2880 лв. накуп за майки студентки - 3

• 52 185
  • 723
  •   1
Отговори
# 540
  • Mediterraneo
Здравейте. Къде мога да прочета до каква възраст на детето се отпуска тази помощ? Навсякъде продължава да пише 1 година  Rolling Eyes

Толкова е. Една година. Като навсякъде това пише, къде търсиш друго да прочетеш  Thinking

# 541
Здравейте. Къде мога да прочета до каква възраст на детето се отпуска тази помощ? Навсякъде продължава да пише 1 година  Rolling Eyes

Ами,да ти кажа май зависи от съответната община,не от закона май Rolling Eyes
Първия път,когато подадох документи и взех помощта,дъщеря ми беше на 11 месеца.Имаше обаче и отхвърлени майки,защото детето е навършило 6 месеца.

Майките, които са редовни студентки, ще получат накуп 2880 лв. от държавата през първата година от раждането на детето.
    Сумата ще се дава независимо от доходите на родителите и без значение дали те са осигурени или не. Тя е равна на 12 минимални заплати и трябва да бъде изплатена най-късно до половин година след раждането на детето. Подобна държавна подкрепа ще вземат и майките на близнаци. Те ще получат еднократно по 1200 лв. на дете, което за тройка бебета означава 3600 лв. Това гласят промени в Закона за семейните помощи за деца, вече внесени в парламента от група депутати. Предвижда се поправките да влязат в сила със задна дата 1 януари т. г.В социалната комисия ще обсъждаме и предложението майките в заварено положение да вземат накуп остатъка от средствата, които им се полагат до навършване на една година на детето. Това ще рече, ако бебето е родено през октомври м. г., майката студентка или тази с близнаци, ще вземат парите си за останалите 10 месеца от т. г., каза вчера шефът на комисията Хасан Адемов. ....

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 15:42 от Кристал

# 542
  • Видин
Точно заради споменаваните 6 месеца...

# 543
Ами аз доста изчетох за кредитите и като цяло поствам няколко линка от извора:

http://www.minedu.government.bg/top_menu/higher/students_credit/index.html

# 544
  • София
Zahira, aз изчетох всичката налична информация, но все пак някои неща не ми станаха ясни. Първото е аналогично на твоя случай. Сега записвам магистратура, а по време на раждането на първото дете съм била бакалавър. Брои ли се минал период? Защото в закона пише, че издръжка се полага, когато родиш дете по време на следването (но кое следване - това, за което се отпуска кредита, или някое изобщо...)? Другото е какво става, когато следването ти не е завършило, гратисният ти период също, т.е. ти още нищо не си изплатил по кредита, а родиш второ дете - на теб още пари трябва да ти се изплащат (има още 1 семестър примерно, както е в моя случай), а държавата трябва да ти погаси кредита.. не ми е ясно какво става?

# 545
  • у нас
мами, да питам социалното с кои банки работят за да си извадя карта Hug

# 546
Няма значение коя банка, вадиш си разпечатка на сметката и я прилагаш към документите.

Ири имаш право на този кредит независимо, че по време на раждането на първото дете си била в окс бакалавър, условието е да си майка и съответно кредита е за издръжка.  На мен ми го пресмятат така - за оставащия период от следването. Тази учебна година ми е последна от ОКС бакалавър, имам 2 семестъра и се смята по 5 месеца, това го вписват от висшето учебно заведение, за крайна дата се смята държавния изпит. В моя слчай юли догодина, съответно 10 месеца по чебен план. Няма значение, че не си завършил следването, подаваш акта за раждане на второто дете в банката и оттам вече те си придвижват нещата към МОН.

# 547
  • София
Zahira, благодаря ти за отговора, но все още едно нещо ме тормози. Ще говоря в твоя случай, за да е по-ясно. Доколкото виждам по лентичката терминът ти е за около нова година. Да речем, обаче, че родиш в първата половина на деветия месец. Ти раждаш второ дете и държавата трябва да ти погаси кредита. От друга страна летният семестър няма да е започнал и парите за него все още няма да са ти преведени. След като държавата погаси кредита, поне според мен, няма да ти изплатят последния семестър.. бъркам ли?

# 548

Най-добре попитай в СП,защото преди време няколко майчета се жалваха,че ги задължавали картите да са към определена банка.

# 549
Zahira, благодаря ти за отговора, но все още едно нещо ме тормози. Ще говоря в твоя случай, за да е по-ясно. Доколкото виждам по лентичката терминът ти е за около нова година. Да речем, обаче, че родиш в първата половина на деветия месец. Ти раждаш второ дете и държавата трябва да ти погаси кредита. От друга страна летният семестър няма да е започнал и парите за него все още няма да са ти преведени. След като държавата погаси кредита, поне според мен, няма да ти изплатят последния семестър.. бъркам ли?
Ири ще попитам. И аз не мога да отговоря. Някъде прочетох, че го изплащат в началото на всеки семестър, но не съм сигурна наистина. Ще питам пак и ще пиша.

# 550
  • у нас

Най-добре попитай в СП,защото преди време няколко майчета се жалваха,че ги задължавали картите да са към определена банка.

точно за това питах- ок мерси

# 551
Неможах да разбера на майките които имат близнаци и са студентки как им се отпуска помоща за студенти??Един път 2800 или за всяко дете?

# 552
здравейте!

приета съм магистратура - редовно обучение в СУ. БЕбето ми е на 7 месеца...........дали ще имам възможност да взема тези 2800 лева ? има ли някоя мама в моето положение която да е към община слатина ?

Попитай в съответната община!Това коментирахме по-горе,че на едни отпускат и след навършване 6 месечна възраст,на други не.

# 553
  • София
preci, до колкото знам на всеки се изплаща или помощта за близнаци, или тази за студенти, а не и двете. Когато имаш близнаци - тази за близнаци. Т.е.  ще получиш 2х1200 = 2400 лв.

# 554
  • Пловдив
preci, до колкото знам на всеки се изплаща или помощта за близнаци, или тази за студенти, а не и двете. Когато имаш близнаци - тази за близнаци. Т.е.  ще получиш 2х1200 = 2400 лв.
Не е така. Съвсем различни помощи са двете. По твойта логика, Ири, излиза, че трябва да избере дали да получи 2400 или 2880 лв. Wink

Това е за 2*1200 лв. за близнаците чл. 6а ЗСПД
"Чл. 6а. (Нов - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) (1) Майката (осиновителката) има право на еднократна парична помощ за отглеждане на близнаци до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато децата не са настанени за отглеждане в специализирана институция за деца."

А това е помощта за майки студентки чл. 8в ЗСПД:
"Чл. 8в. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г., изм., бр. 23 от 2009 г., в сила от 1.01.2009 г.) (1) Майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, има право на еднократна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца."

preci , със сигурност имаш право и на двете. А дали ще е веднъж 2880 или 2*2880, не съм сигурна. Така, както е написан законът, ми звучи по-скоро, че трябва да получиш 2*2880, защото чл. 8в е в единствено число за 1 дете  newsm78 Най-малкото нищо не пречи да си вземеш 2 уверения от университета и да си подадеш по 1 молба в социалните за всяко дете поотделно  Peace
Защо не попиташ в подфорума за близнаците, там сигурно ще са по-запознати  Peace

Общи условия

Активация на акаунт