Деца с диабет - тема 7

• 80 465
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте! Колкото и да е тъжно, още една майка се присъединява във вашите редици. Дъщеря ми е с диагноза диабет от ноември 2009 година, септември месец става на 8 години. ГХ при диагностицирането ни беше 9.2, три месеца след това - 7.2, контролът ми беше лесен, сега като разглеждам стойностите и сме имали и хипогликемии, но значително по-малко хипергликемии от сега. Осем месеца по-късно мога да кажа, че контролът тотално се изплъзва от ръцете ми. Последният гликиран беше отново 9.2. Стойности над 10 се оказват нормални. Пропуснах да отбележа, че сме на 4 кратен прием на Актрапид плюс Инсулатард вечер. Въпреки непрекъснатото ми четене, смятане, мерене на КЗ до безкрай днес се чувствам безсилна и се обръщам към вас. Вчера проведох разговор с ендокринологът и, доктор Деспотова, която още преди месец ми предложи да сменим инсулините и с аналози - НовоРапид и Левемир, с които според нея може да се постигне по-лесен и добър контрол.
Вътре в себе си имам известен страх от тези инсулини, в смисъл, страх от евентуални странични ефекти след години. Опитвам се обаче да сложа на кантара и вредата от тези високи стойности, които имаме напоследък.
Датата за следващият ни преглед е средата на август и смятам, че ако до тогава - с ваша помощ - не успя да урегулирам нещата ... явно ще направя и тази стъпка
Надявам се тук да намеря тази помощ.

# 331
  • София
Добре дошли на PRESLAV-1 и riorio.

И аз в началото си мислех коклко е ужасно толкова малко дете като моето цял живот да е на инжекции, но в един момент си казах по-добре, че е толкова малка (тогава беше на три и половина), за нея това по естествен начин ще си стане просто начинът й на живот, тя реално няма да си спомня другото и май така е по-добре, отколкото примерно да се налага на обясняваш на едно голямо, разумно разсъждаващо дете защо в един момент толкова драстично се е променил животът му.

riorio, аз вече мечтая да сменим човешките инсулини с аналози, и мен ме е страх от дългосрочните последици, но то днес всичко е неясно в дългосрочен план, инсулинът е на по-малко от век. Но това хранене през три часа вече направо ме съсипва чисто физически, ранното ставане, меренето всяка нощ поне по веднъж. Уморих се.
И ние сме имали много лоши периоди, не се отчайвай, ще се оправите. Детският организъм много мощно регенерира, това е шансът ни да коригираме грешките.
Не бъди максималистка - понякога най-доброто не е добро. Щом сте с високи стойности, гледай да ги сваляш по-плавно, не ударно - първо, можеш да предозираш, второ при високи стойности организмът отчита като хипо дори 7,8 ммол и прави реактивни захари.

# 332
Скъпи мами ,искам да ви попитам , в колко часа сутрин биете инсулина и в колко закусвате?Аз меря КЗ в 6.40 и тогава слагам инсулина а ядем в 7.00ч.,но незнам доколко е правилно така.Следващата ни закуска си е в 10.00ч.Вие как смятате?Предварително благодаря

# 333
  • Пловдив
Скъпи мами ,искам да ви попитам , в колко часа сутрин биете инсулина и в колко закусвате?Аз меря КЗ в 6.40 и тогава слагам инсулина а ядем в 7.00ч.,но незнам доколко е правилно така.Следващата ни закуска си е в 10.00ч.Вие как смятате?Предварително благодаря
Сутринта в организма има по-голямо количество хормони, поради което инсулинът работи по-бавно. Затова в това време паузата между инжекцията и храната трябва да е по-голяма от тази на обяд и   особено на вечерята.
Паузата много зависит и от времето, за което детето изяжда цялото кол-во храна, затова тя е много индивидуална.
Ако детето се нахранва в нормалните граници - 20 -30 мин. нормално паузата  да е до 30 мин. сутринта, 20 на обяд и около 10 вечерта.
Паузата също зависи и от стартовата (преди храненето) КЗ - колкото по-висока стартовата КЗ, толково е по-голяма тази пауза (естествено при по-висока КЗ трябвя да има и по-голяма от нормалната доза Актр).
Вашият инсулин Актрапид, основната му част, активно работи около 4 - 4,5 часа, след това има опашка, която помага да задържи КЗ в нормална граница до следващото хранене.
Пик на действието на Актр. настъпва след 2 часа и правилно именно на пика да се дава втората закуска, защото на пика КЗ пада много бързо.
При даването на втората закуска късно, във Вашият случай това е след 3 ч. 20 мин. (6.40 - 10.00) на пика КЗ може да падне до стойността на хипо и към следващото хранене Вие ще видите много висока стойност, която може да приемете за недостиг на инсулина и ще увеличите още дозата, с което може да влезете в порочен кръг на хипо - откат.
Същото в още по-голяма степен се отнася за следобедната и вечерната закуска, тя също трябва да се дава след 2 часа, считано от момента на инжекцията, при нормална стартова КЗ и 2,5 до 3 часа при по-висока стартова КЗ.
Давам пример какво влияние оказва паузата, когато КЗ на старта е нормална и дозата на Актр. напълно адекватна (времето пиша произволно избрано)
7.00 КЗ 5,8 Актр......
7.30  закуска
9.00  КЗ 9,7  втората закуска
12.30  КЗ 6,2
Тук паузата е адекватна, тя позволи Актр. да започне  работата си и да посрещне глюкозата от храната. С други думи, тук профилите на Актрапида и храната са съвпаднали и на пика няма много високо покачване на КЗ. А тъй като дозата на Актр. е точна, тя идеално е скомпенсирала храната и КЗ в края на инсулина се върна близо към стартовата.
Друг пример:
7.00  КЗ 5,8 Актр.... и веднага хранене  без пауза
9.00  КЗ 15.8 (като се види такава КЗ храната ще дадете по-късно)
10.00  втората закуска
12.3.  КЗ 6,8
В този случай глюкозата от храната се появи в кръвта по-рано от Актрапида, от липсата на пауза Актр. не е успял да се разгърне и на пика КЗ е много висока.
Обаче, щом дозата на Актр. за това кол.во храна е точно подбрана и след като Актр. започне да работи пълната си мощ, той ще скомпенсира храната и КЗ пак ще се върне към стартова си стойностя, обаче ще мине през много висок пик, което хич не е добре.
Влиянието на постпрандиалната КЗ(КЗ след нахранването) на Гликиран хемоглобин е по-голямо - около 60% спрямо предпрандиалната (преди яденето)- около 40%
Именно затова паузата между инж. и храната е от много голямо значение.
Много често, когато не се прави измерението на КЗ на пика, а само преди яденето и там се видят нормални стойности, при изследването на ГХ родителите се чудят на доста високата му стойност.

При някои деца именно сутринта, когато организъм още "не се събуди", а и има присътствие на много хормони, дори при 30 мин. пауза (тук  говоря за нормални стойности на стартовата КЗ), дори 30 минутната пауза е недостатъчна и КЗ след  2 часа се покачва много. Тогава може количеството на храната (първа + втора закуска) да се раздели на 3 части.
Може  също,  при деца, които не ходят на градина, първата закуска да се растегли във времето.
Когато децата са на градина, а родителите бързат за работа и няма възможност да се разтегли закуската, може да се дава някаква определена част, например, плод да се дава в момента на пристигането в градина. Това също позволява да се разтегли закуската във времето.
Успех.

# 334
Елена, страхотна си, благодаря, беше писала нещо подобно преди и имах ориентация, но този път е много по-подробно, така че и аз се възползвам на мах от съветите ти винаги  smile3525
Преди месец-два и аз се чудих как да направя работата със сутришната закуска, че не ми се искаше да ставаме в 6.30 както когато е на у-ще. Сега към 7.30 слага инсулина, към 8.00ч закусва моята дъщеря (+/-10мин за двете). КЗ обикновенно е 5-6 до 7 сутрин. Само, че моята е от тези, които хапва (спейки  Blush ) и продължава да спи, та в повечето време вземам да и спестявам тази закуска към 10ч  Crazy мерим КЗ е в нормални с-сти, преди обяд към 12.30-13ч пак уж всичко е ОК, за мен ОК е до към 7, като видя 8 или 10 и почвам да  Crazy или да я обвинявам, че е изяла някой и друг бонбон тайно  Embarassed
 Мисълта ми е, че втората закуска не е ли добре да си я пропускаме така или иначе, като тя не харчи грам енергия за нищо освен сън, като спи до обяд буквално!

# 335
  • Пловдив

Цитат
Мисълта ми е, че втората закуска не е ли добре да си я пропускаме така или иначе, като тя не харчи грам енергия за нищо освен сън, като спи до обяд буквално!
Ани, ако КЗ е добре и няма голямо покачване именно 2 часа след инжекцията, то всичко е ОК.
Пишеш, че и след двата часа няма голямо покачване на КЗ и това  вероятно се дължи именно на това сънено състояние. Просто организъм не се събужда, храносмилането  в това състояние е забавено и докато храната се  абсорбира бавно, инсулинът успява да заработи.

# 336
Здравейте на всички! Искам да направя една малка консултация с вас. При дъщеря ми явно има силно изразен ... синдром на зазоряване или нещо подобно. Като пример давам снощи, КЗ преди късната закуска, два часа след инжекция Актрапид - 7.7, КЗ в 02.00 10.0 - леко завишена, обикновено е около 8, и КЗ в 7.15 - 10.4, често се случва при кръвна захар през нощта около 5.6-6.0 да става с КЗ около 10-11. Стойностите никога не са ме водили на мисълта, че е възможно да прави реактивни захари. Тя самата усеща хипогликемии при стойности под 4. За тези 8-9 месеца е имала една нощна хипогликемия със стойност 3.3, но това беше след голямо следобедно натоварване. Тази сутрин увеличих дозата с една единица, в 10 часа стойността на КЗ беше 6.4, сега се боя, че до 12.30 ще направи хипо. Явно единственият вариант е предварително да понижа стартовата стойност на КЗ, като поставя малка доза Актрапид около 5.30-6.00 часа. Ще съм благодарна на съвети и препоръки.

# 337
  • Пловдив
Явно единственият вариант е предварително да понижа стартовата стойност на КЗ, като поставя малка доза Актрапид около 5.30-6.00 часа. Ще съм благодарна на съвети и препоръки.
Точно така, това е почти единствен начин за борба със сутрешната "заря".
Но, детето е малко - 4 год. и, първо, тази допълнителна  дозичка трябва да е много малка, възможно да е само 0,25 ед.(с писалката ДЕМИ това е възможно)
 Второ, тя трябва да бъде поставена поне  4 часа преди инжекцията на закуска.  Иначе тя ще се наложи на сутрешната доза.
Цитат
Тази сутрин увеличих дозата с една единица,
Това е прекалено много при КЗ 10.
На възрастта на твоето дете 1 допълнителна единица инсулин може  да понижи КЗ до 12 - 14 ед.
При нас на 13-годишен, при стартовата КЗ 10, се налага добавяне на 0,75 - 0,8 ед. инсулин
Цитат
сега се боя, че до 12.30 ще направи хипо
.
Когато се боишь, трябва да проверяваш КЗ по-често и при необходимост да дохраниш.

# 338
Благодаря най-напред за отговорите. Дъщеря ми е на почти осем години, теглото и е 23.4 килограма. Вечер поставям две единици Инсулатард при стартова захар около 8, рядко по-висока. Имам дилемата дали да не опитам да увелича вечерната. Вътрешното ми усещане е, че може би трябва да я увелича с 0.5 или 0.25 единици. За съжаление не мога да намеря писалка с по-малки деления, нашата не позволява и при сегашната перспектива да сменя евентуално типът инсулин се чудя дали да дам 75 евро за такава.
Моля, посъветвайте ме, ако успея да овладея КЗ в разумни граници коя е по-добрата алтернатива - човешки инсулини или аналози.

Както и предположих, 12.15 минути - хипогликемия - 3.2. Явно варианта с увеличение на сутрешната доза няма да стане и ще трябва да компенсирам в ранните сутрешни часове. Сега обаче съм затруднена - за обед, нормалната доза от 3 единици ли да поставя или да намаля. За момента ще дам 3 грама глюкоза, ще дам нормалната храна и ще поставя 3 единици. Надявам се да не греша.

Последна редакция: ср, 04 авг 2010, 12:19 от riorio

# 339
  • Пловдив
riorio
Когато КЗ преди яденето и низка, най добре да се даде 0,5 Хе захар и да се вдигне до норма и чак след това да се сложи нормалната доза и да се направи нормалната пауза.

# 340
да, мисля, че осъзнах грешката си. Правилният начин беше да дам въглехидратите, да изчакам да подействат, да проверя КЗ за нормални стойности, да поставя инсулина, да изчакам 15 тина минути и да дам обяда. Не го спазих, така че сега е възможно да има разминаване в пика на инсулина и храната, но ще коригирам занапред. Благодаря.

# 341
  • Пловдив
riorio, как се казваш, поне по име да се обръщам Simple Smile
Цитат
Дъщеря ми е на почти осем години
Извинявай, обърках те с PRESLAV-1.

Пишеш, че в началото на пика на Инсулатарда (4 часа след неговата инж. ) КЗ е 7 - 8. Щом е така, то има възможност да увеличиш с 0,5 ед.но с задължителна проверка нощем.
Стартовата КЗ за през нощта е КЗ не преди вечерната закуска, а в 23 - 23.30 ч. - това е времето на свършването на Актрапида.

Компенсацията на аналозите е по добра, обаче и там има много подводни камъни.
Първо - момент на слагането на инжекцията, особено при бавнохранещитесе деца, защото аналозите започват да работят много бързо и може да се хване хипо дори по времето на яденето, особено това важи за вечерята. Това е времето, когато инсулинън започва да работи много бързо.
Второ - на аналозите, при добре подбрани дози, няма да има втора закуска и ако тя е необходима, например следобедната, то трябва да се слага инсулин.
Трето - при аналозите, за да има много добър контрол, се увеличават измеренията на КЗ.
На Актр. без  базален инсулин сутринта, базалните нужди, след свършването на основната доза на Актр. (4 -4,5 часа) се покриват от опашките на Актр.
Когато базален аналог (Левемир, Лантус) , той работи 24 часа и именно той държи КЗ след свършването на Новорапида (работи 3 - 4 часа).
За да се подбере точната доза на Левемир/Лантус и при всяка тяхна промяна, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се проверява КЗ в края на работата на НР и след това преди следващото ядене.
Ако дозата на базален е точна, то именно на отрязъка от времето -край на НР - следващата храна КЗ трябва да се поддържа една и съща.
Пример:
7.00 КЗ 6,2 НР ... храна ХЕ....
8.30 КЗ 9,2 - тук е пик на действието на НР
11.00  КЗ 6,5

13.30 КЗ 6,7
Ето, 11.00 - 13.30 е отрязък, където работи само Левемир/Лантус и именно тук може да се види дали неговата доза е адекватна.

Същото може да се проследи и на отрязъка - край на обедния НР - вечеря.
Предимството на НР, че може по-лесно да се постигане на контрол на КЗ на пике, няма голямо покачване, а също и това, че на детето няма да се налага да носи храна в училище за втората закуска.
Ние, докато бяхме на Актр, сутрешната храна делихме на 3 части. Първо ядене в къщи, после в училище още 2 закуски и Ивелин просто отказа да носи храна и да яде толково пъти (това беше в 3-ти клас).

# 342
  • Пловдив
По някаква причина съобщението е изпратено няколко пъти. Не се получава да ги изтрия напълно.
Моля, модератора да ги изтрие.

Последна редакция: ср, 04 авг 2010, 13:44 от elena123

# 343
  • Пловдив
премахнах дубъл.

Последна редакция: ср, 04 авг 2010, 13:39 от elena123

# 344
  • Пловдив
премахнах дубъл.

Последна редакция: ср, 04 авг 2010, 13:40 от elena123

Общи условия

Активация на акаунт