Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 апр. 2010, 18:14 ч.

Храни без ГМО - има ли въобще такива?

 • 36 876
 • 142
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 503
Запис да следя. За момента съм виждала само споменатата от Лого5ка луканка да е надписана с големи червени букви "Без ГМО", но точно тя (луканката  Simple Smile) много ме съмнява.

# 46
 • Мнения: 18
МАКРИН 2003 ЕООД - ПРОИЗВЕЖДАТ макаронени изделия
 
-с понижена калоричност  от типово ПШЕНИЧЕНО брашно -БЪЛГАРСКО, от БАЛВАН
-пълнозърнести - зяло смляно зърно  
-ръжени - БЪЛГАРСКА РЪЖ, от БАЛВАН
-макаронени с коприва- типово брашно + брашто от листа от коприва
- макаронени  с БГ чушки
-с елда - от украйна (със сертификати от "Море" Simple Smile )
- оризови - от БГ ориз


Дотук са изцяло без ГМО.


В процес на взимане но сертификат са царевични макарони - суровината е от гърция, има устно потвърждение че е без ГМО
Собствениците са с мотивация като нашата, говорихме си за етикетиране и т.н.

Здравейте,
Вчера бях в мелница Балван и от управителите на фирмата получих категорично потвърждение, че са против ГМО и че продуктите, направени с техни брашна не съдържат ГМО. Разполагат със собствени посевни полета и твърдят, че не използват ГМО семена! Е, очаквам скоро да видя това и черно на бяло от тяхна страна ... пък да видим!

# 47
 • В сърцата на четирима мъже/е,може и малко повече да са:-)))/
 • Мнения: 1 808
Браво за темата  bouquet

# 48
 • Мнения: 18
Понеже имаше питанки за закона ... прилагам извадки от Закона за храните, касаещи конкретно ГМО:
-----------------------------
(3) Генетично модифицираните храни, генетично модифицираните организми (ГМО) за използване във или като храна и храните, съдържащи съставки, произведени от ГМО, не трябва да:
1. имат неблагоприятни последици върху човешкото здраве или околната среда;
2. заблуждават потребителя;
3. се различават от храните или хранителните съставки, които са предназначени да заместят, до такава степен, че обичайната им консумация да доведе до неблагоприятни последици за потребителя по отношение на хранителната им стойност.
----------------------------
Чл. 10. (1) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) При етикетирането на храната се включват данни за наименованието, под което храната се продава, списък на съставките на храната и количество на някои от тях, количествено съдържание на ГМО и уникалния му код, срокът на трайност на храната и условията, при които трябва да се съхранява, нетното количество на предварително опакованите в отсъствие на потребителя храни, име/фирма, седалище и адрес на производителя или на лицето, което пуска храната на пазара, държавата на произход при храни от внос, маркировка за обозначаване на партидата, към която принадлежи храната, указания за употреба, ако е необходимо, както и действителното обемно алкохолно съдържание за напитки, съдържащи повече от 1,2 % vol.
--------------------------
Глава четвърта.
"а" УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА НА НОВИ ХРАНИ, НОВИ ХРАНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ И НА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАНИ ХРАНИ (НОВА- ДВ, БР. 31 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 14.04.2006 Г.)
Чл. 23а. (Нов - ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) (1) Към министъра на здравеопазването се създава Комисия по нови и генетично модифицирани храни, наричана по-нататък "комисията", която:
1. извършва първоначална оценка на заявленията за разрешение за пускане на пазара на нови храни и нови хранителни съставки;
2. (в сила от 01.01.2007 г.) дава становища по получени от Европейската комисия, Европейския орган по безопасност на храните или от компетентен орган на друга държава - членка на Европейския съюз:
а) доклади от извършени първоначални оценки на нови храни и нови хранителни съставки;
б) уведомления за пускане на пазара на нови храни или нови хранителни съставки по чл. 4а, ал. 1, т. 2 и 3, които въз основа на налична и общопризната научна информация или въз основа на становище на компетентен орган на държава - членка на Европейския съюз, нотифициран по реда на Регламент 258/97 на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз, са признати за съществено еквивалентни на традиционно използвани храни или хранителни съставки;
в) заявления за разрешения за пускане на пазара на генетично модифицирани храни, ГМО за използване във или като храни и храни, съдържащи съставки, произведени от ГМО;
3. (в сила от 01.01.2007 г.) извършва по искане на Европейската комисия оценка за безопасност на храните съгласно Регламент 1829/2003 на Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз;
4. дава становища по други въпроси от компетентността на министъра на здравеопазването, възникнали при прилагането на този закон относно безопасността на новите храни и новите хранителни съставки, генетично модифицираните храни, ГМО за използване във или като храни и храните, съдържащи съставки, произведени от ГМО;
5. участва в разработването на проекти на нормативни актове, свързани с безопасността на новите храни и новите хранителни съставки, генетично модифицираните храни, ГМО за използване във или като храни и храните, съдържащи съставки, произведени от ГМО.
--------------------
Чл. 23б. (Нов - ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) (1) Лице, което желае да пусне на пазара нова храна или нова хранителна съставка, е длъжно да извърши оценка на риска за човешкото здраве преди пускането й на пазара.
(2) Лице, което желае да пусне на пазара генетично модифицирана храна, ГМО за използване във или като храна или храна, съдържаща съставки, произведени от ГМО, е длъжно да извърши преди пускането на пазара:
1. оценка на риска за човешкото здраве;
2. оценка на риска за околната среда.
(3) Оценката на риска се извършва за всеки отделен случай въз основа на съществуващи научни и технически данни и включва:
1. анализ на всички потенциални неблагоприятни последици върху човешкото здраве и/или околната среда, които могат да настъпят пряко или косвено при пускането на пазара на нова храна или нова хранителна съставка, генетично модифицирана храна, ГМО за използване във или като храна или храна, съдържаща съставки, произведени от ГМО, включително анализ на потенциалните кумулативни дългосрочни последици от пускането на тези храни на пазара;
2. заключение за потенциалното въздействие върху човешкото здраве и/или околната среда при консумация.
(4) При наличие на нова научна информация за новите храни или новите хранителни съставки, генетично модифицираните храни, ГМО за използване във или като храни или храните, съдържащи съставки, произведени от ГМО, и за последиците от пускането им на пазара върху човешкото здраве се извършва нова оценка на риска.
(5) Оценка на риска за околната среда се извършва по реда на Закона за генетично модифицирани организми.
------------------------------

Ще дойде бая дълъг пост, но ще ми се тази комисия да ни стане известна и да има начин да си зададен въпросите, които ни вълнуват. Аз лично съм много любопитна до колко са "хабилитирани" специалистите? И защо, когато занеса продукт в РИОКОЗ за издаване разрешително за пускане на пазара, който име е непознат в някаква степен, ми задават въпроса: "Какво трябва да напишем?"

# 49
 • Мнения: 571
Не се шашкайте - положението е страшно, но ако продължаваме да действаме така както за закона за ГМО, нещата ще се оправят. Иска се търпение и натиск от наша страна! Не става изведнъж - алчните са ни заблуждавали, ние сме им вярвали, докато чашата на търпението е преляла или майката природа не си е казала тежката дума. Спрете да купувате съмнителните продукти на първо време. Аз поне съм на път да стана вегетарианец! Какво ще стане - да сме живи и здрави да видим!!!

# 50
 • Мнения: 6
По отношение на етикета "Без ГМО" - засега този етикет не е регламентиран и в този смисъл е незаконен. Част от задачата сега, дакато Законът за храните е между 2 четения е да вкараме вътре правила за това кога може да се сложи такъв етикет. Благодаря много за инфото за шоколадите. Много ни е важно, детето вече е в истерия, защото не му давам шоколади

# 51
 • Мнения: 29
В "Малки тайни за пилешки крилца" прочетох, че съдържат модифицирано царевично нишесте. Дали е ГМО или не повече няма да купувам Малки тайни.
Модифицирано не е = на генетично модифицирано, а е химически модифицирано, няма нищо общо. Обаче всяко модифицирано царевично нишесте може да е от ГМО (царевица).

# 52
 • Мнения: 29
Вярно ли е това, че ГМО растенията НЕ могат да виреят без специално третиране със строго специфични торове. И все пак нали има разлика между хибридно семе и ГМО семе?
Аз купувам една луканка, на която има стикер "БЕЗ ГМО" - на Екомес, луканка тип Карловска. Цена 16,50 лв.
Не го вярвам. Точно за това ги модифицират гените - да са по-устойчиви на болести и/или да дават по-голяма реколта. Дори ГМО - растения би трябвало да се третират по-малко. Например синята слива (Кюстендилска слива) може да изчезне, т.к. е болна. Учените се опитват, или вече това се е случило, да я предпазят от тази болест с генетично модифициране.

# 53
 • София
 • Мнения: 958
Благодаря за темата. Ще следя.

# 54
 • Мнения: 571
Вярно ли е това, че ГМО растенията НЕ могат да виреят без специално третиране със строго специфични торове. И все пак нали има разлика между хибридно семе и ГМО семе?
Аз купувам една луканка, на която има стикер "БЕЗ ГМО" - на Екомес, луканка тип Карловска. Цена 16,50 лв.
Не го вярвам. Точно за това ги модифицират гените - да са по-устойчиви на болести и/или да дават по-голяма реколта. Дори ГМО - растения би трябвало да се третират по-малко. Например синята слива (Кюстендилска слива) може да изчезне, т.к. е болна. Учените се опитват, или вече това се е случило, да я предпазят от тази болест с генетично модифициране.
Казано от лаик - точно ГМО се третират с точно указани от производителя на семената препарати, които даже пристигат със самите семена. Практиката сочи, че с всяка година това третиране се увеличава  и води до показаната на някои снимки от темата за ГМО ситуация на полета-полупустини!
buborana - създаването на гмо слива няма да спаси синята кюстендилска. На практика ще се създаде /всъщност по закон не може/ нов сорт, който ще е далеч от желания и доста вреден за консумация!

# 55
 • Мнения: 803
notar е прав.

# 56
 • Мнения: 372
Е то остана ли нещо в което да няма ГМО Ужасно е ,но ако тръгна да чета етикетите,едва ли ще намеря нещо което да е абсолютно чисто
Както и при соковете пише ,че са без консерванти,но едва ли някой го вярва,така и с всички останали продукти никога няма да можем да сме сигурни какво ядем Освен ако не се завиши многократно контрола над храните А само да питам, някои знае ли изобщо в тази държава да има контрол върху каквото и да било
И все пак ако някой знае продукт без ГМО може да пише С удоволствие ще си купя нещо истинско

# 57
 • Мнения: 5 624
Не съм забелязала масовата консумация на храни с ГМО (сигурно над 90% от храните тук го съдържат) да е оказало въздействие върху фертилността и репродукцията на хората в Америка.  Laughing Пълно е с деца. Знам, че повечето в темата са истерясали и комемтарът ми ще ви наежи, но мисля, че определено нещата се пререагират в повече  Wink

В Америка и деца и бременни консумират ГМО и не ми е направило впечатление да има масова истерия по темата. В крайна сметка каквото за всички, това и за нас. В България отдавна се консумират храни с ГМО, както и 20 годишно замразено месо и канцерогенни фъстъци, просто наскоро обърнаха внимание на това,  което предизвика масови истерии  Wink

П.С. Аз лично предпочитам а купувам органик храни, поне тук контролът е по-голям.

# 58
 • Мнения: 17 010

П.С. Аз лично предпочитам а купувам органик храни, поне тук контролът е по-голям.

А защо? Каквото за другите, такова и за теб - яж ГМО и не се харчи излишно за органик.  Rolling Eyes

# 59
 • Мнения: 2
МОЛЯ, КАЖЕТЕ СИ МНЕНИЕТО ЗА ТЕЗИ ИСКАНИЯ ПО ЗАКОНА ЗА ХРАНИТЕ, ЗА ДА ГИ ПРЕДСТАВИМ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДРУГАТА СЕДМИЦА:

1.   Забрана за хранене с ГМО фураж на животни, от които се получава храна за хора (месо, мляко, яйца и др.).
2.   Задължително етикетиране на храни от животински произход (вносни), ако животните са хранени с ГМО фураж.
3.   Задължително етикетиране на храните, в които има над 0,1 % ГМО от дадена съставка.
4.   Регламентиране на етикет „БЕЗ ГМО” и разработване на процедури за правото на поставянето му от производител на храна (в Австрия и Германия има такива процедури – моля, някой да проучи).
5.   Да не се допускат за продажба в България храни, които са цели семена ГМО и не са разрешени за съзнателно освобождаване в околната среда в ЕС.
6.   Етикетът „СЪДЪРЖА ГМО НАД 0,1%” да бъде еднотипен като на цигарите с цел лесното му разпознаване – бял фон с черни букви. На етикета да пише индентификационния номер и производителя на ГМО-съставката.
7.   Въвеждане на ефективни процедури за осъществяване на граждански контрол: при сигнал на гражданин за съмнение, че в даден продукт има ГМО и това не е посочено на опаковката, РИОКОЗ да е задължена да извърши пълна проверка на документацията и лабораторно изследване на продукта.
8. Създаване на звено "Граждански контрол", което да има постоянен достъп до вземането на проби и проследяването на техния анализ и последващи действия при установяване на нарушения.
9.   Да се поддържа публично достъпен регистър на всички продукти, в които е открит ГМО над 0,1%. В този регистър да има информация за марката на продукта и производителя, както и за вида на ГМО и идентификационния му номер.
10.   Да се регистрира и количеството на пратката с продукт, съдържащ ГМО, който е получил паспорт при внасянето му в България. За всяка следваща пратка да е необходима нов паспорт.
11.   Копие от този паспорт да получава всеки (по веригата до крайния потребител), който ще използва или продава продукт, съдържащ този ГМО.
12. Да има ясно обособени щандове, витрини, рафтове в търговските обекти за храните с ГМО.

Общи условия

Активация на акаунт