Майчинството счетоводно - 29

• 44 707
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
Viva_123, благодаря ти за отговора, искам да попитам, ако работодателя не внася здравните осигуровки, изплаща ли се майчинството или се чака да ги внесат?

Ани, по принцип работодателя е длъжен да внася осигуровките до края на следващия месец и да подава декларация образец 1. По принцип обезщетението по чл. 50,51 от КСО ще ти се изплаща и без да е подадена тази информация. В последствие, когато започнеш да получаваш обезщетението по чл. 53 или чл.54 от КСО  ще става чак след като работодателя ти внесе осигуровки и подаде информация.

# 106
Здравейте!
Имам един проблем и не зная къде да търся отговор. Научих, че фирмата в която работя ще обявява тези дни фалит. Аз съм в болничен от 01.02, остава ми да си взема още един болничен (от 01.05 до 20.05) преди този, който се издава 45 дни преди термин. Аз ли трябва да го нося този болничен в Нои и изобщо като фирмата е във фалит, дали ще може да ми бъде издаден такъв или ще се водя безработна или на борсата. Нищо не ми е ясно. Имам и неизплатена заплата за Януари, дали ще си я получа? Отделно като родя откъде ще трябва да получа документ за майчински и тогава болничните аз ли трябва да си ги нося?

След ликвидация на осигурителя болнични се представят лично или чрез упълномощено лице. Зависи какво разбираш под "тези дни". Ако през май фирмата все още не е фалирала го представяш  там, а те в НОИ.
За да получаваш обезщетение за бременност и раждане и  майчинството трябва да си осигурена преди датата на започване на б.л. за 45 дни. Грубо казано - да се водиш на трудов договор. Ако фирмата прекрати договора ти след като е започнал болничния за 45 дни ще получаваш обезщетение до 410-я ден.

# 107
  • Варна
Доколкото разбрах, днес ще убявява фалит, но предполагам, че ликвидацията отнема време, но колко не знам. Ако не ликвидират фирмата до 01.05. болничния за последните 20 дни(от 01.05 до 20.05) трябва да ми бъде издаден по сегашния начин, нали? А ако в периода от 01.05 до 20.05 се обяви тази ликвидация ще ми навреди ли на мен или съм защитена с тези непрекъснати болнични?На 19.05 ще ми се издаден болничния за 45 дни. И ако се получи така, че ми прекратят договора преди 45 дни, мога ли веднага да ме назначат на работа само за 1 ден и после да си взема пак болничен до края? И какво ще е задължението на този работодател, тъй като аз ще трябва да ги поема. Ако остана безработна няколко дни преди 45 дни , няма ли да получавам майчински?
Mного ми станаха въпросите, но наистина не ми е ясно.
Благодаря,Viva_123.

# 108
Момичета, имам едно по-особено питане, ЕТ съм и от 16.07.2009 съм в болнични по майчинство, от 07.07.2009 имам прокурист на граждански договор, договора е вписан в Агенцията по вписванията на 24.07.2009. Въпросите ми са: Прокуриста трябва ли да подава данъчна декларация? В справката за изравняване на моя осигурителен доход, в графа 5.1 дохода от ЕТ, което е работило през цялата година, трябва да го раздела на 6 месеца, на 7 месеца или на 12? Ще ми преизчислят ли дохода, на базата на който получавам болнични и съответно болничните?
Много благодаря.
  bouquet

# 109
  • Варна
Дъщеря ми навършва 2 години на 15.07. След това искам да ползвам 6 месеца неплатен отпуск както е по Кодекса на труда /ще уведомя работодателя 10 раб. дни предварително/. Какво става ако тръгне на ясла на 20.07. /тоест 5 дни след като съм излязла в неплатен отпуск/? Мога ли да си остана в неплатен отпуск?

# 110
  • София-Младост
Дъщеря ми навършва 2 години на 15.07. След това искам да ползвам 6 месеца неплатен отпуск както е по Кодекса на труда /ще уведомя работодателя 10 раб. дни предварително/. Какво става ако тръгне на ясла на 20.07. /тоест 5 дни след като съм излязла в неплатен отпуск/? Мога ли да си остана в неплатен отпуск?
Да, можете.

# 111
Здравейте!
Искам да попитам какъв е размерът на осигуровките при минимална РЗ /става въпрос за преди излизане в майчинство/, защото май ще ми се наложи няколко месеца да се самоосигурявам  Confused?

# 112
  • София-Младост
Здравейте!
Искам да попитам какъв е размерът на осигуровките при минимална РЗ /става въпрос за преди излизане в майчинство/, защото май ще ми се наложи няколко месеца да се самоосигурявам  Confused?
Осигуровките не зависят от МРЗ, а от осигурителния праг. При 240лв общо са около 91лв.

# 113
Благодаря много   bouquet!
Другото, което ме е интересува е, ако аз се осигурявам последните няколко месеца преди излизане в майчинство, трябва да продължа да го правя и през първата година от майчинството, нали?

# 114
Мога ли да получавам детски при положение, че последните 2 месеца бях платен отпуск със заплата, която плюс заплатата на
бащата са около 1600лв ?
Преди това 1г. получавах платено майчинство.
В момента съм вече в неплатен отпуск - от 13.04.

# 115
Важното е средномесечното възнаграждение (- 350 лв.на човек ли беше)...

# 116
Момичета може ли една консултация?
Днес ми се обади шефа ми и ми каза, че болничния ми за миналия месец е прекъснат с 1 ден. В болнични съм по бременност от самото начало.
Та вместо да ми бъде издаден от  01.03 до 01.04 е издаден от 02.03 до 01.04 и каза че ще имам проблем от НОИ при самото изплащане.
Въпросът ми е възможно ли е да помоля лекарката само да ми поправи датата върху болничния или ако не може как да постъпя за да нямам проблем?
Шефа ми предложи ако няма такъв вариант да ми пусне този 1 ден неплатен отпуск, но това няма ли да повлияе пак на самото изплащане(на сумата) от НОИ?
Благодаря ви   bouquet

# 117
Момичета може ли една консултация?
Днес ми се обади шефа ми и ми каза, че болничния ми за миналия месец е прекъснат с 1 ден. В болнични съм по бременност от самото начало.
Та вместо да ми бъде издаден от  01.03 до 01.04 е издаден от 02.03 до 01.04 и каза че ще имам проблем от НОИ при самото изплащане.
Въпросът ми е възможно ли е да помоля лекарката само да ми поправи датата върху болничния или ако не може как да постъпя за да нямам проблем?
Шефа ми предложи ако няма такъв вариант да ми пусне този 1 ден неплатен отпуск, но това няма ли да повлияе пак на самото изплащане(на сумата) от НОИ?
Благодаря ви   bouquet

Ако б.л. е продължение трябва да ти се издаде от 01.03. задължително. По-добре преди да го представят в НОИ да го занесеш да ти  коригират датата. В противен случай ще ти се смени базата за изчисление и работодателя трябва да ти плати първия ден /ако б.л. е за проблемна бременност, а не за бременност и раждане или майчинство/.

Благодаря много   bouquet!
Другото, което ме е интересува е, ако аз се осигурявам последните няколко месеца преди излизане в майчинство, трябва да продължа да го правя и през първата година от майчинството, нали?

Какво разбираш под самоосигуряване? Не е възможно сама да си внасяш социални осигуровки ако не си регистрирана като зем. производител, ЕТ, съдружник в ООД или свободна професия. Тогава осигуровките няма как да са на 240 лв. Ще бъдат върху 420 лв. или 240лв. за зем. производител.

Последна редакция: сб, 17 апр 2010, 19:04 от AnMary

# 118
Ако б.л. е продължение трябва да ти се издаде от 01.03. задължително. По-добре преди да го представят в НОИ да го занесеш да ти  коригират датата. В противен случай ще ти се смени базата за изчисление и работодателя трябва да ти плати първия ден /ако б.л. е за проблемна бременност, а не за бременност и раждане или майчинство/.

Да б.л. ми е продължение.Възможно е грешката да е неволна.Дали могат само да поправят датата?

# 119
Ако б.л. е продължение трябва да ти се издаде от 01.03. задължително. По-добре преди да го представят в НОИ да го занесеш да ти  коригират датата. В противен случай ще ти се смени базата за изчисление и работодателя трябва да ти плати първия ден /ако б.л. е за проблемна бременност, а не за бременност и раждане или майчинство/.

Да б.л. ми е продължение.Възможно е грешката да е неволна.Дали могат само да поправят датата?

Длъжни са да ти коригират датата. Занеси си и амбулаторния картон. Там по принцип се вписват всички б.л. и ще видят на коя дата ти свършва предходния б.л.

Общи условия

Активация на акаунт