Съществува ли национална кухня?

  • 4 675
  • 97
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 35 098
Тестото е с мая, родопските и с кисело мляко.

# 16
  • СИ
  • Мнения: 4 406
...
Аз дълги години съм ориентирана към събиране на стари български рецепти, които само аз и бай Свилен комшията харесваме Laughing
...

По отношение на старите рецепти голямо значение има и начинът на приготвяне, както и самите продукти. Едно е да готвиш на огън в чугунена тенджера, съвсем друго на печка в апартамент. Да не говорим как стават яхнията и супата с мазна селска кокошка или баницата с яйца от кокошарника в дъното на двора. Старите рецепти и манджи са правени с това, което са си гледали хората по места. Почти е нямало магазини. Храната се е съхранявала по съвсем различен начин. Сезонът също е имал значение за това какво ще ядеш.

# 17
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 258
Балканците сме доста близки по мангалитет и кухня, имаме бурно минало, разтегливи граници, турско владичество и прочее множество геополитически фактори, които няма как да не повлияят на кухнята и бита. Всеки народ, всяка общност си е преиначила по някакъв начин общи за всички ястия. Ако вземем една баница- в България е една, в Гърция друга, в Сърбия трета и в Турция четвърта. Изглежда едно и същи ястие, но е някак различно. Така е със сармите, мусаката, пълнените чушки и всяко едно типично балканско ястие.

# 18
  • Мнения: 513
Има една доста старичка книга с рецепти "Българска национална кухня" от 70те. Има много хубав предговор от 30тина страници за развитието на българската кухня през вековете, как си влияе с тази на съседните страни, европейското влияние и т.н.
Смешна ми е бай Ганьовщината на Балканите с това как някой си бил измислил нещо и то било първообразът...

# 19
  • Мнения: 9 525
Крокмач, синдермьо, бел муж, трахана и разни обредни хлябове са наши, другото е внос, включително и козунака идва късно по Дунава.

От тези знам кроТмач и бял мъж (не ми е вкусен и не мога да го ям, само знам какво е).


и крокмач е вярно, даже по-разпространено.

че кой я няма тази книга, хаха. моята е бая вехта с падащи корици.

# 20
  • Пловдив
  • Мнения: 14 404
Хаха, да не забравя да проверя имаме ли я вкъщи книгата. Мотат се някакви готварски от 70-те, но само за едно заглавие се сещам - "Вегетарианство и суровоядство". А, и "Съвременна домашна кухня" май имаме.

Извинявам се, но не мога да разбера за каква байганьовщина на Балканите става дума и защо е задължително дежурно да се вкарват такива лафове, кое даде повод. Не е вярно, че на Балканите смятаме, че сме измислили всичко, пък другите, нали, едни скромнииии... Нито в първата част е вярно (по-скоро сме комплексирани от това, че сме наистина неизвестни), нито във втората.

# 21
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 258
Балканската кухня до голяма степен е повляна от Ориента, а по- южните райони от Средиземноморието.
Така, например, в южна Италия има нещо като мусака с патладжани, както се прави и в Гърция.

# 22
  • София
  • Мнения: 35 098
Средиземноморската диета си е друго перо, съвсем различна от балканския тюрлюгювеч.

Магдена, мисля байганьовщината дойде от поръчката на шопска салата в Сърбия.

# 23
  • Мнения: 25 610
Има го момента, че една и съща идея възниква спонтанно на различни места независимо едно от друго. Например нудлите в Азия нямат нищо общо със спагетите в Италия Simple Smile и със сигурност повече от един човек се е сетил, че чушката е подходяща за пълнене с нещо Simple Smile

Пастата е донесена от Китай в Италия от Марко Поло. Simple Smile

# 24
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 071
Eстествено че имаме национална кухня Rolling Eyes може да си купиш някоя едноименна готварска книга и да разгледаш Wink Националната кухня е това което се готви, независимо дали сме го изобретили или заимствали. Повечето неща у нас дори не са балкански, а идват от близкия изток.

# 25
  • Мнения: 513
Мисля,че абсолютно не разбрахте коментара ми. Тук на Балканите всеки се мъчи да се изкара по-по-най от съседа. За пример- един познат грък ми обясняваше, че не се готвело мусака по начина, който аз, защото си имало истинска гръцка рецепта и всичко останало било копирано и "развалено"... И не е само той. Ей това е бай Ганьовщина и липса на широкоскроеност.
Както каза Вики тейлор - всяко общо регионално ястие си има своята национална особеност...
Хаха, да не забравя да проверя имаме ли я вкъщи книгата. Мотат се някакви готварски от 70-те, но само за едно заглавие се сещам - "Вегетарианство и суровоядство". А, и "Съвременна домашна кухня" май имаме.

Извинявам се, но не мога да разбера за каква байганьовщина на Балканите става дума и защо е задължително дежурно да се вкарват такива лафове, кое даде повод. Не е вярно, че на Балканите смятаме, че сме измислили всичко, пък другите, нали, едни скромнииии... Нито в първата част е вярно (по-скоро сме комплексирани от това, че сме наистина неизвестни), нито във втората.

# 26
  • Русе
  • Мнения: 5 206
https://disk.yandex.ru/d/pxbXSHmSRhfoRg

В увода на книгата всичко си е добре обяснено от известен специалист.

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 15:28 от peych

# 27
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 071
Тук на Балканите всеки се мъчи да се изкара по-по-най от съседа. За пример- един познат грък ми обясняваше, че не се готвело мусака по начина, който аз, защото си имало истинска гръцка рецепта и всичко останало било копирано и "развалено"... И не е само той. Ей това е бай Ганьовщина и липса на широкоскроеност.
Спорът за по-правилната манджа хич не е само тук, но културата на общуване си е специфична 😁Иначе има региони които се карат не само за съставките, а за това в какъв ред влизат в ястието.

# 28
  • София
  • Мнения: 35 098
О, гърците са много тежки на тая тема. Всичко идва оттам, македонците само могат да гледат и завиждат.

# 29
  • MI
  • Мнения: 11 803
Смисъл да отричаме гръцкото влияние при нас няма, но и те не могат да се пречупят да признаят колко много им е повлияла турската и чрез нея близкоизточната кухня по време на Османската империя.
Иначе всеки отнякъде е вземал, но едно се е получило с арабското влияние в Сицилия или Испания, друго на Балканите с турското. Пък все от близкоизточната кухня е основата уж. Да не говорим за разликата между тестените изделия с уж сходни съставки само из Европа даже, да не говорим по света, или между китайската и италианска паста. Може да са сходни съставките, но крайният резултат няма нищо общо. Едно кисело зеле, уж просто, но едно е нашето, немското съвсем различно. Уж торта с ябълки проста, пък съвсем различно се получава у нас, в Австрия, във Франция и в Италия.
И не, няма големи изгледи скоро всички да ядем бургери и пица основно, в последните години все повече хора пак почнах да готвят, навсякъде по света. Не знам кризата ли е, мода ли е или стремеж към по-здравословно хранене, но крайният резултат е този.

Общи условия

Активация на акаунт