СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 112
  • 742
  •   1
Отговори
# 675
  • София
До 22ри предполагам, че ще има и други фрапиращи случаи.

Айде и аз да се включа за нещо, което ми направи впечатление. Значи градината, която за момента ни е второ желание. Дете начело на социалната опашка с 10.0т. В общата до онзи ден беше с 8.1т., а от вчера гледам, че се нареди до нас със 7.0т. Това наистина ми е странно как така изведнъж се извади 1.1т. Значи цяла точка и някой от ДК е изваден  Thinking А преди това мисля беше 10.1т. в социалните.

# 676
Искам да попитам нещо. Ако в социална опашка за 5 свободни места, има 3 деца с 10+ точки и 3 деца с 10.1, от които двама са близнаци, как става класирането? Явно е, че близнаците са в гранична група с третото дете, но те не могат да се разделят при класиране. Това означава ли, че ще класират и трите деца? Ако е така, шестото място ще бъде ли за сметка на свободните места по общи критерии? Дано стана ясно какво питам, че много объркано го обясних.

# 677
  • Банкя
Астарта Това май го коментирахме преди десетина страници - от децата с 10,1 се сформира гранична група. Ако близнаците са с по-ниски номера, то те се класират, третото детенце - не. Ако това детенце и единият близнак са по-напред, то тогава се класира и вторият близнак, като това допълнително място не се взима от никъде, просто се дава за близнака. Peace

Цитат
Алгоритъмът осигурява прием на близнаци при класиране на поне един от тях – дори да не е останало свободно място за втория близнак.

Никой не коментира тази ми теория, затова я цитирам пак: Wink

А дали е възможно системата преди да е класирала независимо от поредността на желанието и премахвала всички останали кандидатури, а сега са се усетили, че всъщност няма да е точно така и са пренастроили нещата. Тоест деца класирани по второ желание, продължават да си стоят в списъците на ДГ по първо желание, товарят списъците и шансът на останалите намалява. Thinking

Ако е така, то сегашните проценти са по-реални. Предишните биха били възможни, ако такива деца ги запишат и те отпаднат от всички списъци. Peace

# 678
  • София
Искам да попитам нещо. Ако в социална опашка за 5 свободни места, има 3 деца с 10+ точки и 3 деца с 10.1, от които двама са близнаци, как става класирането? Явно е, че близнаците са в гранична група с третото дете, но те не могат да се разделят при класиране. Това означава ли, че ще класират и трите деца? Ако е така, шестото място ще бъде ли за сметка на свободните места по общи критерии? Дано стана ясно какво питам, че много объркано го обясних.
Ако се класира едното близначе, класират автоматично другото, но с допълнителна бройка - няма да "изяде" място от общата опашка.
А може да се класират близнаците, а третото да отпадне впрочем.

А, то и Акси се е включила с мнение за близнетата.

А дали е възможно системата преди да е класирала независимо от поредността на желанието и премахвала всички останали кандидатури, а сега са се усетили, че всъщност няма да е точно така и са пренастроили нещата. Тоест деца класирани по второ желание, продължават да си стоят в списъците на ДГ по първо желание, товарят списъците и шансът на останалите намалява. Thinking

Ако е така, то сегашните проценти са по-реални. Предишните биха били възможни, ако такива деца ги запишат и те отпаднат от всички списъци. Peace
Теоретично е възможно да си открият някакъв пропуск и да искат да го отстранят. Дали ще оповестят това или ще си затраят, е друг въпрос. Аз вчера заради това отбелязах, че по обедните часове направиха 3-4 класирания едно след друго през 15-20 минути, плюс още едно междинно класиране в 10:41. Предполагам, че са тествали някаква функционалност.

Извинявам се, че пускам второ мнение непосредствено след първото, но е възможно Акси да не го прочете като редакция, понеже сме писали почти едновременно.

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 12:01 от AnMary

# 679
Би трябвало приемането на единия близнак като "дете в повече" да не се отрази на броя на местата за общата опашка. Иначе има вероятност и да приематсамо  двамата близнаци, без третото дете с 10,1 т. - тегли се жребий и двете по-ниски случайни числа се падат на двамата блзнаци.

Между другото, снощи докато за пореден път си повтарях наум алгоритъма за извършване на класирането, стигнах до мисълта, че май дете, което по първо желание попада в гранична група, а по второ се класира със сигурност, може да бъде класирано направо по второ желание и да не участва в жребия в граничната група по първото си желание. Защото най-напред 1.3. Класират се общите опашки за 60% от свободните места. Където има гранична група НЕ се тегли жребий. и чак след това ( и след обединяване на двете опашки) 2.2. Класира се общата опашка за оставащите от т. 1.4 свободни места.; 2.3. Където има гранична група се тегли жребий.
Не знам, вече съвсем се обърках... Не, че попадам в горната категория, все в гранични групи съм Simple Smile

# 680
Благодаря ви за отговорите. Извинете ме, че съм задала коментиран вече въпрос, но напоследък не успявам да изчитам внимателно цялата тема и обикновено прехвърлям по диагонал.

# 681
Някой наясно ли е какво се случва с децата, които кандидатстват за ДГ, но към момента посещават ОДЗ. Ако детето е прието в нова ДГ, до кога ще трябва да напусне яслата, която посещава? Нали калсирането е за септември? нейното място за яслата от септември ли се запълва и до кога ще можем да я посещаваме.. .май, юни? Или още след 2 седмици ще ни изритат?

Тъпо ще е е от май до септември да увиснем, докато се отвори новата група, а и какво се случва с нашто място, което не е обявено, и би трябвало да се появи за "прием от септември", текущо класиране май няма за ясленчета и първа гр. в момента?

Вече ми стана лошо докато го обясня Sick, но нямаме избор... местим квартала, а не разчитам на преместване.
Ако някой е имал опит с подобен казус   bouquet

п.п. това май ще са "местата" които най лесно ще се скрият  Thinking
никой не знае колко деца, които са вече приети ще кандидатстват на др. място

# 682
  • Банкя
gertrudka Едно такова дете, класирано по второ желание, не отпада от списъка на градината първо желание. Тоест попадайки в граничната група там, то може да бъде сред късметлиите с по-ниски числа и да се класира и там. Тогава би следвало да отпадне от втората.
Точно заради такива случаи бях написала горната си теория и предполагам, че тези врътки са оказали влияние върху процентите преди, а сега, след вчерашните пробвания, са овладяли и този процес.

Предполагам! Peace

julie.k Явно наистина са бърникали нещо по системата. Wink

# 683
  • София
Искам да попитам нещо, което може би вече е обсъждано, но не намерих информация.Понеже в градините в квартала ни шансът ни намаля,се прехвърлих на тези около работното ми място.Забелязвам обаче, че за градината, която е най- близо до него, всъщност получвам 9.1 т.,докато в квартала точките бяха 9.2.В профила на родителя може да се отбележи район на местоработата, но не и точен адрес.Да разбирам ли,че се получава еднакъв брой точки за всички градини в работния ми район, независимо колко са близо или далече са от адреса на работното ми място? Тази 0.1 т. ,която имахме допълнително в квартала явно се губи,когато кандидатстваме за градина около местоработата ми? Аз досега си мислех, че броя на точките ще е еднакъв независимо дали подреждам градини около дома или около работното място.Явно не е така?

# 684
  • Beyond the Frontiers
Извинявам се, ако е коментирано, но имам следния въпрос за децата по социални критерии. Проверявам две различни детски градини и 3 от децата по социални критерии имат абсолютно еднакъв брой точки и на двете места. Т.е. предполагам системата ще ги класира на първото им желание /по подредба/, но до тогава аз няма как да преценя в коя от детските градини ще имаме по-висок шанс за прием. newsm78 А въпросът е наистина до тези 3-4 места плюс или минус.

Откривам дете, което в 3 градини е с абсолютно еднакъв брой точки навсякъде.

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 10:05 от Galactic Voyager

# 685
  • София
Искам да попитам нещо, което може би вече е обсъждано, но не намерих информация.Понеже в градините в квартала ни шансът ни намаля,се прехвърлих на тези около работното ми място.Забелязвам обаче, че за градината, която е най- близо до него, всъщност получвам 9.1 т.,докато в квартала точките бяха 9.2.В профила на родителя може да се отбележи район на местоработата, но не и точен адрес.Да разбирам ли,че се получава еднакъв брой точки за всички градини в работния ми район, независимо колко са близо или далече са от адреса на работното ми място? Тази 0.1 т. ,която имахме допълнително в квартала явно се губи,когато кандидатстваме за градина около местоработата ми? Аз досега си мислех, че броя на точките ще е еднакъв независимо дали подреждам градини около дома или около работното място.Явно не е така?

Ти може да събираш 9.2 точки в ОДЗ-тата около местоживеене, защото те са приели този допълнителен критерий да дават 0.1 т. за местоживеене в района, а ОДЗ-тата около местоработата ти може да не са приели другия допълнителен критерий за 0.1 т. при месторабота в района и за това дори и принципно да имаш 01.т за това, че работиш там, то тази 0.1 т. не ти се пресмята, всъщност аз от 15 ОДЗ-та, в които кандидатствам имам само едно, в което е приет този ДК за подточка при месторабота в района, така че е почти сигурно, че затова ти се губи 0.1 т. Броят точки зависи от Допълнителните критерии, които са приели яслите, те не са приели всички, а масово са от 2 до 4 от тях и които си преценят те, можеш да видиш кои са като в кандидатури отвориш линка към въпросното ОДЗ.

Извинявам се, ако е коментирано, но имам следния въпрос за децата по социални критерии. Проверявам две различни детски градини и 3 от децата по социални критерии имат абсолютно еднакъв брой точки и на двете места. Т.е. предполагам системата ще ги класира на първото им желание /по подредба/, но до тогава аз няма как да преценя в коя от детските градини ще имаме по-висок шанс за прием. newsm78 А въпросът е наистина до тези 3-4 места плюс или минус.

Ако децата имат еднакъв брой точки и на 2те места, значи че или това са желания от 4то надолу за тях или ако точките са 10+ и на двете места няма как да прецениш кое е първо, ако и в общата опашка са пак с 10+ (тогава е по-вероятно да са им първо и второ, но ти няма как да разбереш кое кое е), ако в социалната са с 10+ и на двете места, гледай общата, така ще можеш да прецениш кое ОДЗ е по-напред при желанията им, но не винаги ще можеш да прецениш на кое място са точно 2те ОДЗ-та. Направо кажи точките им в социалните и общите опашки на 2те ОДЗ-та и ще тълкуваме по-лесно.

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 12:02 от AnMary

# 686
  • Beyond the Frontiers
В едната детска градина дете Х има 9,1 в другата също 9,1, дете У има 6,1, в другата пак 6,1 - и са винаги в списъка по социални критерии.
Възможно ли е да са в трета градина с над 10 точки и примерно това да са им 5-6 и т.н желание....

# 687
  • София
Между другото и нашият шанс драстично намаля, така че предполагам, че са пипали наистина нещо по системата, иначе не мога да си обасня защо при всички изведнъж шансът спадна с много, а и тези няколко класирания от вчера по обед не са според регламента, който са определили (3 пъти на ден), при последното от тях шансът вече беше нисък и не се е променил от вчера по обед до сега въпреки вечерното и сутрешното изчисляване, не мисля, че се дължи на смяна на желанията на родители, не би могло да е толкова масово, ние например сме представителна извадка, колко от вас вчера преди обед са разместили желанията си - аз лично не съм, но все пак предполагам, че това сега е реалният ни шанс, а да, процентите лично при нас паднаха при появата на 2 деца с 10+ в общата, които ги няма в социалната опашка, значи е ясно какви са, освен много такива изведнъж да са се появили в системата, но не ми се вярва  newsm78 Извинявам се и за последователните постове, но така мисля, че е по-пригледно за хората, на които съм отговорила   bouquet

В едната детска градина дете Х има 9,1 в другата също 9,1, дете У има 6,1, в другата пак 6,1 - и са винаги в списъка по социални критерии.
Възможно ли е да са в трета градина с над 10 точки и примерно това да са им 5-6 и т.н желание....

Това са точките им от социалните опашки, нали, ако  е така със сигурност са им от 4то и надолу желания, ако бяха 1 и 2  или 2 и 3 или 3то и всяко следващо щяха да се различават с 1 т., а ако бяха 1 и 3то желание или 2ро и от 4то надолу щяха да се различават с 2 т., щом са еднакви значи са по-задни желания.

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 12:03 от AnMary

# 688
  • София
Да споделя мои наблюдения защо намаляват шансове напоследък:

1. Повече скорошни регистрации, някои родители сега се сещат, познавам такива.
2. Много родители въртят децата (за което да благодарим на г-жа Минчева Close)
3. От десетина дни се начислява 0.1т по ДК1 за братчета и сестричета и за филиалите, т.е. братче във филиал Х дава предимство за осн. сграда и за всички филиали. Това би обяснило част от внезапно появилите се 0.1т, за които пише feel_the_rush. Видях го в профила на моите деца, на 08.04 писах на ИСОДГ да пуснат новина, поне да знаят хората. Отговориха ми, че ще пуснат, но така и не го направиха. Днес им писах пак.
4. Даже в натоварени райони, до скоро оставаха незапълнени места от социалните опашки, които биха се прехвърлили в общите още на 1 класиране. Системата го отчиташе и реално граничните групи бяха за повече от обявените места по общи критерии, т.е. шансовете на децата беше по-голям. Сега доста социални опашки се напълниха и в някои градини няма да останат места за прехвърляне. Така при еднакъв общ списък вече шансовете в граничната група намаляват.
5. При същите списъци, въртенето на желанията на децата с много високи точки оказва влияние върху шансовете на тази след тях, както писа сисислава
6. В граничните групи шансът понякога се изчислява като по-нисък от реалния заради този случай:
Градина А  - гранична група Алекс, Биляна и Васил за 2 места, на всички е 1-во желание
Градина Б - Алекс, Васил, Гошо и Пешо за 2 места
Тук майката на Алекс ще види 67% за градина А и 50% за градина Б, но всъщност за градина Б шансът му е поне 67%, защото ако градина А е първо желание на всички, то при 2 места или ще влезе Алекс, или Васил. Ако Алекс не е късметлия и класират другите 2 деца в градина А, то Васил ще му отпадне като конкуренция за градина Б и там за 2-те места ще са само Алекс, Гошо и Пешо. но понеже системата не може да знае предварително какви числа ще се изтеглят в граничната група, дава тези резултати. Това го забелязах, докато смятах шансовете на познато детенце.

# 689
  • София
И аз загубих вече всякаква представа къде какъв ни е шанса. С всяка актуализация ни намалява...
Незнам докога родителите ще променят поредността на желанията си, но аз ще получа удар до Събота.

Общи условия

Активация на акаунт