Деца с диабет - тема 7

• 80 465
  • 742
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Здравейте,
след две седмици ни предстои тръгване на детска градина, Марти ще посещава 124 ЦДГ, много моля за малко повече инфо /от мамите, чиито деца посещават или са посещавали тази градина/ за режима, храната и други полезни неща от ежедневието там. Вчера се видах с директорката, попълних необходимите документи, сега ще направим и медицинските изследвания, но тя беше много ангажирана и определено бързаше, макар че беше любезна, но не можах да получа цялата информация, която исках, още повече, че при нас с диабета доста неща ме притесняват.
п.с. и да попитам, трябва ли да приготвя глюкомер, който да стои в градината?

# 421
  • София
Здравей.
Моето дете ходи в тази група. Имат сестра (леля сестра Heart Eyes), която мери захар наобяд и слага инсулин. Тя им приготвя и порциите храна. Децата с диабет са в смесена група с по-малки дечица без. В новата сграда са, условията са отлични!
Ние си носим глюкомера и инсулина сутрин и си го връщаме вечер - така правят и останалите родители.
Приемат децата сутрин до 8:30, после игра или занимания, закусват в 10, към 12-12:30 мерят захар и слагат инсулин, обядват и лягат да спят. Следобедната закуска е към 15:30, после игра.
Имат доста допълнителни занимания - ние ходим на английски, танци, рисуване. За допълнителните дейности се плаща, иначе децата са освободени от такса. Учителки на групата са г-жа Илиева и Атанасова, доволни сме и са в час с диабета.
Сега видях, че сте на 3 годинки - ще си има компания, а и големите с удоволствие си играят и се занимават с малките дечица.

# 422
Льоня ,аз искам да те попитам за таксата ,неплащането на такса за всички градини ли важи или само за тази. newsm78

# 423
  • София
Доколкото знам, важи за всичко детски градини newsm78
Личната ни попита ще правим ли реимунизацията против дифтерия и тетанус (на 6-годишна възраст). Вие правихте ли, имаше ли проблеми?

# 424
  • София
Льоня, много ти благодаря!
относно таксата - със сигурност важи за всички градини, имам предвид, че не се дължи такса Grinning

# 425
Льоня , ако питаш нас немога да ти отговоря Марти е на 3г.10м.,в градината носите ли някакви документи освен изследванията. smile3525

# 426
  • София
Не, ilona_74 (с теб сме адашки Laughing), но принцип питах, но го написах неясно и се извинявам.
Питането ми беше за ваксинациите като цяло.

не, не носихме други документи, само изследванията. Не си спомням при постъпването дали подавахме и нещо друго освен молба.

# 427
Да се намеся в разговорът, макар да нямам мн общо с разговора, а като мама на дете, тръгнало на ясли от няколко дни, на на мен ми искаха и 1 копие от акта за раждане Wink
А като съвет запишете на листче телефоните за връзка с вас, така ще избегнете диктуването и лудницата при приема сутринта рано-рано, всеки бързащ за някъде и т н

# 428
Здравейте мили момичета.Много съжалявам,че може би ще ви върна към кошмарните ви спомени,но бих искала да ви попитам какви бяха първите симптоми на вашите съкровища.Или по-точно как разбрахте че дечицата Ви са болни от диабет.Питам Ви,защото от седмица на сам сина ми,който е на 1г.и 10м.започна да пие много течности и следователно много да уринира,четох че един от първите симптоми са именно тези.А по принцип той си е  ревлив,което също прочетох че е признак.Може би ще Ви се стори доста смешно,но съм доста притеснена,и преди да му направя нужните изследвания реших да попитам Вас.Много ще се радвам,ако получа отговор от Вас.

# 429
Просто пусни изследване на кръвна захар, щом имаш съмнения. Няма смисъл да гледаш и търсиш симптоми  Peace

# 430
  • София
Здравейте, момичета,
След пътешествия насам- натам през лятото, вече сме "закотвени" тук и се подготвяме за училище и градина. Как изкарахте на лагера? Доволни ли сте?

Аз имам едни притеснения относно инсулините ни. Мислите ли, че е възможно в началото да действат добре, а след време не. Имам пред вид това, че когато ни изписаха аналозите Ново Рапид и Левемир, стойностите на захарта на Мони бяха добри, но след 2 години ползване- вече не са. Не променяме почти нищо в храненето, но...Мислите ли, че организма свиква по някакъв начин с един вид инсулин и той вече не действа по най- добрия начин? Чували ли сте за нещо подобно?

# 431
  • Пловдив
Здравейте, момичета,
След пътешествия насам- натам през лятото, вече сме "закотвени" тук и се подготвяме за училище и градина. Как изкарахте на лагера? Доволни ли сте?

Аз имам едни притеснения относно инсулините ни. Мислите ли, че е възможно в началото да действат добре, а след време не. Имам пред вид това, че когато ни изписаха аналозите Ново Рапид и Левемир, стойностите на захарта на Мони бяха добри, но след 2 години ползване- вече не са. Не променяме почти нищо в храненето, но...Мислите ли, че организма свиква по някакъв начин с един вид инсулин и той вече не действа по най- добрия начин? Чували ли сте за нещо подобно?
Теди, не съм чула за таково нещо, а съм изчела на руски форум цялата събрана от 2004 г. информация, че и архива прочетох.

Забравих Мони на колко години?
По какво именно смяташ, че инсулините не действат?
Цитат
стойностите на захарта на Мони бяха добри, но след 2 години ползване- вече не са. Не променяме почти нищо в храненето
Това трябва ли да смятам, че за 2 години не е имало промяна в дозите?

Ивелин е на 13 години, в момента е в пубертет и дозите така се променят, че понякога се ужасявам.
Например завърши училището на 15 юни с дози на Левемира 13 сутрин + 13,5 вечер ед.или общо 26,5
Лятото стигнахме до 16 + 17 ед., общо 32 ед. явно хормоните напираха с цялата си мощ.
Сега, от една седмица дозите падат ли, падат- не успявам да ги намалям и  за да не пропуснем хипо се налага да мерим по 12 - 15 пъти на деннонощие.  Засега се установиха вече на 12 + 15, общо 27  ед.
Майче нашите хормони пак са заспали Grinning
Дозите на НР  - същото положение - в период на най-високите единици на Левемира НР на 10 гр. въглехидрати(това е нашата 1 ХЕ)  слагахме :
сутрин - 1,7 ед.
обяд - 1,4 ед.
вечер 1,2 ед.
И като сутрин изяде например 90 гр (9 ХЕ) въглехидрати и ги умножиш по 1,7  слагахме по 15,5 ед. НР. Shocked

За сравнение сега на 10 гр. въглехидрати  отива:
сутрин - 1,3 ед.
обяд - 1,05 ед.
вечер - 0,9 ед.

В пубертета компенсацията е много сложна.
На руски форум една майка на дете точно калкото Ивелин, но с помпа, при които всичко е много точно подбрано, написа, че неотдавна за няколко дни се е наложило да вдигне дозите на базала на 300%!!!!!!!

# 432
  • София
Елена, благодаря ти за отговора. Аз не умея да смятам така добре. Не че е трудно, но така и не се научих да променям дозите на инсулина много уверено. Храната не я смятаме на ХЕ ( май тук ни е проблема ), а по- скоро на око. Симона е на 14г. и сама се ограничава да не яде много. Понякога хапва и неща със захар, друг път не, но особена разлика в стойностите няма. Инсулин слагаме едни и същи дози с малки промени докато идем на следващия преглед. Имаме Левемир 8 сутрин и 26 вечер и Ново Рапид  15 сутрин, 12 на обяд и 12 на вечеря. При тази вечерна доза все става с високи стойности. Мерих и през нощта- няма хипоглемии.Много рядко става със стойности под 9-10. А през деня има най- разнообразни- някои дни има една добра и две високи ит.н. Мислех да отида на диетолог да видим какво ще ни препоръча. Старая се да преценявам храната й,но дали е от хормоните, дали от нещо друго... не се справям особено добре  Embarassed

# 433
Здравейте, казвам се Наталия, на 16 години от град Плевен. С диабет съм от февруари 2009 год. Отдавна се канех да пиша във форума и ето, че най -  накрая се реших. За втора поредна година ходих на летния лагер за деца с диабет организиран от Ели Котова. Изкарахме си чудесно! Върнах се с много положителни емоции и позитивизъм от там. Хотелът беше прекрасен - разполагахме с открит и закрит басейн, сауна, джакузи, фитнес зала и детски кът направен за малките дечица. Ходихме на голф игрище, посетихме и много музеи в Банско : къща - музей " Никола Вапцаров", " Велянова къща", " Неофит Рилски", църквата " Света Троица" ... Тъй като бях последната смяна ( опт 8ми до 15ти август) не пропуснахме да посетим и jazz фестивала в Банско, ходихме и в село Добърско в църквата "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат".  Правихме си дискотека, имаше и аниматори, които организирваха най - различни игри. Последния ден имаше курбан за здравето на всички деца, дойде и министърката на здравеопазването Анна - Мария Борисова. Улучихме на време - беше много приятно, топло и слънчево. Храната беше шведска маса, имаше голямо разнообразие на ястия и всеки си избираше от какво и по колко да яде. За сега от мен толкова, че май се отплеснах да пиша. Ако имате някакви въпроси за лагера, с радост ще ви отговоря.

# 434
  • Пловдив
тедивас
Теди, според мен не ви е разпределен правилно Левемир.
Просто сутрешната доза не може да задържи КЗ вечерта и в първата половина на нощта, когато вечерната още не е набрала сила.
За КЗ в ранните часове на нощта отговаря сутрешната доза.

Първия взрив на гормони при Ивелин имаше на 10 год. през май месец 2007 г. Зимата преди този взрив компенсацията беше като песен, дозите  спаднаха, дори се шегувах, че влизаме в ремисия. Беше като затишие пред бурята.
Точно тогава изобщо се отказахме от сутрешната доза и бяхме само на 7 ед. Левемир вечер.
И както вървеше всичко идеално, една вечер ляга както обикновено със  КЗ 5 и нещо и се събужда с висока. С допълнителен НР нормализирахме КЗ през деня и преди лягане пак беше в норма.
Час и половина след заспиване проверявам и виждам 13 и нещо, слагам 1 ед. НР (нормално тя трябваше да намали КЗ с 5 -6 ммола), обаче при измерване след 3 часа КЗ ставаше 18 и се налагаше да сложа още 2 ед. НР за да стане нормална към сутринта.
Помислих, че през деня някъде имало е хипо и през нощта върви откат. Започнах лудо да меря през деня, но никъде не намирах това хипо.
Тогава първо добавих Левемир  вечер от 7 до 9 ед., което съвсем малко подобри ситуацията. След това възстанових сутринта до 3 ед.  (толково слагах, преди тази "ремисия". Дозата стана 3 + 9 общо 12 ед.
Това помогна, но пак в първата половина на нощта КЗ се покачваше, но се нормализираше към сутринта вече с по-малки дози на НР.
Нищо не разбирах и се наложи да потърся помощ от един баща на момиче с диабет от Украина (тя преди да сложат помпа също е била на Левемир, дори слагали 3 пъти на ден през 8 часа).
Тогава този баща ми обясни, че именно сутрешната доза не може да задържи КЗ, а като тя вече  се покачи, вечерната не може да се справи, затова и се налага да добавям НР.
Предложи ми да увеличавам сутрешната и да намалявам вечерната.
Аз за няколко дена вдигнах сутрешната до 6 ед. и свалих вечерната до 7 и всичко стана ОК. Всъщност общата доза на този етап ни се повиши само с една единичка, но от переразпределението нещата се оправиха.

Общи условия

Активация на акаунт