за сурогатните майки

• 137 894
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 255
Аз лично категорично не!

Но ако мнозинството го приеме след дебат - нямам избор ще спазвам правилата.

Затова повтарям вече за 23458765 път  Laughing

първо трябва да си отговорим на въпроса "дали?", а след това трябва да разсъждаваме "как?"

# 256
зачеването е обект на договор , в много варианти ,

износването и раждането са следващи етапи , нека ги разрешим и тях

всичко е обект на договор в живота на човека ....

Кое всичко - всичко, и  живота и смъртта ли !????

А започнала бременност как се спира понеже е обект на друг договор ...., а е уреден само първия етап - зачеването според теб.

Не те питам, изумявам се, че е възможно да се твърди това, което казваш ...

А като ще се договаряте с Вселената от позицията на силата,  моля да става за ваша собствена сметка, а не за сметка на данъкоплатците и най-вече на беззащитните душици, които си поръчвате или които "щедро" раздавате.

А като е толкова безплатно и безпроблемно износването от сестра, как не се намери никой да ми отговори на въпросите от тази  и другата тема именно за сестрите.

# 257
  • Paris, France
Интересно ми стана да прочета, че сурогатството е забранено от българския закон, защото познавам двойка, сдобила се с дете по този начин точно в България. Тук е забранено, но има хора, чиито деца са се появили на този свят благодарение на този метод в други държави. Живяла съм дълги години във Великобритания, където законът го позволява, но на практика е почти невъзможно да се приложи.

Аз по принцип не съм против този метод (сурогатна майка), ако и аз самата никога да не бих се възползувала от него.

Законите във повечето развити страни, където е разрешено износването на плод, който след раждането се предава на хора, които се записват като негови родители, са писани много отдавна, в зората на първите извънутробни оплождания, когато не се е знаело това, което се знае сега за емоционалната връзка на родилката с родения от нея плод, ако и да не е генетично неин. Много жени решават да износят дете за други хора, било то от желание да помогнат или за финансова облага, и в началото са убедени, че безпроблемно ще се разделят с новороденото, което не е и от тяхна яйцеклетка. Дори в последните стадии на бременността те са сигурни в решението си. И когато по време на родовия процес ритне окситоцина и за минути нивата на пролактин и още 100 хормона се променят драстично, изведнъж се оказва, че родилката изпитва привързаност, желание за близост, нежност и други майчински чувства към детето, на което доскоро е гледала като на чуждо. Не се случва със всички, но се случва, при това не рядко. Имаше и такова американско проучване и ако го намеря ще пусна линк.

Не мисля, че разрешаването на този вид дейност може да се направи с бърза козметична промяна на 100-150 алинеи в няколко закона. Нещата трябва да бъдат огледани много добре от всички страни, защото касаят живота и здравето на много хора и в това число на детето, родено по поръчка.

Дори и да разрешат този вид дейност, повечето хора с проблем да износят свое дете пак ще трябва да се ориентират към чужди клиники заради цената или поне така е в Англия, която се дава за пример в това отношение.

# 258
  • Вън от пространство и време
Договаряне и борба с природата за собствена сметка приемам че всеки има право да провежда колкото и както си иска. Стига да не вреди на друго човешко същество по този начин.

А с дискутораната драстична намеса в законите на природата (визирам сурогатното майчинство) група хора за да задоволят собствени интереси, потребности и първични природни инстинкти, драстично нарушават правата на детето. Всяко живо същество има изконното право да познава една единствена "мама" в живота си - тази, от чието семенце се е пръкнал, и след това го е носила 9 месеца под сърцето си (при човешката бременност), и след това е непрестанно с него докато му укрепнат достатъчно силите за да се отдели от нея и започне самостоятелен живот. За да може да се развие като хармонично завършена личност, безусловно сигурна откъде идва, и да има възможност да се наслаждава на настоящето си и да гради бъдещето, а не цял живот да се опитва да сглоби парченцата на миналото си.  Всеки смъртен, който в името на задоволяване на свои потребности и интереси, възползвайки се от възможността да налага със сила волята си над детето, предложи замяната на "мама" с какъвто и да било "заместител", извършва престъпление спрямо личността на детето.
Това е моето виждане по въпроса.

# 259
Аз пак да хвърля камъка в блатото-щом се касае за  платена услуга - кой, според вас, отново ще започне да предлага услугите си?

(цитирам примера от МОНДА с циганките в Гърция и "припознаването" на децата. Вече споменах, че ние с мъжа ми бяхме обсъждали осиновяване дори преди да почнем да работим за дете.(ако не се получеше при нас, защото бях на 33 и се опасявах от проблеми)

Ганката-но тук ще те репликират, че осиновените, на практика, имат 2 майки?

# 260
Ганката-но тук ще те репликират, че осиновените, на практика, имат 2 майки?

Така е - тяхната "мама", която е била такава до раждането им, водена от собствените си интереси, си е отишла от живота им, извършвайки престъпление спрямо тях. Но при основяването (в повечето случаи) майката-осиновителка няма нищо общо с това престъпление.

# 261
Да, осиновените имат 'две майки', но това е заварена ситуация, а тези, които ще се възползват от сурогатното майчинство, ще създадат съзнателно такава! Попрочетете малко в подфорума на осиновените как се чувства човек с 'две майки' и какъв отпечатък оставя това в душата му...ако изобщо им повярвате.

# 262
  • София
Добре, ти можеш ли да решиш кое е по-добре за едно дете - да не се роди изобщо или да е с произход от две майки.

не, не мога да реша кой е по-добре да се роди и кой да не се роди
именно, защото не мога, именно защото не е по силите на никой човек да може да решава  казуси от този вид
намирам за по-редно да не се намесваме в тях.

@Додо, за мен лично са несравними примерите между СМ, разтрогнатите бракове и доведените братя и сестри, ако за теб са житейски ситуации от една и съща категория... ами ок. За мен не са. Апропо от нищо не бягам и от нищо не се крия.
Цитат
трябва да го живеем по най-правилния начин и с отговорност за собствените си решения и постъпки.
с това съм съгласна. И именно заради въпросната отговорност съм на мнението, което написах в този си пост до Аризона по-горе.  Peace

Разбира се, че примерите на Додо са сравними, но сравнението е такова: детето, което е отглеждано в семейство с нов партньор на майката и родени в него полу-братя и сестри е поставено в много по-сложна от психологическа гледна точка ситуация от дете, родено от сурогатна майка, отглеждано с любов от генетичните си родители, което може и никога да не научи това, както и никога да не срещне тази, която го е износила.

# 263
Ей сега гледам по ббт за сурогатството. И след като чух дамите да казват, че всичко ще е регламентирано с договор между биологичните родители, сурогатната майка и лекарския екип, в мен възниква въпоса: Ако по време на износването на бебето една от страните реши да прекрати договора /знаем, че всеки договор, трябва да има клауза за предсрочното му прекратяване/ , тогава какво ще се прави? Всички знаем, че след раждането само майката която е родила ще може да кърми детето. Това дете ще бъде ли кърмено изобщо или още от зачеването му се знае, че ще бъде хранено с АМ.

# 264
  • София
Е нали точно затова казвам, че трябва уредба. За да знаем какво става, ако...еди какво си Simple Smile

Лактация може да бъде предизвикана и у неродила жена Laughing Но да не залитаме в тази насока, не мисля, че най-важният въпрос в случая е дали бебето ще бъде хранено с АМ.

# 265
Нефертити, вече има няма 18 страници само за това говорим!!!! Ти си се сетила само за 1 от 100те възможни копликации...

В държава като Великобритания, където има суперподробна и рестриктивна уредба, където можете да бъдете убедени, че адвокатите изпипват договорите до последната запетайка, знаете ли колко дела за СМ има в съда ? А децата в това време какво правят ... съдията ли ги гледа? и как се чуства едно дете, предмет на облигационно правен спор  Thinking

# 266
  • край голямата локва
Вчера случайно попаднах на предаването и останах изумена.  Shocked Последния път когато гледах Гала говореше за незаконните /а не за извънбрачни/ деца.  #2gunfire Тогава останах потресена и я отрязах тотално, но сега просто не виждам как да остана безучастна. Думи нямам да опиша възмущението си на какво са способни хората за пари. И ако бих могла да разбера защо сестра би се обърнала срещу природата и елементарния човешки морал за да износи дете или донякъде и жена която години наред е мечтала за дете, то всички останали ме изумяват. Чии ли интереси пак обслужват? За колко ли всъщност пари става въпрос? Какво ще бъде утре- манекенки и бизнес дами ще си поръчват бебетата за да не си развалят фигурите? Ще направим ферми за бебета? А какво ще стане с "дефектните" /за последния термин моля всички мами на деца с увреждания да ми простят Praynig/. Ще си си купил дете за 200000лев и то ако е със здравословни проблеми кой закон ще ги накара да се грижат за него, а не да си купят ново? Ами да почваме направо да се клонираме!

# 267
  • София
и как се чуства едно дете, предмет на облигационно правен спор  Thinking
Както се чувства и едно дете, предмет на спор за родителски права, чиито родители се наричат взаимно "к..ва" и "пед.л" Confused Ама хайде да забраним и разводите Confused

# 268
  • Русе
и как се чуства едно дете, предмет на облигационно правен спор  Thinking
Както се чувства и едно дете, предмет на спор за родителски права, чиито родители се наричат взаимно "к..ва" и "пед.л" Confused Ама хайде да забраним и разводите Confused

Защо ли си мисля , че все пак това са две коренно различни неща...

# 269
дете, родено от сурогатна майка, отглеждано с любов от генетичните си родители, което може и никога да не научи това, както и никога да не срещне тази, която го е износила.

Пак се хващам за поста на Клер, за да си задам въпросите, въпреки че на предишния не получих отговор.... Не е заяждане, просто мои чуденки

Наистина ли си мислите, че между деца родени от една и съща жена, пък били то и с различен генетичен материал, няма абсолютно никаква връзка и и при евентуални по-близки отношения не би се извършило кръвосмешение?

И наистина ли си мислите че откровената лъжа от кое коремче си произлязъл (всяко дете задава този въпрос на определена възраст) е доказателство за голяма родителска любов?

Общи условия

Активация на акаунт