Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Съществува ли национална кухня?

  • 949
  • 50
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 767
Със сигурност си имаме национална кухня. Най-малкото, вкуса на нашите ястия е уникален. То и на гръцките примерно е уникален, не ме разбирайте погрешно, просто една и съща спорна манджа примерно сърми или мусака, приготвена в Турция, Гърция и България има три различни рецепти и вкуса.

# 31
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 8 543
Най-малкото, вкуса на нашите ястия е уникален.
Като природата Satisfied Не се сещам за много уникални неща, освен шопската салата с настърганото сирене отгоре, или зрял боб в разните му разновидности, макар че се чудя доколко сърбите също готвят нещо подобно, в Сърбия не съм яла боб Thinking Българската мусака май е уникална.

# 32
  • Мнения: 767
Eфибуш, ама са уникални, защото сръбското сирене не е като нашето например и нашето не е като тяхното. Съвсем не твърдя, че ние сме по-по-най, просто рецептите подправките, съставките за всяка страна са различни.

# 33
  • Мнения: 31 105
Нашите пържени кюфтета май са доста специфични. И, както се казва, рецептата е една, но във всяко семейство вкусът е различен Simple Smile

# 34
  • Пловдив
  • Мнения: 11 863
Най-малкото, вкуса на нашите ястия е уникален.
Като природата Satisfied 
Аха. Grinning

# 35
  • Мнения: 3 766
зрял боб в разните му разновидности, макар че се чудя доколко сърбите също готвят нещо подобно, в Сърбия не съм яла боб Thinking
Оооо Ефибуш, другия път поръчай графче на тавче Wink Честна дума, заменям нашия боб на фурна за техния при първа възможност. Даже няма да се замисля Simple Smile

Хм таратор май не съм яла на друго място. В Сърбия има таратор в менюто, но той е като Снежанка или нещо подобно.

Иначе се сещам за познат, който отишъл в някакъв ресторант в Испания на туристическо място. Подпитали кое какво е и за едно конкретно нещо им казали да не поръчват, защото то не е за туристи, само местните си го ядяли. Оказало се някакви свински уши и т.н. Нашите хора били свръх доволни, а испанците в потрес Joy

# 36
  • SF
  • Мнения: 17 257
Е, то така като започнем, е мнооого голям въпрос и на късмет. Ако испанци попаднат на мене, ще бъда потресена повече и от тях. Свински уши нито бих опитала, нито бих и погледнала. Рога и копита също не ям.

Мислила съм си, че имаме много различна кухня от тази на поляците (и е факт, че е различна), докато не заживях с един от тях Simple Smile и се оказа, че много от нещата си приличат - свинско със зеле, сарми. Намират се често и с кълцано месо. Аз все обяснявам, че нашите са с кайма, докато не ме обориха българите, че и тук са популярни сарми с кълцано месо. И така нататък.

# 37
  • Мнения: 3 766
Е, предполагам не всички испанци ядат, както и не всички българи Simple Smile

# 38
  • SF
  • Мнения: 17 257
Именно.
Затова не може да обобщаваме.
Поляците имат една национална супа с кръв. Аз лично не съм виждала някой да я готви и да я обожава.

# 39
  • София
  • Мнения: 30 327
Регионално едно ядем - плакии, гювечи, яхнии, ферментирали зеленчуци, баници (бюреци), колбаси, сушени меса, мусаки, хлябове (и обредни), сирена, кашкавали, консервирани зеленчуци, качамак (мамалига), скара, чорби.
Спрямо региона - планински, речен, морски е застъпено повече едно или друго, но вкусовете са сходни.

Тук готвим кървавица и аз ям.

# 40
  • Мнения: 3 766
Esmee, мисълта ми беше, че щом нещо съществува то някой ще се сети да го сготви. Т.е. няма как да си приписваме свински уши Simple Smile  Просто за пример. И в Италия гледат да оползотворят всичко от животното. Даже имат десерт с кръв Wink

# 41
  • Мнения: 779
Популярните международни кулинарни локации, с минимални изключения (Китай), имат специфични комбинации от подходящ размер, климат и излаз на море/океан. Благоприятен климат означава изобилие от плодове и зеленчуци, варива; море - културен обмен с други близки и далечни народи, снабдяване с подправки, морски дарове, риба. Определена големина - достатъчна за развитие на регионални традиции, които да са едновременно специфични, но не изолирани в недостъпни райони. Това важи за Италия, Франция, Гърция, Мексико, Япония, Индия. Всичко останало е имитация.

# 42
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 8 543
България си е била доста добре откъм търговия както е разположена на сухопътния път между Близкия изток и Европа, ето както наскоро показа онова сериалче първи сме се сдобили с шах. И подправки определено са минавали по нашите пътища. Единствена пречка е било не наличието на продукти, а това че болшинството хора не са могли да си позволят повечето неща. Факт е, че у нас не са се правили по сто вида сирена и сметани като в централна Европа и дори маслото май е било лукс, въпреки че е имало предостатъчно овце и крави, а 16-18век когато там са развивали народната кулинария у нас това е било доста ограничено по политически причини и хората дори да са правили нещо по-интересно преди това се е загубило във времето. Което разбира се няма никакво значение. В Австралия са възприели барбекюто като национална кухня и им е предостатъчно и не се задълбочават в спор кой е измислил кетчупа.

# 43
  • Мнения: 2 882
Естествено че има национална кухня. Включително българска национална кухня.
За рецепти ви препоръчвам книгата на Петя Бойчева и Светла Цонева “Българска Национална Кухня”.

# 44
  • SF
  • Мнения: 17 257
И като я сравниш със "Сръбска национална кухня", се оказва, че 90% от рецептите са същите.

Много беше странно, но и комично, когато видях в ресторант на Витошка, в центъра на София, написано в менюто "сувлаки" вместо "шишчета". А на други места "плескавица", когато става въпрос за кюфте.
В баничарниците има рафт с баница (софийска баница примеро) и рафт с бюрек. Каква е разликата? - едните са правоъгълни, другите триъгълни.
В Сърбия това всичкото е бурек.

Общи условия

Активация на акаунт