Майчинството счетоводно - 29

• 44 687
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Здравейте мили момичета, моля за малко помощ и съвет. От късе да започна... в отпуск съм за отглеждане на дете до 2годишна възраст. Детето е настанено на ясла от 2.11, което е в 410-те дни. Незнаех, че трябва да се подаде още тогава декларация на НОИ  Embarassedи да ми се прекратят болничните, а съответно и счетоводителката нищо не ми каза когато й казах за този факт. Вчера отидох до НОИ да проверя, защо сами изплатили по 240лв., а не по 120лв. както бях разбрала защото детето е на ясла, а по телевизията само за това говорят и реших, че нещо в дукоментите е объркано. Оказа се, че нетрябва да получавам никакво обещетение и далжа всички суми изплатени ми от деня на постъпването на детето ми на ясла. Да да пристъпим към същественото - аз парите ще ги върна, но въпросите ми са следните:
1. Трябва ди да се върна наработа и ако да, от коя дата и възможно ли е със задна дата да стане това?
Съответно какво правим със жената, която е назначена по заместване и са й плащани осигуровки до ден днешен?
2. Мога ли разсрочено да плащам сумата на НОИ, че е доста висока?

Ще бъда благодарна на всеки, който ми помогне и ако може да цитира някоя буква на законо, че във вторник имаме среща с работодателят ми и счетоводителката и бих искала сама да имам решение за себе си, защото неразчитам на тази счетоводителка вече.

1. Евентуално, ако работодателят е съгласен, може да подаде коригиращи декларации, че сте на работа от началото на годината. Респективно да внесе със задна дата данъци и осигуровки (предполагам, че ще трябва да ги поемете Вие). Предполагам, че имате ок.20 дни неползван отпуск, за него бихте могли да се спазарите евентуално да се включи за един от месеците. За ноември и декември обаче нямам идея. Също така, ако работодателят се съгласи на този вариант, бихте могли да се пробвате да подадете заявление от началото на тази година за получаване на обезщетение по чл.54 - 120лв.
С жената по заместване няма как да се промени нещо със задна дата.

2. С НОИ би следвало сама да се разберете сама.

На закони (в случая-кодекси) няма смисъл да се позовавате - в нарушение сте отвсякъде, а принципът на римското право е, че "незнанието не е аргумент", Вие сте подписвала декларации, не счетоводителката и подаването на декларацията за промяна на обстоятелствата е било Ваше задължение.

Аз искам да продължа да питам ако позволите.

Ходих до НОИ днес и един много любезен младеж от справките ми каза, че дължа парите само след изтичане на 410-те дни, изтичащи на 19.12 /слава богу/.
Утре ще им върна парите, но седят още въпроси... Младежа каза да подам приложение 4 и декларация по чл.54 от КСО.
Трябва да се върна на работо от възможно най-стара дата според мен тя е 1януари, защото 2009г. вече е приключена. Аз небих искала да се връщам и мога ли да пусна неплатен отпуск и при съгласие на работодателя какъв е най-дългият срок за това. Когато съм в неплатен трябва да се плащат осигуровки и данъци предполагам.

# 301
  • На острова
Здравейте! За пореден път ще разчитам на компетентен съвет в тази темичка, за което благодаря предварително   bouquet

Питането ми е: след като веднъж е подадена тази декларация 50-51 за майчинството, трябва ли счетоводителят всеки месец да носи някакви документи в НОИ, или след като веднъж е занесена всеки месец автоматично си идва майчинството?

Проверявам си редовно в сайта им и първото ми майчинство беше преведено на 1-ви април (за м. февруари или март, не съм сигурна), и сега не знам дали да звъня и да търся счетоводителката да и давам зор (че то само така работят май) или да си чакам ( в случай, че нищо не трябва да се носи вече)  Thinking

# 302
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! За пореден път ще разчитам на компетентен съвет в тази темичка, за което благодаря предварително   bouquet

Питането ми е: след като веднъж е подадена тази декларация 50-51 за майчинството, трябва ли счетоводителят всеки месец да носи някакви документи в НОИ, или след като веднъж е занесена всеки месец автоматично си идва майчинството?

Проверявам си редовно в сайта им и първото ми майчинство беше преведено на 1-ви април (за м. февруари или март, не съм сигурна), и сега не знам дали да звъня и да търся счетоводителката да и давам зор (че то само така работят май) или да си чакам ( в случай, че нищо не трябва да се носи вече)  Thinking

Не се носи нищо всеки месец и би трябвало около 4-5-6 число на всеки месец да получаваш сумите за предходния.

# 303
Здравейте, моля да помогнете и на мен.Съкратиха ме на 24.02.2010г.След това получих обезщетение за оставане 1 месец без работа за периода 24.02-24.03.След този срок се регистрирах на борсата - оттам ще получавам 4 месеца обезщетение/ т.к. от предишната ми регистрация не са минали 3 години/.Имам общо 7 години трудов стаж.Оказа се,че съм бременна и искам да задържа детето.Какви са алтернативите ми - да започна фиктивно работа до излизането в болнични? И дали обезщетението ми от борсата ще се включи в изчисляването на обезщетението ми за майчинство?На предходната ми работа бях осигурена на 420 лв.

# 304
  • София-Младост
Здравейте, моля да помогнете и на мен.Съкратиха ме на 24.02.2010г.След това получих обезщетение за оставане 1 месец без работа за периода 24.02-24.03.След този срок се регистрирах на борсата - оттам ще получавам 4 месеца обезщетение/ т.к. от предишната ми регистрация не са минали 3 години/.Имам общо 7 години трудов стаж.Оказа се,че съм бременна и искам да задържа детето.Какви са алтернативите ми - да започна фиктивно работа до излизането в болнични? И дали обезщетението ми от борсата ще се включи в изчисляването на обезщетението ми за майчинство?На предходната ми работа бях осигурена на 420 лв.
За времето на борсата за база се взима МРЗ, а не самото обезщетение.

# 305
  • София
Lady Brinne и Ала-Бала  благодаря ви.  bouquet
Точно прил.4 е било за мен.

# 306
Здравейте пак, може ли да помоля някоя от компетентните дами, консултиращи ни в темата, ако ѝ се занимава с моите проблеми, да ѝ препратя по мейл отговорите, които получих от две места в НОИ и да си каже мнението, тъй като според мен двата отговора малко се различават. Много дълго ще стане ако копирам тук всичко, затова мога да го препратя ако има желаещ да ми го разтълкува точно, кратко и ясно Praynig

# 307
  • В полите на Пирин планина
Мрън можеш да преразкажеш по-накратко за всички, а иначе, ако мога да ти помогна  Peace

# 308
  • София жк Бъкстон
здравейте, в следната ситуация съм:
от 1,09,2008 г съм на трудов договор(фиктивен) и до 1,03,2009г съм си плащала осигуровки върху 600 лв. На 3,03,2009 г съм излязла в 45дневен болничен. Септември месец дъщеря ми ще тръгне на ясла и по закон аз трябва "да се върна на работа". Известно време обаче тя ще ходи до обяд (така ми каза директорката) и аз трябва да я вземам, тъй като няма кой друг. Искам да си пусна отпуска, но не знам как стои въпросът с осигуровките при платен и неплатен отпуск. Ако си пусна платен отпуск, ще трябва ли пак да плащам 250лв на месец осигуровки? И как става прекратяването на този договор? Счетоводителката каза, че по закон фирмата не може да ме съкрати, трябвало аз да напусна, което не знам така ли е? И ако съм напуснела според нея, пак трябвало да платя осигуровките за платената отпуска, ако не съм я ползвала, защото те трябвало да ми платят обезщетение за тези дни. Това така ли е наистина?
И другите ми въпроси са свързани с възможността да си пусна платената отпуска от около 40 дни, която ми се полага и след това неплатен отпуск, докато си намеря друга работа. Въпросът ми е докато съм в отпуска- платена и неплатена, НОИ ще ми изплаща ли 1/2 майчинство?
Как само го обясних ooooh! Надявам се някой да ме разбере и да ми помогне с информация.

И забравих да спомена, че от 6 месеца, фирмата води всичките си работници на половин работен ден, ако това има някакво значение за осигуровките и обезщетението.

# 309
  • София-България, Израел - където си поискам
здравейте, в следната ситуация съм:
от 1,09,2008 г съм на трудов договор(фиктивен) и до 1,03,2009г съм си плащала осигуровки върху 600 лв. На 3,03,2009 г съм излязла в 45дневен болничен. Септември месец дъщеря ми ще тръгне на ясла и по закон аз трябва "да се върна на работа". Известно време обаче тя ще ходи до обяд (така ми каза директорката) и аз трябва да я вземам, тъй като няма кой друг. Искам да си пусна отпуска, но не знам как стои въпросът с осигуровките при платен и неплатен отпуск. Ако си пусна платен отпуск, ще трябва ли пак да плащам 250лв на месец осигуровки?да плащат се, така както когато се водиш на работа И как става прекратяването на този договор? Счетоводителката каза, че по закон фирмата не може да ме съкрати, трябвало аз да напусна, което не знам така ли е?да, така е.Могат да прекратят договора само по твое желание И ако съм напуснела според нея, пак трябвало да платя осигуровките за платената отпуска, ако не съм я ползвала, защото те трябвало да ми платят обезщетение за тези дни. Това така ли е наистина?-ако ви е такава уговорката, ако отпуската и обезшетението е фиктивно-не
И другите ми въпроси са свързани с възможността да си пусна платената отпуска от около 40 дни, която ми се полага и след това неплатен отпуск, докато си намеря друга работа. Въпросът ми е докато съм в отпуска- платена и неплатена, НОИ ще ми изплаща ли 1/2 майчинство?
Как само го обясних ooooh! Надявам се някой да ме разбере и да ми помогне с информация.

И забравих да спомена, че от 6 месеца, фирмата води всичките си работници на половин работен ден, ако това има някакво значение за осигуровките и обезщетението.осигуровките не трябва да са на сума по малко от МОД за длъжността, това,че работят на 4 часа е важно за трудовия стаж и е важно за обезщетението

# 310
Здравейте, имам нужда от мнение за следната ситуация:
Преди 2 седмици ми изтече майчинството - за 2 год.възраст., а
в момента съм бременна с второто. Пуснала съм си 40те дни платен отпуск за 2те години.
Но искам да съм наясно какви са ми правата, какво трябва да направя, за да може работодателят ми да не ме
уволни, след като разбере,че съм бременна. И колко месеца трябва да работя, за да мога да получавам нормално майчинство.
Благодаря ви предварително!  bouquet

# 311
  • София жк Бъкстон
Ако след платения отпуск, си използвам и неплатения, и детето ми ходи на ясла, НОИ ще ми плати ли 1/2 от майчинството?

# 312
Здравейте!
Искам да попитам нещо,относно майчинството,което касае моя приятелка!
Та,бременна е в 5-я месец.От 4 години работи в една фирма,но я осигуряват на 4 часов работен ден за сумата от 120 лева Rolling EyesКакво майчинство ще получава в тази ситуация?

# 313
  • Пловдив
Здравейте!
Та,бременна е в 5-я месец.От 4 години работи в една фирма,но я осигуряват на 4 часов работен ден за сумата от 120 лева Rolling EyesКакво майчинство ще получава в тази ситуация?

минималното 240 лв

Ако след платения отпуск, си използвам и неплатения, и детето ми ходи на ясла, НОИ ще ми плати ли 1/2 от майчинството?

да,но не може да ползваш неплатения за гледане на дете до 8 г преди детето да е навършило две години.трябва рабоотдателят да ти даде обикновен неплатен

Kudravelka
,трябва да занесеш бележка от лекаря за състоянието ти и тя да бъде заведена с входящ номер.За майчинството-за да взимаш по-голямо майчинство трябва да работиш до 45 дневния болничен,а не да взимаш болнични.Базата ти е 12 м назад от 45 дневния и ще имаш месеци на 240 лв

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 22:24 от Elfita

# 314
Здравейте!

минималното 240 лв

А,ако излезе в  болничен какво ще е обезщетението и?

Общи условия

Активация на акаунт