СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 112
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Аз все пак си мисля че по-голямата част от ясленчетата са на родители които се презастраховат. Ако можеш да разбереш при вас колко деца ходят редовно и колко е общата численост на групата, вероятно ще можеш да ни ориентираш дали това е вярно или не.

Дано директорката отпусне още няколко бройки на второ класиране, та поне прибере братчетата и сестричетата в яслата, иначе би било голям ужас за родителя ...

Би било ужас ако наистина имат нужда детето точно на тази възраст да тръгне на ДГ. Иначе просто ще бъдат възмутени че им се отнема изконно право. Нямам против братчетата и сестричетата ако не ги тикаха все напред и едва ли не неприемането им се възприема като края на света. И след като чух от директор че тези деца са "нашите" деца се замислих моето в каква ли графа е било поставяно когато е кандидатствало. В графата "нашите" деца влизат вероятно още децата на бивши възпитаници; децата на родители които много са помагали на ДГ; деца, които са роднини по права и не съвсем права линия на колежки, шефове, общински служители и т.н.; деца чиито баби и прабаби са имали зеленчукова градина в квартала в едни други времена и други подобни категории.

Моето някак не влиза в нито една от тези и явно е "ничие" дете според директорите на ДГ. Такава би била логиката ако нямаше система и прием през нея и много често се упражнява натиск в посока промяна към връщане на този начин на мислене и действие.

По повод на ходенето и неходенето на ясла на посещаващите деца - един пример от нашата ясла. Вярно, че детето често боледува, но т.к. майката не работи, има възможност, ако реши, да не го пуска дори превантивно през студения период. Та, след като /според мен/ детето не беше посещавало яслата поне 3 месеца, и взело, че дошло на 1 април, сюрпризирали майката, че трябва да напуснат яслата, защото детето междувременно навършило 3 години...

А иначе, в нашата ясла сигурно 90% от децата са "наши деца" - вече 3 или 4-то поколение, включително на бившите лелки, служители и т.н. Това дори се разказва с особено чувство за гордост. Не казвам, че с "чуждите деца" се държат зле, но "нашите" са на особена почит  Laughing

# 586
Рано сутринта имахме 100% шанс за попадане в гранична група а сега е 89% при същия брой деца, всъщност броя си стои от вчера вечерта еднакъв, тогава защо мислите излиза тази не малка разлика в шанса ?
готово , да не ви дразни ....., но така е с две бебета и предстоящо класиране  Joy
Не ме е подразнило бре, ти пък, смешно ми стана Grinning Hug

# 587
  • гр.София
Betelgeize, те покриха всички списъци. Не можеш да разбереш колко деца,кои деца,кога са приети.
 Дай на лични или тук ОДЗ то и ще ти напиша,колко места е имало за Първо класиране. После обаче трябва да си губиш времето и да проследиш в секция Новини,дали не са отпускани през годината допълнително места за тази градина.

# 588
  • София
Здравейте,
да се включа и аз.
Първо кажа Честита дъщеричка на reniris. Да ти е жива и здрава и да има късмет (това сега е най-актуално  Simple Smile ) в живота  Hug
Аз още се чудя как да нареждам градините. Значи тази, която ни е най-близката в квартала с най-големи шансове засега са 32 деца за 20-21 места, но пък е на ужасно мръсно място  Sad Целия квартал се изнася оттам сутрин с колите, в близост е до много оживен път. Друга градина, която е на хубаво място, но пък доста по-далеч, положението е 16 деца за 9 места и незнам защо ми излиза 62% вероятност, като по мои сметки би трябвало да е по-малко, но както и да е. Трета градина, която мисля да сложа на първо желание е доста по-далеч и там за момента има 2 места още които не попадат в гранична група, т.е. шанса за там за момента е висок. Аз кола карам, не ми е проблем, но догодина като почна работа ще ми е в обратната посока и ще стане много сложно. Сега нямам проблем да си я карам сутрин и следобяд да я взимам с бебо или без, ама после  Thinking Вече и аз луднах с това разместване на желания, та вие какво бихте ме посъветвали. Благодарна съм на всяко мнение, че нали знаете колко е важно първото желание.

# 589
  • Банкя
Рано сутринта имахме 100% шанс за попадане в гранична група а сега е 89% при същия брой деца, всъщност броя си стои от вчера вечерта еднакъв, тогава защо мислите излиза тази не малка разлика в шанса ?
Искаш да кажеш, че сутринта сте били със 100% шанс за приемане, а сега е 89%, така ли?
Възможно е броят на децата в граничната група да не се е променил, но пък отпред да се е мушнало детенце в по-високи точки и така местата за граничната група да са станали по-малко и шансът съответно да е намалял. Peace

# 590
Ами аз не съм съгласна, много от майките предпочитат да тръгнат на работа след навършване на 1 год. на детето или годинка и няколко месеца (зависи кога е родено), защото после майчинството е 240 лв. Аз например съм от тях, вече веднъж минахме на класиране през системата и детето посещава редовно. не искам по-следващата година (когато навършва 3 годинки) отново да кандидатствам, защото ако не я приемат какво става? Напускам работа ли? Пък и си мисля, ако ми дадат предимство за това, че е посещавала яслена група на ОДЗ стигаме пак до тази ситуация, нали? Ще се кандидатства масово за ясла, ще се записват фиктивно, за да получат предимството от 1 т. Няма смисъл, лично мнение.

Имали сте късмет, но повечето няма да имат. Въпросът е тези които са отвън какво биха предпочели - по-висок шанс за влизане на детето в ясла, но да кандидатства два пъти или по-нисък шанс, но пък ако стане се осигурява място до първи клас. То и второто не е сигурно защото част от градините са в такова състояние че съществува реална опасност да се затварят групи от РИОКОЗ, ПАБ и т.н.

Аз все пак си мисля че по-голямата част от ясленчетата са на родители които се презастраховат. Ако можеш да разбереш при вас колко деца ходят редовно и колко е общата численост на групата, вероятно ще можеш да ни ориентираш дали това е вярно или не.

Разбира се, няма проблеми. По списък са 29 деца, ВЕЧЕ редовно ходят 25. Акцентирам на "вече", защото наистина не беше така досега, бяха около 15 деца през зимата. НО, тук следва едно голямо но, родителите не са виновни, че е само един приемът в детските градини, и то септември, те имат избор: или да си запишат децата септември, или да чакат до следващата година, когато вече майчинството ще е свършило...пък и повечето родители предпочитат детето да тръгне през пролетта с оглед климатичните условия.

ПП Имали сме късмет да, но на моето дете предимство няма да му се даде при кандидатстване в 1-ва група, нали? Това значи, че трябва да разчитам още веднъж на късмета...на мен не ми се мисли каква врява ще настане, когато едно дете е посещавало две години (например) детската ясла в ОДЗ, изведнъж се оказва, че трябва да я напусне (съответно родителите да си търсят варианти), и на негово място да дойде друго дете. някакси, струва ми се, че това прилича на ротационен принцип на ходене на градина, тази година аз, другата година друг.

# 591
Доколкото разбрах калсирането ще се тегли на гражданският контрол на 23-ти, то окончателно ли е или някакво демонстративно само да видим как работи системата?

# 592
  • гр.София
Доколкото разбрах калсирането ще се тегли на гражданският контрол на 23-ти, то окончателно ли е или някакво демонстративно само да видим как работи системата?
Миналата година беше окончателно.
 Носете си флашки,тези дето ще отидат.

# 593
  • Банкя
Mamma_Tz Точно това се има предвид под граждански контрол - да присъствате на самото класиране, така че успех и да разкажеш. Peace

катюнгелче Сега забелязах, че и нашият процент е спаднал от 86% на 70%, като съответно са се появили 2 деца с по-високи от граничната група точки и отделно май и в граничната има няколко нови.

sofy Не знам, какъв съвет да ти дам. То и аз самата вече не съм сигурна, кое е най-правилното решение. Има 2 градини на относително еднаква отдалеченост (задължително с автомобил) и шансовете са около 70%. Във филиал на друга със сигурност биха ни приели, но 1. е в блок и 2. вече има 5 деца с името на сина ми в списъка и просто си представям, какво ще стане, ако в крайна сметка и 6-мата са в групата. ooooh! Mr. Green

Засега ще рискувам с граничната група, пък каквото сабя покаже. Praynig

# 594
  • София
Мисля,че децата са същия брой,но някое си е променило кандидатурите и тази градина, за която кандидатствате му е станала на първо желание и влиза и така ви избутва назад.Преди това,ако му е била на второ желание,класира се в първата градина,а във вашия списък изчезва като бройка и сте имали 100% шанс.

# 595
  • София
може ли някой да ми каже, защо едно дете едновременно фигурира и в двата списъка на всяка една градина? С по-характерно име е, други деца не съм сравнявала, но не ми е направило впечатление пак да е така.

Аз не знам какво да правя вече.  Thinking В градината по първо желание процентът варира на СРЕДЕН от 75% до 33%. В същото време за детската с най-лоши отзиви процентът ни е над 100% на СРЕДЕН шанс. Знам, че там вероятността там е най-голяма, но и такива неща съм чувала за някои учителки......

# 596
Ами аз не съм съгласна, много от майките предпочитат да тръгнат на работа след навършване на 1 год. на детето или годинка и няколко месеца (зависи кога е родено), защото после майчинството е 240 лв. Аз например съм от тях, вече веднъж минахме на класиране през системата и детето посещава редовно. не искам по-следващата година (когато навършва 3 годинки) отново да кандидатствам, защото ако не я приемат какво става? Напускам работа ли? Пък и си мисля, ако ми дадат предимство за това, че е посещавала яслена група на ОДЗ стигаме пак до тази ситуация, нали? Ще се кандидатства масово за ясла, ще се записват фиктивно, за да получат предимството от 1 т. Няма смисъл, лично мнение.

Ако можехме поне за малко да нодскочим личните си интереси може би тогава решенията щяха да са по-лесни и справедливи.

# 597
  • гр.София
 Още кога ви предлагах до обяд да ходят едни деца,следобяд-останалите Mr. Green.
 Така проблемът с градините ще е решен.Справедливост за всички.

# 598

Ако можехме поне за малко да нодскочим личните си интереси може би тогава решенията щяха да са по-лесни и справедливи.

Защо, според теб е справедливо моето дете да остане извън детска градини догодина, въпреки че се класирало според правилата и не си пази място, а реално посещава и аз не си взимам майчинството, за да вися по кафетата, а ходя на работа ли? Защо пък ти не погледнеш малко от гледната точка и на другите?

# 599
Ели Х,
нямах предвид кои как влиза, кои са "нашите" и кои "вашите" деца. Идеята ми беше, че ако един родител има вече дете прието в една градина, не може съвсем свободно да си подреди кандидатурите за второто съобразно най-голям шанс за прием, а е обвързан с ДЗ което посещава вече по-голямото дете. Ако малкото ми дете има 100% шанс да влезе в градина Х, но голямото посещава градина Y, където въпреки допълнителната точка шанса е 50% поради различни причини, вариантите ми са следните:
1. Играя на сигурно и обикалям един или два квартала докато си заведа дацата на градина
2. Рискувам и чакам да ми го разиграят на томбола
В случай, че приемат детето ми то ще заеме едно място, ако не е в градината на кака си или на батко си, то ще е в друга градина и заради него пак друго дете ще остане "на улицата". Разликата е в това,че където и да е прието братчето или сестричето, все някъде, някое дете с по малък брой точки остава неприето. Говорех за удобството и по скоро неудобството да се разкарват децата по различни градини и дилемата пред родителя точно как да се подредят кандидатурите. Защото ако кандидатствам с едно дете(т.е. нямам друго което да трябва да водя някъде), тогава бих кандидатствала с приоритет най-голям шанс за прием!
Дано този път бъда правилно разбрана.

Общи условия

Активация на акаунт