Листопад (Yaprak dökümü) - ТЕМА 22

• 52 611
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
vania1954 , много съм съгласна с теб и същевременно не съм. Човек трябва да се нагажда спрямо ситуацията и не винаги да се бие в гърдите колко е честен, но не трябва и да се самозабравяш, Кой си? От къде идваш ? Колко струваш?  аз затова сега разсъждавам тъкмо.
Дали една приятелка която познавам от години и всички ме убеждават, че е перфекна лъжкиня и измамница е такава или не.
Или само аз още вярвам на хората сляпо и не искам да повярвам ,че в един човек е настъпил чак такъв обрат. Sick
Ако нямаше хора като Али Ръза този свят отдавна нямаше да го има.........................
Просто вълците щяха да се самоизядат и саморазрушат, на света са нужни повече честни и почтени ХОРА, просто ЧОВЕЦИ
Това е от мен, дано да не съм объркала нещата още повече........... Hug

# 391
  • Варна
... Каква е тази любов без потребност да общуваш,докосваш,флиртуваш,галиш.Нищо сладко и невинно не виждам в тази зряла двойка,една скука лъха от тях...

Напомня сюжета от "Гордост и предразсъдъци" в средновековна Англия. Чувствата и емоциите са само загатнати на читателя и всичко се случва във "вътрешния свят" на героя.

Точно ! ... Не само "Гордост и предразсъдъци" , всички книги на Джейн Остин и филмите по тях , които съм гледала ми харесват точно заради дълбините , в които се гмуркат 

... тромавия,  едва преместваем се Али Раза.    За Хайрието - нямам думи.  Той се прави на много честен, а пък я търпи нея, толкова проста, глупава, че и я поставя на положение.  И това е също негов минус.   Като си такъв, като него, как търпиш такава като нея, какво намираш в такава другарка в живота, какво осмисля живота ти с  лекомислено същество.   Май е вярна  поговорката  че един мъж  се перчи в службата си, защото в къщи стои мирно на жена си.  Значи, той продава фасони за едното име, а в действителност живее в постоянни лъжи и лицемерие около себе си.

Да бе , и мен взе да ме дразни тоя човек ! ... Крие си главата в пясъка , като щраус - все гледа да се завре в кабинета си "да работи" , затваря си очите и после се пули , когато "конят отиде в ряката " ... Ако от поглед се умираше , Шефкет да се беше тръшнал  Mr. Green
А пък за Хайрието , знаете ли какво ми каза моят син - " На тая жена парите и извират от деколтето ! " ( по повод на това че тя все си вади парите от сутиена  Joy ) ...

# 392
cotton4e, съгласна съм с теб. Но с теб, vania1954 не мога да се съглася. Али Ръза не е глупак, нито пък има тъп мозък. Може да живее с ценностите от малко по-далечно време, да не е такъв огъваем днес , но понятия и ценности като чест, авторитет, доверие, вяра, истина ще бъдат вечни.
Може и аз да съм една "наивница на средна възраст", но и аз вярвам в хората и в доброто, просто в ЧОВЕЦИТЕ Hug
Дано и аз не объркам повече нещата.

# 393
Знам ,че някои от Вас ще поискат да ме убият с камъни, но ще споделя моите си мисли:  Али Раза  е глупак:  Чест, име, достойнство не са понятия със съдържание от времето на 17 век - рицарство и т.н.  Аз лично уважавам тези понятия, но в днешните дни  те са доста  с променени  съставки, а този, който остане твърд, но тъп, не е гъвкав, не съумява да проследява нюансите на времето, сам да се променя, да се нагажда с времето, да научи и децата си така, няма шанс за успех, дори за правилно оцеляване.  Али Раза стои твърдо като скала,  но е смешен, изпада в комични ситуации, защото не играе с  живота и времето, него го лъжат всички около него безспир, а той  трябваше да изяде камара от шамари, че най-после една лампичка да проблесне в тъпия му мозък.  Пиша това от личен опит.  Сякаш гледам Баща си в лицето на Али Раза, преживявам всичката простотия  на времето, защото в Б-я преди 50-55 години беше същото като във филма. А днес и аз съм свекърва и тъща, не мога да Ви опиша колко внимавам всеки ден да не повторя дори една простотия или едно нещо спрямо децата си, от  това, което аз съм преживяла  и понесла навремето.  Днес  гледам филма, припомням си  миналото си и правя  свой анализ  на  моя си сегашен живот и отношенията със децата ми, повярвайте ми  чувствам се щастлива от това, което имам.  Не е хвалба, повярвайте ми, но се виждам като  гъвкава вейка  в сравнение с  тромавия,  едва преместваем се Али Раза.    За Хайрието - нямам думи.  Той се прави на много честен, а пък я търпи нея, толкова проста, глупава, че и я поставя на положение.  И това е също негов минус.   Като си такъв, като него, как търпиш такава като нея, какво намираш в такава другарка в живота, какво осмисля живота ти с  лекомислено същество.   Май е вярна  поговорката  че един мъж  се перчи в службата си, защото в къщи стои мирно на жена си.  Значи, той продава фасони за едното име, а в действителност живее в постоянни лъжи и лицемерие около себе си.

vania 1954, поздравления!  smile3525.
Опитах се да кажа същото преди много теми и мнения, но малко хора разбраха, какво съм имала в предвид.

# 394
Знам ,че някои от Вас ще поискат да ме убият с камъни, но ще споделя моите си мисли:  Али Раза  е глупак:  Чест, име, достойнство не са понятия със съдържание от времето на 17 век - рицарство и т.н.  Аз лично уважавам тези понятия, но в днешните дни  те са доста  с променени  съставки, а този, който остане твърд, но тъп, не е гъвкав, не съумява да проследява нюансите на времето, сам да се променя, да се нагажда с времето, да научи и децата си така, няма шанс за успех, дори за правилно оцеляване.  Али Раза стои твърдо като скала,  но е смешен, изпада в комични ситуации, защото не играе с  живота и времето, него го лъжат всички около него безспир, а той  трябваше да изяде камара от шамари, че най-после една лампичка да проблесне в тъпия му мозък.  Пиша това от личен опит.  Сякаш гледам Баща си в лицето на Али Раза, преживявам всичката простотия  на времето, защото в Б-я преди 50-55 години беше същото като във филма. А днес и аз съм свекърва и тъща, не мога да Ви опиша колко внимавам всеки ден да не повторя дори една простотия или едно нещо спрямо децата си, от  това, което аз съм преживяла  и понесла навремето.  Днес  гледам филма, припомням си  миналото си и правя  свой анализ  на  моя си сегашен живот и отношенията със децата ми, повярвайте ми  чувствам се щастлива от това, което имам.  Не е хвалба, повярвайте ми, но се виждам като  гъвкава вейка  в сравнение с  тромавия,  едва преместваем се Али Раза.    За Хайрието - нямам думи.  Той се прави на много честен, а пък я търпи нея, толкова проста, глупава, че и я поставя на положение.  И това е също негов минус.   Като си такъв, като него, как търпиш такава като нея, какво намираш в такава другарка в живота, какво осмисля живота ти с  лекомислено същество.   Май е вярна  поговорката  че един мъж  се перчи в службата си, защото в къщи стои мирно на жена си.  Значи, той продава фасони за едното име, а в действителност живее в постоянни лъжи и лицемерие около себе си.

vania 1954, поздравления!  smile3525.
Опитах се да кажа същото преди много теми и мнения, но малко хора разбраха, какво съм имала в предвид.
Това, че вярваш в определени неща, не означава, че си глупак. Наивен - да, но не и глупав.

# 395
  • У ДОМА
vania1954  Хич не си права! Али Ръза съвсем не е глупак! #Cussing out

Той е най- интелигентно мислещия персонаж във филма!
Да! прави грешки но се и учи от тях!
Аз лично вярвам в моралните ценности на Али Ръза и вярвам че те няма да бъдат изгубени напълно-защото ако това стане жалко за нас като народ!!!!!
Не че съм голям моралист ама няма и не искам да се приспособя към реалната ни действителност-заляти сме от всякаква простотия, малодушие,разврат ,липса на елементарен морал,никаво уважение към по-възрастните-Ако вие искате да се приспособите към това -много жалко за вас!!!

А пък за възпитанието на децата  ще кажа следното- както и да ги възпиташ и колкото и да се мъчиш да го направиш по най-правилния начин -никога не се знае  какво ще ти поднесат!!!защото човек пати най-много от децата си -а това най- много боли!!!

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 00:07 от АЛИ РЪЗА

# 396
  • Велико Търново
АУУУУУУУУУУУУУУ, таз джофра Джаврие снощи чак щях да скоча на телевизора да я разкъсам като видях как съсипа покривката на Фикрет.  #2gunfire #2gunfire

Почвай я...  Wink

Това, че вярваш в определени неща, не означава, че си глупак. Наивен - да, но не и глупав.
Абсолютно!
Не случайно в един от епизодите Фикрет с гласа си "зад кадър" каза "Наивността беше нашият най-голям недостатък"... и това е абсолютно вярно.
Недостатък, който пречи най-вече на самите тези, които го притежават. Защото резултатът от него е единствено страдание. И филмът доказва това с пълна сила.

# 397
vania1954  Хич не си права! Али Ръза съвсем не е глупак! #Cussing out

Той е най- интелигентно мислещия персонаж във филма!
Да! прави грешки но се и учи от тях!
Аз лично вярвам в моралните ценности на Али Ръза и вярвам че те няма да бъдат изгубени напълно-защото ако това стане жалко за нас като народ!!!!!
Не че съм голям моралист ама няма и не искам да се приспособя към реалната ни действителност-заляти сме от всякаква простотия, малодушие,разврат ,липса на елементарен морал,никаво уважение към по-възрастните-Ако вие искате да се приспособите към това -много жалко за вас!!!

А пък за възпитанието на децата  ще кажа следното- както и да ги възпиташ и колкото и да се мъчиш да го направиш по най-правилния начин -никога не се знае  какво ще ти поднесат!!!защото човек пати най-много от децата си -а това най- много боли!!!

Няма да спора с никого. Аз самата уважавам тези ценности,  никога в живота си не лъжа и то никого, научих децата си да не лъжат нито мен, нито когото и да било,  за нищо на света, но ги научих също, че прекаленият светец и богу  не е мил. Аз също имам чест, но не глупава, щраусова чест, а достойна чест.
   А за възпитанието на децата ще Ви кажа следното: Първо децата са ми приятели и то до гроб, значи не ги възпитавам за определено време по определен модел и толкоз, хайде бийте си камшика, че възпитателния срок свърши и Ви поръчвам така и така.  Според мен общуването ми с децата  продължава до гроб, ученето, обучението е взаимно и също до гроб и върви ръка за ръка  с възприемането на промените в света около нас, ако щете с приспособяването към тези промени.  Всички Вие се приспособявате към промените на света, не отричайте, днес не е каквото е било вчера, утре няма да бъде, каквото е било днес.  Но да живееш в един град, да се преместиш в по-голям град, и да се окаже, че нямаш елементарна представа от нищо и  дезцата ти стават лесна плячка за всеки мошеник, или пък очевидно нямат своя собствено ценностна система, щото не могат да разделят един мъж, или пък не могат да оценят хубавото и почтеното, ами гонят дивото, хайде не ми казвайте, че Али Раза си е свършил работата като родител и е подготвил децата си за живота  извън стените на  дома си.  Те изглеждат и се държат като невидели, като стояли под похлупак дори за  елементарни неща.  Трябваше да разберат, че  не могат да мачкат таралеж в гащите си по много болезнен начин за всеки от тях.  Еееее  този ли е правилния начен да запазиш името си чисто, и чисто ли му е името  след панаирите и злобата на Лейля,  болезнения опит на Неджля,  ами Шевкет, просто не беше виждал жена горкия,  такъв фал за баща му  и за него горкия.   Каквото щете казвайте и мислете, Ваше право е,  но на  ценностите на Али Раза аз казвам  че са лицемерие и двуличие.  Припомнете си как не повярва на Фикрет иколко много я обиди, каква ценностна система беше да пропъдиш собствената си дъщеря, без да я разбереш, без да й повярваш, да я третираш като слугиня, да се правиш, че не забелязваш, за да ти е спокойно на тебе, тази вечер Лейля незаслужено обиди и се нахвърли върху Неджля, Хайрие си замълча за истината, а той излезе и постави и двете под общ знаменател. И това ли е ценностна система, каква ??????

Не че съм голям моралист ама няма и не искам да се приспособя към реалната ни действителност-заляти сме от всякаква простотия, малодушие,разврат ,липса на елементарен морал,никаво уважение към по-възрастните-Ако вие искате да се приспособите към това -много жалко за вас!!![/
     Не искам да се приспособявам към това, но уважаеми уважението към по-възрастните се възпитава с пример, не  със догми, аз лично се радвам на уважение от децата си винаги, не само по празниците, не са ме забравили, не са ме пропуснали, но аз така ги научих, да не се забравят, да се търсят винаги и за всичко, а те  прибавиха и мен  във взаимоотношенията си;  като не искате простотия, не правете простотия, т.е. не показвайте на децата си как се прави простотия, а когато видите простотия от малки им обяснете, как не бива да правят;   малодушните се примиряват, чакат другите да направят нещо вместо тях и за тях, а това е също неприспособимост и непригодност за каквото и да било ;  и за морала ще ти кажа нещо:  и двете ми деца са със брак,  едното ми дете загуби рожба, аз внуче, имаме още двечки, пожелавам на всички жени такива мъже - заедно са в кухнята, заедно пазаруват, заедно разхождат децата, заедно гледат телевизя или  си разделят телевизора и компютъра, заедно къпят бебето, ноооооооо  в  къщи  си  казват всичко в очите директно,  има спречквания, но има и  разбирателство;  по малкото ми дете  живя с приятел  няколко години, от една година е с брак, по същия начин - заедно са в кухнята, заедно са в магазина да купят обувки на единия, палто на другия, сутиен и т.н. Децата ми знаеха какво да търсят в бъдещия се другар - не пари и имот, а  човещина,  разбирателство,  ум  и  интелект, и живеят добре, нищо, че са на квартира. Освен, че са по двойки заедно, много често са и четиримата заедно, повярвайте ми повече не искам от живота.   Аз също имам брат, но заради големите ценности на баща ми, който мислеше като Вас  Али Раза   не си спомням  кога за последно сме били заедно с брат ми на една маса,  мен не ме кани, но когато аз не пропускам да го поканя на  всеки празник  не идва, имам племенник, който умираше за леля си като по-малък, сега се варди от майка си и баща си, когато ми честити рождения ден - обикновено с  SMS.
    Написах всичко това, за да провокирам размисли и съм доволна, но моля Ви не използвайте клишета и високопарни лозунги.

# 398
Много смешно ми стана Ферхунде като се ядосваше че Шефкет е скрил пари от нея  Mr. Green

Ще погледам сериите по-напред да видя Али Ръза как ще навика Шевкет и Лейля/Джан евентуално, не ми се чака до утре.

# 399
Гласувах за Дениз определено,то е ясно защо,въпреки че и Недjля започна да ми харесва,държи се много по-достойно от сестра си,която май се чуди само за какво да реве и така "невинно" да разваля семейства,Ферхунде също се е кротнала за момента,не знам докога ще устиска)Докато Али Рuzа ми стана малко смешен като чу Леилята да говори по телефона,и бая се замисли дали да не отиде да метне едно ухо,обаче надделя старата школа та жена му пак свърши тая работа.Шефкет ми е напълно ясен,не го обвинявам за нищо,защото знам от опит каква краста е комара,и все мислиш,че ще се избиеш и ще си отгоре,и аз съм вземал пари назаем че и съм си покрадвал от родителите да ги изфукам на покер,но това е по-силно от теб,а ако и спечелиш веднъж и усетиш тръпката край,затънал си в батака.Шефкет не е виновен,че няма никакви други развлечения,а само от работа вкъщи,където никoй не му обръща внимание покрай капризите на другите,нормално е да го избие нанякъде.

# 400
Ами не случайно зад кадър разказва Фикрет,тя е като гласът на съвестта и морала,на истината,който обаче дори баща и не чува...Много е странно,че сякаш виждаме всичко случващо се през нейния поглед,може би  тя,с чувствителната си душа го е преживяла най-тежко всичко,крачка по крачка...И за това предпочете да се махне,където и да е,но по-далеч от тях,защото те вече не бяха същите....Обаче е интересно,защо се е махнала при друг мъж да я издържа,а не си нае квартира,не си намери работа?Може би ,защото в Турция това не е морално,само момиче и без мъж...В това отношение разбирам и Лейля и Неджля,че все за мъже мислят.Ами нормално,тъй като сами са нула в обществото.Естествено,това е сериал и всичко е силно преувеличено,но имам доста добър спомен за съученички дошли от село в града да учат,познаваха всички дискотеки и барове по-добре от нас гражданите Simple Smile
Али Ръза от самото начало не ми харесва като образ,именно защото в поведенеито му има нещо двулично-уж много морален,уж справедлив,а пък Шефкет да издържа семейството му,пък Фикрет като прислужница да шета,чисти и готви...Ама не може така,както и когато му е удобно нали?Е,за това е и разпада на семейството,защото всички усещат двойния му стандарт,за едно може,за друго не,както му изнася.Жена му поне е откровенна,гледа да задоми децата си на всяка цена ,че и за богати!Али Ръза за мен е двуличен и заради това,че уж семейните ценности са номер едно за него,а самия той нищо не прави за това семейство.Само да размахва пръст и да следи кой с кого се срещнал не става,да бе намерил втора и трета работа да храни семейството си.

# 401
Добро утро и приятно кафе и чай пиене! Някой ако е дискутирал до късно с приятели   снощната серия, може и биричка да забие за релакс! Wink   food010 beer3
Доста поумувах за сериала, но стигнах до заключението, че оттук нататък / без да знам развоя на събитията, освен от книгата, която ме разочарова/, няма как да се надяваме на хепиенд, каквото и да стане.  Thinking
Не е задължително всеки сериал да има хубав край.  Naughty
Но  при така стеклите се обстоятелства, всеки от героите в Листопад е  засегнат пряко или косвено, волно или не  от събитията, а това оставя трайни и почти неизличими белези в психиката.  Tired
vania1954, при цялото ми уважение към труда ти да напишеш толкова много, се въоръжих с търпение да го изчета, но мисля, че не си права.  no
Всичко, което си написала противоречи на   постовете  на другите  в съответни части. Нямам нито време нито желание да съпоставям коментара ти с тези на останалите, ако се върнеш да изчетеш, ще ме разбереш. Най-малкото прочети моите постове.Често си сменям аватара, в зависимост от настроенията ми, но ще ме откриеш.Ще получиш отговора ми. За морала, за ценностите, за мечтите и   разочарованията на родителите  и доколко са виновни?!?!   Sad

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 07:49 от Dartanian

# 402
На жени като Хайрие 100 пъти да им се случи едно и също нещо,100 пъти ще направят една и съща грешка и после ще хленчат,че са урочасани.
Какво е седнала да бърка и без това размътения акъл на Лейля да не откажела на адвоката-нима не видя до къде води брак,основан само на парите?Как не се заинтересува като майка дали Лейля го харесва,имат ли нещо общо,разбират ли се и да я посъветва да изчака,докато изясни чувствата си,докато го опознае повече и то в случай,че се разведе.Да я насърчи да разшири кръга от познатите си,да излиза с приятели,да се концентрира върху работа или образование,т.е. да си даде малко почивка преди да започне нова връзка.Бърза да се оттърве от нея и да я натресе на някой друг,пък какво ще стане после...пак уроките виновни.При това прекрасно познават жена му,децата им играха заедно,би трябвало да й е неудобно да насърчава дъщеря си да се меси в това все още семейство.Много просташка и вулгарна беше сцената с разговора майка-дъщеря Sick.
На мене ми се струва малко пресилено пристигането и гнева на Раза в частен дом,непоканен.Децата му са възрастни хора,а не в детска градина,за да влиза по този начин,дори и да не одобрява какво вършат.

# 403
Дартанян,абсолютно си права   newsm10 newsm10 smile3525

Явно не е за всеки това да можеш да разбереш Али Ръза....
Не случайно целият сериал се върти около неговата личност.Вярно е,обсъждали сме и недостатъците му,но като че ли има повече положителни черти отколкото недостатъци.Може да е и назадничав ,но с течение на времето се убеждаваме,че ценостите му са непреходни.....

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 09:22 от biskit

# 404
LilaC,

За Хайрие си права - и на мен не ми харесва това меркантилно отношение към собствените си деца. Подкрепям Ваня1954 за това какво трябва да се търси в една връзка - не са най-важни парите, важно е двамата да се разбират, да си помагат, да дърпат каруцата в една посока. Особено много ме дразнят лъжите й - пред мъжа й едно, с децата - друго. Опари се, акъл не й дойде.
Ако бракът се основава само на пари, какво ще стане, когато утре парите ги няма или нещо друго им се струпа на главите. Парите не решават всичко и въобще не са гаранция за успешен брак и любов.

На мене ми се струва малко пресилено пристигането и гнева на Раза в частен дом,непоканен.Децата му са възрастни хора,а не в детска градина,за да влиза по този начин,дори и да не одобрява какво вършат.
Тук, обаче, не съм съгласна с теб. В Турция комарът е забранен. Затова под фасадата на някакви безобидни клубчета се развърта нелегално комар. Точно затова полицията разби клубовете, където работеше Оуз. Съответно за Али Ръза е абсурд да приеме синът му да престъпва законите. А Али Ръза все още се опитва да предпази децата си. Напредъкът при него е, че разбра, че въпреки личния пример и възпитанието, което им е дал, те кривват от пътя, затова той не им вярва вече сляпо, а започна да проверява лично. Е, вижда как изкушенията на големия град са подкопали моралните ценности.

Хайде стига, че толкова сериозни размисли за закуска ще ни докарат киселини  Sick

Общи условия

Активация на акаунт