Майчинството счетоводно - 29

• 44 757
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
  • Майничка
Здравейте, невероятно, но малката е приета в ОДЗ. Трябва до 05.05. да я запиша. Въпросът ми е ще ми спрат ли майчинството (в 410-те дни съм), след като реално тя няма да тръгне сега на ясла, а след няколко месеца?

Най-добре говорете с директорката на яслата кога ще подава информация за детето, а също така задайте писмено въпроса в НОИ.

# 256
  • София-Младост
Здравейте, невероятно, но малката е приета в ОДЗ. Трябва до 05.05. да я запиша. Въпросът ми е ще ми спрат ли майчинството (в 410-те дни съм), след като реално тя няма да тръгне сега на ясла, а след няколко месеца?

Най-добре говорете с директорката на яслата кога ще подава информация за детето, а също така задайте писмено въпроса в НОИ.
Това записване е валидно към дата 01.09....тогава тръгват децата и от тогава вече трябва да се върнете на работа и да си подадете вече необходими д-ти, ако е време да получавате половин обезщетение след 410- тия ден.

# 257
Моля, кажете дали правилно съм разбрала. След две седмици ми изтичат 410-те дни и все още няма да се връщам на работа. Декларацията по чл 53 ли подавам, че се обърках. И молба, нали? Има ли бланки за молбата или е свободен текст? Други документи трябват ли?

# 258
  • София-Младост
Моля, кажете дали правилно съм разбрала. След две седмици ми изтичат 410-те дни и все още няма да се връщам на работа. Декларацията по чл 53 ли подавам, че се обърках. И молба, нали? Има ли бланки за молбата или е свободен текст? Други документи трябват ли?
Да, това са документите, молбата може и свободен текст.

# 259
  • София, в момента в любимото ми село Железница
  gargamela   благодаря ти за отговора. Наясно съм, че съм сгафила, но искам да оправя по-възможно най-благоприятният начин замен нещата. И аз горе-долу бях измислила така нещата, но небях наясно доколко стара може да ми е датата на връщане на работа. Ясно, че за миналата година ъпсурд, но дано поне от януари.

# 260

Това записване е валидно към дата 01.09....тогава тръгват децата и от тогава вече трябва да се върнете на работа и да си подадете вече необходими д-ти, ако е време да получавате половин обезщетение след 410- тия ден.
Благодаря и на двете ви. Ала-Бала, ами ако се разбера с директорката (ако въобще е възможно) да тръгне малката на ясла 2-3 месеца по-късно? Чак на 30.10. ми изтичат 410-те дни.
 А в случая не ми е и само до парите, главното е, че в началото на септември дъщеря ми най-вероятно няма и да е проходила и сърце не ми дава да я пусна на ясла така... Не знам какво да правя.

# 261
Здравейте!
Имам един казус, по който искам от вас съвет. В отпуск по майчинство съм, в 410-те дни все още. На работното ми място ми съобщават, че съкращават длъжността, на която бях преди да изляза в отпуск по майчинство. Какви права имам в този случай? Питам, защото в понеделник ще ми съобщават официално и искам да зная за какво мога да преговарям!
Благодаря предварително!

# 262
Здравейте!
И аз имам един въпрос свързан с майчинството и детската ясла.
Има син на 1 г. и 4 мес. В момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 г. По някакво чудо се оказахме приети в детска ясла.
Аз съм бременна, ще изляза в отпуск 45 дни преди раждане преди навършване на 2 г. на първото ми дете и бих искала да се възползвам от възможността да получавам за второто дете същото майчинство като за първото.
Въпросът ми е: тъй като знам, че при приемане на детето в ясла трябва да си прекъсна отпуска за гледане на дете и да се върна на работа, което би било много неизгодно и ще убие възможността ми да вземам майчинството от първото дете за второто, има ли някакъв начин да забавя започването на ясла на първото ми дете с 2 месеца, докогато ще съм влязла в болничен 45 дни преди раждане за второто дете и няма да се налага да се върна на работа.
Дано да е ясен въпроса ми.
Благодаря ви предварително.

# 263
  • София-Младост
Здравейте!
И аз имам един въпрос свързан с майчинството и детската ясла.
Има син на 1 г. и 4 мес. В момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 г. По някакво чудо се оказахме приети в детска ясла.
Аз съм бременна, ще изляза в отпуск 45 дни преди раждане преди навършване на 2 г. на първото ми дете и бих искала да се възползвам от възможността да получавам за второто дете същото майчинство като за първото.
Въпросът ми е: тъй като знам, че при приемане на детето в ясла трябва да си прекъсна отпуска за гледане на дете и да се върна на работа, което би било много неизгодно и ще убие възможността ми да вземам майчинството от първото дете за второто, има ли някакъв начин да забавя започването на ясла на първото ми дете с 2 месеца, докогато ще съм влязла в болничен 45 дни преди раждане за второто дете и няма да се налага да се върна на работа.
Дано да е ясен въпроса ми.
Благодаря ви предварително.
Може да се откажете от яслата...  Wink
Кога излизате в 45-дневен болничен. за приемане , мисля че се счита септември месец.

# 264
Ала-Бала, наистина се надявах да получа професионална помощ тук.
Не ми се струва уместна шегата ти.

# 265
  • София-Младост
Ала-Бала, наистина се надявах да получа професионална помощ тук.
Не ми се струва уместна шегата ти.
Съжалявам, че така ти е прозвучало. Просто съм малко афектирана, защото моето дете мина 88-класирания и не го приеха ни в ясла  нви в градина, а хора приети започват да мислят, как да не си водят децата...извинявай.
Попитах от кога започва 45-дневния болничен, защото ако започва преди м.09 мисля, че отговаряш на изискванията за ползване на обезщетение като за първо дете.

# 266
Аз не се опитвам да не си водя детето на ясла. Напротив. Обаче не бих искала да загубя майчинството за второто си дете. Болничният за 45 дни преди раждане ми започва от ноември, затова написах, че става въпрос за 2 месеца. Иначе знам, че изляза ли в него няма проблем с яслата и майчинството.
Съжалявам, че не са приели твоето дете. Системата е наистина адска. Кандидатстваме втора година подред и имахме невероятен късмет, бяхме в гранична група и повече от 10 деца се бореха за едно място.
Сега ми се струва нелепо да загубим мястото си и се опитвам да намеря изход от тази ситуация.

# 267
  • София-Младост
Аз не се опитвам да не си водя детето на ясла. Напротив. Обаче не бих искала да загубя майчинството за второто си дете. Болничният за 45 дни преди раждане ми започва от ноември, затова написах, че става въпрос за 2 месеца. Иначе знам, че изляза ли в него няма проблем с яслата и майчинството.
Съжалявам, че не са приели твоето дете. Системата е наистина адска. Кандидатстваме втора година подред и имахме невероятен късмет, бяхме в гранична група и повече от 10 деца се бореха за едно място.
Сега ми се струва нелепо да загубим мястото си и се опитвам да намеря изход от тази ситуация.
Щоме  чак ноември, май нямаш избор. Моя съвет е все пак да си зададеш въпроса на мейла в НОИ. Надявам се и другите момичета да се включат с коментар.

# 268
Здравейте,
прочетох че като дам детето на ясли имам право на 50% от майчинството. На 01,05,10 ми изтича това майчинство (дъщеря ми става на 2г.) и се връщам на работа. На 19,04,10 я дадох на ясла уж да посвикне малко и ходи 3 дни и сега е болна и си е в къщи. Трябва ли да подавам някакви документи някъде (не съм уведомила никого за яслите), болнични трябва ли да взимам и изобщо какво да правя, че май ще стане голямо набутване, хем не ходи на ясли, хем такса плащаме, хем пари за лекарства , а и ако трябва да ми вземат и от майчинството....  Cry
Моля ви ще съм благодарна за бърз отговор

# 269
  • София-Младост
Здравейте,
прочетох че като дам детето на ясли имам право на 50% от майчинството. На 01,05,10 ми изтича това майчинство (дъщеря ми става на 2г.) и се връщам на работа. На 19,04,10 я дадох на ясла уж да посвикне малко и ходи 3 дни и сега е болна и си е в къщи. Трябва ли да подавам някакви документи някъде (не съм уведомила никого за яслите), болнични трябва ли да взимам и изобщо какво да правя, че май ще стане голямо набутване, хем не ходи на ясли, хем такса плащаме, хем пари за лекарства , а и ако трябва да ми вземат и от майчинството....  Cry
Моля ви ще съм благодарна за бърз отговор
В тридневен срок , считано от 19-ти (предполагам това е дата на записване) е трябвало да попадеш прил.12 за промяна в обстоятелствата и прил.4 за да получаваш 50% обезщетение, както  и да се върнеш на работа или да ползваш друг вид отпуск.  Трябва да си вземеш болничен, защото иначе как ще оправдаеш отсътвието в работата?!

Общи условия

Активация на акаунт