Децата отглеждани вкъщи.....

• 8 623
  • 120
  •   1
Отговори
# 105
Аз винаги съм била и ще бъда за домашното отглеждане, комбинирано с половиндневни занимания след 4-годишна възраст. До момента не съм срещала негативни последствия от този вариант.
Споделям това мнение! И ние сме решили да дадем дъщеря ни на полу-дневна детска градина на 3 год и 6 месеца ,а следобедите да сме заедно и да ходим по курсове ,езици и спорт,или пък  просто на пикник !Смятам,че ставането на майка е доста отговорна задача и не бих си захвърлила детето на ясли,ДГ(10 часа на ден) или на баби ,само защото е по-лесно ! А и големите  пролетни,зимни и летни ваканции , отсъствията по болест,полу-дневната форма на обучение в училищата и т.нат. ме навяват на мисълта,че да си  майка ще бъде приоритет номер 1 до поне 16-18 годишна възраст ,след което детето ще е по-самостоятелно и ще поеме живота си в собствени ръце!

# 106
против отглеждането в къщи след годинка на детето.

# 107
  • София
Децата имат нужда от деца,особено след 2-3 г.Ясно е ,че скучаят.Ходенето на градина не е свързано само с изграждане на навици за ред и дисциплина ,но и с изграждане на социална интелигентност.Да децата  излизат с мама и общуват с други деца,но мама е там,на пейката и дава гръб.А детето трябва да се научи,че мама не винаги е там.Че за госпожата всички са равни и трябва да раздели нейното внимание на 25.Че ако искаш да направиш нещо трябва да се справиш сам или да помолиш другарче за помощ(или съответно ти да помогнеш),защото 1 госпожа трудно би обула 30 чифта чорапи.
В крайна сметка израстването на детето се основава на раздялата-раждане,отбиване,прохождане,детска градина,училище-колкото и да ни е страх,и да ни е мъчно това е пътя,защото .когато стане на 10 то ще каже,че иска само да отиде до парка с приятели и трябва да  е научило  всичко това.Моето дете на 6 г. отиде за първи път на лагер.Справя се чудесно с всичко и се връща порастнала и заредена.
Да в градината боледуват повече,но само първата година.Иначе пък после боледуват в училище,където честите отсъствия по трудно се наваксват.Така че,за мен след 3г. детето трябва(дори за половин ден) да посещава детско заведение.
А щом си от София има две читалища за които знам ,че имат полудневни групи.Едното е на Дондуков,срещу Английската гимназия,а другото-на Черковна,след стария мост Чавдар(в Сухата река).Таксите бяха 40лв. на месец(без храна),за миналата година,колко ще са от Септември не се знае.

# 108
Действително и за това се чудих - за тези, които избират полуден - как си намирате места? Освен читалищата и малкото, които се броят на пръсти образователни центрове?

# 109
  • ул. "Мечтание"
Ами май не сме много, та си намираме.  Wink

# 110
Когато големият ми син тръгва на градина, амии излиза с усещането, че отива в обществото, някак си превъзбудено и с приятно усещане. Точно както аз преди години, когато отивах на работа, преди да бъда в майчинство.

И сега ми е добре, но онова чувство да се приготвиш, да излезеш сутрин и да се занимаваш с твоите си неща ... не мога да го отрека. Това не може да се даде в градинката пред блока.

Сега лятото моите не ходят на градина и определено това усещане го няма. Водя ги, занимавам ги, но не е същото. Малкият ми син е на 3 години и не е ходил на ясли и още не  ходи на градина, но явно е от типа хулигани, който описвате  Grinning

Той не се сприятелява, не търси други деца и много трудно ще си избере компания, която да му харесва. Аз не го бутам да става по-социален, той наистина не е длъжен да угоди на другите деца, които искат да играят с него, при положение, че не му идва отвътре и не му е приятно. Въобще не ни е приоритет да се харесаме на всички.

Много държа децата ми да са оправни, това е едно от основните ми неща, на които ги уча. С гледането вкъщи това няма как да стане. Особено големият  ми син, който има лидерски имения, направо ще е престъпление да го оставя вкъщи, при положение, че има страхотно поле за изява  в детската градина.

Не бих искала да се сблъска с агресията и простотията направо в първи клас, трябва да е подготвено за нея по-рано. В училище децата не са така защитени, както от госпожите в детската градина. Една несправедливост може да бъде шок за едно дете и да му развали представите за добро и зло.

Така че някои родители гледат на възпитанието единствено само откъм уроци, балети и школи, а за други по-важни са уроците на живота. Като че ли аз залагам на вторите. Аз не отричам въобще възпитанието вкъщи, дори бях склонна на този вариант, но това беше преди да открия предимствата на детската градина.

# 111
  • София
Да, бе, били защитени в ДГ! Познай колко са защитени като учителката е една на 30 деца! Просто в ДГ нещата се решават по пътя на силата, защото децата все още не умеят да си служат добре с думите! Ще рече човек, че само в ДГ са уроците на живота! Направо да ги ожалиш тези, дето не прекарват по цял ден там! Горките, направо са ощетени от живота!

# 112
Ееееее, чудно пък как в нашата градина за един шамар или прилагане на сила не съм чула ooooh!
Глупости!
Вярно е, че вниманието на едно дете не е като мама вкъщи, но това си има и предимства като самостоятелност и т.н.

# 113
Да, бе, били защитени в ДГ! Познай колко са защитени като учителката е една на 30 деца! Просто в ДГ нещата се решават по пътя на силата, защото децата все още не умеят да си служат добре с думите! Ще рече човек, че само в ДГ са уроците на живота! Направо да ги ожалиш тези, дето не прекарват по цял ден там! Горките, направо са ощетени от живота!

Андариел, имам предвид, че в училище децата не са наглеждани в междучасията или примерно голямото междучасие всичко може да им се случи. Никой не отговаря за тях.  Едно неподготвено за агресията дете може доста да се изплаши и травмира, защото истината е  че това го чака ...  Outta Joint
В детската градина са в една стая, все пак. Съвсем различно е. В групата на сина ми има доста "разбойници", които се опитват да раздават шамари, агресивни са, личи си за какво възпитание става въпрос. Синът ми успява с моя помощ да се изявява като лидер и да ги командва само с думи, без агресия, без бой. Помагам му да се дистанцира от натрапниците, от хората, които не харесва, обяснявам му как да постъпва.

На училище ще ходи да се учи, не тепърва да се срещаме с обществото и да понасяме тежки уроци. Надявам се акцентът да е основно върху ученето.

# 114
  • София
Виж сега, моите деца ще са вече пети и шести клас, ходиха съвсем малко време на градина навремето. И мога да ти кажа, че едно нормално развито дете няма как да не е подготвено за социалната среда в училище, освен ако не е гледано в пълна изолация и под ключ! Не се бой, оправят се децата! Според мен ползите от детските заведения са крайно преувеличени, а вредите са подценени. Но това не е тема на точно тази тема. Факт е, че хората, които не си дават децата в детско заведение, все пак намират начин да осигурят богата среда, и смея да твърдя, че успяват да предоставят на децата си най-доброто и от двата свята - от една страна полудневни или почасови занимания в група с други деца, свободни игри в парка, а от друга страна възпитанието и топлината на индивидуалното отношение вкъщи.
Колкото до лидерството, то няма общо с ДГ, а с характера на детето. независимо дали в ДГ или в кварталната градинка или на друго място, детето пак щеше да го прояви. Същото е и за самостоятелността. Всяко нормално дете иска и постига самостоятелност.

# 115
Когато пуснах сина си на ясла /ходи само 2 дена/ си казвах: Как е възможно родителите доброволно да подложат собствените си деца на това нещо  ooooh! Потресох се и се отвратих завинаги от яслите. Мислех и за детската градина по същия начин, бях ужасно скептично настроена. Но сме попаднали на много добро място и честно казано съм изненадана приятно.

И дете на 2 и дете на 6 са съвсем различни неща. Мнението ми е, че на 4 години едно дете вече може да се пооткъсне малко от семейството си.

Колкото до другите неща. Не всички деца са еднакви  Grinning На моите им е ужасно скучно да играят в парка, това е за дребосъците да ровят в пясъка, на театър бяхме един-единствен път и няма да повторим никога повече. Сега цяло лято са вкъщи, правя разлика колко им е скучно, колко бързо им омръзва всичко, просто защото АЗ не мога да им дам това, което се случва в детската градина. Така че в момента отчитам начина, по който се чувстват, когато са вкъщи и в ДГ.

Рисуване, апликиране и т.н. дейности не са за моите момчета. Те имат нужда да си излеят някъде огромните запаси от енергия. Правим и това, но никак не е достатъчно.

# 116
Действително и за това се чудих - за тези, които избират полуден - как си намирате места? Освен читалищата и малкото, които се броят на пръсти образователни центрове?

Някои си правим сами полудневни занимални Wink. Не можем да се конкурираме с цените в читалищата, където ги има. Но пък има други предимства - сами си контролираме нещата. И за мен полудневната форма е най-щадяща и подходяща за дете над 3 г. Хем има среда, приятели, някакви образователни занимания, хем прекарва достатъчно време у дома и получава внимание от мама/баба/гледачка.

# 117
Аз по-скоро се вълнувах има ли наистина полудневни центрове, но занимателни и образователни, не типичните градини. Това е интересно принципно. Моя позната търси такъв, детето й е малко по-голямо, тръгва първи клас - и се чуди какво да го прави следобедите, когато тя още е на работа. В квартала й няма избор, освен онези детски парти-клубове, които са...

# 118
viliko,

Писах ти и в другата тема, която си пуснала. Понеже докато направим плейцентъра, голямото ми дете стана първокласничка, надявам се от септември и следобедна занималня за по-големите да успеем да организираме.

# 119
Ще ми дадеш ли малко повече инфо на лични - от кога работите, с колко деца сте в момента като групи, какво точно, каква е цената и тн  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт