, при спонтанен аборт, нито, да, да се прави секцио. Какво да говорим за кръвопреливане и подобни, ама, хайде, те са маааалко по-далеч от конкретната тема със сурогатните майки. Този тип договор и продажба е много близък по характер до продажбата на органи, кръв и т.н. Може да не е морално и прочее, но когато има нужда... Знам, че ще кажете, че да имаш генетично собствено дете е лиготия (при толкова деца за осиновяване и т.н.), но аз лично не бих се нагърбила с подобни квалификации. Именно, защото както стана вече дума репродуктивните проблеми се третират, а естеството е същото - невъзможността да имаш собствено дете. Хората правят различни по тип компромиси в търсенето на възможност. Сурогатството може да е малко по-крайно, но не мисля, че е по-неестествено. И да, стана дума за потенциалните усложнения, но такива има при абсолютно всеки процес. Нима като дариш орган или кръв има 100% гаранция, че няма да има проблеми. Кой покрива риска да се заразиш със СПИН (примерно) докато даряваш/продаваш кръв. Можем много да раздуваме по темата и пак ще си останат празни приказки. Щом има договореност между двама разумни пълнолетни индивида, не виждам какъв е проблема. Рискове има, големи са, но е редно да са осъзнати. Виж за намесването на нероденото дете и неговите проблеми може да се поговори, не знам доколко е възможно да се установи потенциалния стрес в случая. Особено предвид многократно по-големия при изоставяне, институции. Дали стреса върху това дете е толкова голям и дали е основателно да се пренебрегне ми е много трудно да преценя. Това би била единствения психологически проблем според мен.
Така или иначе включих се в темата заради (за мен) нелепите твърдения по-горе. Като че ли е лесно да се обобщава на чужд гръб.

# 406
Бубка, желанието да имаш дете не е животозастрашаващо, нито животозависещо. И ти зачекна темата за естественото, аз никъде не съм споменала такова нещо.
Докато една операция като секцио може да спаси живота на майката и детето, то едно сурогатно майчинство какво спасява - само желанието на биологичните родители да имат дете.
И я ми обясни тогава с какво е по-различно плащането на сурогатна майка да ти износи детето от това да платиш на жена да износи собственото си дете и после да ти го продаде?
Въпроса все опира до парите и до продажбата. За мен е все едно дали детето биологически е "твое" или не е.

# 407
За мен е все едно дали детето биологически е "твое" или не е.

Така мислиш ти. Така може да мисля аз. Но имаме ли право да мислим и за другите? И кой ни го дава това право евентуално?

# 408
Ама защо всички избягвате момента с "продажбата"?
Попитах вече - каква е разликата . особената разлика, между сурогатна майка и такава, чието дете го "признават" в Гърция?
Ми не е ли това лицемерие, простете? Веднъж се подскача в теми, в които майки си продават децата, обаче сега-ми хуманно е.
Айде някой да каже къде е истината?

# 409
Имам принцип да не участвам в такива теми, защото никъде не водят.
Много хубав принцип. Не бива да се нарушава. По този начин 99% от темите тука ще изчезнат, за щото никъде не водят. То затова е форум, а не парламент примерно.

Кой покрива риска да се заразиш със СПИН (примерно) докато даряваш/продаваш кръв.

Моите уважения: рискът да се заразиш със СПИН при даряване на кръв е практически нулев, освен ако не даряваш в някоя либийска болница. Ако се намесваш, намесвай се сериозно.

# 410
разликата е , че в единия случай тя продава жив човек , което не е позволено ,
а при СМ бебето се износва в друго тяло , продажба на дете няма в този случай .

# 411
Как да няма продажба на дете. Това бебе може ли да се роди без СМ?

# 412
  • Boston, MA
Аз питах, ама май ме изтриха... ако няма обмяна на пари, приемливо ли ще е?

# 413
Е как ще няма, като има ЗАПЛАЩАНЕ на услугата "износване и раждане"? Къде е разликата?

Нали не се прави безплатно и безвъзмездно?
И в единия, и в другия случай не е позволено....засега.

# 414

Няма продажба на дете реално, но пък има продажба на орган - матка за износване на детето.
Продажбата на органи също е забранена. Тосет сега ще си я легализираме за целите на увеличаване на населението.

# 415
Аз питах, ама май ме изтриха... ако няма обмяна на пари, приемливо ли ще е?
За мене лично-донякъде. Но нали се сещаш, че това нещо БЕЗ пари едва ли ще се случва. Дори и между сестри, защото тази сестра, ако работи, трябва да е "извън строя" за 9 месеца.

Едит-някой някъде спомена ли по-напред какво се случва със замразените ембриони, които няма да влязат в употреба?

Тази тема все повече ми е като дежа вю, за пореден път го казвам, мисля, че Л.Филипова е била направо пророк. ooooh!

# 416
  • Boston, MA
Ех бе начи.. вие бременност 9 месеца на легло ли карате?

Ай пак и Людмила Филипова... тя като Дан Браун стана, пророческа, че на неговото писателско ниво.

Ако е само за парите протестацията - хубаво, значи има начин, като се уреди законово, да се избегнат капани-проблеми. Ако не е само за парите - лошо, не можете да се поставите на чуждо място и това си е.

# 417
  • Sofia
Престанете вече с тази продажба, смешно е.
Борави се с понятия безразборно, но пък с претенции за ниво.

# 418
Тосет сега ще си я легализираме за целите на увеличаване на населението.

Едва ли населението Ще се увелиЧи толкова Че озаконяването на СМ да има наистина обществена знаЧимост. И тоЧно това се Чудя, в България има наистина големи проблеми, защо никой не се занимава с тях, а има толкова голям интерес към проблема на 10-20 семейства. Не Че е лошо всеки проблем да се взима лиЧно и присърце от депутатите, но някак прозират други интереси. Защото това Че 20 семейства евентуално ще могат да наемат СМ (едва ли всиЧки от тях биха могли да си го позволят) ще отвори порта за развитието на голям бизнес. Е кое е с по-голямо обществено знаЧение: 20 семейства или озаконяването на търговия с неродени деца?

Престанете вече с тази продажба, смешно е.
Борави се с понятия безразборно, но пък с претенции за ниво.

А как се нариЧа услуга за която заплащаш с пари? Хайде дай да боравим с тоЧни понятия.

# 419
Ако се намесваш, намесвай се сериозно.

Най-обичам като ми се извади една реплика от половин страница писания и ми се спори с нея по принцип. ОК, не при даряване на кръв, при даряване на орган или нещо си друго. Да, да, всичко е чисто и стерилизирано, но грешки стават. Малко ли бебета се заразяват примерно със стафилококи. Проблема е принципен. Защо не коментираш самото мнение, а се хващаш за конкретиката. Имах предвид, че риск винаги има. Затова някои професии да речем са по-платени от други. Затова да платиш на сурогатна майка ще е доста по-скъпо от да осиновиш (примерно! да се се хванеш сега пак за думата).
Намесвам се толкова сериозно, колкото мога и искам  Peace

Общи условия

Активация на акаунт