СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 112
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
http://kg.sofia.bg/?page=kindergarden
най-отдолу е картата Simple Smile

Това е като натиснеш на нея Simple Smile
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=bg&msa=0&m … 0.160675&z=13

# 556
Астарта, не ми се вярва да не влезете Hug Отделно смятам, че за едно детенце с " масовия " брой точки все ще направят компромис директорките и ще го вземат Hug При нас е по-сложна ситуацията, около 6-7 дечица с масовите 8 точки са извън обявената бройка, но все се надявам нещата да се наредят така, че да са максимално в услуга и за децата ( и аз не знам как точно ) Praynig Благодаря ви от сърце, че ви има Hug Стискам палци на всички и се надявам от общината да се вземат в ръце и наистина да не се допускат злоупотреби при класиранията !

# 557
# 558
  • София
Ех, момичета, а в най-близкото ни ОДЗ децата със стандартен брой точки са към 70, местата за тях 2-3, така че няма как при нас да се "уреди" нещо, нямам предвид незаконно, а по-скоро от човещина, но не е възможно, сега съм сложила на първо място ОДЗ на 6-7 спирки от вкъщи, но ни е едно от най-удобните и там за 10тина места се борим към 30-40 дечица, което е доста по-добре и е възможността ми с най-голям шанс, ще приемат грубо 1/4 от децата и все се надявам и ние да сме сред тях, ама...стискам палци на всички, дано имаме късмет!

# 559
  • София
Ех, момичета, а в най-близкото ни ОДЗ децата със стандартен брой точки са към 70, местата за тях 2-3, така че няма как при нас да се "уреди" нещо, нямам предвид незаконно, а по-скоро от човещина, но не е възможно, сега съм сложила на първо място ОДЗ на 6-7 спирки от вкъщи, но ни е едно от най-удобните и там за 10тина места се борим към 30-40 дечица, което е доста по-добре и е възможността ми с най-голям шанс, ще приемат грубо 1/4 от децата и все се надявам и ние да сме сред тях, ама...стискам палци на всички, дано имаме късмет!
Не искам да те отчайвам, но по-добре се замисли да запишеш детето на чиста ясла, за да може догодина да имаш заветната точка.

# 560
  • София
Не искам да те отчайвам, но по-добре се замисли да запишеш детето на чиста ясла, за да може догодина да имаш заветната точка.

Подали сме документи в над 15 чисти ясли из цяла София, но понеже не знаех за какво става въпрос, мъжът ми отиде в първия работен ден на януари в 6 сутринта и сме 70ти в нашата ясла, приемат 20 деца, на другите места сме най-добре в една, в която сме 53ти номер, а ще приемат към 50тина дечица, вариант са ни разбира се, но предпочитам ОДЗ, но пък шансът ни както се вижда не е особено голям, абе...каквото дойде, сега съм записала в системата 15 ОДЗ-та, през годината все някъде да се надяваме ще се освободи място, а като гледам май най-накрая и до частна ясла ще опрем...в тази връзка, ако го запиша на чиста ясла, а през годината го приемат на текущ прием в ОДЗ мога да го преместя, нали?

# 561
  • София
Reniris ,във втората  лентичка от подписа ти пише " бабето " вместо " бебето " Joy  Hug
готово , да не ви дразни ....., но така е с две бебета и предстоящо класиране  Joy

За да се ориентираш дали 10+ е първо поред или друго желание, погледни и в Общия списък, където децата със социални точки фигурират повторно, но без предимствата си. Като свериш общия списък на двете (трите и т.н.) градини, ще разбереш кое поред желание е. Няма начин и в общия списък да е с над 10 точки, както много добре знаем, там с 10 точки са само К4  Mr. Green
Заслужава ли си обаче да вадищ списъци и да сравняваш? Те се менят постоянно. Аз лично 3 пъти в денонощието (колкото са тестовите "класирания") размествам желанията. Не се ли ориентираш достатъчно добре с шанса за прием, който системата показва?  Thinking

да де , но ние си имаме 100% шанс в една от градините , но в по близка - от 20 деца 5 няма да приемат ( в гр.гр  сме ) и трябва да пресмятам за да видя дали на някои не е второ желание и така да освободи място ( премахвайки се гр . гр ) и шанса ни да се увеличи  Laughing
ама , че обяснение  Mr. Green

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 11:37 от reniris

# 562
Като се замислих за проблема с яслите и пазенето на места и си дадох сметка че той е провокиран от факта че осигурява на децата престоя в ДГ до училище, а не е непременно свързан с нуждата от ясла. И в този ред на мисли стигнах до извода че ако кандидатстването за ясла и кандидатстването за градина (независимо чисти ясли, ОДЗ или ЦДГ) е отделно и едното не дава предимства за другото, за яслени групи ще кандидатстват само и единствено тези които имат нужда и тогава реално може да се види дали яслите са малко или проблемът е другаде. Останалите дето го правят за спорта или за да се презастраховат няма да кандидатстват защото няма да имат бъдеща полза от това. Даже ще спестят някой лев от абонаменти и такси.

Само че няма да са особено щастливи тези които успеят да влязат в яслена група в ОДЗ, а и тези които по някакъв начин са влезли в списъците за чиста ясла, защото после за първа група пак трябва да кандидатстват и няма да имат предимство пред останалите. Въобще това миксиране на ясла и градина в ОДЗ-тата някак изкривява картинката защото всички се бутат в яслените групи и не може да се разбере кой от какъв зор го прави.

Не знам за вашето мнение, но ако това го прочете директор на ОДЗ ще бъда обвинена в еретизъм и ако е възможно биха ме изгорили на клада.

# 563
Ели, съгласна съм, че при отделен прием за ясла и градина, напливът за яслите би намалял, но само за първа яслена група. За втора си мисля, че би бил същия, защото след свършването на платеното майчинство при навършване на 2 години, повечето родители биха пуснали реално децата си на ясла. Това с пазенето на местата ми се струва характерно за най-малките ясленчета.

# 564
Ели Х, много си права. И моето детенце ми се струва, че ще е твърде малко за ясла от септември, но като класиранията са сега, не мога да ги изпусна. А другият септември няма как, просто ще трябва да се върна на работа още в началото на 2011.

Иначе добре се ориентирам за шанса за прием. Ама  Mr. Green, как и да ги въртя сме в граничната, а там ще останат 2-3 деца без градина. Наистина шансът е огромен, някакъв див късмет, но има вероятност и моето да е от тези 2-3 деца. Затова се опитвам да сметна има ли шанс да се отпуснат още места от социалните критерии. Затова се ровя и се чудя за тия 10+ и т.н.

Цяла нощ не мога да спя, дремя и сънувам списъци и генератори на случайни числа  Party Само такива кошмари още не бях имала..... Ужас!

# 565
  • София
Не съм убедена, че въпроса ми е за тук, затова ако бъркам мястото за задаване, ме извинете. НО как да си добавя точките от допълнителните критерии 0.02. Кандидатствам в ОДЗ в нашия район на живеени 0.01 и двама работещи родители 0.01. А в ОДЗ-то ми първо желание, точките ми ги изчислява 8.0. Къде бъркам?

# 566
  • София
Не съм убедена, че въпроса ми е за тук, затова ако бъркам мястото за задаване, ме извинете. НО как да си добавя точките от допълнителните критерии 0.02. Кандидатствам в ОДЗ в нашия район на живеени 0.01 и двама работещи родители 0.01. А в ОДЗ-то ми първо желание, точките ми ги изчислява 8.0. Къде бъркам?
Точно тук можеш да питаш Simple Smile
Точките от допълнителните критерии се начисляват автоматично. Само че всяко детско заведение (ОДЗ/ЦДГ) си избира по няколко допълнителни критерия, които да дадат предимство на деца. Явно това ОДЗ, в което кандидатстваш, просто не е посочило за допълнителни критерии точно тези, по които ти събираш точки.

Примерно това ОДЗ е избрало:
   * Детето има брат/сестра, които са записани в детската градина и не тръгват на училище от септември
    * Семейството живее на територията на административния район на детската градина (Кремиковци)
    * Детето има поне един родител, който работи в системата на столичното образование

# 567
  • София
Благодаря julie.k  Hug  bouquet  bouquet
Досега само гледах ОДЗ-та и се ослушвах, като си мислех, ехе с 8.2 почти навсякъде съм в сметките, а сега  #Crazy Продължавам да ровя значи.

# 568
Ели, съгласна съм, че при отделен прием за ясла и градина, напливът за яслите би намалял, но само за първа яслена група. За втора си мисля, че би бил същия, защото след свършването на платеното майчинство при навършване на 2 години, повечето родители биха пуснали реално децата си на ясла. Това с пазенето на местата ми се струва характерно за най-малките ясленчета.

Тогава просто няма да има първа яслена група или поне желаещите ще бъдат чувствително по-малко. И почти всички незапълнени места просто ще останат за втора група. Платеното майчинство от много отдавна е до 2 години, но реално с неплатени отпуски може да се гледа детето до 3 години. Т.е. за втора яслена ще кандидатстват само майки които реално смятат да се върнат на работа независимо по каква причина. Може да се окажат не чак толкова много и местата всъшност да са си почти достатъчни. Това в момента няма как да се види.

Има не малко майки които се водят фиктивно на работа или не смятат да се връщат на същата работа и за тях ще бъде допълнително натоварване да кандидатстват два пъти и за яслена група да плащат абонамент даже. А има и такива които смятат да си дадат детето направо за градинска група.

Има и предложение от директорите на ДГ (които не всички от тях подкрепят) градинската възраст да започва от 2 годишна възраст и това да залегне в новия ЗНП. Но както всяко нещо това има не малко почитатели и противници.

# 569
Ами аз не съм съгласна, много от майките предпочитат да тръгнат на работа след навършване на 1 год. на детето или годинка и няколко месеца (зависи кога е родено), защото после майчинството е 240 лв. Аз например съм от тях, вече веднъж минахме на класиране през системата и детето посещава редовно. не искам по-следващата година (когато навършва 3 годинки) отново да кандидатствам, защото ако не я приемат какво става? Напускам работа ли? Пък и си мисля, ако ми дадат предимство за това, че е посещавала яслена група на ОДЗ стигаме пак до тази ситуация, нали? Ще се кандидатства масово за ясла, ще се записват фиктивно, за да получат предимството от 1 т. Няма смисъл, лично мнение.

Общи условия

Активация на акаунт