Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 357
  • 411
  •   1
Отговори
# 285
  Здравейте! Синът ми е на 2г. 4м, има над 150думи активен речник, прави изречения от 2 думи, понякога 3, но не отговаря на въпроси с "да" и "не". На 2 години и 1 месец каза два пъти "аз", и до там, повече "аз" не чух.  Казва "искаш" вместо "искам", "не щеш", вместо "не", но не като отговор на някакъв въпрос. Вече много се притеснявам, това нормално ли е, кога най-късно трябва да се появят тези думички?

# 286
  Здравейте! Синът ми е на 2г. 4м, има над 150думи активен речник, прави изречения от 2 думи, понякога 3, но не отговаря на въпроси с "да" и "не". На 2 години и 1 месец каза два пъти "аз", и до там, повече "аз" не чух.  Казва "искаш" вместо "искам", "не щеш", вместо "не", но не като отговор на някакъв въпрос. Вече много се притеснявам, това нормално ли е, кога най-късно трябва да се появят тези думички?
Здравейте , на лични ще ви  изпратя съвети  , благодарение на които  ще може да  развиете речта на детето Peace
Не виждам, за какво да се притеснявате при  наличие от 150 думи  активен речник   bouquet

# 287
Здравейте , на лични ще ви  изпратя съвети  , благодарение на които  ще може да  развиете речта на детето Peace
Не виждам, за какво да се притеснявате при  наличие от 150 думи  активен речник   bouquet
Благодаря ви!  bouquet Притеснявам се, защото сякаш остава глух за елементарни въпроси , а и четох, че на две годинки трябва да отговаря с да и не. Не мога да разбера как употребява по-сложни думи,  а да не може да каже "аз", "да", не".  И други неща ме притесняват при него, но ако чуя тези думички, сякаш малко ще се успокоя.

# 288
  • София
 Здравейте! Синът ми е на 2г. 4м, има над 150думи активен речник, прави изречения от 2 думи, понякога 3, но не отговаря на въпроси с "да" и "не". На 2 години и 1 месец каза два пъти "аз", и до там, повече "аз" не чух.  Казва "искаш" вместо "искам", "не щеш", вместо "не", но не като отговор на някакъв въпрос. Вече много се притеснявам, това нормално ли е, кога най-късно трябва да се появят тези думички?

разбирам какво те тревожи. при моя син беше същото. "аз" се появи доста късно, също питаше "искаш ли", когато той искаше нещо, не казваше изобщо "да" в отговор. "не" се чуваше чат-пат, но "да" - никога. помня, че това беше състоянието на 3-годишна възраст. не разказваше за преживени неща, въпроси почти не задаваше. иначе имаше доста богат речник, общуваше и говореше много правилно - вкл. казваше "р".
водих го на 3-ма логопеди. конкретно като проблем нищо не откроиха, даже едната каза да оставим детето на мира за поне половин година. ходил е на логопед по 1 път седмично почти цяла година. постепенно си се появиха и "аз"-ът, и "да" и "не", появиха се и въпросите... все още малко и трудно споделя, обаче... но напредъкът е много отчетлив.

не знам дали това се получи заради логопедите или просто си му дойде времето (макар и очевидно по-късно, отколкото при други деца). виждам, че не е единствен, явно светът наистина е шарен. но аз за тия неща се запритеснявах на 3 години почти. а на 2 г. 4 месеца е много рано - особено за граматиката.

# 289
  Да, jam, все едно за сина ми пишеш, значи и при други деца го има това, без да е признак за нещо по-сериозно...малко се поуспокоих. Много е музикален, знае имената на всички музикални инструменти, познава ги по звука, цветовете знае, буквите, обаче в общуването има нещо, дето куца. И ние сигурно в скоро време ще посетим логопед, ако няма напредък. Дано като при вас нещата да потръгнат!  bouquet

# 290
  • Варна
И моята дъщеря не казва "аз", но започна да отговаря с "да" и "не". Вместо "аз" казва "бебе". Знае си името, но категорично отказва да го каже. На въпроса "Как се казваш?" отговаря с "бебе", а като настоявам да си каже името, отговаря: "Не! Бебе!". Казва "дай а бебе!" - дай на бебето (на мене, ми), "бебе тука", "бебе спи", т.е. "бебе" = "аз". Казва нови думи, но трудно се познават. Заменя думи - вместо танцува, казва "ча,ча,ча", "Кака ча,ча,ча" - кака танцува. Но мисля, че е нормално, защото "ам-ам" вече е "ям", а "мъъъ" е "спи" ("спя" отсъства). Липсват първо и второ лице, всичко е в трето. Съгласува "този", "другият" - "този чоапче" (това чорапче), "дуги кола" (другата кола), "мако гол" (малката топка) - но няма род, няма число. Но казва "де колело" (две колела).
Bluevelvet, ако е възможно да ми изпратите и на мен съвети на лични, ще съм много благодарна! Всеки ден си увеличава активния речник, но думите са неправилно произнесени, трудно различими - "лъгоря!" (благодаря!), ушиче (училище) и т.н.

# 291
Големият ми син доста дълго време говореше за себе си в трето лице - "Ики бяга", "Ики чете". След това се появи глаголът "съм". Не помня на колко е бил точно, две и нещо, но една вечер каза "Титан съм" (къпан съм). Горе-долу по това време се появи и първият въпрос "Къде?". Местоимението "Аз" се появи след 2.5г Интересно е, че никога не е бъркал другите местоимения. Като се изключи дългото говорене в трето лице и неясното произнасяне на думи до почти три годишна възраст, всичко друго при него по отношение на граматиката е било без абсолютно никакви грешки.
Относно "да" и "не" не мисля, че са толкова показателни. Големият си ги използваше и двете, но без особена връзка с това, което точно го питат. Сякаш на момента си решаваше какво точно да каже. В един момент пък реши, че всичко ще е "не". Малкият е на друга вълна. При него за сега отговорът неизменно е "да" и отново няма никаква връзка с това, което го питам.
Радвайте се на смешното им бърборене сега. Толкова ми е забавно като пусна клипчета от преди година-две и слушам как е говорел големият тогава. Няма нищо общо с момчето, което сега седи пред мен. Затова сега гледаме да се забавляваме с неясния говор на малкия, че няма да е задълго. Ето снощи чета на батко му приказката "Сливи за смет" и малкият крещи след мен: "Тии а тет, тии а тет, таам"

# 292
Виждам че има и други деца,също като сина ми,които не използват "да" за отговор.Той е на 2,6г.На въпроси отговаря с "не",но ако трябва да даде утвърдителен отговор-напр. "имаш ли пиш"-казва "има пиш". За себе си говори в 3л. т.е. по име,местоимения не използва,доста думи са  неразбираеми,думите със струпани съгласни са му трудни,не може да казва "с"....абе въобще има доста да наваксва.
Bluevelvet,мисля че вашите съвети ще са полезни на доста хора и е добре да ги споделите тук в темата,определено бих се възползвала!

# 293
Bluevelvet,мисля че вашите съвети ще са полезни на доста хора и е добре да ги споделите тук в темата,определено бих се възползвала!

И аз моля за същото  Praynig

# 294

И аз моля за същото  Praynig

Peace

моят малък син е на 2 г. 3 м., не бих могла да преброя колко думи включва речникът му, малко са, а и не ги изговаря правилно, повтаря, каквото чуе, но яде много звуци, почти нищо не му се разбира... баткото на същата възраст поне произнасяше думите разбираемо... понеже сравнявам двете деца, неизбежно е, и се чудя вече дали да се притеснявам или да изчакам още... дали да не потърся експертно мнение... но не знам какъв експерт трябва да търся...

# 295
И аз да се похваля с напредък. Вчера направи първото си изречение  newsm44 гледа снимка, на която е с татко си, посочи баща си и каза: "Това е татоуу" с еййй такава усмивка  Grinning Ходи на ясла от почти 2 месеца и има сериозен напредък. Започна да отговаря с "Да" и "Не" малко след рожденния си ден. Откакто ходи на ясла, разбира много повече, от две седмици насам започна да казва думички (освен мама, тати и разни звуци): кол (кола), бат (батко), Деси (това е едната от лелите в яслата тя му слагаше в началото памперс за следобедния сън. питам го "На яслата слагат ли ти памперс"- "Да". "Кой ти слага памперса на яслата"- "Деси"  Laughing ), там, долу. онзи ден каза "Аз" за пръв път. Казва на баща си "тате", но когато му се глези нещо "татьоууу", "татоууу".  Laughing

# 296
Каприс, и моя ходи на ясла от един месец, от няколко дни ми отговаря с - да и не, на въпроси, и то напълно смислени, думи не повтаря, но така разбира всичко , че ме обнадеждава.
До такава степен явно съм се била притеснила с това говорене, че от няколко дни все го сънувам как проговаря, въвсем изкуках Crazy

# 297
Здравейте Simple Smile, не съм очаквала такъв интерес  Simple Smile За тази  възраст обикновено препоръчвам на родителите да използват книжките  от поредицата "Първи  стъпки ". поредицата е чудесна, и доста  улеснена  , тъй като под всяка картинка има  зададен въпрос , който  вие  трябва да зададете на детето.
Пример : Какво е това - Крава - Покажи ми я  , къде е нарисувана на книжката ..
Какво яде(пасе ) кравата - трева - покажи ми я .
Какво казва кравата  -  Му у у  - и тн
Идеята е  освен да показвате  предметите , животните , плодовете и зеленчуците , да  мотивирате детето  да отговаря  и да задава въпрос , по този начин то се научава да комуникира.
Използвайте пластмасови  животни ,или дървени , обемни играчки (плюшени ) разбира се детето  ако не е алергично ,тк  са интересни за тях. Хранете ги  давайте на  мечката да  яде риба или бурканче с мед   Laughing  , на кучето -  кокал, всичко трябва да е под формата на игра .
Ще приложа и линк с логопедични карти , които също може да използвате за да учите със детето  у  дома . Винаги казвайте  Браво , много  добре се справяш ! Мотивирайте детето ,така ще  има желание да учите  заедно  Peace
Как да научите детето  да казва  Да и  Не , има методика за това , благодарение на която  детето се научава да разбира значението на думите Да и Не .
Поставете  няколко играчки  пред него - мечка , заек , кола и  топка - Посочвате топката и  питате детето : Това  заек ли е ? ( вие показвате  топката ) Не не е заек , това е топка . Това  мечка ли е - (посочвате мечката) Да това е мечка  Simple Smile
По  същият начин се разиграва с най - различни предмети  Peace
http://www.book.store.bg/prdimg/12101/pyrvi-stypki-dumite-za-dec … -do-24-meseca.jpg
http://www.book.store.bg/p19873/pyrvi-stypki-zhivotnite-za-deca- … do-24-meseca.html
http://www.book.store.bg/p19874/pyrvi-stypki-zhivotnite-za-deca- … do-18-meseca.html
http://www.book.store.bg/prdimg/45485/moiata-pyrva-knizhka-dumite.jpg
Използвайте книжки с твърди корици , така детето по лесно я разгръща  Simple Smile

Линк  с логопедични карти , които може да ги  показвате на вашият компютър във вкъщи  http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79/PUKhMC?authkey=Gv1sRgCInW2Z-J9tKITA#

# 298
Bluevelvet - последния линк http://picasaweb.google.bg/DesislavaPeeva79/PUKhMC?authkey=Gv1sRgCInW2Z-J9tKITA#
 е именно това, за което говорех - материали за работа вкъщи, уникални са просто, аз съм работила по тях с едно детенце от детска градина.

# 299
Какво  трябва да правят  родителите у дома  , ако  имат   желание  да  помогнат  на своето  дете    Peace

Фина моторика са онези малки движения, които извършваме с ръцете си и които изискват много голяма точност.
Съществува следната закономерност:ако развитието на двигателните умения на пръстите съответстват на възрастта на детето , то и речевото развитие ще се намира в пределите на нормата и обратно-ако двигателните способности на пръстите на ръцете изостава, то ще се задържа и общото речево развитие,независимо, че общата моторика(бягане, скачане, катерене ) може да бъде в норма. Следователно формирането на речевите области се извършва под влияние на кинестетичните импулси от пръстите на ръцете. Нивото на развитие на фината моторика е един от показателите за интелектуалната готовност на детето за училище. Обикновено детето с добре развита фина моторика има и високо ниво на интелект: умее да разсъждава логически, има добре развити памет, мислене, внимание, свързана реч.

1.Моделиране с пластелин или  домашно приготвено тесто. Започнете  с най - лесни задачи ,оформяне на топче ,и  пръчка като детето се стреми  да използва и двете  си   ръце едновременноо , докато  моделира топчето   :peace

2.Низане  на мъниста, макарони  с различна големина на отвора съответно по- малки   и по-големи  Simple Smile

3.Моделиране с кибритени клечки - от тях  детето  трябва да се научи  да конструира  квадрат , триъгълник , къща, правоъгълник, стълба и  др. форми,които  могат да  бъдат показани предварително на картина.

4.Сортиране на предмети по големина , форма и цвят , тук може да използвате въображението  си , като   предварително  показвате  на  детето какво  трябва да направи. Може да разделят  различни  зърна - царевица, боб, леща в отделни купички,моливи или  флумастери , сортиране на  конструктор в оснивните му четири  цвята - червен, син , зелен ,жълт .

5. Подреждане на пръстени -

6. Късане на хартия , както и смачкване на лист  А4  в формата на топка  Smile

7. Лепене на  предварително изрязани  от вас форми , може  да  апликирате ,като запълвате предварително  очертана фигура с  накъсани  цветни хартийки .

8.Рисуване с пръсти , водни бои  , пастели , флумастери  както на блок А4 , така и  върху пунктирна линия.

9. Подреждане на пъзел  - започнете от по -малък  брой  парчета , като постепенно  ги  увеличавате.

10 Редене на мозайка -

Разбира се има , има най- различни  игри   на пазара, които  са предназначени както да забавляват детето  , така и да развиват неговите умения Smile
Всичко това правете заедно , като  окуражавате постоянно детето  Peace

логопед -Десислава Пеева   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт