Майчинството счетоводно - 29

• 44 310
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
относно бележката, че си бременна: като се сложи входящ № на нея после в досието или някъде другаде се слага?
как стига информацията до работодателя?

# 706
  • В полите на Пирин планина
относно бележката, че си бременна: като се сложи входящ № на нея после в досието или някъде другаде се слага?
как стига информацията до работодателя?

newsm78 По принцип се слага в досието на работника или във входящата документация на предприятието. Ако смяташ, че ТРЗ-то няма да уведоми работодателя ти за бременността ти можеш и лично да /устно/ да го информираш.

# 707
момичета извинявам се за въпроса зная че е повтарян многократно ,но сега нямам много време да търся.
Утре ще ми бъде издаден последния болничен от GP- то на детето  какво се прави от тук нататък помня че трябва акт за раждане и някаква молба но сега не мога да открия какво беше точно ,ще съм благодарна ако ми помогнете.

# 708
  • Пловдив
момичета извинявам се за въпроса зная че е повтарян многократно ,но сега нямам много време да търся.
Утре ще ми бъде издаден последния болничен от GP- то на детето  какво се прави от тук нататък помня че трябва акт за раждане и някаква молба но сега не мога да открия какво беше точно ,ще съм благодарна ако ми помогнете.

Към него се прикрепя “Декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане” -Приложение 1-изтегли от тук http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/links_page/links.php?cat.6+копие от акта за раждане

# 709
    Здравейте, момичета! Може би сте обсъждали моя казус, но в момента нямам време да чета назад - на 31.05.2010 изтичат моите 410 дни високоплатено майчинство. Знам, че по принцип трябва да подам документи, за да продължа майчинството си - за отглеждане на дете до 2 години. Разговаряйки обаче със счетоводния отдел, бях уведомена, че първо трябва да използвам полагащия ми се платен годишен отпуск. Възможно ли е да прекъсна отпуска си по майчинство, след това отново да изляза в такъв? Какви документи и кога трябва да подам? Благодаря предварително за отговорите!

# 710
    Здравейте, момичета! Може би сте обсъждали моя казус, но в момента нямам време да чета назад - на 31.05.2010 изтичат моите 410 дни високоплатено майчинство. Знам, че по принцип трябва да подам документи, за да продължа майчинството си - за отглеждане на дете до 2 години. Разговаряйки обаче със счетоводния отдел, бях уведомена, че първо трябва да използвам полагащия ми се платен годишен отпуск. Възможно ли е да прекъсна отпуска си по майчинство, след това отново да изляза в такъв? Какви документи и кога трябва да подам? Благодаря предварително за отговорите!

Отпускът за гледане на дете е нов вид отпуск, който след изтичане на 410 дни се заявява от майката,за да може да го ползва. Може да се ползва първо платения годишен отпуск. Отпускът за гледане на дете може да се ползва след изтичане на платения и тогава да се подаде Приложение 3. Всичко това са възможности, т.е. никой не може да те накара насила, ако ти не желаеш. Имаш право да ползваш отпуските в избрана от теб последователност.

# 711
Добре, де, ако първо се ползва платен отпуск след 410 дни, то не се ли губят месеци от отпускът за отглеждане на дете до 2 години. (все пак и в двата случая той се прекратява при навършване 2 години  на детето) ?  newsm78

# 712
Добре, де, ако първо се ползва платен отпуск след 410 дни, то не се ли губят месеци от отпускът за отглеждане на дете до 2 години. (все пак и в двата случая той се прекратява при навършване 2 години  на детето) ?  newsm78

Така е.

# 713
Здравейте, майчета,

Не знам дали въпросът ми е за тази тема и ако не е, предварително се извинявам. Дъщеря ми навърши 1 годинка на 01.01 и аз се върнах на работа. Получавам по 120 лв майчинство и досега винаги парите са пристигали до 10-то число на месеца. Сега се забавиха, а и в сайта на НОИ не е обявена дата за плащане. Имате ли информация на какво се дължи забавянето? Или то е само при мен?  newsm78

# 714
  • София
Момичета, от къде бих могла да си сваля декларация, в която да напиша номера на IBAN-а, по който да ми превеждат болничните? Много ви благодаря предварително.

# 715
Здравейте, майчета,

Не знам дали въпросът ми е за тази тема и ако не е, предварително се извинявам. Дъщеря ми навърши 1 годинка на 01.01 и аз се върнах на работа. Получавам по 120 лв майчинство и досега винаги парите са пристигали до 10-то число на месеца. Сега се забавиха, а и в сайта на НОИ не е обявена дата за плащане. Имате ли информация на какво се дължи забавянето? Или то е само при мен?  newsm78

Най-вероятно още не са представени данни за обр.1 от работодателя,за да няма плащане.

Момичета, от къде бих могла да си сваля декларация, в която да напиша номера на IBAN-а, по който да ми превеждат болничните? Много ви благодаря предварително.

Ето я: http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc

# 716
Здравейте, майчета,

Най-вероятно на годишното преизчисление. Сега се извършва, а за текущи болнични и майчинства май ще започнат от следващата седмица.

# 717
Момичета и от мен няколко въпроса:
1. 45 дневния болничен преди термина се издава от следящия гинеколког,нали?
2.А на кой го предавам-в болницата където ще раждам или на работодателя  newsm78 ?
3.Какво става ако се засече последния(30дневен болничен) с този 45 дневния преди термина т.е последния ден на 30 дневния с първия ден на 45 дн. или е невъзможно?
 Благодаря ви   bouquet

# 718
  • Пловдив
Момичета и от мен няколко въпроса:
1. 45 дневния болничен преди термина се издава от следящия гинеколког,нали?-да

2.А на кой го предавам-в болницата където ще раждам или на работодателя  newsm78 ?-всички болнични листове и последващи декларации ги носиш на работодателя
3.Какво става ако се засече последния(30дневен болничен) с този 45 дневния преди термина т.е последния ден на 30 дневния с първия ден на 45 дн. или е невъзможно? -не трябва да се засичат така.ако стане ще ти върнат болничния за корекция и няма да ти го изплатят,докато не се коригира.От ЛКК не издават само 30 дневни болнични,да ти го напишат така,че да не се припокрива с 45 дневиня
 Благодаря ви   bouquet

# 719
Elfita  благодаря ти за мигновения отговор   bouquet
А тогава ако между 30 дневния болничен и 45-дневния има 1 ден който остава свободен, ще имам ли проблем за майчинството или трябва 45 дн. да бъде като продължение на 30дневния?
Извинявам се за хипотезите, но да не обяснявам че е малко дълго   Embarassed
И един малко по -различен въпрос:
След като съм в болничен трябва ли аз да плащам някаква част от осигуровките си към НОЙ?
Питам защото последния път работодателя ми каза, че ще направи някаква сметка да види аз какво дължа  newsm78 и на мен ми се стори странно.
Да уточня, че го помолих преди да забременея да ми внася по-високи осигуровки, като сумата за доплащане се отдържа от заплатата ми без да ощетявам него.Но нали като изляза в болничен високите осигуровки спират-или греша?

Последна редакция: пт, 14 май 2010, 16:30 от vany666

Общи условия

Активация на акаунт