Моля за мнения за ПЧМГ

• 254 960
  • 1 246
  •   1
Отговори
# 120
Включвам се с още подробности от кухнята , за да разсея съмненията и да избегна излишната полемика. Седмично децата в 5 кл. имат 10 часа математика , от които 4 ЗП , 4 СИП и 2 ЗИП , разпределени в модули по 2 ч.дневно.За някои от децата , има допълнително школа след часовете един път седмично. По отношение на състезанията , неуместно е сравнението между СМГ и останалите училища , поради факта , че в СМГ изборът е между 130-140 деца от випуск , а в останалите състезатели се подбират из между далеч по- малко ученици.На 15.05. в ПЧМГ събитията бяха две - пробен изпит и контролен тест , няма как ученици на ПЧМГ да са били на пробен изпит , а и не е необходимо .....Двойките са в нечия друга сметка , а и това иде да покаже , че критериите са високи и приемът в частното училище не е проформа и на всяка цена , просто никой не се толерира....Не съм сигурна за същото в СМГ обаче , на фона на събитията от миналата година. Да , не всички са изявени математици , да не всички са там по собствени амбиции , но като изключим изявените таланти в СМГ , не важи ли това за останалите деца там, които по думите на моя позната  се чувствали в миманса? И за край - освен Симеонов и други много добри преподаватели от СМГ са в частното училище.

# 121
  • Sofia
Все пак СМГ изпраща свои отбори на международни състезания, а ПЧМГ не.
Това не е вярно  Peace.
http://www.parvamatematicheska.com/index.php?option=com_content& … id=37&lang=bg

# 122
Все пак СМГ изпраща свои отбори на международни състезания, а ПЧМГ не.
Това не е вярно  Peace.
http://www.parvamatematicheska.com/index.php?option=com_content& … id=37&lang=bg

Е, извинявам се за грешката Peace Може и да съм пропуснала. То нали в пресата и нета се говори само за децата с медалите. А и в самия сайт на ПЧМГ се хвалят с по-дребни победи - кой на областен кръг, кой просто с грамота за отлично представяне.

# 123
Добре де на всички стана ясно вече, че ПЧМГ е пристан за неуспели на изпитите в СМГ, дали не е по-конструктивно да спрем да дъвчем темата и да коментираме по същество неща касаещи ПЧМГ?
В края на краищата никой не коментира СМГ и качествата на техните деца, но лекинко се намесва в темата мнението че тук децата са едва ли не 2-ра категория, с което категорично не съм съгласна. В сегашния 7-ми клас има да речем 10-тина много изявени и силни деца, и категорично съм против да се омаловажават техния труд и резултати ( само да отбележа, че сина ми не е между тях..... но това не променя факта ).

# 124
Добре де на всички стана ясно вече, че ПЧМГ е пристан за неуспели на изпитите в СМГ, дали не е по-конструктивно да спрем да дъвчем темата и да коментираме по същество неща касаещи ПЧМГ?
В края на краищата никой не коментира СМГ и качествата на техните деца, но лекинко се намесва в темата мнението че тук децата са едва ли не 2-ра категория, с което категорично не съм съгласна. В сегашния 7-ми клас има да речем 10-тина много изявени и силни деца, и категорично съм против да се омаловажават техния труд и резултати ( само да отбележа, че сина ми не е между тях..... но това не променя факта ).

Мдаа. И моята девойка явно е 2-ра категория.  Laughing Нищо че никога не е имала желанието да учи в СМГ, а ние също. Нека темата си е за ПЧМГ просто.

# 125
  • София
То нали в пресата и нета се говори само за децата с медалите. А и в самия сайт на ПЧМГ се хвалят с по-дребни победи - кой на областен кръг, кой просто с грамота за отлично представяне.

Неприятен опит за водене на темата в крива посока.
Вярвам, че темата може да бъде интересна, полезна и конструктивна /точно обратното на деструктивна/. Затова и няма да коментирам горното изказване. Всеки преценява мненията и оценките на останалите участници.
Надявам се началното училище Питагор да набере скорост. Така вероятно за неговите възпитаници в периода 3-ти-4-ти клас, а за и родителите им, биха се "спестили" съботите или неделите, които сега за много деца са посветени на посещения на математически курсове и модули.  

# 126

Неприятен опит за водене на темата в крива посока.
Вярвам, че темата може да бъде интересна, полезна и конструктивна /точно обратното на деструктивна/. Затова и няма да коментирам горното изказване. Всеки преценява мненията и оценките на останалите участници.
Надявам се началното училище Питагор да набере скорост. Така вероятно за неговите възпитаници в периода 3-ти-4-ти клас, а за и родителите им, биха се "спестили" съботите или неделите, които сега за много деца са посветени на посещения на математически курсове и модули.  

Изобщо нямам за цел да бъда някаква обструктивна опозиция на ПЧМГ, камо ли да водя темата на някъде си. Пиша рядко в тази тема, само когато прочета интересен постинг, който мога да допълня. Смятам, че ПЧМГ не конкурент на СМГ, а друг тип училище, където отиват деца с други търсения  и мнението си по въпроса съм написала по-рано: "ПЧМГ е алтернатива, а не второ (ама частно) СМГ. Там децата с по-ниски заложби за математика могат все пак да вдигнат нивото си и после да се реализират успешно в живота. Важно е да има алтернативи, а не да има само едно училище, макар и най-добро". От друга страна ми е странно, когато някой подскача като ощипан, всеки път когато прочете, че в СМГ има по-добри математици. Ми има, какво да направим??? И изобщо не смятам, че "по-ниски заложби за математика" е обида. Хората са различни и с различни заложби, но никой не се обижда от това.

На ЧУ "Питагор" пожелавам успех. За тази възрастова група май няма математически насочено училище и е похвална инициативата да се създаде такава опция за деца и родители. Но не ми се вярва да се мине без съботно-неделни курсове. Малко или много и в това училище ще се преподава по учебния план на МОМН, а задачите  за изпити и състезания са от друга категория. Даже в СМГ никой не може да бъде състезател, ако не ходи на школи и курсове през уикенда.

# 127
Черна станция, недей се пробва да замажеш. Няма смисъл и се затъва по-дълбоко. И на двете места има добри математици, само дето на едното повечето не са вманиачени на тази тема и не го смятат за най-важното. Поне родителите. Респективно децата не ходят под строй на олимпиади и т.н. И най-важното - няма опасност децата с "по-ниски заложби по математика" просто да останат в миманса.

Реално ПЧМГ не е алтернатива на СМГ, нито е второ СМГ. И слава богу - поне за мен. Не смятам за уместно в тази тема да се правят сравнения между двете училища. 

# 128
Черна станция, недей се пробва да замажеш. Няма смисъл и се затъва по-дълбоко. И на двете места има добри математици, само дето на едното повечето не са вманиачени на тази тема и не го смятат за най-важното. Поне родителите. Респективно децата не ходят под строй на олимпиади и т.н. И най-важното - няма опасност децата с "по-ниски заложби по математика" просто да останат в миманса.

Нищо не замазвам. Пояснявам за този, който не ме е разбрал или не иска да ме разбере. Нивата на математиците на двете места не са еднакви. Това е факт, но не виждам защо те дразни.  А това, че едните ходели под строй на олимпиади, а другите (макар и супер математици) били над тези неща и не били вманиачени, е абсолютно изказване в стил "гроздето е кисело". Който се интересува от математика - ходи. За когото математиката не е важна - не ходи. Просто е и не виждам какво има да спорим. Точно затова ПЧМГ е различно училище, защото децата с по-ниски заложби по математика не са миманс. Е и? Хубаво е че го има. Но след като твоето дете е избрало да учи там, защото математиката не му е най-важното нещо, защо се засягаш, когато някой каже, че другаде децата са по-добри математици? Нали не е важно?

# 129
Черна станция, винаги съм се радвала на постовете ти, но и в темата за АК, и тук ти убягва нещо. Правиш статистика само въз основа на успехи. А са важни и други неща. Първото ми впечатление от СМГ като отидох да записвам детето си за една състезание по математика беше как влиза по обедно време едно дете със сладолед и този сладолед си капи по пода. Никой - никакво внимание! След малко влиза учителка - гризе баничка. Същата картинка - имам предвид със ситуацията на пода. Не бях виждала такива неща от ученическите си години. Честно!
Да, аз също се възхищавам от математическите им гении, но пък и някои базови неща са позагърбили.
Първото ми впечатление от ПЧМГ - вече го бях описала някъде из тази тема. Но накратко - отивам да запиша детето си на състезание там. Интересна картинка  (това трябва да се види от всеки!) - половината двор се ползва от ПЧМГ, другата половина от някакъв техникум. Децата от ПЧМГ с униформи и чистеха своята половина на двора. В другата половина децата по раздърпани анцузи се шматкат напред-назад или по-скоро тъкмо са изпушили по една цигара встрани от у-щето и сега се мотаят. Два различни свята - хубаво е, че не си пречеха. Запечата ми се тази картинка. След това влязох в канцеларията им - наистина много мъничка, но пък там ме посрещна една супер лъчезарна жена. Състезанието, на което ходихме в ПЧМГ, беше едно от най-добре организираните, а сме редовни посетители. Имаше специална жена (също усмихната), която посреща малките и след това ги подава на други учители да ги придружат до стаите.
Най-големият ми кошмар от математическо състезание беше в 119-то на Коледното. Такова нещо просто беше отвсякъде за камера. Учудвам се, че нямаше стъпкани деца. Родителите бяха качили по-малките на раменете си и качваха с тях стълбите по етажите, за да ги занесат да се явят на мат. съст.
Разбира се, математиката и за нашето семейство е супер важно, но са важни и много други неща, особено базовите.

За протокола - децата ми не учат в ПЧМГ и едва ли ще учат там. И още нещо - страшно уважавам СМГ, но по никакъв начин не ни блазни. Пиша като страничен наблюдател само.

# 130
Нищо не замазвам. Пояснявам за този, който не ме е разбрал или не иска да ме разбере. Нивата на математиците на двете места не са еднакви. Това е факт, но не виждам защо те дразни.  А това, че едните ходели под строй на олимпиади, а другите (макар и супер математици) били над тези неща и не били вманиачени, е абсолютно изказване в стил "гроздето е кисело". Който се интересува от математика - ходи. За когото математиката не е важна - не ходи. Просто е и не виждам какво има да спорим. Точно затова ПЧМГ е различно училище, защото децата с по-ниски заложби по математика не са миманс. Е и? Хубаво е че го има. Но след като твоето дете е избрало да учи там, защото математиката не му е най-важното нещо, защо се засягаш, когато някой каже, че другаде децата са по-добри математици? Нали не е важно?

Всички те разбраха. Само не разбирам защо продължаваш да сееш генерални изводи и епитети на базата на оскъдна и едностранна информация. Спри се, виж какво пишеш и ако имаш елементарна култура, ще си изтриеш постовете. Децата не са дини, за да ги окачествяваш по такъв елементарен начин. А родителите не са тъпаци, за да чакат някой като теб да им обясни "Интелигентно" какви са им децата.

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 20:21 от Ели Х

# 131
Черна станция моя пост беше само, за да изтъкна, че темата не е "ЗА" и "Против" ПЧМГ, не е кой е по-по-най и тук не сравняваме двете училища!!!
Тук просто пишат хора, които се интересуват от неща от кухнята на ПЧМГ и такива ( като мен да речем), които по стечение на обстоятелствата могат да им отговорят.
Затова и най-любезно помолих да спрем със статистиките и сравненията между възпитаниците на двете училища.
Хората, които се интересуват от алтернативното решение ПЧМГ не са малоумни и също могат да си направят сравнения и статистики, също могат да видят и сравнят резултатите от състезания, участия и т.н.
Просто прекалено много пъти се натърти на това, че видиш ли децата в ПЧМГ са своего рода неудачници неуспели видиш ли да попаднат в СМГ, което както уточнихме изобщо не е общовалидно и обхващащо всички учещи там.
Никой не подскача като ощипан, особено пък аз да речем, тъй като съм съвсем наясно с даденостите и особеностите на децата си и именно поради това още от самото начало от 3-ти клас бях наясно, че те не са и никога няма да станат изявени и водещи математици.
Но това, за което съм невероятно благодарна на преподавателите математици в ПЧМГ е, че успяха дори и от такова дете ( в лицето на големия ми син) да докарат любов към математиката, разбиране и невероятен напредък в рамките на 2 години обучение там.
Иначе и по-горе споменах, че има 10-15 супер надарени деца ( които за випуск 40 човека се съгласете, че никак не са малко), които абсолютно могат да мерят сили и го правят с всеки един свой връстник от СМГ.

Както и друг път съм казвала невероятно уважавам страшно много хора от СМГ и мои връстници и деца, които сега учат там - деца на мои близки и приятели. И двамата ми сина посещаваха там съботни курсове, за да се подготвят за кандидатстването в ПЧМГ, както и на всички тук е ясно, че всички преподаватели в ПЧМГ ( тези по математика) идват именно от СМГ, дори много от тях преподават и на двете места.
Така че приеми го като любезна молба - просто си спести сравненията и ако имаш да кажеш нещо по същество ( в което се съмнявам) то нека да е коструктивно и по темата, а не против нея!

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 16:27 от Lennyh

# 132
Всички те разбраха. Само не разбирам защо продължаваш да сееш генерални изводи и епитети на базата на оскъдна и едностранна информация. Спри се, виж какво пишеш и ако имаш елементарна култура, ще си изтриеш постовете. Децата не са дини, за да ги окачествяваш по такъв елементарен начин. А родителите не са тъпаци, за да чакат някой като теб да им обясни "Ителигентно" какви са им децата.

Нищо няма да трия, защото:
- Не мисля, че съм казвала нещо обидно за децата или родителите им. В СМГ например имат немска паралелка и съм чела много изказвания, че нивото на немския на децата от тази паралелка е по-ниско от нивото на немския на децата от първа и втора немска. И какво? Някой от СМГ да е скочил като ощипан? Ми вярно си е. Не виждам защо пък ти подскачаш, ако дам факти за състезанията по математика.
- Не сея никакви генерални изводи, пък да не говорим за епитети. Пиша строго профилирано за успехите на децата на състезания според официалните данни. Какво генерално виждаш тук? Писала съм и добри неща за гимназията.
- Децата биват оценявани непрекъснато. Ей сега предстоят изпити след 7 клас. Ми и без да са дини, децата ще бъдат оценени. Един е добър по БЕЛ, но слаб по МАТ. Друг -обратно. И това ще бъде посочено официално. Ще се правят и статистики и рейтинги. Е всеки, който не е отличник ли да се обижда? Или всяко училище, което не е на върха да се засяга?
- Не съм си нарочила ПМГ, нито нещо имам зъб на това училище. Нищо общо нямаме. Пиша само в отговор на други постинги. И със СМГ се надявам от догодина да имаме нещо общо.

# 133
  • София
Амбицията и на двете спорещи страни е уморителна и, простете - безполезна за публиката...
Да припомня, че много интересуващи се от ПЧМГ са се абонирали за темата и очакват постове, от които да се информират за конкретни факти; мненията също са важни, разбира се, но да се преповтарят едни и същи аргументи е ненужно Peace 

# 134
таксата на училището изонщо не е за пренебрегване, за съжаление...в смисъл, малко хора могат да си я позволят, или намират за нужно да плащат таквиа пари за обучение на децата си преди 8 клас....за съжаление, живеем в българия, където таксите на частните училища са заплатата на един родител от работническо семейство( ако мога д аопределя този поотминал термин), каквито са всъщност повечето семейства в бг....по тази причина и броят на децата, учещи в това училище, е много по-малък от този в СМГ...по тази причина и хората, чиито деца имат нещо общо с математиката се насочват към СМГ.....това обаче няма нищо общо с това дали ПЧМГ е добро училище....за съжаление, много хора, като мен, няма и д аимат възможността да проверят това дали е така от лични впечатления... от друга страна, гледайки децата на всичките ми познати с високи финансови възможности, които до едно са в някое частно учиилище( говоря за начални класове), то се натрапва едно друго впечатление и мнение, а именно - отбраната заради парите среда на децата, повечето от които не могат да избягат от чисто българския синдром на грандомания, и в която среда аз не само че не намирам място на децата си, но и да имах възможност- не бих ги потопила там......аз лично се надявам поне в това училище, з акоето е темата, нещата да не стоят съвсем така и средата в ,която попадат децата там, да има съсвсем друга насоченост !! Но при всички положения, каквото и да се изписва по въпроса, е много по-добре човек да има възможността да може да избере къде да учи детето му !! Така че - само поздрави за успелите и доволните от обучението на децата им, независимо къде е това, тк в бг местата, от които може да е доволен един средно интелигентен родител явно са доста малко !!

Общи условия

Активация на акаунт