за сурогатните майки

• 137 893
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Ох, на мен вече ми омръзна трите госпожи от въпросната фондация да ми изскачат отвсякъде на екрана! Вече очаквам като си отворя шкафа с чиниите, и оттам да излезе някоя от тях и да ми опява за сурогатството!  То не остана предаване да се са обрисали! Досадни са ми! Мелят едно и също и ече започвам много, ама много да се съмнявам в тях! Такъв закон няма да бъде приет, а дебатите по законопроекта ще се използват като политическа дъвка по време на криза. Малко за отвличане на внианието, все едно е сапунка!

# 271
  • край голямата локва
Andariel, дано да си права и да се приключва по- бързо с темата. До следващия път.  Mr. Green Просто много кофти ми стана, че точно тази седмица са избрали. То вярно е че сме народ от безбожници, но все пак малко мяра трябва да се има.  Tired

# 272
То вярно е че сме народ от безбожници, но все пак малко мяра трябва да се има.  Tired
да, и презервативи употребяваме, въпреки че папата не спира да ги заклеймява !!
мръсници и безбожници !!

# 273
Ох, на мен вече ми омръзна трите госпожи от въпросната фондация да ми изскачат отвсякъде на екрана! Вече очаквам като си отворя шкафа с чиниите, и оттам да излезе някоя от тях и да ми опява за сурогатството!  То не остана предаване да се са обрисали! Досадни са ми! Мелят едно и също и ече започвам много, ама много да се съмнявам в тях! Такъв закон няма да бъде приет, а дебатите по законопроекта ще се използват като политическа дъвка по време на криза. Малко за отвличане на внианието, все едно е сапунка!
Andariel, аз снощи изчетох целия сайт на грузинската клиника, която предлага тези услуги. За мене  лично това ще бъде просто една машина за пари....и все повече си мисля за книгата на Л.Филипова.
Просто машината евентуално ще е узаконена.

# 274
  • край голямата локва
Та какво общо има папата с нас не разбрах или поне с повечето от нас.  newsm78  Whistling
Няма да влизам в полемика  , не и с човек който сравнява дете с гума.Naughty Sick

# 275
  • София
Само човек, който не е чул въпроса "Мамо, защо не си ме родила ти?" и последващото "А тя защо ме е изоставила?" може да мисли, че няма проблем да поръчаш някой да ти износи дете. Поръчвайте си, но някой ден, когато децата ви станат на 5 години и започнат да питат, и когато ясно виждате празнотата и болката в очите им... как ще се почувствате от факта, че вие сте причината за тази болка?
Дали да създадеш човек, обречен да го боли най-вероятно цял живот, е правилно? А дали да го направиш само с цел да продължиш своите гени, които природата е отказала да продължи е правилно? Не знам, знам само, че да заложиш по зачатие болка в душата на детето си е най-ужасното престъпление за мен.
Да, много жени го правят и затова има толкова захвърлени по домовете деца, но те не го правят с идеята, че правят нещо добро - при тях просто се е случило (което в никакъв случай не ги оправдава)...

# 276
  • Sofia
Поръчвайте си, но някой ден, когато децата ви станат на 5 години и започнат да питат, и когато ясно виждате празнотата и болката в очите им... как ще се почувствате от факта, че вие сте причината за тази болка?

Да, за това най-лесно е да караме по сталински. Има човек - има проблем, няма човек- няма проблем.
Чудесно.

# 277
  • Вън от пространство и време
Поръчвайте си, но някой ден, когато децата ви станат на 5 години и започнат да питат, и когато ясно виждате празнотата и болката в очите им... как ще се почувствате от факта, че вие сте причината за тази болка?

Да, за това най-лесно е да караме по сталински. Има човек - има проблем, няма човек- няма проблем.
Чудесно.

Да разбирам ли че ме смяташ за убиец поради факта че оставям да загинат всички яйцеклетки, които произвежда организма ми, а отказвам да се възползвам от услугите на сурогатна майка?

# 278
  • София
Недей така крайно. Но пак питам, моля ви, отговорете ми най-накрая. Защо е толкове важно да имаш генетичен наследник? За мен тове е в основата на цялата идея за сурогатството и ако успея да проумея причините за това неистово желание може би ще преосмисля за него.

# 279
  • София
Инстинкт. Много хора са готови на всичко за свое генетично дете. Дори на сурогатно майчинство.

# 280
  • Вън от пространство и време
Инстинкт. Много хора са готови на всичко за свое генетично дете. Дори на сурогатно майчинство.

Много хора са готови на всичко за да властват над други хора - на убийства и дори на разпалване на дългогодишни войни. Това пак е някакъв вид първичен инстинкт....

Много хора се занимават с наркобизнес, подчинявайки се на първичния инстинкт натрупат благосъстояние.

Инстинктите са природна даденост, но когато започнат да властват над съзнанието ни и се превърнат в наша фикс-идея става наистина страшно....

# 281
  • София
Т.е. инстинктът е с най-голяма тежест? А инстинктът тогава на сурогатната майка къде остава?
Или инстинктите по презумпция са привилегия за по-богатите (по-онеправданите)?

Според мен тука на първо място е желанието на контрол на двойката, поръчала сурогатна майка.

# 282
  • Paris, France
Така е - тяхната "мама", която е била такава до раждането им, водена от собствените си интереси, си е отишла от живота им, извършвайки престъпление спрямо тях. Но при основяването (в повечето случаи) майката-осиновителка няма нищо общо с това престъпление.
- не съм съгласна, че родната майка ги изоставя, извършвайки престъпление. В повечето случаи родната майка няма възможност и условия да се грижи за детето си и го оставя на грижите на институциите. Не случайно в страни, където има добро социално подпомагане, оставени от майката за осиновяване или отглеждане деца почти няма. Не е престъпление да настаниш бебето си на топличко, където ще го хранят и гледат и може да бъде осиновено. Престъпление е да го хвърлиш в някоя кофа или на улицата или в гората и такива случаи са редки. От собствените си интереси и желания е водена осиновителката при осиновяването, не родната майка и детето. Те при осиновяване извън семейството нямат думата. Родната майка, добра или лоша, жива или мъртва, си остава майка и нищо не може да промени този факт.

Аз пак да хвърля камъка в блатото-щом се касае за  платена услуга - кой, според вас, отново ще започне да предлага услугите си?

Има ли значение кой точно? И не, не мисля, че само циганки ще я предлагат тази услуга.

В държава като Великобритания, където има суперподробна и рестриктивна уредба, където можете да бъдете убедени, че адвокатите изпипват договорите до последната запетайка, знаете ли колко дела за СМ има в съда ? А децата в това време какво правят ... съдията ли ги гледа? и как се чуства едно дете, предмет на облигационно правен спор  Thinking

Повечето дела във Великобритания са за деца, които са биологични деца на сурогатната майка - с нейна яйцеклетка и мъжки материал от двойката. Доколкото разбирам това няма да бъде разрешено в България. Друг проблем във Великобритания е, че сурогатството не трябва да е платено. Могат да се изплащат само разходи. Естествено има начини сурогатната майка да получи стотици хиляди лири чрез сложни договори, но често семействата се озовават в съда точно заради тези разходи като сурогатната държи детето като инструмент за манипулиране на ответната страна. Тези раждания са доста редки там, не повече от 20 на година.

Fussii, искам да Ви попитам как гледа българския закон на деца, родени от сурогатство извън пределите на България. В смисъл санкционира ли родителите?

Само човек, който не е чул въпроса "Мамо, защо не си ме родила ти?" и последващото "А тя защо ме е изоставила?" може да мисли, че няма проблем да поръчаш някой да ти износи дете. Поръчвайте си, но някой ден, когато децата ви станат на 5 години и започнат да питат, и когато ясно виждате празнотата и болката в очите им... как ще се почувствате от факта, че вие сте причината за тази болка?

За да попита едно 5 годишно дете защо е изоставено трябва някой да му е казал, че е изоставено. Да децата питат и винаги има начин да се обясни на малко дете истината без то да бъде унижавано и поставяно в положение на слабост. Моят син ме е питал за разликите в отглеждането между него и сестра му - защо единия е прибран по-късно, защо не е сукал като другия итн. Просто и ясно му обяснявам причините без да лъжа. И повтарям, много подробно. Разбра и отдавна не пита. Веднъж ми беше казал, че му е мъчно, че е бил сам в кувьоза. Обясних му, че кувьозът е малък и няма място за много хора и затова не съм била непрестанно там, но до него винаги е имало някой, който да си играе с него или да му пее а и съм била заета да му купувам легълце и играчки hahaha. Това го успокои. Моя позната непрекъснато повтаряше как и се късало сърцето всеки път като оставяла бебето в болницата и естествено детето само започва да употребява тази дума.

# 283
  • Sofia

Чудесно.

Да разбирам ли че ме смяташ за убиец поради факта че оставям да загинат всички яйцеклетки, които произвежда организма ми, а отказвам да се възползвам от услугите на сурогатна майка?

Иронията е неуместна  Simple Smile
Не съм ничий съдник, отговарям единствено за собствените си избори и ще си нося последиците от тях.
Но в тази връзка, ще ви споделя нещо лично, което ще ви накара може би да ме сметнете за куку  Blush
По сходни причини съм отказвала и продължавам да не допускам възможността за поставяне на спирала. Дълго време бях и противник на абортите.
Просто същността ми е такава - приветствам всяка възможност за живот и съзидание и се бунтувам срещу обратното.
Но да не отклоняваме темата все пак.

бъръльо-бъръльо, направих по-горе опит да обясня според мен водещите причини.

# 284
Невена,
въпроса е доста сложен защото:

Независимо къде и как е уредено СМ,  по два пункта никъде няма разлики:
1. СМ се извършва на основата на сключен договор
2. Генетичните родители осиновяват детето.

Втория пункт всъщност ще породи проблемите, тъй като осиновяването ще следва режима на държавата, вкоято се извършва. Разбира се, тези осиновявания ще вървят по по-различен ред, в сравнение с общия, но така или иначе задължително ще трябва да минат през съд.

Връщайки се тук, генетичните родители/осиновители/поръчващи по договор ще трябва да легализират осиновяването тук. Има си спец ред за това и не е проблем (редактирам се - понякога не е проблем).

Споменатата от мен санкция от НК, категорично няма да е приложима.

би било добре другите юристи, които пишат тук да кажат как е според тях...

Общи условия

Активация на акаунт