~128~ На вкусен чай при наc се спрете - към Арабски свят  далеч се пренесете ~

• 45 770
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
Лилке пак ти казвам ,седни и научи малко арабски   bowuu,защото въпросът ти беше за Бахр ал казуин,а бахр означава море.Градът Казуин се намира в Иран

http://en.wikipedia.org/wiki/Qazvin

# 226
Мархаба, арабелки!  Hug
Колко много сте изписали, ама ще карам по ред:

Амал, интересна дискусия е било, изглежда е имало доста участници, само дето не си споделила какво ти самата си казала.
Отдавна искам да питам, но все забравям – кой всъщност посещава тези мероприятия? Интересно ми е хора на каква възраст, социално положение и с каква религия се интересуват от този тип дискусии, активни участници ли са, задават ли въпроси?
Преди време показа новина от “моята област“, а именно за първата немска министърка (от министерството на провинция Нидерзахсен, а не на цяла Германия) от турски произход (всъщност тя е и първата мюсюлманка–министър).  Предполагам, че ще ти е интересно това, което се обсъжда по този повод сега, а именно вчерашната ѝ клетва  при встъпването в длъжност. Обсъжда се, че се е заклела с обичайния завършек “mir Gott helfe (с БоЙията помощ, Бог да ми помага)“ като след това обяснила, че се е обърнала към единствения Бог, който е общ за всички християни, мюсюлманите и евреи. Първоначално обаче  това изказване ядосало църковните представители в областта, днес обаче са преусмислили и решили да я подкрепят.
http://www.welt.de/politik/deutschland/article7371940/Kirchen-st … sche%20ministerin
http://www.welt.de/politik/deutschland/article7377597/Kirchen-ge … l-jetzt-doch.html

АС, и аз се надявам да намериш време да разкажеш как мина концерта, пък ако има и видео от участието още по–добре. Всъщност какво изпълняваха групата на дъщеря ти –  своя собствена песен, или песен на Акага?  Peace

Сафар, поздравления за  търпението да напишеш този дълъг пост, наистина много пъти са били обсъждани тези въпроси.
Аз пък гледах изследвания за работата от вкъщи, и според тях основният недостатък е самата нагласа за работа, мотивацията  за по–бързо решавана на поставените задачи, прекият контакт с колеги и т.н.
Амалче, и според мен, ако човек работи в приятелски колектив, работата, която върши му доставя удоволствие, ако няма срокове и напрежение, то тогава е приятно разнообразие от домакинските задължения (ама има и много “ако“).  Heart Eyes Whistling

Никито, много гуш и от мен!  Hug Момичетата вече са дали съвети, присъединявам се към тях, обмисли как реално си представяш бъдещето, не може да очакваш от твоя египтянин да се съгласи да има цял живот виртуална любима. Ти имаш своето семейство и дечица, нормално е и той да иска такива.

Иначе има случаи, в които младият мъж отстоява избора си на съпруга независимо от мнението на родителите си. Ще дам пример с един втори братовчед на мойто хабиби преди няколко седмици – млад е той, още на 22 години, момичето и то, заедно учат в университета, така се запознали и харесали. Но баща му е някаква важна клечка, депутат, с голямо име и претенции, а момичето е от скромно семейство, и за това родителите му не били съгласни, казали, че те щели да му намерят момиче, което отговаря на вискоия  статус на тяхното семейство. Да, но братчедът избягал в Сирия (брат на момичето живее там) и се омъжили. И сега семейството му искат– неискат са приели избора му.

Преди време някой се оплакваше от зъбобол, за съжаление и аз се включвам в тази група, първо мислех, че е растящият ми мъдрец, но май имам и кариес в съседния до него зъб. И сега ме болиииииии! 3а капак на това днес цял ден ме боли и глава.  ooooh!  Crossing Arms Та хабибито без мен излезе да гледа Барса на полуфинал в шамп. лига, да стискате палци, ей, че трябва да бием на всяка цена  Flutter

Поздрави на всички!

# 227
Ох, и аз като Лили ще взема да пиша, въпреки, че съм смачкана. Но то не мога да не напиша два реда.

Айа, интересно е разбира се. Аз четох, че се ядосали, че иска да премахне кръстовете от училищата, че нали с този довод илизат в Европа като оискат да забранят на мюсюлманите видимите символи - че не трябвало да има религиозни символи, ама нека поне да важи за всички. Crossing Arms

На дискусията този път имаше по-малко хора отколкото очаквах. Но пък бяха разнообразни преставители. Младежи, за които е проблем не самия сериа, я че героят се казва Мехмед Shocked, представители на ВМРО, възрастни жени на по 60 г., но с образование, хора от региони със смесено население, млади предствители на българсата кинематография и дори един от актьорите, който дублира сериали.
Аз не съм говорила в буквалния смисъл, но като се разрази дискусията сама си взех думата. даже без микрофн. Mr. Green Ми какво да правя като съм експанзивна и имам каквоо д акажа. Най-нелепото изказване беше от уж сериозния участник, предствящ сериалите за оръдие на неосманистите. та той каза - какво е цивилизованотоо на Турция като при строежа на магистрала Тракия умряха 3-ма работници, това лие страната, която сика да я приемем? Хората се посмяха, пък половинката ми каза, че преди години се срутила стената на язовир в Сирия, сторен от българска фирма и залял 40 села, и какво? Rolling Eyes

За хабибита, има и реформатори, които отстояват своето. А и не всички се женят за братчедки все пак. Peace

Клик, наистина е тъжно това с приятелката ти. А пък Сафар е права, че пред развода има такива неписани освенн писаните пречки. Не че няма и разведени жени в арабския свят. Незнам, изумява ме желанието на млади жени в България само и само да ползват привилегии дори да не записват башата. Ако той се появи въобще де. Tired

Лилсън, няма да има номер 3. Освен ако Бог не е решил дуго.  Mr. Green

Шило, къде изчезна, да поръсиш някоя пиперлива шега. Mr. Green

Йолито, и ти се покри. Hug

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 23:03 от amal

# 228
амалче пишеш за облагите,които получават тези не записали бащата.Обаче знаеш ли ,че в Ливан,това също го има.Ако майката е ливанка,а бащата не-то детето не получава гражданство,ако не може да получи такова от баща си,ако бащата например е палестински бежанец.Та много майки ливанки предпочитат да запишат децата си като извънбрачни,за да получат ливанско гражданство.

# 229
Нтц, не го знаех.  Shocked Но законова пречка не е ли различно от източване на соициални помощи и др, такива? Незнам де, само се чудя. newsm78

# 230
Нтц, не го знаех.  Shocked Но законова пречка не е ли различно от източване на соициални помощи и др, такива? Незнам де, само се чудя. newsm78
Абе и да и не  Thinking .В Ливан обаче положението е по-тежко защото практически тези деца ще се водят извънбрачни ,въпреки че си имат законен баща.
Даваха предаване за един автомобилен състезател ,който обаче си е чист ливанец,просто ,когато след като са правили преброяване на населението след освобождението,са пропуснали да запишат дядо му и от там всичките му наследници са без гражданство.Те нямат право да напускат страната ,да работят държавна работа и т.н ,та той акза,че навремето са предложили на майка му да си запише децата ,като извънбрачни и така от нея да получат гражданство.Та тогава казаха ,че много ливанки процедирали така.

сега един въпрос в стил Мираж-от известно време в галавата ми се върти ,мелодията на една стара бг песен,обаче текста ми се губи-имаше нещо за звезди ,галактика и последният регулировчик -някой да се сеща как се акзваше песента /май беше на щурците.

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 23:42 от Мираж

# 231
  • София
Здравейте пак по нощите Mr. Green
Аз напоследък съм по редките, но дълги включвания.. Laughing
С какво да почна, че ЕГН-то ми  играе номерца. Mr. Green
Нека да е и с изразяването на подкрепата ми към Ники. Hug Heart EyesСъвети няма да се опитвам да давам, разумът и сърцето ще ти кажат как да действаш  при тази ситуация.А иначе знаеш, насреща сме при желание да попиташ, да споделиш, да се опреш.. Hug
При предходното ми включване бях на такъв педал, че забравих да приветствам click HugЗадавай въпросите си, мисля че за никого те не са досадни.А и именно това е пътят човек да добие малко по-пряка представа за нещата, а не сляпо да се доверява на изкривените истини за арабския свят, често поднасяни у  нас.Разбира се, далеч съм от мисълта, че арабите и животът в арабския свят нямат своите минуси, но с кое не е така.. Peace
Дойде ред и за концерта.Бях ви казала, че става дума за благотворителна проява на Асоциацията за борба с проблемите на пикочния мехур при жените.Неин основател е лекар-уролог, чието хоби е композирането и изпълняването на авторска  музика. Докторът същевременно е баща и на дете, пяло преди години в детската формация, в която понастоящем се изявява близначката.Та въпросният доктор е в  близки отношения с Акага и с детската вокална група едновременно.Затова самият концерт беше една компилация от парчета на самия доктор, от песни на детската формация и от такива на Акага.Даже мотото беше свързано преди всичко с децата-участници..Беше "Да помогнем на мама и баба."Продължи над 2 часа и създаде прекрасно настроение за присъстващите в залата.Видео не мога да ви предложа за момента, но утре на свежа глава ще кача снимки с кофти качество. Mr. GreenПолучиха се такива заради постоянно променящото се от прожекторите осветление в Театъра на армията. Peace
Друга какво щях да казвам.. Crossing ArmsАмал, как без трето , душко..Нали трябва да подкрепиш отбора на Мираж, на Дуа, моя, на Алвера и т.н.. HugЗа работата си права, на човек му е добре у дома, ама до време.Първите месеци след Нова Година се чувствах страхотно от споходилия ме шанс да си поотпочина, но сега вече ми се ще да разнообразя висенето вкъщи с работа, среща с колеги и променена обстановка. WinkНо ще си търся нови варианти след лятото, тъй  като сега ако намеря нещо, това значи окончателно да се сбогувам с шансовете за лятна почивка в Йордания и Гърция с децата и таткото накуп.Освен това, на финалната права преди изпитите на каката, присъствието ми у дома е наложително.. Mr. Green Иначе ще падне едно скатавене от нейна страна.. hahaha
Айа, съчувствам ти за зъба. Това е болката, която най-трудно понасям и зъболекарят е медицинското лице, което най-много мразя след гинеколога. Mr. GreenДано всичко мине безболезнено и скоро кариесът да е история! Heart Eyes
Целувки и прегръдки за всички  и до скоро!

# 232
Добро утро, нощни птици. Mr. Green

АС, значи чудесно е минало мероприятието. Толкова е хубаво да има такива иницативи. Hug Да, за работата си е така, не може да започнеш сега и след два месеца да фъснеш за 2 месеца. Mr. Green аз по тази ричина едната година не отидох.  Rolling Eyes
За зъбаря и гинеколога няма да казвам какво мисля. Mr. Green

Мираж, така ме подсещаш за един дру г абсурд, тука в БГ. Даваха за едно семейство, на което синът е със сбъркана предпоследна цифра на ЕГН, която ако е четна указва, че е момче, а нечетна - момиче. Та момчето било записано като момиче и 16 г. не може да докаже обратното. Mr. Green ooooh!

Айа, гледа ли клипчето, което разбуни духовете? Rolling Eyes

Хм, искат да спират Замундата. Е кво си мисляттези хора, че с този скъп за БГ софтуеър и ненорманлни цени на филмите няма да се намери друг начин? #Cussing out

Гуш гуш на всички, Дуа, къде се изгуби? newsm78

# 233
  • Пловдив
Минавам телеграфно да кажа Добро утро и благодаря за търпимостта и разбирането.

Относно работата у дома - аз съм така вече 10 год, но това си беше моят избор, защото децата трябва да се възпитават и съм много доволна от резултата. А и да си си сам шеф е просто - суууупер!
Понякога ходя до магазина, просто за да изляза от къщи навън, инак се чувствам като в затвор и с моят съпруг се шегуваме, че като ме води на разходка - извежда кученцето си и ме пита : "Доволно ли е кученцето?", а аз отговарям: "Да виж как само върти опашка!"  Joy Joy Joy
Всяко нещо си има и плюсове и минуси  Peace и преценката е лично на човека просто защото сме различни...
АС - ако финансово можете да си го позволите - наистина не пропускай почивката - ние тук ще четем разкази и ще гледаме снимки  Peace

# 234
мархаба,хайде и аз телеграфно

Клик-за нашата тема си:харесваш абаи,ляхмаджун,да си домакиня .. Party

Малката Клеопатра има среща със съученичка в парка.Кога я родих-кога на срещи започна да ходи?  Thinking
Отивам да мажа сандвичи.

пп Амал и Айа-ако обичате уважаеми дами,да ме светнете за какви статии и клипчета става дума.Няма тайни в арабската тема Naughty Crossing Arms

# 235
Мархаба, арабкините  Laughing

Айя, главоболието може да ти е от зъба. И при мен от зъб боли и глава, комплексно е  Sick открих си дупчицата и я виждам с огледалцето, ззззз

Лили, давай рецептата за саудитския лахмаджун. Събота, неделя, да направя. Още малко батко ви кюрд ще ме изгони. Болна-здрава, мъжа си иска манджа. Та трябва да му замажа очите, да не вземе да ми намери колежка  Mr. Green

Амал, Инатчийке, моля ви се, не ме разочаровайте , как така работа!!!???
как така ви е скучно вкъщи!?
Аз се кефя, че болестта ми съвпадна със сътресенията в работата. Да си ядат ушите, болна съм , да се оправят без мен. Е, малко ми е гузно, щото шефа ми е мн готин,проявява  разбиране и т.н, ама новия баш-шеф бил кофти тип  Sick Кога дойде, кога успя да изгони голяма част от предишните служители. Вече не ми останаха много колеги-приятели. Заканил се, че ще изхвърли всички предишни служители  Confused

Та добре ми е в къщи, стига да не бях болна де  Laughing  Едвам се събуждам в 2 следобед. Хубаво ми е.

# 236
Шилото, хубаво си е, ама с дечко ми трябва и почивка, а такава няма. като идеш на работа все е смяна на обстановката. Аз и затова на 4 часа се глася. Да не ми досади и да имам време, ама зане ли се...
Иначе ако можех като Клик.  Hug Не съм намерила още фомата, пък и в БГ работодателите незнам доколко поощряват такива инициативи.
Уф, тия па нови шефове си мислят, че на никого преди тях не му е хрумнало това дето предлагат като реформи и обикновено търсят вината в служителите. а отговорността е много по-високо. ooooh!

Лилсън, пикник значи. Hug Ех, как лети времето. Става дума за анимационно клипче от 3 мин. на Хамас. #Crazy Има го в Ютуб. newsm78

Никито
, размишляваш ли? Ела посръбни кафенце да се успокоиш.

Днес разбрах, че половината майки в нашата градинка вземат успокоителни със зелени рецепти. #Crazy

# 237
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Ох, ако можеше да си стоя в къщи (без да съм болна  Mr. Green)... Ама ако се случи сигурно ще ми се иска да ходя на работа. При първите деца си стоях в къщи 3 години и с нетърпение чаках да тръгна на работа. Бях се изнервила страшно много.

Шилан такива са новите шефове- подбират си нови хора, които да са им по вкуса и да им играят по свирката. Ама нали знаеш-бременните са защитени от съкращения ,май .Помисли си  Mr. Green

Клик, сега се сещам да ти отговоря( ех, старост-нерадост, забравям вече  Cry) - и тук вирее жасмин. Аз си имам в двора, много лесно се прихвана, лесно се гледа(щом оцеля при мен) и като цъфти ухае целия двор. А сме на по-голяма надморска височина. Така, че в Пловдив ще му е добре. Ти в кой квартал си  newsm78. Защото аз съм (бях) от Кичука  Simple Smile

Мираж, не мога да се сетя за тази песен. Ама май имаше някъде някакъв регулировчик  newsm78.

Никито как си ?

Лили, среща, а ? Еми растат си децата... Ти какво домашно пишеш ?

Сафар  bouquet

Саида  май щеше да ходи да си отпочине някъде, или се лъжа?

А ливанките къде са   bouquet  bouquet  bouquet

Ама и аз се отплеснах, нали окото ме боли по-малко, та да наваксам  hahaha

# 238
               Здравейте хубавици   bouquet
      Алверка - тук съм,почивката се отложи ,защото възникнаха проблеми.
     Но ,утре живот и здраве заминаваме ,но не на почивка , а мислим да отскочим до Димитровград за
     дрехи на децата.После мислим да отскочим до Априлци за една вечер.Имаме там приятели , от
     миналата година се каним да ги посетим, но все нещо се случва.А и вече цяла година пазим
     подаръка за детето им ,което беше абитюрент  Embarassed
     Напоследък само ви четох ,не ми се пишеше,защото се чувствам подтисната.
     Много проблеми се струпаха напоследък.А и нали се готвим за операция,колкото и да се
     успокоявам, не мога да излъжа ,че сърцето ми е свито.Като слушам напоследък новините , и
     репортажите за лекарските грешки ,настръхвам.Може би докато не мине всичко ,ще съм така ,със
     свито сърце и душа.Дано Господ е с нас . Praynig
     Никито - кураж мила , сега ти е трудно и си объркана.Но , както се
     казва ,всяко зло за добро.Да се надяваме че времето ще ти помогне , да преодолееш
     болката  Hug
     На всички болни ,бързо оздравяване.  bouquet
     АС - радвам се ,че момичетата успяха да се представят.Сигурна съм че си
    много горда с успехите им  Hug И аз ще чакам снимки
    Шилан, Амал, Мираж , Клик,Лили, Сафар, Айа  и всички които съм
    пропуснала Hug  bouquet
    Предварително приятен и лек уикенд. Heart Eyes

# 239
Момичета, днес не съм активна, но кога мина този ден?

Така както си работя от дома, успях и да се ядосам, и да се усмихна.
За лекарските грешки - ужасно е. Още повече при мен нали има лекар с дългогодишна практика, стане ли нещо, се обсъжда веднага! Кой, как. Къде сгрешил. А Саида, при вас всичко ще е наред! И весел уикенд! Ех,  Априлци!

За работата от дома - няма много работодатели наистина, Трябва човек да си търси сам, или да е по проект, в който нямаш местен екип и е все иедно откъде ще говгриш по телефон, или ще пускаш мейли.

Днес пак имахме международни и интуркултурни сблъоъци. Единият ни стажант - от Магриба, вече женен - съпругата не е местна дори - голяма гордост, не е ходил на училище достатъчно, понеже баща му е решил, че той трябва да работи.... вкъщи с майка и 3 сестри. Но той е развил комуникационни умения, ползва добре френски, компютър, доста е сръчен и има здраво търпение и оптимизъм.  Освен това - много предан на съпругата си и тя му е в голяма помощ.

Швейцарците, сред които има хора пред отпадане от училище заради проблеми с алкохола, се възмутиха, че нашият човек отпаднал,  понеже работел. Та ще имаие една сесия за причините, поради които можеш да се окажеш извън борда.

Общи условия

Активация на акаунт