Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 357
  • 411
  •   1
Отговори
# 270
Ох, не знам, покрай него дечица с месец по - малки от него / 3 деца са дето си играят заедно /, ами те бърборят и то доста. Едното момиченце на 1 г. 9 м. например казва: "Молет ети-и-и-и !" Превод: "Самолетът лети" и майка й я пита: "Къде лети самолетчето мамо ?" и тя отговаря: "Го`е `ебето" - "Горе на небето!" и сочи с ръчичка. Това си е направо разговор, а ние сме на светлинни години, ма ще почакам още малко, пък дано.

# 271
rosy_bosy, не се притеснявай, децата са различни, аз като сравнявам София с братовчедка й, почти 1 г. разлика в развитието на говора. А племенницата е в др. държава и се учеше не на 1, а на 2 езика, въпреки това говореше много и от много рано, а дъщеря ми чак след 2 г., може би около месец по-късно изведнъж ни заля с цял речник, който не подозирахме, че има. Явно си ги трупат, трупат и след това като се започне няма спиране  Laughing

# 272
Абе не съм много притеснена, ама ми е свито пад лъжичката някак  Confused
Ей това е, че не знам моя фъстък дали ги трупа тия думички, за да ги приказва после, или просто забавя нещата.

# 273
Погледни за всеки случай тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434778.0 Има таблица в началото, която ще те ориентира в общи линии. Можеш и въпроси да задаваш.

И на мен би ми било интересно да погледна таблицата, просто информативно, но не се отваря.  Thinking

Консултирайте се с логопед ! На 2  години  детето трябва да има около  50  думи   активен речник , и да може да  съставя изречение   от  две думи .

50 думи ми звучи твърде много за 2г  Shocked Къде го пише?

# 274
Ами трите дечица, с които синът ми си играе дори още нямат две години, а имат по 50 думи речник и съставят изречения и с две и с три думи. Например: "Дядо `еже `ляб. Дядо реже хляб.Това скоро го каза едното от момиченцата - на година и 9 месеца.
Едва ли са генийчета, но пък може би това е на горната граница - например от 10 до 50 думи или нещо подобно  Thinking

# 275
...

Консултирайте се с логопед ! На 2  години  детето трябва да има около  50  думи   активен речник , и да може да  съставя изречение   от  две думи .

50 думи ми звучи твърде много за 2г  Shocked Къде го пише?

Не го приемай толкова буквално, може на 2 г. да казва 3 думи, а на 2 г. и 3 седмици 49  Simple Smile
+- са нещата в месеци и брой думи. Това е нещо средно като наблюдение в/у децата.

# 276
Всяко дете  е различно , с различен темп на развитие , но има изградена схема с маркери , която не съм  я измислила аз  Peace
Проследява се развитието на общата моторика  , както и   фината  моторика , освен  развитието на експресивната реч, от  голямо значение е до колко детето  разбира това което  му се говори(импресивна реч).Дали разбира прости команди или  сложни - разбира се съобразени за съответната възраст.
Ако детето не  разговаря , не общува  и няма никакъв пасивен речник, да бих препоръчала  консултация с логопед, който  ще прецени дали има нужда  от  терапия , която да подпомогне развитието на речта  Hug  bouquet

http://www.biberonbg.com/info/periodi_govor.htm

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 12:59 от Bluevelvet

# 277
Блувелвет, полезна статия, благодаря ти. В никакъв случай не казвам, че си си измислила нещо, просто ми се искаше като Тома неверни да прочета по въпроса и тепърва ще си се ровя. Между другото и в стази статия не пише нищо за брой думички, а за видове думички и начин на използването им. Наистина има маркери, но и разбира се всяко дете си е различно и нещата са +-  Peace

# 278
Да, то си е казано: При някои деца периодът, когато пасивната реч изпреварва активната и разбираните думи са значително повече от произнасяните, продължава до 2-2.5 години.

# 279
Ние проговорихме след 2...някак си изведнъж. Но ако майката е притеснена, за да успокои себе си може би е по-добре да се консултира с експерт.

# 280
Роси, все едно описваш големия ми син като малък. Голямо "ъ"-кане беше при него.
Малкият пък използваше "ъ?" само в определена ситуация. Говориш му нещо и той въпросително, и с една особена, пак леко въпросителна, физиономия "ъ?". Това беше нещо като "я, повтори, че не разбрах какво точно ми говориш и искаш от мен" Ние обикновено го питахме: "абе, ти глух ли си?", а той неизменно високо и радостно отговаряше "да".
Проблемът с определянето на броя думи в речника на по-малко дете е и че голяма част ние не можем да разберем, защото не са ясно произнесени. Снощи малкият стои с протегнати нагоре ръце пред единия шкаф, мърмори нещо и се чудим какво иска. Вдигнахме го и тогава разбрахме, че искал пластелина. Иди обаче разбери, че това "ин", което викаше било "пластелин". Разбрахме го, но като грабна торбата с пластелина.
Сигурно с още десетки думи, които знае, е така. Например костенурка е "нука", но това го разбрахме като я посочи в книжката. Така че той думичките си ги знае, но че ние не можем да го разберем, е отделен въпрос.
За големия до почти три годишна възраст служехме за преводачи. Никой страничен човек не можеше да разшифрова дългите му тиради.

# 281
И при нас така беше, но не знам дали да не го отдам на факта, че живеем в чужбина и вкъщи се говори на български, а в яслата - на английски. Но пък сега не можеш да я спреш да приказва моята дъщеря  Joy Не се притеснявай  Wink

# 282
При двуезичната среда нещата са различни, за там си е характерно по-трудното проговаряне.

# 283
Ами да, накрахте ме да се замисля, моя син казва на жабата - дада, има и други "думи" такива Thinking

# 284
  • София
Спокойно, децата са различни...

Общи условия

Активация на акаунт