за сурогатните майки

• 137 894
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 240
тази книга не я ли оспориха доста ?

след като методът съществува толкова години и не са го забранили в Щатите , според мен са го проучили детайлно и има становища дали е вредно от психологическа гледна точка ...
все пак това е дете , за чието съществуване са се борили и никой не е отхвърлял,
за сур.майки се избират жени , които са раждали и не желаят повече деца , задоволили са инстинкта и потребностите си за деца и са готови да износят чуждо дете...

# 241
Тази книга кой да я "оспори",това да не е  доказателство на теорема  Laughing

Върни се назад - Анет1104 е написала как и в кои щати е позволено и в кои не

# 242
Не разбирам тази дискусия, дебат или както искате го нареЧете. Има все пак неща които би трябвало природата да ги решава, а не демокрацията и място за спор не виждам. В слуЧая става въпрос за много малък брой семейства, но отвори ли се такава врата, ще има маса злоупотреби. Няма наЧин да има толкова стриктен контрол. Трябвало да е добре регламентурано. И как си го представяте тоя регламент?

И като жена и като майка не разбирам смисълът на раждането Чрез СМ. Каква е разликата с осиновяването? Гените били същите, това ли е майЧинството? Кой от вас обиЧа детето си заради гените му? Разбирам донорско инсеминация, разбирам донорска яйцеклетка, разбирам Че всяка жена би искала да изживее бременност и раждане. Но не разбирам каква е тая любов към гените, която би ме накарала да приЧиня подобна болка на друго Човешко същество. И това са Чисто моралните страни на въпроса. А има толкова много практиЧески въпроси без възможност за решаване. Какво ще стане например с детето ако по време на бременността СМ му предаде някакво заболяване? Кой ще е отговорен, кой ще поеме грижата за това дете? А какво ще стане ако СМ поЧине при раждането? Кой ще е отговорен пред нейните деца? Разбира се Че не се слуЧва всеки ден, но и в днешните времена има смъртност при раждане. И това е само една много малка Част от въпросите които изникват пред мен като Чуя СМ. Не разбирам също и аргумента Че в САЩ било разрешено. И какво от това? Трябва ли да копираме всяко безумие от САЩ?  Rolling Eyes Трябва ли да подЧиним на парите дори раждането на деца само защото някой друг го е направил?

# 243

Майтапът настрана. Няма изрична уредба на сурогатното майчинство у нас. Не знам кой какво е писал, но просто няма. Има една разпоредба на СК, която го възпрепятства донякъде, но изрична забрана няма, нито е инкриминирано в НК.

Категорично не е вярно. В България СМ е ЗАБРАНЕНО поне за момента

Семеен кодекс:
Чл. 60. (1) Произходът от майката се определя от раждането.
(2) Майка на детето е жената, която го е родила, включително при асистирана репродукция.

НАРЕДБА № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция
Раздел IV - Медицински дейности и биологично-лабораторни методи, прилагани при
асистирана репродукция
3. При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава:
3.14. постигането на сурогатни бременности;

Наказателен Кодекс
Чл. 182а. (Нов - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) (1) Който с цел имотна облага склонява родител чрез дарение, обещание, заплаха или злоупотреба със служебно положение да изостави свое дете или да даде съгласие за осиновяването му, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба до две хиляди лева.

(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който склонява непълнолетен да даде съгласие за осиновяването си, когато законът го изисква.

(3) Който с цел противозаконна имотна облага посредничи между лице или семейство, желаещо да осинови дете, и родител, желаещ да изостави свое дете, или жена, приемаща да износи в утробата си дете с цел да го предаде за осиновяване, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба до три хиляди лева.

(4) Ако деянието по ал. 3 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба до четири хиляди лева.

# 244
Не одобрявам идеята за СМ най-вече заради аргументите, изброени вече от Мираетта и Фуси. Знам, че за повечето хора идеята, че пренаталният период може да остави у детето отпечатък за цял живот, звучи като фантастика, но за мен това е нещо, което не бива да се пренебрегва.

# 245
  • София
А, виж това по ал. 3 може да мине за някаква уредба, извинявам се, не го знаех Simple Smile Човек трябва да попрочита това-онова преди да пише Blush

За Наредбата прочетох и аз преди малко. Да, с нея опредлено е забранено преди 3 години. Преди това не беше и даже мисля, че се практикуваше, но по заобиколен път, точно поради липсата на уредба.

Вяра, откъде тези маса злоупотреби, щом заинтересуваните ще са 20 семейства? Кой ще ги направи тези злоупотреби? Незаинтересуваните? Ей така, за спорта?

# 246
  • Вън от пространство и време
Вяра, откъде тези маса злоупотреби, щом заинтересуваните ще са 20 семейства? Кой ще ги направи тези злоупотреби? Незаинтересуваните? Ей така, за спорта?

Под "заинтересувани" сигурно се имат предвид семействата, които действително имат непреодолими медицински прпроблеми да не могат да износят бременност. Но при тая мода в световен мащаб относно сдобиването на дете от сурогатна майка колко му е да си платиш за каквато искаш медицинска експертиза че си от "заинтересованите".

# 247
защо фиксирате всичко около парите ?
те не са основното в случая ,
ако няма пари , а го прави майка за дъщеря си или са две сестри ,
ще си промените мнението си ли ?

# 248
Ох Белинда - ура! Водим нормален разговор с теб и с Додо, макар да сме на противоположни позиции. Благодаря, за което много и искрено  Hug

Ами виж под злоупотреби се има предвид случаите, в които СМ казва периодично "няма да се откажа от детето, искам още пари". Защото навсякъде по смета, където СМ е разрешено, детето се ражда от майката и се осиновява от поръчителите. В израел и Гърция например, СМ може да се откаже от договора до 3 дни след раждането

Под злоупотреби се има предвид и т.нар. комерсиално СМ, при което ще се появят много жени които ще пожелаят друг да износи детето им защото
а) ще им увисне бюста
б) имат много работа и не им се занимава
в) страх ги е от сутрешното повръщане и пр.

Да ти кажа правичката, аз пак ще го напиша, не защото е много умно, а защото хората не са длъжни да четат  всичко:

просто у нас трябва да се проведе цивилизован дебат - публичен с участието на професионалисти - психолози, лекари,  юристи.

Да се дискутира концепцията СМ, а тя в чист вариант е "Приемаме ли, че зачеването, износването и отделянето на бебето от майка му може да бъде обект на договор?"

И ако се приеме след такъв дебат - ОК! Ако не - пак ОК. Но разговор трябва да има - а не да ни се сервира едно недодялано и необмислено временно решение.

Юрист си - как си представяш уреждането на СМ само с поправка в СК и закона за здравето, каквото е предложението на КалинкаКрумова и компания... а наследяването, а родствените връзки по време на бременността и след нея, а съпругът на СМ и статута му по време на цялата история. Ако поръчващата майка почине по време на бременността - какво правим - тези казуси на отделните договори за СМ ли ще ги оставим?

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 23:35 от Fussii

# 249
И ако се приеме след такъв дебат - ОК! Ако не - пак ОК. Но разговор трябва да има - а не да ни се сервира едно недодялано и необмислено временно решение

Е, Фуси, значи не е безнадеждно.........  Wink

# 250
зачеването е обект на договор , в много варианти ,

износването и раждането са следващи етапи , нека ги разрешим и тях

всичко е обект на договор в живота на човека ....

# 251
  • София
просто у нас трябва да се проведе цивилизован дебат - публичен с участието на професионалисти - психолози, лекари,  юристи.

Разбира се, точно същото казах и аз по-рано, само че не толкова ясно. Има обществен интерес и някаква необходимост от решение, властта трябва да реагира, затова сме я сложили там. Да се мисли, да се споделят експертни становища - но на точното място и от точните хора. Защото ние тук и до утре можем да си водим дискусия, все тая, нали разбираш? В смисъл - на мен ми е приятно, но това няма да реши нито проблемите на жените без матка, нито на тези, които си продават телата и после изнудват биологичните родители.
А за жени без репродуктивни проблеми честно казано смятам, че трябва да не се разрешава. Съжалявам, не съм чак толкова либерте. Сурогатното майчинство е компромис с природните закони, в името на един обществено значим резултат, в името на нещо хубаво и справедливо - правото на всяка жена да бъде майка и на всеки мъж да бъде баща на дете от жената, която е избрал за своя половинка. Не че неувисналия бюст не е нещо хубаво, нали Laughing, но трудно може да мине за обществено значимо.

# 252

Ами можеш и за спорта да го нареЧеш. Фуси по-надолу е изброила Част от приЧините които ми минават през главата:

Ами виж под злоупотреби се има предвид т.нар. комерсиално СМ, при което ще се появят много жени които ще пожелаят друг да износи детето им защото
а) ще им увисне бюста
б) имат много работа и не им се занимава
в) страх ги е от сутрешното повръщане и пр.

Нуждаещите са около 20, заинтересованите не бихме могли да знаем колко са.

Мислейки за злоупотреби не изклюЧвам възможността за някой хора да се легализира един доходен бизнес. Има един етнос у нас, който ще износва бебета не на нуждаещите, а на всеки който има желание да си плати и то в световен мащаб. И тогава пак излиза въпроса каква е разликата между СМ и циганка, която продава бебето си в Гърция. Ами хайде да озаконим продажбата на бебета, в крайна сметка то пак си е сурогатство. Затова мисля Че отвори ли се такава врата, злоупотреби ще има и няма да има никакъв практиЧески наЧин за контрол.

# 253
 Naughty Белинда не съм съгласна! Зависи от бюста ...  Laughing

лошото е, че открехне ли се вратата за медицинските причини - комерсиализацията е много лесна... но съм категорична, бе рестриктивен режим без специален закон няма как да се постигне

Лично мнение - хора, които при прекрасни възможности за осиновяване, като у нас - бързо и евтино - държат на СМ и категорично не искат да осиновят, няма да се съгласят ромки да износват бетата им - за това главата си слагам  Peace

Така че не се тревожете и не намесвайте ромския етнос - този път той няма нищо общо  Laughing

# 254

лошото е, че открехне ли се вратата за медицинските причини - комерсиализацията е много лесна... но съм категорична, бе рестриктивен режим без специален закон няма как да се постигне

Което значи ли, че при определени обстоятелства /рестриктивен режим/ би приела сурогатното майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт