за сурогатните майки

• 137 897
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 985
  • Бургас
joannna, напълно ясно е, че всяка форма на СМ е забранена от наредбата. Обае като говорим за разрешаване ще е добре да оформим единно на кой тип СМ ще се даде зелена светлина. Във всички държави където има разрешено СМ се упоменава доста добре кой точно тип е разрешен и кой не.
една жена износва бременност вместо друга и след раждането на детето го преотстъпва на биологичните му родители.

Бау, казвам аз на това определение. Много напред в темата се разбрахме, кои са видовете СМ. Ако се ползва донорска яйцеклетка на кои био родители се преотстъпва детето??? О да, значи ще е разрешено за био родителите, без донорски яйцеклетки или сперма. Така ли трябва да се разбира??? Аз се питам защото от тази точна дефиниция в главата ми се народиха доста въпроси, та се чудя защо ли не ми е ясна.
Тук бройката има значение до толкова, че това не е лечение за рядко заболяване. От СМ може да се възползва всеки, за всяка цел /ако се разреши без да е регламентирано и сторог наблюдавано/.
Каква бройка трябва да достигнат пациентите с редки заболявания, за да предложи обществото ни цивилизовано отношение към тях?
Никога не сравнявайте двете неща. Нямат нищо общо.

# 2 986
Sesana, дефиницията в наредбата е възможно най-обща, за да се гарантира, че забраната е възможно най-пълна.

От самото начало на темата се говори за разрешаване на сурогация ПО МЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ.
Не за неразваляне на бюста и фигурата, не за еднополови двойки - поръчители, не за поръчкови бебета.

Успех ви пожелавам, да намерите общ език някой ден, и дано не трябват още 200 страници.
Защото в този си вид говоренето тук е обидно за много хора и от двете страни.

# 2 987
  • Бургас
Sesana, дефиницията в наредбата е възможно най-обща, за да се гарантира, че забраната е възможно най-пълна.
Да така е. Но тя е със забранителен характер. Ако трябва да е обратното ще е нужна доста по специфицирана и тясна. Та тази дефиниция не би могла да служи за обсъждане на евентуално приемане на закон за СМ.
сурогация ПО МЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ също е доста обширно понятие. И може да бъде добре дефинирано и насочено. Даже преди 100 страници си говорихме за това. Нямам идея стигна ли се до консенсус.

Последна редакция: чт, 22 апр 2010, 15:50 от Sesana

# 2 988
  • София
Ах, ах, Джоана! Язък, че не улучи с номера с редките болести!  Laughing Добър опит, но преди теб вече някой друг се пробва!
Безплодието не е рядка болест, която застрашава живота на човека! Той спокойно може да живее и сто години с безплодие. тук изобщо не става въпрос за редки болести, за които ако не се доставят лекарства или съответното лечение човек да умре или просто да вегетира.

И, ако обичаш, няма нужда да се опитваш да развяваш знамето на гражданството, защото и то не хваща! Можеш, ако искаш, и Конституцията да ми цитираш - все тая!

# 2 989
Ако някога изобщо в мен се е прокрадвала мисъл, че бих могла да осиновя дете, след като видях и прочетох как се държат осиновители в тази тема категорично ме отказаха от тези мисли. Може да съм с мизерен живот и низка душа, но не желая да съм такава като вас.

Мили момичета, щом толкова държите - сурогатствайте си. Аз като типичен гаден и долнопробен осиновител, отивам да си взема роденото от алкохолизирана циганка дете от детската градина и да си го заведа малко на разходка, после да си го нахраня, да си го изкъпя и да си го гушкам цяла вечер в леглото.

А на вас - успех в начинанието.

# 2 990
  • SA

Мили момичета, щом толкова държите - сурогатствайте си. Аз като типичен гаден и долнопробен осиновител, отивам да си взема роденото от алкохолизирана циганка дете от детската градина и да си го заведа малко на разходка, после да си го нахраня, да си го изкъпя и да си го гушкам цяла вечер в леглото.

А на вас - успех в начинанието.

Предполагам, че почти сьщото би казала и една жена, която е получила дете чрез сурогатна майка на хората, които осьждат нейния избор.

# 2 991
  • София
защо? Данеби да се очаква да се ползват за СМ алкохолизирани циганки? newsm78

А иначе се радвам, че достигнахме страница 200, да се понапънем за 300, а?

# 2 992
  • SA
Не, поради причината, че на нея сьщо няма да й пука особено дали някой нарича детето й "прищявка", "експеримент", "роб", "сексуална играчка" и ... не мога да се сетя всичко, което бе избьлвано дотук.

# 2 993
  • София
Аз роб наричах СМ, не детето. Лошото ми отношение не е насочено нито към самата износваща плода, нито към детенцето, плод на сурогатството. Само към тези, дето желанията им са най-важни.

# 2 994
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Предполагам, че като се спомена какви са евентуално майките, не се е имало предвид нищо за децата, нали?
Това прехвърляне и хапане ще продължи до пълно мозъчно изтощение.

# 2 995
  • SA
Да де, в единия случай детето се казва че е родено от "алкохолизирана циганка", в другия - от "роб". Мисьлта ми беше, че осиновителките и жените , имащи дете от сурогатна майка в сходна степен им пука за това как някой характеризира тяхното майчинство, стига те да са щастливи с децата си.

# 2 996

Да де, в единия случай детето се казва че е родено от "алкохолизирана циганка", в другия - от "роб". Мисьлта ми беше, че осиновителките и жените , имащи дете от сурогатна майка в сходна степен им пука за това как някой характеризира тяхното майчинство, стига те да са щастливи с децата си.

И аз не виждам какво печели една дискусия от подобни морални квалификации.
Още повече такива, които рядко биха отговаряли на истината.

Роб, паднала жена, безсърдечна печалбарка (по адрес на СМ), търговци на плът, генетични егоисти,
изтрещели откачалки, психично болни, неспособни да се справят с желанията си,
капризни и незрели парвенюта, извратени (по адрес на двойката).

Това ли са аргументите?
И по-важното, това ли трябва да е тонът?

Питам, понеже "алкохолизирана циганка" е мой пример за грозно и обидно обобщение,
който беше удобно изваден от контекста от няколко прибързано четящи съфорумци,
и на последните страници се развява като мръсни гащи.

Адски грозно звучи, нали?
Точно толкова грозно звучат и другите епитети.
И са точно толкова близо до истината.

kameloth, права си за данък обществено мнение, единствената разлика е,
че вторият вид майки в момента са официално забранени със закон.
Дали това ги прави по-непълноценни родители?

# 2 997
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Абсолютно точно казано, ама ефектът ще е 0.
Тази тема ужасно ме измори, и аз не знам защо я чета.

# 2 998
Нямам нерви да прочета цялата тема. Анкетата очевидно показва че нагласите към легализацията на сурогатното майчинство са по-скоро позитивни в Българското обществно.
Сигурно е споменавано и по-рано, но и аз ще кажа че алтруистичното сурогатно майчинство не само съществува, но е било и доста разпространено специално по нашите земи не много отдавна. Т.е. жени са раждали деца и са ги давали за отглеждане най-често на свои роднини, които не могат да имат деца.
Не е точно същото каквото е в съвременния вариант, но доста сходно. Питайте бабите си ако са още живи, те ще ви кажат.
Не мисля че раждането на едно дете от двама, с извинение, безмозъчни тинейджър,и които не го искат и са го направили по погрешка (каквито случаи има предостатъчно) е по-добро нещо по-добро от раждане на дете от сурогатна майка по поръчка на семейство, където всички участници са разумни възрастни хора.
Няма да е лесно за сурогатните майки, но ... правено е преди, прави се сега, явно може да се направи.
Не виждам разумна причина да не бъде разрешено. Не виждам съществене разлика между дете родено от сурогатна майка и дете оставено в дом и осиновено от там.
Явно има някакъв конфликт между двете групи - темата определено е емоционална, но рационална причина не виждам.
На който не му харесва - не е задължен да го ползва. То и едва ли ще се ползва чак толкова масово наистина.
Та накратко аз съм ЗА.

Последна редакция: чт, 22 апр 2010, 22:30 от Panther

# 2 999

Сигурно е споменавано и по-рано, но и аз ще кажа че алтруистичното сурогатно майчинство не само съществува, но е било и доста разпространено специално по нашите земи не много отдавна. Т.е. жени са раждали деца и са ги давали за отглеждане най-често на свои роднини, които не могат да имат деца.

Говориш за непълно осиновяване. Да, било е разпространено между роднини. Само, че едва ли някой е зачевал с единствената цела да го даде на брат си , сестра си. Shocked Crazy

Общи условия

Активация на акаунт