Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 359
  • 411
  •   1
Отговори
# 225
Дай по-спокойно, шегуваме се просто Hug

Сигурно е така  Hug
Но наистина ми прави лошо впечатление , че когато някой е нов веднага бива отрязан  Sad
За протокола  - следя с интерес форума от 2 години , но пиша отскоро .
Sorry за спама !

# 226
Еее, хайде мир  bouquet
Аз да се похваля детето ми яде с лъжица само. Установх го в неделя, сипах му в една чинийка кисело мляко, връчих му лъжицата и зачаках, той с абсолютна увереност започна да яде сам, е, поомаза се малко, но в рамките на нормалното. Няма такова щастие за мама Heart Eyes
Според мен проблемът е, че много от майките на децата, които проговарят късно се притесняват, че те не са толкова умни колкото тези, които проговарят рано.Аз лично съм изпитала тези съмнения. Зная, че не е вярно, но се създава едно такова усещане -  неприятно. Има и персони, които се спират да се пъчат с децата си и да насаждат комплекси у другите майки.
Интелигентността не зависи от това на колко е проговорило детето, една част от нея се предава по наследство, друга се придобива от средата. Аз лично смятам, че моето дете е нормално за възрастта си, интелигентно въпреки че не говори, с действията си показва, че разсъждава. Но въпреки това, смятам да го заведа на логопед, ако не проговори до два месеца.

# 227
Не виждам защо се заговори за интелигентност  newsm78
Едно дете, проговорило по-рано и развило се по-рано - усвоява просто информацията с по-бърз темп, което обогатява целия му вътрешен свят. Но пък детето, проговорило по-късно - въобще не значи, че няма да го настигне и да компенсира. Та...нещо не разбирам за каква умнота и интелигентност се заговори...

Но има и другия момент - ако има проблем, върху него трябва да се работи от най-рано, за да може да се навакса. Една позната отложи детенце с комисия от първи  клас. Не е говорело правилно, съответно не се е справяло с материала в детската и предуч.група, съответно не може да тръгне на у-ще. Сега се ядосва, защо не е обърнала сериозно внимание, като е видяла - че не върви както другите деца, а все го отдавала на успокоения - нищо, момче е, еди кой си проговори по-късно също, нищо, изчакай - ето сега се пооправя и т.н.

# 228
Защото viliko съм споделила своите притеснея по този повод, чувала съм го и от други майки. Затова говоря за интелигентност. Защото се създава едно много неприятно усещане, че тези деца, които късно проговарят че едва ли не са по - малко интелигентни от другите. Поне лично за мен се създава такова усещане.
Непрекъснато слушам как трябва да му говоря, а около мен е пълно с ранопроговорили деца, чиито майки никак не са си давали труда да комуникират и обясняват, и говорят, децата просто си говорят без да майките им да се ангажират с някаква непрекъсната комуникация и да полагат усилия. И накрая все едно излиза, че аз не съм достатъчно настоятелна и грижовна ли, де да знам. Не се чуввствам комфортно така.

# 229
Така като чета мога само да съм благодарна, че всички познати деца около мен на възраст 2г бяха досущ като моите. Не казваха кой знае колко смислени неща - изречения от по 2-3 думи маскимум.
С големия рзглеждахме много книжки заедно. Посочвахме картинки, задавах му въпроси. Малкият в това отношение е малко пренебрегнат. Разглежда си книжките сам. Не се опитваме да говорим толкова много с него, по простата причина, че се налага да обръщаме внимание на двама. И въпреки това и двамата по отношение на говора се развиваха с абсолютно еднакви темпове дори по месеци. Точно на една и съща възраст и двамата направиха първото простичко изречение. Малкият сега е на 2г и 1м. Една от любимите му песнички за войниците звучи по ето този начин: "Тети, тети, тети, тети, те тетим натет" "Леви, десни, леви, десни, ще вървим напред" От цялата песен само на едно място се чува думата "пушки". Човекът обаче си я пее с голямо въодушевление. Понякога ми се струва, че е много назад с материала, защото брат му в момента е като латерна и не млъква. В същото време обаче си спомням, че когато батко му беше на възраст между 2г и 2.5г пееше по същия начин и само дебнех да разбера поне някоя думичка от съответната песничка и да започна да търся текста в нета, та и ние да разберем за какво все пак става въпрос.

# 230
Непрекъснато слушам как трябва да му говоря, а около мен е пълно с ранопроговорили деца, чиито майки никак не са си давали труда да комуникират и обясняват, и говорят, децата просто си говорят без да майките им да се ангажират с някаква непрекъсната комуникация и да полагат усилия. И накрая все едно излиза, че аз не съм достатъчно настоятелна и грижовна ли, де да знам. Не се чуввствам комфортно така.

така е. С големия постоянно чувах "ама говориш ли му?"  Tired , сякаш съмз го зарязала пред вратата това дете; питаха ме дали му пея песнички и дали му чета приказки, това постоянно и с тона "ти май не ги правиш тези неща, само затова не е проговорил".
разгеле, големият проговори и на бг, и за една година на английски.
Второто ми дете си проговаря леко и навреме, по съвсем различен от батко си начин - чак сега аз си отдъхвам и виждам, че не съм съвсем негрижовна майка; т.е. не всичко е моя вина или заслуга.

# 231
така е. С големия постоянно чувах "ама говориш ли му?"  Tired , сякаш съмз го зарязала пред вратата това дете; питаха ме дали му пея песнички и дали му чета приказки, това постоянно и с тона "ти май не ги правиш тези неща, само затова не е проговорил".разгеле, големият проговори и на бг, и за една година на английски.
Второто ми дете си проговаря леко и навреме, по съвсем различен от батко си начин - чак сега аз си отдъхвам и виждам, че не съм съвсем негрижовна майка; т.е. не всичко е моя вина или заслуга.
Именно,  а всъщност родителите на много от ранопроговорилите деца въобще не полагат особени усилия, за да ускорят или подпомогнат процеса. Но после обичат да раздават акъл. Всъщност детето само решава кога и как ще говори. Моята майка напимер ме е оставила на 10 месеца на баба ми да ме гледа и е тръгнала на работа.Баба хич не се е скъсвала да ми говори, ама съм била голямо дрънкало още на година и половина, изключително рано съм проговорила. Ама заслугата не е ничия.

# 232
 Taka e Dementia Hug
Мен майка ми ме е дала на седмични ясли на 1 годинка и едва ли там са ми обръщали персонално внимание , но не съм спирала да говоря  Simple Smile , с братовчед ми разликата ни е 13 дни , леля ми постоянно му е говорила , но той е проговорил доста по-късно от мен Sad . Всяко дете е различно . Лекарката при  която водих дъщеря ми , каза че детето ще говори , когато се почувства уверено за това , важното е че разбира . Това е като да учиш чужд език , някои се отпускат да говорят дори и да не са овладяли всички правила , други искат да са сигурни , че няма да сгрешат и при тях става по-бавно .

# 233
Е, недейте извърта - скоро даваха по телевизията за едно семейство, живеещо далеч в планината, децата на по 10тина години и единственото, което говореха - беше звуците как да подкарат или издоят козите. Не защото не могат, а защото не са научени. Ролята на родителите за правилния говор е огромна. Но разбира се, в същото време - родителите, чийто дечица имат някакъв проблем в тази насока - не са виновни и тия реплики - като споменатите, са повече от гадни. Именно заради такива подобни моя приятелка не водеше детето в клубове, там му се присмивали и подигравали, а  нея - упреквали.

# 234
Не извъртам, имам съседка, която въобще не се скъсваше да говори на детето си, напротив, комуникацията с него се свеждаше основно до хокане отиващо към караница, защо пипало това или онова, а детето и дърдори, та се къса в момента. В същото време на мен ми изгракваше гласът да обяснявам на детето си за какво ли не, и резултата никакъв. В парка съм се оглеждала целенасочено да видя дали и другите майки така състредоточено обясянват какво било листо например, виждала съм само два пъти, всичко на всичко някоя майка да говори на малкото си дете целенасочено. Исках да кажа, че аз съм полагала много повече усилия от моята съседка например, и детето ми не ще да говори, докато нейното без никакви усилия от нейна страна се скъсва да говори.

# 235
Аз също съм от майките,които по цял ден говорят на децата си,така е откакто се е родил,и в резултат и той говори много.
Но при него го има и наследствения фактор-аз на 1 год и 7 месеца съм говорила със сложни и дълги изречения./синът ми е по-назад малко/

# 236
Тук няма наследствен фактор.То излезе, че всички майки от темата са проговаряли късно и по-трудно Wink

# 237
Ама децата имат и бащи,нали така,не само майки.

П.П-Сещам се и за друга зависимост,която наблюдавам в децата около мен.
По-кротките и спокойни деца проходиха и проговарят по-трудно.
Моят син беше много ревливо бебе,изключително темпераментен,буен,шумен и т.н.-проходи и проговори рано.
Та може и характера да има значение.

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 18:10 от Анонимен

# 238
И аз и мъжът ми сме проговорили около годинката.Малкия от няколко дена се опитва да повтаря разни думички,от месец и половина е на детска градина и след няколко дни ще стане на 2,5г.Малката на 16м първите си 'думички' ам-ам,мама,баба каза преди седмица.Говоря им,но явно ще трябва още мъничко търпение (за малкия ако няма напредък до нова година ще се обърна към логопед)

# 239
Аз също съм от майките,които по цял ден говорят на децата си,така е откакто се е родил,и в резултат и той говори много.
Но при него го има и наследствения фактор-аз на 1 год и 7 месеца съм говорила със сложни и дълги изречения./синът ми е по-назад малко/
Никакъв наследствен фактор няма.
И аз и съпругът ми сме проговорили изключително рано,и аз съм говорила на година и половина със сложни изречения, по тази логика и синът ми трябваше да се скъсва да дърдори сега. Ама нейсе.
очевидно твоите усилия да били по големите от моите, щом синът ти рано е проговорил....
Синът ни е изключително буен, темпераментен, жизнен, палав, любопитен, беше ревливо бебе, скъсваше се да реве до към края на първата си година, проходи на една, пълзеше на осем месеца като снаряд....ама на, не говори.

Общи условия

Активация на акаунт