Съществува ли национална кухня?

 • 4 722
 • 97
 •   1
Отговори
 • Мнения: 10
Смятате ли, че съществува нещо като национална българска кухня или всичко е заемано от заобикалящите ни народи и етноси? Също ако смятате, че съществува българската кухня, като нещо уникално, не мислите ли че тя изчезва и се замества от чуждестранната? Нека запазим хубавите ни рецепти и моля ви за примери за истински български ястия.

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 14 893
Е, картинката не е точно ние да сме заели всичко, пък другите да са го измислили. Не го казвам специално на авторката, но понякога ми се струва, че някои хора си представят нещата с нашата кухня така: някои народи имат тяхна си, обаче баш ние сме едни плагиати, дето само влачим - мусаката на турците, качамака на румънците и т.н. Wink Нещата преливат, заимстват се и взаимно си влияят.

Но не мисля, че има национални в тесния смисъл цели кухни, да. Било нашата или друга. Нищо, че като понятие се употребява.
Отделни ястия явно ги е имало, разбира се, само в отделен регион на една държава, особено ако е по-голяма. Но обикновено няма как нещата да се ограничат точно в границите на държава или етнос. Хората не живеят и не готвят изолирано от съседа. И за сегашното време важи, дори да ни е мъчно.

С рецептите, откога са и откъде са не съм наясно, признавам си.

# 2
 • Мнения: 41 951
И аз не мисля, че изобщо е възможно да има национална кухня, освен на някой изолиран остров. По-скоро имаме регионална кухня, защото откакто има хора те пътуват и обменят идеи и познания.
Това важи за традиционната кухня, защото в модерни времена местни готвачи може да развият местна кухня. Май определено може да говорим за такава във Франция. Но у нас има балканска кухня с национални специфики.
Единственото доказано българско ястие, за което се сещам, е шопската салата, защото е измислена от Балкантурист някъде 50-те или 60-те години. Но сърбите бе били съгласни май Simple Smile

# 3
 • Мнения: 25 889
И ей така, както си нямаме национална кухня, така и всеки регион в България си има някакви специфични ястия, които в другите краища не са ги помирисвали даже. Simple Smile

# 4
 • София
 • Мнения: 35 332
Има регионална кухня, национална не.

# 5
 • Мнения: 5 201
Разбира се, че има, просто трябва да се огледа диапазон от време. Най-най-нязад във времето тв е включвала ферментирало кобилешко мляко за алкохол. Не мисля обаче, че на някой му липсва Simple Smile
Вече до колко са "уникални" шопската и овчарската салата, при наличие и на гръцка, и на капрезе, а пък доматите са дошли от Америка е съвсем друга тема Simple Smile
(Между другото съм чувала в Сърбия българин да си поръча шопска салата. Talking about Бай-ганьовщина...)

# 6
 • Мнения: 12 940
Смятате ли, че съществува нещо като национална българска кухня или всичко е заемано от заобикалящите ни народи и етноси? Също ако смятате, че съществува българската кухня, като нещо уникално, не мислите ли че тя изчезва и се замества от чуждестранната? Нека запазим хубавите ни рецепти и моля ви за примери за истински български ястия.
Хайде да видим другите народи какви пък толкова уникални и неповторими ястия имат, дето никъде ги няма. Австрийската кухня какво толкова е изобретила? Виенски шницел, който си съществува в маса други кухни, само че приготвен регионално с някакви специфики. Щрудел, който съществува в почти всички кухни под някакво име и плънка, техният е малко по-регионално различен, но не и уникален. И какво? Хайде немската кухня: нещо уникално и неповторимо - браткартофел, вурстчета? Руската? Какво ще излезе, че само французите имат кухня ли? Макар че и техни ястия се приготвят другаде, но по-различно. Има малко на брой авторски неща, които са станали известни и толкова. Добре, пица - ние имаме пити, с малко по-различен начин на приготвяне. Суши - и при нас се яде сурова риба, която се маринова.
Виж, ако някой народ яде газ и стъкълца, ще е уникален.

Има си българска национална кухня, и тя включва ястия, познати и при други народи, които се приготвят по определен, малко по-различен начин, а също малко на брой характерни ястия, които ги няма никъде. Както при всички.

# 7
 • Мнения: 9 029
за мен, няма национални ястия. Много пъти съм посрещала чужденци в БГ, и като питат кое ви е националното ястие, няма кой знае какво да кажа..., оборват казаното Simple Smile

# 8
 • Мнения: 5 201
Има го момента, че една и съща идея възниква спонтанно на различни места независимо едно от друго. Например нудлите в Азия нямат нищо общо със спагетите в Италия Simple Smile и със сигурност повече от един човек се е сетил, че чушката е подходяща за пълнене с нещо Simple Smile

# 9
 • SF
 • Мнения: 21 564
Националните ястия са характерни за целия регион, обусловени от климат, поминък.
Северните народи ядат салати със сметана. Мазнинка им трябва и нещо по-питателно. Студът ги държи по-стройни, но пък бирата им разширява коремчетата.

Таратор, шопска салата заради саламуреното сирене - те са си май само наши. Пълнени чушки, мусака, сарми - това го делим със съседите си от целия полуостров, с някои леки вариации. Както и Кака Сийка е казала, и през 100 км може да се смени "националната" кухня, и през 1500 да се окаже, че е много подобно, почти същото.

# 10
 • MI
 • Мнения: 11 868
Разбира се, че има национална кухня. Специално ние сме били толкова години в една държава с останалите на Балканския полуостров, че няма как да не се формира по-скоро балканска, отколкото национални кухни. И пак има различия между регионалните кухни на Балканите. И със сигурност всички сме заимствали един от друг, не е крал един от останалите.

# 11
 • София
 • Мнения: 35 332
Малко като във филма на Адела Пеева - Чия е тази песен?
Има силно размиване на границите по нашите ширини, влияния и един набор продукти.
Крокмач, синдермьо, бел муж, трахана и разни обредни хлябове са наши, другото е внос, включително и козунака идва късно по Дунава.
Банатските българи също имат тяхна кухня, която е българска, но непозната за нас. Преселници, изселници, смесени бракове - толкова вкусове и толкова различни, че това е огромно богатство.

# 12
 • SF
 • Мнения: 21 564
Крокмач, синдермьо, бел муж, трахана и разни обредни хлябове са наши, другото е внос, включително и козунака идва късно по Дунава.

От тези знам кроТмач и бял мъж (не ми е вкусен и не мога да го ям, само знам какво е).
Така и не научих каква е разликата между катма и палачинка. Мисля, че само различно изговаряне, евентуално палачинка на турски език.
Много хора си мислят, че кюфтета, пържоли и кебапчета са наша национална кухня, но да не ги чуе сърбин.
Все повече и повече ще се глобализиране и ще спрем да се тупаме в гърдите "това е наше", а "ово йе наше!" Всички ядем пици, спагети и бургери, защото време за капама все по-малко се намира.

# 13
 • София
 • Мнения: 35 332
Разликата е в маята, Есме.

Аз дълги години съм ориентирана към събиране на стари български рецепти, които само аз и бай Свилен комшията харесваме Laughing


Скоро готвих лютня /огражденска/, което е нещо като яхния и пиле лютика. Сиромашка баница /шопско/ с картофи и праз, пък изначало старите ястия няма кой да ги близне, наистина.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 14 893
Катмата освен че е по-голяма и по-дебела, и аз друга разлика не знам.

Общи условия

Активация на акаунт