Майчинството счетоводно - 29

• 44 688
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
Добро утро!
Възможно ли е да се излезе в болнични веднага след изтичане на обезщетението за 410 дни или е редно преди това да има отработени дни?

# 286
maya_4ekelova ,това че ти съкращават длъжността няма отношение към теб  в момента.Ти ще взимащ обезщетението до края на 410 те дни и след това отпуск за отглеждане на дете до 2 г.

Благодаря! А ако реша да се върна след навършване на годинка от сина ми, ще имат ли право да ме съкратят. Аз чух, че са длъжни да ми намерят работа\длъжност до навършване на две годинки на детето.

# 287
  • София-България, Израел - където си поискам
maya_4ekelova ,това че ти съкращават длъжността няма отношение към теб  в момента.Ти ще взимащ обезщетението до края на 410 те дни и след това отпуск за отглеждане на дете до 2 г.

Благодаря! А ако реша да се върна след навършване на годинка от сина ми, ще имат ли право да ме съкратят. Аз чух, че са длъжни да ми намерят работа\длъжност до навършване на две годинки на детето.
с разрешение на ИТ могат  Confused

# 288
Добро утро!
Възможно ли е да се излезе в болнични веднага след изтичане на обезщетението за 410 дни или е редно преди това да има отработени дни?
Възможно е. С болничните ще получаваш и 1/2 майчинство ако подадаш Декларация по чл.54 от КСО.

# 289
  • София-Младост
Добро утро!
Възможно е. С болничните ще получаваш и 1/2 майчинство ако подадаш Декларация по чл.54 от КСО.
И едно прил.12.

# 290
Здравейте!
Търсих доста информация по въпроса в нета, но така и не открих това, което търсех.
Ще помоля мамите счетоводителки да ми кажат, имам ли право на майчински от БГ, ако родя и отглеждам детето си в САЩ? В момента все още работя и се осигурявам в БГ. Планувам да пътувам към САЩ след 6-тия месец.
Благодаря ви!   bouquet

# 291
  • София
Здравейте,четох ви и малко е обърках.На места казвате чл.53,а на друго го срещам ,като чл.54.
Т.кат се връщам на работа,детето ми скоро прави 1 година,разбрах следното:
-счетоводителят подава декларация за смяна на обстоятелствата???(каквото и да означава) има ли такова заявление ,като готов образец.
-заявление за получаване на обезщетение по чл.53 или 54 ???-и пак да попитам има ли и за него готов образец.
Идеята ми е да си ги попълня и да ги предам готови на счетоводството,че те там действат,като на забавен кадър Crazy
Благодаря ви!

# 292
  • София-Младост
Здравейте,четох ви и малко е обърках.На места казвате чл.53,а на друго го срещам ,като чл.54.
-счетоводителят подава декларация за смяна на обстоятелствата???(каквото и да означава) има ли такова заявление ,като готов образец.
-заявление за получаване на обезщетение по чл.53 или 54 ???-и пак да попитам има ли и за него готов образец.
Идеята ми е да си ги попълня и да ги предам готови на счетоводството,че те там действат,като на забавен кадър Crazy
Благодаря ви!
Така или иначе твое е задължението да си ги попълни, а не на счетоводителя! Прил.12 е за промяна в обстоятелствата, прил.4 и за получаване на обезщетение 1/2.

# 293
  • София
Цитат
Така или иначе твое е задължението да си ги попълни, а не на счетоводителя! Прил.12 е за промяна в обстоятелствата, прил.4 и за получаване на обезщетение 1/2.

Добре де,тези приложения има ли ги в готов вид?Да ги изтегля и попълня?
И За последно чл.53 или 54 се води изплачането на 1/2 от майчинството.

# 294
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Търсих доста информация по въпроса в нета, но така и не открих това, което търсех.
Ще помоля мамите счетоводителки да ми кажат, имам ли право на майчински от БГ, ако родя и отглеждам детето си в САЩ? В момента все още работя и се осигурявам в БГ. Планувам да пътувам към САЩ след 6-тия месец.
Благодаря ви!   bouquet

Ако договорът ти продължи да съществува - отговорът е, да, а до изтичане на 410 дни, дори и да не съществува, т.е. дори и да се прекрати. Но естествено трябва да се оформят и представят документи в НОИ чрез последния работодател.

Благодаря ви!

По чл. 53 е декларацията, когато ще си гледаш детето и няма да се връщаш на работа. Ако се връщаш е по чл. 54 - ето я - http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.4.doc

Приложение 12 няма нужда да подаваш, защоо нямаш променени обстоятелства, просто ти изтича отпускът за бременност и раждане.

# 295

Ако договорът ти продължи да съществува - отговорът е, да, а до изтичане на 410 дни, дори и да не съществува, т.е. дори и да се прекрати. Но естествено трябва да се оформят и представят документи в НОИ чрез последния работодател.

Lady Brinne, много ти благодаря за отговора!   bouquet
Би ли ми казала в кои нормативни документи да прочета по-подробно за обещетенията при раждане и гледане на детето в друга страна?

# 296
Добро утро!
И едно прил.12.

Прил. 12 се подава ако преди това е подадена декларация по чл. 53. Ако веднага от 411 ден излизаш в болнични се подават болничните и декларация по чл.54.

# 297
  • В полите на Пирин планина

Lady Brinne, много ти благодаря за отговора!   bouquet
Би ли ми казала в кои нормативни документи да прочета по-подробно за обещетенията при раждане и гледане на детето в друга страна?

Съжалявам, но не мога да ти напиша конкретно какви документи трябва да изготвиш - има нарочно указание на НОИ по върпоса. Би могла да напишеш един имейл до НОИ с въпроса си.

# 298
Съжалявам, но не мога да ти напиша конкретно какви документи трябва да изготвиш - има нарочно указание на НОИ по върпоса. Би могла да напишеш един имейл до НОИ с въпроса си.
Мерси, ще потърся указанието на НОИ.  smile3525

# 299
  • гр. Варна
Здравейте мами, бих искала да попитам нещо и ако някой може да ми помогне с разяснения, ще съм много благодарна! Ще се опитам да обясня следния казус, който ме гложди:

В момента съм в майчинство, чиято първа година приключва на 1 юли 2010 г. (тоест след около 2 месеца). В момента получавам 90% от заплатата си. Преди няколко дни обаче, моя колежка ми каза, че фирмата ни имала проблеми от данъчно естество, и собствениците смятат да закрият (ликвидират) тази фирма, и да основат нова, в която да ни преназначат. Въпроса ми е - какво става в такъв случай с парите, които трябва да получавам за 2-рата година от майчинството (които са минимална работна заплата)? Има доста неясноти в момента, затова се опитвам да си разясня различните варианти, за да съм подготвена.

1. Ако да речем фирмата бъде обявена в ликвидация след 1 юли, и дотогава няма основана нова фирма и аз не съм преназначена още, как ще получавам майчинските за 2-рата година? Трябва ли да уведомявам НОИ, че вече съм без работа, каква молба и къде трябва да подам, в случай че тези пари все пак ми се полагат или автоматично ще си ги получавам?
2. Ако фирмата бъде ликвидирана и основана нова, и ме преназначат - в този случай каква е процедурата?
3. Ако не бъда преназначена - трябва ли да търся друга фирма, в която да ме назначат, за да получавам парите, или независимо че ще съм безработна - пак си ги получавам? Кой ще ми плаща здравните осигуровки?
4. Трябва ли да правя нещо след 1 юли, за да съм сигурна че ще си получа майчинските за втората година, в случай че сметките на фирмата са запорирани в момента?
5. Как стои въпроса с моя договор при ликвидиране на фирмата - по взаимно съгласие ли се прекратява или те си ме освобождават? По взаимно съгласие не значи ли, че все едно аз се отказвам от работата си и това не застрашава ли получаването на майчински?

Надявам се да съм била ясна и изчерпателна. Благодаря на всички за помощта предварително!  newsm51

Общи условия

Активация на акаунт