Ще има ли трета световна и как ще се развият събитията за човечеството?

 • 9 146
 • 95
 •   1
Отговори
 • Мнения: 197
Според вас ще има ли ескалация на конфликта в Близкия изток и от там възможно ли е да тръгне трета световна? На мен все повече ми изглежда, че светът става едно нестабилно място. Войната в Украйна не доведо до трета световна, но не се знае как ще продължи, вероятно е да продължава с години и не е ясно това какво ще донесе. Вчера Иран удари Израел... Дали ще ескалират нещата?

# 1
 • Мнения: 3 138
Напълно е възможно. А дали, не е ясно.

# 2
 • Мнения: 1 405
Скептична съм. В Близкия Изток конфликтите никога не спират, като тръгнеш да им следиш отношенията и войните - става ти ясно, че то там мир няма и си е направо невъзможен. Всеки с всеки.

Путинските медии го обясняват това за третата световна.

# 3
 • Мнения: 54
На мен все повече ми изглежда, че светът става едно нестабилно място.

Светът никога не е бил стабилен, нито безопасен. Всъщност не много голяма част от държавите (ние включително) имаха случайната привилегия да преживеят едни от най-спокойните 30-40 години изобщо, погледнато на фона на човешката история. Примитивното в човека обаче все ни влече обратно към конфликти. Инструментите стават по-модерни, мозъкът на хомо сапиенс си е все същият от древността насам.

# 4
 • Paris, France
 • Мнения: 14 143
Съгласна съм с мнението на Mandarina2023, което е преди моето.

Трета световна война ще има. Войните и конфликтите не са спирали никога. В ход ли е третата световна и дали ще ескалира не зная. Иска ми се да не ескалира, защото, както великият Айнщайн е казал "Не зная с какви оръжия ще се води Третата световна война, но знам, че Четвъртата ще се води с тояги и камъни."

# 5
 • Мнения: 948
И аз си мисля,  че България няма да бъде засегната сериозно при трета световна война ... България е малка държава , няма добра войска и т.н. Кой ще се занимава с нас ?
Войната ще е между големите и силните държави .. там ще е най - страшно

# 6
 • Мнения: 213
Няколко неща, които станаха ясни с нападението на Иран над Израел:
1) Иран се сближава с Русия (тираните се подкрепят, нищо ново)
2) позициите на Иран в арабския свят отслабват - Йордания, Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет... всички направиха крачка към Израел (някой по-голяма, други по-малка, но напредък има)
3) Иран малко се поизложиха с лъжите в края на нападението си - казаха че са убили 30+ военни (истината е 0, отломки раника 7 годишно бедуйнче, за съжаление състоянието й все още е критично), казаха че са извадили от строя база на ВВС (даже не й забавиха работата), 100% от дроновете не стигнаха до Израел
признавам, че снимките с ракетата от Мъртво море са готини.

Не казвам, че нападението не беше плашещо, казвам че не беше успешно (не ни се наложи да подготвяме децата или да ги държим вкъщи) и вместо да извади очите, изписа веждите на Израел, като я сближи със съседите.
Не подценявам фанатизма на Иран и евентуално разпалване на ТСВ, но не смятам че ще е преди Иран да имат ядрено оръжие.

# 7
 • Мнения: 152
Много шантава тема сте си спретнали тук - страхове, политика, пророчества… омесена работа Simple Smile
Относно потенциална трета СВ, разбира се, нищо не е 100% изключено, но нека гледаме реално на нещата. Отворете картата и вижте колко държави и колко километра има между Израел и Иран… как точно си представяте пълномащабна война между двете държави Simple Smile Освен да се замерят с ракети от далеч (мисля, че няма да посегнат към ядрени все пак, и в двете държави има умни хора на чело), не виждам какво ще направят. Прокси сблъсъци с подкрепени от Иран милиции, но това е толкова далеч от СВ, както се е доказало през последните 50г поне.
Пийте си кафето и се радвайте на живота Wink

# 8
 • Мнения: 1 245
Да кажем че до момента е някаква полу-световна войната. Мащабите ще се увеличат ако/когато бъдат намесени повече държави от Б. Изток (вкл. Иран); се намеси по активно Китай; тлеещите или активните конфликти в Африка се разраснат; САЩ отново увеличат своята активност на флот, авиация и наземни сили в различните региони; руско-украинския конфликт се разшири като размах,  сили и средства.
Общо взето всичките тези неща ( или част от тях ) е напълно възможно да се случат и то в недалечно бъдеще. Засега все още по един или друг начин се балансират опасностите от различни сили.

# 9
 • Мнения: 152
Аз лично не виждам кои “мащаби се увеличават” напротив. В Африка не знам за нови конфликти след арабската пролет и разделянето на Судан, от тогава минаха десетина години. Има си традиционните етно и религиозни конфликти, но те надали реално биха ескалирали в пълномащабна война (каквато виждаме в Украйна), камо ли пък световна такава.
Не виждам и реално как Китай ще се намеси в конфликтите в Близкия Изток, та те са на хиляди километри и имат нула интерес да има конфликти - тях ги интересува търговията да върви, а всяка война ѝ пречи.
В Украйна вече две години се избиват, всички виждаме, че положението е все по-равновесно и все някога ще има преговори. НАТО няма да влезе повече от това да дава оръжие, а Русия множество пъти каза, че няма защо да напада НАТО (реално и сили няма за такъв конфликт).
Не виждам причина за страх от нова СВ, локалните конфликти са ужасна трагедия, но не мисля, че са повече или по-големи от предишни десетилетия (с изключение на Газа може би).

# 10
 • Мнения: 1 245
Именно защото в Украйна нещата зациклят, или пък засега са напълно неприемливи директните конфронтации м/у големите, се действа в посоката да се използват проксита и да се разпалват тук там регионални конфликти, засягащи пряко или косвено гореспоменатите. Същевременно отнемащи им от необходимите военно-стратегически ресурси. Нещата не затихват а ескалират.

# 11
 • Мнения: 51
Ситуацията е доста сложна, Китай активно икономически "завладява" ресурси в Африка и Южна Америка, а технологии получава като закупува предприятия в Европа, Индия също инвестира в Европа, но с по-малък обем. Когато гледаме кой какво прави, не трябва да забравяме, кой ще извлече най-голяма полза и кой ще вади картофите от огъня. Така, ще апострофирам Georgio1234 - Китай възстанови пътя на коприната и доставя ежедневно товарни влакови композиции към Европа, отделно, че е навлязъл активно и в Афганистан. Ако Иран блокира Ормузкия пролив, а другите араби червено море, за европейски и американски кораби, тогава Китай ще се облагодетелства невероятно. В крайна сметка Европа изпада в икономическа криза и рецесия, а евтините китайските стоки заливат пазара. Така че, една война носи огромни пари за някой, а Китай има нужда от експанзия иначе той ще рухне. От друга страна при мюсюлманите имаме сунити и шиите, които също са в конфликт, но докато не се появи някой общ - например Израел. Също така, Саудитска Арабия винаги е мечтала да бъде над другите араби и да има водеща роля. А също и какво виждаме - един Йемен, където има гражданска война от сигурно 10 години, с няколко удара по кораби, предизвика криза. И кой страда най-много? Европа. Ако възникне наистина военен конфликт в Близкия Изток, отново всичко ще бъде засегнато. Видяхме какво стана когато един кораб блокира Суецкия канал. Друг момент, в Европа е пълно с мюсюлмани, те са нещо като 5та колона, отделно, че сега беше залято от имигранти, повечето мъже. Не бих се учудил, ако бъдат "обработени" да имат оръжие. Те са просто спящи клетки. Така че, конфликта вече си е глобален.

# 12
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 11 721
Много се надявам да няма.

# 13
 • Мнения: 9 240
Вътре в Запада скрито се разпалва изнервяща конкуренция,която все някога ще разпали световна война. Но спокойно,тя няма да е като предишните две световни войни с десетки милиони загинали... Ще се бомбардират тук-там военни обекти,ще има морски и сухопътни блокади и толкова,докато не се пренареди световния ред...

# 14
 • Мнения: 213
За мен Третата Световна Война вече се води. Войната на прокситата.
 Скоро четох една постапокалиптична книга- Силоз, ако не се лъжа, може и друга да е била, бях ги подкарала като вафли... Та там, Израел удари ядрените обекти на Иран, Иран цапна Израел, Северна Корея се възползва от хаоса и удари Япония мисля, или Южна Корея, или и двете. Пакистан- Индия( или обратно, но по- скоро не) и стана мазало. Само Китай- Тайван не беше застъпено, но това да е... Изобщо атомните бомби захвърчаха яко.  Надяваме се ония с копчетата да са с акъла си, но дали са? Божа работа. Носете си новите дрехи и туй то.

Общи условия

Активация на акаунт