Родителски кооператив

• 105 867
  • 329
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте Simple Smile  В нашия кооператив имаме място за едно детенце. Възрастта е между 2 и 3 годинки, намираме се до Южния парк. И вече имаме страхотни учителки Simple Smile

Здравейте, поканата все още ли е в сила. Дъщеря ми е на 2 год. и съм заинтересована от предложението.

# 226
Привети,
Родител съм в КоОпчето (намираме се до НДК) и имаме свободни места за дечица на 2+ годинки. Нашите са 6 на възраст между 2 г. 8 мес. и 3г. 5 мес. Работното ни време е удачно за заети родители 8-18ч. Имаме си три учителки, като винаги с децата са две от тях. В понеделник започваме с музика за малчугани с наша баба - музикален педагог. При нас определено е весело! Ще се радваме, ако проявяващите интерес ни пишат тук на ЛС или по другите канали: koopcheto@gmail.com; www.facebook.com/koopcheto или звъннат на Петя (0894717243) или Вени (0887564155).
С удоволствие отговаряме и на всякакви въпроси около създаване на кооп, така че свързвайте се с нас и за това на ЛС или по имейл.
Благодаря ви предварително и успех!

# 227
Здравейте,
Ние сме в района на НДК и също обмисляме варианта за РК за нашето малко момченце от април. Гледах снимки на "Копчето", изглежда супер, но проблема е, че нашия малчуган тогава ще е едва на 1,5 г. Sad(( Приемате ли по-малки дечица?
Има ли други желаещи за РК около НДК?

# 228
Здравейте, мили мами! С най-голямо удоволствие ще се присъединя към темата, за да кажа че след около месец и нашият родителски кооператив ще отвори врати. Вече си имаме помещение, което се намира в София, кв. Гео Милев. От другата седмица започваме освежителния ремонт, който се надяваме да приключи бързо. Ако обаче се присъединят към нас още родители, ще се случат нещата много по-лесно и откъм финансовата страна и откъм физическия труд. Само малко информация ще дам, че преди бяхме повече майки, но по неизвестни причини или по-скоро от някакъв страх от неизвестното, повечето майки се отказаха и то в последния момент. Точно когато трябваще да се дадат парите за наемането на помещението. И така си останахме 2 бих казала смели мами и решихме да рискуваме, да се захванем здраво за работа и да направим едно прекрасно място, както за нашите деца, така и за останалите, които надяваме се ще дойдат скоро. В нашия кооператив ще има осигурен педагог, храна, приятна обстановка, достъпна такса и много, много весели занимания за малките зайчета, както и нови познания. Така че каня всеки, който иска да се присъедини към нас или поне да разбере що за хора сме, къде сме и какво правим, да се свърже с нас на тел. 0896002093-Михаела.

# 229
zaritoisa6i - Михаела, радвам се, че нещата са потръгнали. Успех с начинанието и не се предавайте!
Може би е добре да уточните за каква възростова група дечица става въпрос. Тук пък вяврам, че ще намерите още съмишленици или поне силна морална подкрепа! Успех още веднъж!
https://www.facebook.com/groups/116729755069129/?bookmark_t=group

# 230
Вижте тази статия и мнението накраая
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1814711

# 231
  • София
Търся вариант за Дианабад или жк. левски. Вече и аз не знам какво да правя

# 232
Здравейте отново, мили майки. Искам да кажа на всички, които се интересуват от нашия кооператив, че срещата, която бях обявила, че ще се състои на 16 март, се измества на 17 март-неделя, в 11 часа. Моля всеки, който реши да дойде, да пише на лични съобщения или да се свърже с мен по телефона. Много сме напреднали с помещението, ремонтът е почти готов и наистина се надявам скоро да отворим нашият така дългоочакван родителски кооператив.

# 233
Здравейте и от мен! Моето момче ще направи 1 годинка през април, но аз също се интересувам от кооператив в центъра и бих желала да се включа, може би към края на лятото.

Последна редакция: ср, 13 мар 2013, 08:45 от ist

# 234
здр., включвам се и аз. Имам момиченце на 1,2г., родена е края на януари 2012, интересувам се от кооператив, в района на НДК за края на лятото, или и по-късно. Не бързам, но за мен това е варианта. С Баткото сме се сблъсквали с институцията "ясла". Писах на " КОопчето", много сме малки за тях, но съм впечатлена от милото им отношение. Ако някой може да ми предложи вариант, нека пише vaniag_va@ abv.bg.

# 235
Здравейте! След едномесечно лутане по темата и разговори с няколко кооператива, искам да задам следните си въпроси, с надеждата, че ще ми отговорят родители с опит.

- как стои въпросът с храната в кооператива, в който сте, сте били или с който сте запознати отблизо? В два от тези, с които се свързах, децата се водят закусили, а за другите хранения всеки си носи; в друг са осигурени двете закуски, а обяда можеш да си го поръчаш там или да си носиш от вкъщи. Третият вариант е да се поръчва от детска кухня еднаква храна за всички, но тогава какво се случва с децата, които не искат да ядат тази храна?

- таксата кога се плаща - предварително или след като изтече месеца?

- плаща ли се еднократна и невъзстановима такса за включване?

- намаля ли се таксата при непосещение на детето за по-дълъг период?

- всички ли родители дават дежурства? Ако има недаващи, тяхната таксата еднаква ли е с таксата на тези, които дават дежурства?

- учителката/ите, които са наети, имат ли други допирни точки с децата (например родител на някое от децата) или са само учителки? Това последното е може би частен случай, но моля да изкажете мнение, вие бихте ли се притеснили, ако участвате в такъв кооператив.

Благодаря на всички, които ще отделят време да ми отговорят! Вярвам, че ще бъде полезно и за други Simple Smile

# 236
Условията на всеки кооператив зависят само от родителите и особеностите на децата.
Конкретно по въпросите мога да споделя това:

- В един от кооперативите, с който скоро се свързах, храната е задължително домашно приготвена и се осигурява от родителите на ротационен принцип. Първата закуска в кооператива е към 10 ч (плод) и се предполага, че преди това децата са закусили вкъщи. Месечното меню се обсъжда и одобрява от всички. В друг кооператив храната се осигурява от детска кухня; не знам какво се прави, ако детето не иска да яде от нея...

- Таксата се плаща предварително в началото на месеца, преди да се направят разходите;

- В някои кооперативи се плаща такса за включване, тъй като се включваш "наготово" и не си участвала в организирането на кооператива (осигуряване на помещения, възпитатели, интервюта, преговори, обяви за набиране на други деца, изработване на правила и пр.)

- В някои кооперативи всички родители дават дежурства, в други - няма дежурства. Ако има недаващи, логично тяхната таксата е различна от тази на дежурещите;

- В един от кооперативите инициатор за създаването му и възпитател там е родител на едно от децата. За мен това също би създало известен дискомфорт...

Моля те споделиш и ти опит. И ако можеш, дай някакви координати на РД, в които се приемат още деца, въпреки че на нас ни е малко рано.

# 237
Здравейте, включвам се в последния разговор, защото забелязвам, че касае предимно нашият родителски кооператив. И преди да изкажа позицията си искам да подчертая, че нямам за цел да се заяждам или да се оправдавам! Смятам, че всеки родител има право на избор, мнение и гледна точка за всичко, което е свързано с отглеждането, възпитанието и комфорта на неговото дете и че, когато започне да избира мястото, където то да остава докато са на работа трябва да отговоря на всичките му изисквания. Но когато става въпрос за родителски кооператив, всички трябва да са наясно, че се включват в една обща инициатива. В родителския кооператив е много важно родителите да имат едни и същи възгледи за отглеждането на децата, а ако има някакви разногласия, те да се обсъждат на живо, а не през скайп, бг мама или телефон.  По въпроса за храната на децата, аз на всеки по отделно обяснявам какви са причините, тя да е от частна детска кухня и до момента всички записани деца се хранят без проблем, въпреки, че никога не са яли точно тази храна. Второто, което виждам, че ви притеснява, а не би трябвало е еднократната такса. Веда Словена е отговорила много точно на този въпрос, това е самата истина. При нас се получи така: За създаването на коопертива работихме две майки и абсолютно сами от един стар и запуснат апартамент, направихме прекрасно място за децата, които сега идват там. Вложихме изключително много нерви, енергия, време, а и пари. Ами няма как да не се плаща за това нещо, защото за това се нарича родителски кооператив, място, което се създава и поддържа с дружни усилия от страна на всички родители, чиито деца ще пребивават там. При нас всеки идва на готово, само че ние не сме си напечатили парите и не са ни излишни. Взимахме пари на заем, за да се справим с всичко. Да не говорим, че до взимането на заеми се стигна след като една майка, която беше уж много навита да работи за създаването на кооператива заедно с нас, се отказа, точно един ден преди сключването на договора за наемането на помещението. А тогава бяхме разпределили парите за този разход на 3 и изведнъж трябваше да изнамеря една стабилна сума за 24 часа, защото пак си останахме 2 майки.  Няма да коментирам аргументите на въпросната майка за нейния отказ в последния момент, но само ще кажа, че тя смяташе, че след като ще положи някакъв труд трябва да има и печалба след това. Но според мен това не трябва да е така. Сега с този разговор, който се води тук във форума, осъзнавам, че най вероятно фактът, че аз съм едновременно инициатор за създаванет на кооператива, майка на едно от децата и учителката в кооператива, за което аз разбираемо ще получавам някаква заплата, я притеснява много. Това разбира се също е въпрос на личен избор. Аз насила никого не карам да си запише детето при нас, но когато не си дошъл на място да се поинтересуваш какво е направено до сега, как се гледат децата и какво е равитието на кооператива като цяло до момента, не можеш да си сигурен в нищо. Друго по този въпрос и смятам много важно е това, че когато човек е създал едно място с много любов и желание, би работил там с много по-голямо удоволствие от където и да било другаде. Аз сега давам всичко от себе си децата да са добре, не гледам само своето. В крайна сметка за това съм учила и това искам да работя цял живот. След като тези неща притесняват някого, той просто не идва и не си стиска ръката с мен в знак на съгласие с моите правила, защото всичко това, което сега правим в кооператива беше обяснено, че ще е така още преди да имаме помещението, а това означава, че още на първите срещи , които организирахме, всеки е трябвало да си даде сметка дали точно този кооператив ще е подходящ за тях. Все пак благодаря на всички, които са били коректни и искрени към нас и на тези, които ни се довериха и повярваха в нас.

# 238
Веда Словена, благодаря за отговора!

- В някои кооперативи всички родители дават дежурства, в други - няма дежурства. Ако има недаващи, логично тяхната таксата е различна от тази на дежурещите;

Е това не за всички е логично Wink

Моля те споделиш и ти опит. И ако можеш, дай някакви координати на РД, в които се приемат още деца, въпреки че на нас ни е малко рано.

Ето тук има една табличка, която може да ти е полезна: http://prikasendom.posterous.com/pages/177876
За опита - нямам личен такъв. И за разлика от други, ако съм помолена да споделя опит, няма да пиша теория...

Надявам се да се включат и други майки. С опит Grinning С опит от действащи кооперативи, където с времето са решени възникнали проблеми.

Добавям още 1 въпрос:
- как са уредени отпуските и болничните за учителката/ите, платени ли са, кой я/ги замества

Последна редакция: пт, 05 апр 2013, 09:36 от Tani4ka_04

# 239
Поздравявам, майките на новия кооператив, за смелостта и добрите намерения. Пожелавам им само напред и съжалявам, че са ми далеч. Всеки кооператив си има собствени разбирания, както всяко семейство. Кооператива е едно ГОЛЯМО СЕМЕЙСТВО.  Няма такива правила като в държавните ясли. Ако отидете на почивка, заедно, пет семейства с деца е прекрасно, нали...не е като да отидете на лагер от детската градина. Пиша това и моля майката със заядливите въпроси да не разваля хубавата тема.

Общи условия

Активация на акаунт