Майчинството счетоводно - 29

• 44 585
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
  • Пловдив
loopy ,лично ти ги разпечатваш и попълваш,и носиш на счети.Ако имаш проблем с попълването,пиши ЛС

# 451
Здравейте,
Аз имам една питанка. На 09.05 синът ми навършва една година. Това с което съм запозната е, че от тук нататък работодателя трябва да ме пусне в отпуска за отглеждане на детето до втората му година.
Днес обаче от офиса получих това като отговор:
"Чудим се какво да те правим, - първо ще ти намалим заплата от 1100 на 240 и тогава ще видим. "
Странното е, че винаги съм била на тази заплата. Имат ли право да правят подобни промени, и ще повлияе ли това по някакъв начин за в бъдеще време. Изобщо това ми идва като гръм от ясно небе, не съм сигурна как да постъпя.

И как така се чудят какво да ме правят, това е някакъв абсурден отговор...  newsm78
Утре имам среща, но искам да съм подготвена преди да се срещна с тях   Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 03 май 2010, 22:27 от Овча глава слънчасала

# 452
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Аз имам една питанка. На 09.05 синът ми навършва една година. Това с което съм запозната е, че от тук нататък работодателя трябва да ме пусне в отпуска за отглеждане на детето до втората му година.
Днес обаче от офиса получих това като отговор:
"Чудим се какво да те правим, - първо ще ти намалим заплата от 1100 на 240 и тогава ще видим. "
Странното е, че винаги съм била на тази заплата. Имат ли право да правят подобни промени, и ще повлияе ли това по някакъв начин за в бъдеще време. Изобщо това ми идва като гръм от ясно небе, не съм сигурна как да постъпя.

И как така се чудят какво да ме правят, това е някакъв абсурден отговор...  newsm78
Утре имам среща, но искам да съм подготвена преди да се срещна с тях   Rolling Eyes

Няма какво толкова да се чудят  Wink Ако искаш да ползваш отпуск за гледане на дете до 2 годишна  възраст, то си подай Заявление до работодателя за това + копие от акта за раждане на детето + Приложение 3, за да вземаш обезщетение от НОИ.
Не могат да ти откажат ползването на въпросния отпуск. Ако си на постоянене договор, то имаш закрила от уволнение, защото първо в момента ползваш отпуск и второ си майка на дете до 3 годишна възраст. Могат да те съкратят само с разрешение на Инспекция по труда, което е изрично за твоя случай.

# 453
Добро утро!
Момичета има ли нещо вярно в това,че вече законът няма да пази жените в майчинство.
Вчера една приятелка, която работи в държавно учреждение ми каза,че вече нямало
до 3 год. възраст да я пази закона, за да не я уволнят и счетоводителката и казала да се
подготвя за съкращение.
Не намерих инфо по нета.Не искам да внасям паника с този въпрос.Просто да я успокоя нея искам, след
като си дадете мнението и вие.
Много благодаря предварително  bouquet

# 454
  • София
Здравейте  Hug

Април месец ми изтече третият болничен от майчинството, подала съм си декларацията до работодателя, днес ми е последният превод от болничния (за дните от април), кога мога да си очаквам майчинството за остатъка от април?

# 455
Здравейте  Hug

Април месец ми изтече третият болничен от майчинството, подала съм си декларацията до работодателя, днес ми е последният превод от болничния (за дните от април), кога мога да си очаквам майчинството за остатъка от април?

Към 10.05. най-късно, а може и утре. Нали сега има 4 почивни дни и малко ще забавят. Иначе до края на 410-я ден ще ги получаваш в началото на месеца, до към 5-то число, за предходния.

# 456
  • София
Viva_123, благодаря ти за отговора!

Аз виждам, че днес ми е последният превод от болничния на сайта със справките на НОИ, там някъде има ли справка и за майчинството или просто да си го чакам да пристигне?

# 457
Viva_123, благодаря ти за отговора!

Аз виждам, че днес ми е последният превод от болничния на сайта със справките на НОИ, там някъде има ли справка и за майчинството или просто да си го чакам да пристигне?

Всички обезщетения се отразяват в сайта на НОИ.

Добро утро!
Момичета има ли нещо вярно в това,че вече законът няма да пази жените в майчинство.
Вчера една приятелка, която работи в държавно учреждение ми каза,че вече нямало
до 3 год. възраст да я пази закона, за да не я уволнят и счетоводителката и казала да се
подготвя за съкращение.
Не намерих инфо по нета.Не искам да внасям паника с този въпрос.Просто да я успокоя нея искам, след
като си дадете мнението и вие.
Много благодаря предварително  bouquet

Едва ли ще настъпят такива антисоциални промени в КТ - няма такова нещо.

# 458
  • София
Lady Brinne, в такъв случай нормално ли е да виждам едното обезщетение, а другото не, или е сигнал за някакъв проблем?

# 459
Lady Brinne, в такъв случай нормално ли е да виждам едното обезщетение, а другото не, или е сигнал за някакъв проблем?

Едва ли е проблем, защото заплатите за април не вярвам да са вече платени. Документите за НОИ / вкл. и твоята декларация / ще се представят в 2-дневен срок от изплащане на заплатите за м. 04.2010 г.

# 460
  • София
Lady Brinne, благодаря ти за търпението. Само още един въпрос... не трябва ли декларацията ми да е пристигнала в НОИ заедно с последния болничен?

# 461
Привет,

Исках да попитам, че нещо не съм много наясно- на 7 юни трябва да ми издадат болничен 45 дни преди
раждането. Трябва да го занеса на счетоводителката, а тя в НОИ, нали така? И после този болничен кога ще ми бъде изплатен - през юни или през юли когато родя?

И след като родя ми издават болничен от болницата, а всички останали болнични са от педиатъра? Моля да ми разясните, че вече съм забравила как точно беше при първото ми дете, а и сега сигурно има промени.

Благодара ви
 Hug

# 462
Lady Brinne, благодаря ти за търпението. Само още един въпрос... не трябва ли декларацията ми да е пристигнала в НОИ заедно с последния болничен?

Не мисля, тъй като той е издаден през предходен месец, най-вероятно м. 03.2010 година, нали?

Вчера личната лекарка ми каза, че ако излезна в болничен щяло да се намали обезщетението при майчинство.

Мисля, че вчера беше задала подобен въпрос и някоя от другите дами ти отговори, че ако през предходните 6 месеца нямаш резки разлики в осиг. доход, то ползването на болничен сега няма да ти намали бъдещите обезщетения.

Привет,

Исках да попитам, че нещо не съм много наясно- на 7 юни трябва да ми издадат болничен 45 дни преди
раждането. Трябва да го занеса на счетоводителката, а тя в НОИ, нали така? И после този болничен кога ще ми бъде изплатен - през юни или през юли когато родя?

И след като родя ми издават болничен от болницата, а всички останали болнични са от педиатъра? Моля да ми разясните, че вече съм забравила как точно беше при първото ми дете, а и сега сигурно има промени.

Благодара ви
 Hug

Представя се в НОИ в 2-дневен срок от изплащането на заплатите за м. 06.2010, а НОИ го изплащат в срок от 15 работни дни. Втория б. лист се издава от Родилно отделение, където родиш, а третия - от педиатъра на детето ти.

# 463
  • София
Lady Brinne, болничният е от края на февруари до началото на април... значи ще си чакам направо следващия месец майчинството за април и за май. Изглежда, че така ще се получи. Отново благодаря  Hug

# 464
Здравейте,
аз отново съм с въпросче
На 01.05.2010 ми изтекоха двете год. майчинство. На 3.05. (защото 2 е почивен ден) трябваше да съм на работа, но съм в болничен за гледане на детето. Съответно ще съм на работа на 10.05. и трябва да работя поне 10 дни от месеца за да ми се актуализира заплатата та да взема другия месец отпуска. Днес като си занесох болничния и като видяха колко отпуска имам (8дни от 2007 и по 26 за 2008,2009 и 2010) ми казаха че ще ме натискат да я взимам, а и отделно "за справяне с кризата" карат всички работници да си вземат до края на годината по 30 дни неплатен отпуск, като може по 4-5 дни на месец но се прави график предварително. Та въпросът ми е: как ще ми е по изгодно този месец да се натискам 10 дена и след това да пусна 4-5 неплатена до края на месеца и следващия да пусна платена, защото сега щатът ми е 580, а преди да излезна в майчинство 470. (Само 7 дена съм работила на по-високия щат). Всъщност имам предвид ще се отрази ли неплатената отпуска от този месец на платената следващия? Дано да съм била ясна Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт