Майчинството счетоводно - 29

• 44 663
  • 739
  •   1
Отговори
# 345
  • В полите на Пирин планина
Blush Извинявам се, не съм чела назад в темата...

В началото на месеца от яслата ме предупредиха, че са имали проверка и са проверявали децата дали са пуснати на ясла докато майката е била още в майчинство.  Confused Аз съм я пуснала един месец по-рано с идеята да се адаптира постепено и да не я пускам изведнъж за цял ден.
Днес ме търсят от РУСО по телефона, но не ми казват какво точно искат. Нещо си да уточним за майчинството на място и да нося Акт за раждане да го копират  Rolling Eyes

Единствено за това правя връзка, че искат да им връщам един месец майчинство  Rolling Eyes
Някой да има подобна ситуациия?!?! Предполагам ме искат лично за да може по лесно да ме притиснат да подпиша нещо, което иначе бих отложила във времето  Rolling Eyes
Вие какво мислите по въпроса? До сега някой карали ли са го да връща майчинство и какъв е реда и механизма да се извърши това?

Ти си в нарушение на КСО. Най-вероятно ще ти сложат акт. Доколкото се чу по телевизията вече има такава практика в НОИ, т.е. не си първата.

# 346
Момичета, относно молба-декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 315 дни:

Необходимите документи все  още ли са:

- Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
- Декларация 2 по образец http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc
- Декларация 7 по образец http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc
- Оригинал и копие на акта за раждане на детето

Благодаря ви.
И сега ли е момента таткото да си пусне отпуск за бащинство ако искам аз сега да се върна на работа и да прехвърля майчиснтвото си ?

# 347
Здравейте, в момента съм в майчински за отглеждане на дете до 1 година. Декември чакам второ дете. Понеже от юли до декември не ме устройват тези 240 лева майчински, а и не ми се връща на работа по ред причини искам да попитам мога ли веднага след изтичане на майчинските да изляза в болнични или трябва да се върна фиктивно за няколко дни на работа? Имам неизползвана отпуска, но ако си я ползвам ще си взема само основната заплата без бонусите, което пак не ме устройва. И ако съм в болнични ще взимам ли половината майчински за детето?
Можеш да излезеш в болничен и едновременно с това ще получава половин обезщетение, говоря за периода след 410-тия ден. Но така губиш правото да се възползваш от възможността да получаваш обезщетение за второ дете, като за първото.
А как ще се изчисли обещетението за второто дете?

# 348
  • Майничка
Момичета, относно молба-декларация за изплащане на обезщетение за бременност и раждане за остатъка от 135 до 315 дни:

Необходимите документи все  още ли са:

- Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;
- Декларация 2 по образец http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc
- Декларация 7 по образец http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc
- Оригинал и копие на акта за раждане на детето

Благодаря ви.
И сега ли е момента таткото да си пусне отпуск за бащинство ако искам аз сега да се върна на работа и да прехвърля майчиснтвото си ?
Декл.7 ти трябва само ако искате парите да се превеждат на друга сметка, не както досега.
Достатъчно е копие от акта за раждане.

Моментът е след като детето навърши 6м.

# 349

В началото на месеца от яслата ме предупредиха, че са имали проверка и са проверявали децата дали са пуснати на ясла докато майката е била още в майчинство.  Confused Аз съм я пуснала един месец по-рано с идеята да се адаптира постепено и да не я пускам изведнъж за цял ден.
Днес ме търсят от РУСО по телефона, но не ми казват какво точно искат. Нещо си да уточним за майчинството на място и да нося Акт за раждане да го копират  Rolling Eyes

Единствено за това правя връзка, че искат да им връщам един месец майчинство  Rolling Eyes
Някой да има подобна ситуациия?!?! Предполагам ме искат лично за да може по лесно да ме притиснат да подпиша нещо, което иначе бих отложила във времето  Rolling Eyes
Вие какво мислите по въпроса? До сега някой карали ли са го да връща майчинство и какъв е реда и механизма да се извърши това?

Ти си в нарушение на КСО. Най-вероятно ще ти сложат акт. Доколкото се чу по телевизията вече има такава практика в НОИ, т.е. не си първата.

Много неприятно ... А всички знаят за общата практика детето да ходи за по 1-2 часа през първия месец в така наречения период на адаптация и в никоя ясла и дума не дават да се издума този период да се съкрати или да го няма Sad . така на практика майката няма ка да е на работа. Можеха поне с това да се съобразят ... не говоря за случаите , когато майката е получавал майчинство а детето е било в ясла за по-дълъг период... Но точно за този 1 месец е поредният абсурд .....

# 350
  • Пловдив
А как ще се изчисли обещетението за второто дете?

ако вземеш болничен преди 45 дневния,ще ти се прави нова база от 12 м за второто обезщетение
ако си вземеш болничен веднага след като ти изтекат 410 те дни и така караш до края,ще ти е изгодно,защото за обикновения болничен ще ти вземат месеците с високото обезщетение

# 351
  • Майничка
... Но точно за този 1 месец е поредният абсурд .....

Зависи от гледната точка - този месец може да се покрие от натрупан платен отпуск, например.

# 352
  • Пловдив

Много неприятно ... А всички знаят за общата практика детето да ходи за по 1-2 часа през първия месец в така наречения период на адаптация и в никоя ясла и дума не дават да се издума този период да се съкрати или да го няма Sad . така на практика майката няма ка да е на работа.

ами не е точно така
за този период майката си пуска натрупания платен годишен отпуск

# 353
  • Пловдив

Акта ще ме санкционират да платя този един месец 220лв с лихва... не знам точно колко, така ли?
А ако имам заповед за отпуск от работодателя, но не съм подала съответното приложение за промяна на състоянието в НОИ и какво още трябва за получаване на 1/2 от майчинството? Тогава какво става? Пак ли ще е същата санкция или ще е на половина? Някаква друга санкция има ли?

# 354
Добър ден
Имам въпрос относно болничните листи.Доколкото ми е известно 1 ден се поема от работодателя.Това означава ли ,че  той трябва да ми го сметне за работен и да ми го заплати.

И още един въпрос-има ли начин да ги  накарам да ми се изплатят невзетите отпуски за ( 2008 и 2009),преди да ми свърши майчинството??

# 355
  • София-Младост
Добър ден
Имам въпрос относно болничните листи.Доколкото ми е известно 1 ден се поема от работодателя.Това означава ли ,че  той трябва да ми го сметне за работен и да ми го заплати.

И още един въпрос-има ли начин да ги  накарам да ми се изплатят невзетите отпуски за ( 2008 и 2009),преди да ми свърши майчинството??
Не ти го смята за работен, но той ти го плаща...поне към момента.
Отпуск се компенсира парично само при прекратяване на трудов договор. Така, че отговорът е не.

# 356
  • Майничка
Добър ден

Само при първи болничен за общо заболяване, не и за продължения и 45-дневния. Смята се (засега, преди промените) на база възнаграждение за 6-те месеца, предхождащи този на болничния / работни дни за тези месеци Х 80%.

Изплащат се само ако прекратите договора, иначе се ползват.

# 357
Не ти го смята за работен, но той ти го плаща...поне към момента.
[/quote]

Утре трябва да ходя до счетоводството да ми обяснят поради какви причини парите които ми дължът  за м. Ноември са с 87 по-малко .Заради това исках да знам имам ли право да си изискам тези 2 дена (от 2 болнични листа) да ми бъдат заплатени.

# 358
  • Пловдив
devil_kin ,имай предвид обаче,че при 45 дневния първия ден не е за сметка на работодателят,защото предполагам,че и него броиш

# 359
devil_kin ,имай предвид обаче,че при 45 дневния първия ден не е за сметка на работодателят,защото предполагам,че и него броиш

Не не го броя.Той дойде 4 месеца след 1 ми болничен.Дефакто аз имам 2 болнични листа( един от личната и един от гинеколожката ) преди 45 дневният .За нито един от тях не са ми заплатили 1ния ден. Дефакто ако имам право да си изискам да ми ги заплатят не искам да изпусна момента.

Имам още три болнични листа ,но сега видях че за продължения не се заплаща.

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 16:37 от devil_kin

Общи условия

Активация на акаунт