Майчинството счетоводно - 29

• 44 617
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
  • В полите на Пирин планина
уф тоя щат ми го дадоха точно 2-3 дена преди да излезна в болничен. Значи ще е най добре за отпуската да е от другия месец както разбирам. А сега ако взема болничен това ще повлияе ли на отпуск другия месец? и другото освен болничния който ще взема в понеделник нещо друго трябва ли да подавам или това е?
и голямо Благодаря за бързия отговор

Зависи колко ти е дълъг болничният. В смисъл, ако нямаш през м. 05.2010 10 отработени дни и да излезеш през м. 06.2010 в отпуск, то пак ще се изчисли на стара база. Иначе със самия б. лист не се подава нищо.

# 406
  • Stavanger, Norway
Lady Brinne , и аз не знам какво са имали предвид, но дори и да не си ползвам сега целия отпуск, той ще ми се натрупва за периода, в който ще съм в майчинство. Не мога да им схвана логиката  newsm78 По принцип (до колкото аз знам), мога да ис ползвам целия платен годишен отпуск още в началтоо на годината, т.е. не е задължително да е мнала цялата година за да си взема всички 20 дена. И по тази логика ми се губи тяхната. Просто исках да знам, дали няма някакво изменение ли, знам ли и аз вече  newsm78

# 407
Благодаря, вече ми стана ясно. Ще взема болничен само за тези 3 дни, после се почива и ако трябва тати ще вземе малко отпуск та да изкараме тоя месец, че вместо за рожден ден паричките отидоха за лекарства  Sad , ама ще го отпразнуваме по-нататък

# 408
Здравейте!
Бих искала малко разяснения по следното: Терминът ми е 30 юли 2010, а от 01 декември 2009 си увеличих осигуровките от 350 лв на 1000 лв.На 6 април обаче бях приета по спешност в болница за задържане и от тази дата до 8 май съм в болничен.Наблюдаващият ми лекар е на мнение, че не трябва да рискувам да се връщам на работа и съответно ще ми издаде още болнични докато дойде време за излизането ми в 45 -дневния болничен преди раждане / пада се 15 юни /. Въпросът ми е : тези болнични ще се отразят ли драстично на майчинството, което ще взимам, и дали по този начин по-високите ми осигуровки са се "прецакали"? Дали е необходимо през май месец да се върна на работа за няколко дни / или да си пусна отпуск/ или е по-добре болничните да нямат прекъсване? Знам, че базата ми за изчисляване на  майчинството е април 2009 - май 2010, а точно април и май 2010 са ми месеци с болнични.
Дано някоя от вас обърне внимание на питанията ми и  да внесе яснота.Благодаря предварително!

# 409
Lady Brinne , и аз не знам какво са имали предвид, но дори и да не си ползвам сега целия отпуск, той ще ми се натрупва за периода, в който ще съм в майчинство. Не мога да им схвана логиката  newsm78 По принцип (до колкото аз знам), мога да ис ползвам целия платен годишен отпуск още в началтоо на годината, т.е. не е задължително да е мнала цялата година за да си взема всички 20 дена. И по тази логика ми се губи тяхната. Просто исках да знам, дали няма някакво изменение ли, знам ли и аз вече  newsm78

Да, имаш право да си го вземеш целия преди изтичане на календарната година. Ако си го искаш настоявай, но могат да ти го откажат мотивирано, т.е. заради работна необходимост.

Благодаря, вече ми стана ясно. Ще взема болничен само за тези 3 дни, после се почива и ако трябва тати ще вземе малко отпуск та да изкараме тоя месец, че вместо за рожден ден паричките отидоха за лекарства  Sad , ама ще го отпразнуваме по-нататък

Пожелавам бързо оздравяване на детенцето  Hug

Здравейте!
Бих искала малко разяснения по следното: Терминът ми е 30 юли 2010, а от 01 декември 2009 си увеличих осигуровките от 350 лв на 1000 лв.На 6 април обаче бях приета по спешност в болница за задържане и от тази дата до 8 май съм в болничен.Наблюдаващият ми лекар е на мнение, че не трябва да рискувам да се връщам на работа и съответно ще ми издаде още болнични докато дойде време за излизането ми в 45 -дневния болничен преди раждане / пада се 15 юни /. Въпросът ми е : тези болнични ще се отразят ли драстично на майчинството, което ще взимам, и дали по този начин по-високите ми осигуровки са се "прецакали"? Дали е необходимо през май месец да се върна на работа за няколко дни / или да си пусна отпуск/ или е по-добре болничните да нямат прекъсване? Знам, че базата ми за изчисляване на  майчинството е април 2009 - май 2010, а точно април и май 2010 са ми месеци с болнични.
Дано някоя от вас обърне внимание на питанията ми и  да внесе яснота.Благодаря предварително!

Болничният от м. 04.2010 ще се изчисли на база 6 месеца преди него. От тях на 1000 лева са 4 месеца, а на 350 лева 2 месеца, т.е. влиянието на увеличението ще се усети и  в настоящото обезщетение. Ще има известно намаление в очакваното обезщетение за бременност и раждане, но здравето все пак е по-важно. Ползването на няколко дни платен отпуск или прекъсване в болничние няма да има кой знае колко положителен резултат.

Конкретно: сегашното обезщетение - около 619-620 лева.
БАза в бъдещото обезщетение, която ще се зачете от времето в болничен - 783 лева на месец.

Последна редакция: пт, 30 апр 2010, 14:20 от AnMary

# 410
Здравейте,искам да попитам,какво трябва да направя или да попълня и къде,след раждането на детето което предстои да се случи на 3ти май за да започна да получавам майчинство?И имам ли право на тази еднократна помощ за раждане на дете след като не съм социално слаба и имам платени осигуровки 12 месеца назад,ако да какво и каде трябва да попълня за да я получа.мерси предварително!

# 411
  • Варна
Здравейте, момичета, имам един въпрос малко встрани от темата за майчинството. Мъжът ми за съжаление ще го съкратят от работа. Имате ли представа какви документи ще трябва да представи за да се регистрира на борсата? Искам да съм наясно преди да си е подписал заповедта, ако е възможно. Благодаря предварително!   bouquet  bouquet  bouquet

# 412
Благодаря на Lady Brinne за изчерпателния отговор.

# 413
  • Пловдив
Здравейте,искам да попитам,какво трябва да направя или да попълня и къде,след раждането на детето което предстои да се случи на 3ти май за да започна да получавам майчинство?И имам ли право на тази еднократна помощ за раждане на дете след като не съм социално слаба и имам платени осигуровки 12 месеца назад,ако да какво и каде трябва да попълня за да я получа.мерси предварително!

да,имаш право на еднократна за раждане

# 414
И аз имам въпрос относно ОТПУСКИТЕ имам 33 дни и исках да си ги пазя да си ги ползвам след 2 години. В болничен ще излизам на 27.05.2010 няма ли начин да ми се изплати тази отпуска, защото излиза, че ще изгори. Дори и от понеделник да си пусна опуска-пак до 27 май немога да използвам всичките 33 дни. Направо незнам какво да правя...а до 2011 няма как да я използвам.

# 415
  • Пловдив
Miss D ,неползваната отпуска се изплаща при прекратяване на трудовия договор.Това че всички отпуски трябва да се изразходят до 31 декември 2011 г не е обнародвано.предполагам,че ще има нещо и за майките в майчинство,но трябва да излезе,за да се прочете

# 416
  • гр. Варна
Lady Brinne, страшно ти благодаря за отговора на всеки мой въпрос!!! (с извинения че чак сега реагирам, но едва днес го видях)  smile3525

# 417
Здравейте, момичета, имам един въпрос малко встрани от темата за майчинството. Мъжът ми за съжаление ще го съкратят от работа. Имате ли представа какви документи ще трябва да представи за да се регистрира на борсата? Искам да съм наясно преди да си е подписал заповедта, ако е възможно. Благодаря предварително!   bouquet  bouquet  bouquet

От работодателя трябва да получи: попълнена трудова книжка, служебна бележка Приложение Б-4-3 за осигурителните доходи 9 месеца назад преди съкращаването и заповед на прекратяване на трудово правоотношение. При самото регистриране се носи лична карта и диплома за завършено образование плюс горните документи.
Имайте предвид, че работодателят му дължи обезщетение поне за 1 месец в размер на БТВ.

# 418
  • Варна
Lady Brinne, хиляди благодарности  Heart Eyes   bouquet

# 419
Бременните би трябвало да са защитени от съкращаване, нали?

Общи условия

Активация на акаунт