Майчинството счетоводно - 29

• 44 678
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Искам да попитам нещо,относно майчинството,което касае моя приятелка!
Та,бременна е в 5-я месец.От 4 години работи в една фирма,но я осигуряват на 4 часов работен ден за сумата от 120 лева Rolling EyesКакво майчинство ще получава в тази ситуация?

минималното 240 лв

А,ако излезе в  болничен какво ще е обезщетението и?

Около 95 лева  Confused

# 316
незнам какво да правя?къде и кого не питах.бях на работа но влязох в болница.като излязох шефката ми ми каза че ме е сакратила с задна дата за да не ми плаща осигуровки.в 7 месец съм.какво да правя,към кого да се обърна за да вземам все пак майчинство.моля ви ако някой знае да помогне Cry

# 317
незнам какво да правя?къде и кого не питах.бях на работа но влязох в болница.като излязох шефката ми ми каза че ме е сакратила с задна дата за да не ми плаща осигуровки.в 7 месец съм.какво да правя,към кого да се обърна за да вземам все пак майчинство.моля ви ако някой знае да помогне Cry

Как така те е съкратила със задна дата? Ти подписвала ли си нещо? Уведомила лиси шефката ти, че си бременна?

# 318
последния ми работен ден беше 12.на 13.04 влязох в болница,високо кръвно,излязох на 20.срещнах се с нея да и дам болничния но тя ми каза че няма смисал.съкратила ме е на 12.нищо не съм подписвала,нямам заповед за прекратяване,нямам и предизвестие....няма време за мен...ходих в ИТ но там ме отрязоха.казаха да подпиша и тогава....а в ИТ но в друг град казаха нищо да не подписвам....но вече нямам сили

# 319
последния ми работен ден беше 12.на 13.04 влязох в болница,високо кръвно,излязох на 20.срещнах се с нея да и дам болничния но тя ми каза че няма смисал.съкратила ме е на 12.нищо не съм подписвала,нямам заповед за прекратяване,нямам и предизвестие....няма време за мен...ходих в ИТ но там ме отрязоха.казаха да подпиша и тогава....а в ИТ но в друг град казаха нищо да не подписвам....но вече нямам сили
Дори и да те е съкратила със задна дата, което е неправомерно, шефката е длъжна да ти приеме болничния и да го представи в НОИ за изплащане. Поне да получиш някакви пари докато си уредиш нещата с нея.

# 320
  • гр. Варна
Здравейте мами, бих искала да попитам нещо и ако някой може да ми помогне с разяснения, ще съм много благодарна! Ще се опитам да обясня следния казус, който ме гложди:

В момента съм в майчинство, чиято първа година приключва на 1 юли 2010 г. (тоест след около 2 месеца). В момента получавам 90% от заплатата си. Преди няколко дни обаче, моя колежка ми каза, че фирмата ни имала проблеми от данъчно естество, и собствениците смятат да закрият (ликвидират) тази фирма, и да основат нова, в която да ни преназначат. Въпроса ми е - какво става в такъв случай с парите, които трябва да получавам за 2-рата година от майчинството (които са минимална работна заплата)? Има доста неясноти в момента, затова се опитвам да си разясня различните варианти, за да съм подготвена.

1. Ако да речем фирмата бъде обявена в ликвидация след 1 юли, и дотогава няма основана нова фирма и аз не съм преназначена още, как ще получавам майчинските за 2-рата година? Трябва ли да уведомявам НОИ, че вече съм без работа, каква молба и къде трябва да подам, в случай че тези пари все пак ми се полагат или автоматично ще си ги получавам?
2. Ако фирмата бъде ликвидирана и основана нова, и ме преназначат - в този случай каква е процедурата?
3. Ако не бъда преназначена - трябва ли да търся друга фирма, в която да ме назначат, за да получавам парите, или независимо че ще съм безработна - пак си ги получавам? Кой ще ми плаща здравните осигуровки?
4. Трябва ли да правя нещо след 1 юли, за да съм сигурна че ще си получа майчинските за втората година, в случай че сметките на фирмата са запорирани в момента?
5. Как стои въпроса с моя договор при ликвидиране на фирмата - по взаимно съгласие ли се прекратява или те си ме освобождават? По взаимно съгласие не значи ли, че все едно аз се отказвам от работата си и това не застрашава ли получаването на майчински?

Надявам се да съм била ясна и изчерпателна. Благодаря на всички за помощта предварително!  newsm51

smile3518 Никой ли няма да помогне със съвет? Ако някой е бил в подобна ситуация, или знае нещо по въпроса, моля да пише... Благодаря!

# 321
1. Ако да речем фирмата бъде обявена в ликвидация след 1 юли, и дотогава няма основана нова фирма и аз не съм преназначена още, как ще получавам майчинските за 2-рата година? Трябва ли да уведомявам НОИ, че вече съм без работа, каква молба и къде трябва да подам, в случай че тези пари все пак ми се полагат или автоматично ще си ги получавам?
В този случай нямаш право на обезщетение, защото си безработна.
2. Ако фирмата бъде ликвидирана и основана нова, и ме преназначат - в този случай каква е процедурата?
Подава се декларация по чл.53 от КСО - Приложение 3
3. Ако не бъда преназначена - трябва ли да търся друга фирма, в която да ме назначат, за да получавам парите, или независимо че ще съм безработна - пак си ги получавам? Кой ще ми плаща здравните осигуровки?
Това е единственият вариант - някъде да те назначат фиктивно и от там да ти представят документите. Тогава би трябвало сама да си внасяш здравните, т.е. те да са твоя сметка, а да ти ги внася фиктивния работодател - 20.16 лева са на месец
4. Трябва ли да правя нещо след 1 юли, за да съм сигурна че ще си получа майчинските за втората година, в случай че сметките на фирмата са запорирани в момента?
Не виждам ти какво можеш да направиш, освен да си подадеш молбата за отпуск за гледане на дете и да чакаш да ти я предвижат в НОИ.
5. Как стои въпроса с моя договор при ликвидиране на фирмата - по взаимно съгласие ли се прекратява или те си ме освобождават? По взаимно съгласие не значи ли, че все едно аз се отказвам от работата си и това не застрашава ли получаването на майчински?

Трябва да те съкратят по чл. 328, но това става само с Разрешение на Инспекция по труда, за всички случаи, без закриване на предприятието.

# 322
Дори и да те е съкратила със задна дата, което е неправомерно, шефката е длъжна да ти приеме болничния и да го представи в НОИ за изплащане. Поне да получиш някакви пари докато си уредиш нещата с нея.
и как те е съкратила на 12, като тогава си била на работа  newsm78 , ако датата на съкращение е 13 пък, ти тогава си била в болничен и също мисля, че не може, да не говорим пък за това, че не си подписала никакъв документ за съкращението  ooooh!

# 323
и как те е съкратила на 12, като тогава си била на работа  newsm78 , ако датата на съкращение е 13 пък, ти тогава си била в болничен и също мисля, че не може, да не говорим пък за това, че не си подписала никакъв документ за съкращението  ooooh!

Определено няма логика в нещата.

# 324
  • Морска приказка
Извадих това от друга тема, незнам доколко ще ти помогна, но явно трябва да се прочете по-обстойно КТИма разлика между уволнение и съкращение.
Ако е съкращение трябва да има протокол за съкращаване на щата което да съдържа решение на управителя за премахване на длъжност еди коя си...
Трябва да има и Заповед във връзка с горепосочения протокол в който управителят да утвърждава ново щатно разписание на длъжностите във фирмата.
Също така, ако във фирмата сте повече от един човек на тази длъжност трябва да има и трета ЗАПОВЕД на управителя в която той да назначи човек или комисия със задачата да прецени кой точно да съкратят въз основа преценка на квалификацията и начина на изпълнение на задачите.
След преценката трябва да има Протокол от извършената преценка в който да фигурира МОТИВИРАНО РЕШЕНИЕ за съкращение на лицето Х с ЕГН хххххххххх
Всичките тези заповеди и протоколи трябва да са налице с изх № и дата преди съкращението.
Сега за конкретната ситуация: чл.333 (5) КТ - Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
КОЕТО ЩЕ РЕЧЕ, ЧЕ МОГАТ ДА ТЕ УВОЛНЯТ САМО ПРИ:
1. при закриване на предприятието;
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;
8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;
12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.
чл.330/1/Работодателят може да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда.
чл.330/2/т. 6. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;
Това са единствените случаи при които може да бъдеш уволнена. Ако не са налице - не може да те уволни. Направи ли го , можеш да отнесеш въпроса към ИТ и да осъдиш съответния работодател. Трудово-правните спорове са безплатни.
Според мен най-уязвима си откъм дисциплинарно уволнение.
Но ако си изпълняваш задълженията както трябва... няма смисъл от притеснения. Освен това дисциплинарното уволнение трябва да е много добре мотивирано от РАБОТОДАТЕЛЯ което ще рече, че  съгласно чл.188 от Кодекса на труда Дисциплинарните наказания са:
1. забележка;
2. предупреждение за уволнение;
3. уволнение.
Дисциплинарно уволнение може да се налага за:
1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;
3. системни нарушения на трудовата дисциплина;
4. злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;
5. ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;
6.участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;
7. други тежки нарушения на трудовата дисциплина.

При определяне на дисциплинарното наказание се вземат предвид тежестта на нарушението, обстоятелствата, при които е извършено, както и поведението на работника или служителя.
 За едно и също нарушение на трудовата дисциплина може да се наложи само едно дисциплинарно наказание.

Това е от мен.
Поздрави и не се отказвай! Ако причината за уволнение/съкращение е бременност направо са за съд! #Cussing out

[/quote]

# 325
D.A.N.I., а в ИТ какво точно ти казаха, че ми стана интересно?

Щом си в 7ми месец, предполагам, че работодателката ти е била уведомена, че си бременна? Ако е така - устно ли й го каза, или с бележка от лекар, удостоверяваща бременността, и съответно с входящ номер във фирмата, че си ги уведомила? Ако е второто, ще им е доста трудно да те уволнят/съкратят току-така.  Thinking

# 326
Здравейте,
сега съм в отпуск за гледане на дете до 2 години и ми предстои застъпване на майчинството, т.е. ще имам дете преди по- голямото да е направило 2 години. Интересува ме , ако работодателят ми е пропуснал да внесе здравноосигурителните ми вноски за един или два месеца, това дали ще се отрази на изчисляването на предстоящото обезщетение за гледане на дете (второто). И въобще има ли срок за внасяне на тези вноски и мога ли сама да си ги внеса към НОИ?

# 327
Здравейте,
сега съм в отпуск за гледане на дете до 2 години и ми предстои застъпване на майчинството, т.е. ще имам дете преди по- голямото да е направило 2 години. Интересува ме , ако работодателят ми е пропуснал да внесе здравноосигурителните ми вноски за един или два месеца, това дали ще се отрази на изчисляването на предстоящото обезщетение за гледане на дете (второто). И въобще има ли срок за внасяне на тези вноски и мога ли сама да си ги внеса към НОИ?

Здравните вноски не влизат в изчисляване на обезщетението  Stop Те имат връзка със здравноосигурителния статус на лицето. Срокът за внасяне е в деня на изплащане на заплатите за съответния месец. Ако те не са изплатени оптималният срок е до края на месеца следващ този, за който се отнасят. Важно е не толкова дали са внесени самите вноски, а дали има данни в Персоналния регистър в НОИ за теб, защото на базата на същите се изчислява обезщетението.

# 328
Здравейте, в момента съм в майчински за отглеждане на дете до 1 година. Декември чакам второ дете. Понеже от юли до декември не ме устройват тези 240 лева майчински, а и не ми се връща на работа по ред причини искам да попитам мога ли веднага след изтичане на майчинските да изляза в болнични или трябва да се върна фиктивно за няколко дни на работа? Имам неизползвана отпуска, но ако си я ползвам ще си взема само основната заплата без бонусите, което пак не ме устройва. И ако съм в болнични ще взимам ли половината майчински за детето?

# 329
Здравейте, в момента съм в майчински за отглеждане на дете до 1 година. Декември чакам второ дете. Понеже от юли до декември не ме устройват тези 240 лева майчински, а и не ми се връща на работа по ред причини искам да попитам мога ли веднага след изтичане на майчинските да изляза в болнични или трябва да се върна фиктивно за няколко дни на работа? Имам неизползвана отпуска, но ако си я ползвам ще си взема само основната заплата без бонусите, което пак не ме устройва. И ако съм в болнични ще взимам ли половината майчински за детето?

Няма нужда да се връщаш на работа, може веднага да ползваш болничен за общо заболяване.

Общи условия

Активация на акаунт