Подправките в кухнята на две годишното дете

• 2 570
  • 20
  •   1
Отговори
Привет!

Обичам храната да е вкусно сготвена, това разбира се в повечето случаи става благодарение на подправките, които слагаме в нея. Нищо чудно, че малката все се присламчва към нашата храна, понякога не докосва своята. В стремежа си да се храни винаги правилно и здравословно, не използвам много подправки. И все съм пред дилема: това може ли? Същото важи и за чая.

Ако има подобна тема, моля модераторите да ме насочат.

Тя е на две години и два месеца вече Wink

# 1
  • София
Зависи за какви подправки става дума. Зелените са съвсем ОК за детете на нейната възраст.

# 2
  • Варна
Моята дъщеря след седмица ще навърши две години и й давам да яде абсолютно всичко с изключение на шоколад и гъби. Относно подправките слагам почти всичко в ястията с изключение на черен пипер. От есента не е на детска кухня и яде това което ядем ние.

# 3
Знаеш ли аз как съм се ориентирала какви подправки да използвем (защото й готвя, кухня отказва.)? Гледам какви подправки се съдържат в пюретата за по-големите деца. Ние бяхме изцяло на пюретата на Хип, и от там съм видяла че са съдържали: босилек, риган, мащерка, копър, бял пипер,естрагон,чесън на прах,девисил, джожден. Купила съм от всички тях и ги използвам за манджичките й. Даже и джинджифил май имаше, но го използвай в минимално количество и то от този на прах, натуралния е много силен.  Peace Чубрица също слагам.
От чая - липов и шипков, но само за попара, тя така не го пие.
Ние сме на 1г. и 11м.

Последна редакция: вт, 13 апр 2010, 10:35 от Babe factor

# 4
  • София
На 2-годишна възраст може да яде всички подправки без пикантни и люти.
Магданоз, копър, босилек, чубрица, джоджен. Не виждам защо детето трябва да яде блудкави храни на 2 години.

# 5
А червен пипер може ли?  До сега не съм слага.

Слагам Магданоз, копър, босилек, чубрица, джоджен, мащерка.

# 6
  • София
Може.
Червен пипер=червена чушка.

# 7
  • до една звездичка
Зелените нещо не ги долюбва дъщеря ми. Thinking
Когато има, магданоз, например, в супата, полага невероятни усилия да го отстрани.
Както и копъра от краставиците.  Laughing

# 8
  • София
Зелените нещо не ги долюбва дъщеря ми. Thinking
Когато има, магданоз, например, в супата, полага невероятни усилия да го отстрани.
Както и копъра от краставиците.  Laughing

Ами въпрос на вкус - слагай сухи тогава. Те се разпадат и не се забелязват.

# 9
  • София
Готвя с всякакви подправки. За малкият единствено не съм използвала черен пипер. Червен пипер използвам рядко, но е опитвал.
Чесън използвам много често, в гозбите.

# 10
Интересувам се дали мога да слагам дафинов лист и черен пипер на зърна, който може да се отдели?

# 11
  • София
Интересувам се дали мога да слагам дафинов лист и черен пипер на зърна, който може да се отдели?

За дафиновия лист не мисля, че е проблем, но лично аз черен пипер не бих сложила.

# 12
  • София
Мисля, че няма проблем за дафиновия лист, стига да е на цели листа и да се отдели след това.
Същото може да се направи и с черният пипер. Аз мразех като малка когато баба ми готвеше с черен пипер. Колкото и да го чистех от чинията си винаги успявах да сдъвча някое парченце.

# 13
  • София
Според Косе Босе нещата стоят така
Цитат
Повечето широко използвани подправки не са хранителни алергени.
* Въвеждането им се отлага за по-късен етап, тъй като могат да дразнят стомаха - не заради алергенния им потенциал.
* Ако се въвеждат преди 1 год. – винаги да е като нова храна и да се следи за реакция. Възможни са индивидуални реакции предвид крехката възраст.
* Някои подправки са алергени по принцип, но не хранителни – например соковете на растението или семената предизвикват обриви при допир, но това не са често срещани случаи.

Разрешени подправки под 1 год.:
- босилек
- джинджифил
- индийско орехече
- копър
- кориандър
- куркума
- лимонова кора
- магданоз
- мащерка
- мента
- портокалова кора
- риган
- розмарин
- червен пипер
- чесън

Проблемни подправки под 1 год.:
- ванилия (да не съдържа алкохол)
- горчица
- канела (спорен алерген)
- къри (понякога алерген)
- лимонов сок или лимонена киселина (по няколко капки може преди 1 год.)
- целина (алерген)
- хрян
Черен пипер не бих давала и на по- голямо дете. само припомням, тъй акот в българия подправките се хвърлят на око- при децата е добре всичко да е в по- умерени количества, особено при сухите подправки. Стомаха им е по- чувствителен, а и обонянието по- силно, та не е нужно да се сипва с шепи.

# 14
Не е подправка, но да питам
Маруля може ли да давам на 2г.2м

Общи условия

Активация на акаунт