Машина за хляб-31 част

  • 64 122
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 125
значи на 12 гр суха - половин кубче да сложа  Rolling Eyes  
Ох , не се оправям със сухата мая. От колко рецепти се отказах заради нея.

Томас съжелявам, не мога да помогна, не разбирам. Но ей сега ще влязат момичета и дядо и ще помогнат.

# 211
  • Мнения: 481
Момичета да ви се похваля. От година и нещо имам хлебопекарна аляска и за пръв път снощи направих толкова вкусно нещо с нея  newsm44

Виновника за това мое щастие е кашарел с нейните рецепти и по-конкретно с рецептата за питка и тутманик. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=489634.msg14814213#msg14814213

Аз направих половин доза, защото се опасявах да не се проваля за пореден път. Даже не успях да снимам крайния резултат, толкова много го харесаха и се омете на секундата  hahaha

# 212
  • Варна
  • Мнения: 2 576
здравейте,

искам да споделя един опит, напоследък почнах  да експериментирам със количеството мая, например за последно вече правя хляба възможно със по малко мая, намалих маята до 1 & 1/4 чл  Hug

в края на месенето отделям парче тесто(около 1чч) и го слагам в хладилника(най много за 3*4 дена), изваждам го преди да почна да слагам продуктите и го добавям към новото тесто със звуковия сигнал, в края на месенето пак отделям парче за следващия хляб и така до като ми омръзне Simple Smile


а резултата е неоспорим  Peace хляба чак надниква от прозореца  newsm78


За хляб 1кг. слагаш 1ч.л. мая + отделеното тесто от предното месене, така ли да разбирам?

# 213
  • Мнения: 767
Альона, количеството на сухата мая умножаваш по 3 и получаваш това на живата - 1.5 пак суха= 10.5гр х 3 = 31.5гр жива мая.

# 214
  • Мнения: 3 453
  kokoshinkata, много се радвам че ви е допаднала рецептата ми!Другият път смело цяла доза! Laughing

 От мен едно козуначе и едни царевични питки със сусам:



# 215
  • София
  • Мнения: 8 495
...
Хляба стана със шупли и като тухла - т.н. наполовина спрямо друг път висок и с паралелепипедна форма... Да ли може да е от брашното? Някои знае ли Simple Smile

За да можем да ви помогнем трябва да ни дадете подробна информация за рецептата и елементите на програмата, които използвате.

Те ми показвате средата на хляба, а описвате, че е станал на шупли и това ме кара да подозирам (без да съм сигурен), че става дума за превтасване.

# 216
  • Мнения: 7 779
Хляба стана със шупли и като тухла - т.н. наполовина спрямо друг път висок и с паралелепипедна форма... Да ли може да е от брашното? Някои знае ли Simple Smile
кажи и какво брашно си използвал ?

# 217
  • Мнения: 383
За хляб 1кг. слагаш 1ч.л. мая + отделеното тесто от предното месене, така ли да разбирам?

да така е,

sory, да се доуточня, за размер 1250г хляб:
на бърза до 1чл или + 1/2чл и +старото тесто  ,
на нормална между 1чл и 1/2чл или само 3/4чл + старото тесто(във всичките случаи количеството мая зависи много от брашното),
на програма ръчна настройка  понякога само със старото тесто + 1/8чл нормална суха мая

ще следва и хляб със poolish(175г брашно + 270мл вода + 1/8чл суха нормална мая, разбърквате всичко и оставяте за 4 часа на топло,  готовата смес може да се пази в хладилник до 3*4дена)

# 218
  • Мнения: 0
12 грама жива мая  = 1ч.л. суха мая

# 219
  • Мнения: 1 234
Тази вечер правих тутманик по рецептата на Кашарел, много е сполучлива рецептата, става на конци и на вкус много се хареса в нас , за което благодаря на авторката   bouquet
Ето го и него


Само да добавя моя опит към самата рецепта, пуснах на програма за месене и втасване, след като свърши програмата, разточих, намазах с мазнина и сирене и навих на руло, след което нарязах на филийки, които подредих в предварително намаслена тавичка. Отгоре намазах с разбито яйце и поръсих със сусам и сложих във фурната на 50 градуса, за около 40 мин втаса отново, и я усилих на 180 градуса за печене - около половин час. Предполагам повечето които пишат в темата знаят, но за начинаещите в тая област (като мен) ще е от полза.

# 220
  • Мнения: 1 336
Мерси много Мартинче че си го описала така подробно   bouquet
На мен ще ми е много полезно!

# 221
  • Пловдив
  • Мнения: 2 103
Ердинч, това отделено в хладилника тесто храниш ли го с нещо?
Вероятно и аз ще пробвам този вид закваска, но се чудя дали ще е удачно защото правя хляб най-много 2 пъте в седмицата и се опасявам че може да се развали оставената в хладилника закваска.

# 222
  • Мнения: 573
Да попитам и аз нещо. За 550 гр. брашно, заместването на сухата мая с прясна според книжката следва да е за 7 гр. суха съответно 21 гр. прясна. Имам чувството, че идва в повече или аз се лъжа!?  newsm78 Става въпрос за обикновено бяло брашно.

Ердинч и мен ме заинтригува.  Grinning

# 223
  • Мнения: 125
Alyona,аз до колкото знам от компетентните хора тук 7гр. суха мая=1/2 кубче жива мая,може би към 2/3 кубче мая трябва да сложиш
Аз така не се ориентирам.Обаче на 500гр брашно слагам 1/4 кубче жива мая.
Тоест на 7гр суха слагам 1/4 жива.
1/2 жива ми се струва много за 7гр суха.
Альона, количеството на сухата мая умножаваш по 3 и получаваш това на живата - 1.5 пак суха= 10.5гр х 3 = 31.5гр жива мая#Crazy  newsm78 Thinking
12 грама жива мая  = 1ч.л. суха мая
Съвсем се оплетох  ooooh!
Както и да е , вчера забърках едни донъти

Ходих домагазина да купя суха мая, освен на Йоткер , друга нямаше. Купих, на нея пишеше "7 гр. за 500 гр пшенично . Съдържанието съответства на 1/2 кубче прясна мая."
Да попитам и аз нещо. За 550 гр. брашно, заместването на сухата мая с прясна според книжката следва да е за 7 гр. суха съответно 21 гр. прясна. Имам чувството, че идва в повече или аз се лъжа!?  newsm78 Става въпрос за обикновено бяло брашно.

kaigi аз до сега слагах 1/4   

# 224
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 758
Аз за 500гр брашно слагам 1/4 жива мая Юва, на нея пише, че е за 2кг брашно.
Има една българска, на нея не пише за какво количество брашно е.
Брашно на София мел и на Клевер ползвам, разлика няма според мен.
Да благодаря и аз на Кашарел за рецептата за питката, аз не я втасвам 2-ри път в тавата (след разточването) и пак става на конци. Оформянето много ми куца, но това е двете ми леви ръце., не от рецептата.

Общи условия

Активация на акаунт