Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 апр. 2010, 23:51 ч.

Висшето образование в България

 • 29 351
 • 157
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 68
Здравейте, аз бях от първия випуск, който завърши ВУЗФ. Въпреки общественото мнение за частните университети аз бях доволна от обучението си там, но реших да запиша магистратура в много уважаваната Стопанска академия в Свищов, за да имам по-престижна диплома от държавен университет. Разочарованието ми беше огромно от тази пародия на висше образование на което се нагледах там. До ден днешен твърдя, че много трудно бих изкарала бакалаварската си степен в частното училище отново, докато в Свищов мога да запиша и изкарам 10 магистратури наведнъж.

# 16
 • Мнения: 64
Този, така наречен университет ВУЗФ  е просто една грозна пералня на пари, опорочаваща Висшето Образование в България.
Аз съм завършила в СА "Д.А.Ценов"-гр Свищов и мога да твърдя, че това е най-престижния икономически университет в България. Докато учех там магистратура, се изсипа и цялата измет на ВУЗФ, караха и лекции , и изпити с нас. Никакво уважение към преподавателите, никакво оношение-нивото им е като на първолаци. Добре, че си плащаха мамините синчета, държаха ги само за това Naughty

# 17
 • Мнения: 2
Здравейте, приветствам инициираната дискусия. Завърших бакалавърската си степен в чужбина, но нямах възможност да продължа с магистратурата. От доста време ходя по изложения, проучвам университетите за специализирани магистратури по финанси. Честно казано, има ги във всеки университет в България, както винаги сме специалисти по всичко. От изветсно време изборът ми клони по-скоро към частните университети - нямам закостенялото българско мислене, противопоставящо ги на държавните. Съгласна съм с по-горе изразеното мнение, че в чужбина именно частните университети са престижни!

# 18
 • Мнения: 5
Аз уча в Софийския университет, във факултета и специалността, в които съм искала, като съм кандидатствала. За съжаление се наблюдава тенденция -  държавните университети губят своите позиции. Частните университети дават много по-добри възможности за кариерна реализация, стажове и практики. Частните университети като ВУЗФ и Нов български университет имат много добри връзки с бизнеса и студентите, излизат много по-добре подготвени практически, за разлика от студентите в държавните университети. Скептична съм относно твърденията, че само защото студентът плаща висока такса, взима диплома. Именно заради по-високите такси студентът няма интерес да не се подготвя за изпитите. Преподавателите получават по-високи възнаграждения и са по-мотивирани и по-взискателни към студентите. Това вдига нивото и на преподавателския състав и на образованието в университета. Все повече се замислям за магистратура в частен университет.  Naughty Naughty Naughty

# 19
 • Мнения: 19
Всеки има право на мнение, но постиженията и професионалната реализация на нашите студенти говорят достатъчно за нивото на обучение в Университета.

# 20
 • Мнения: 2
Това, което знам със сигурност е, че най-добрите преподаватели и специалисти, които практически се занимават с това, което преподават са в частните университети (по разбираеми причини). За ученето - това е лично решение. И в държавен университет, ако не ти се учи можеш да се носиш по течението. В моя случай, търсейки магистратура, освен, че правя съзнателен избор, искам да ми преподава някой, който да ми предаде своя опит, а не да чете лекции от пожълтели страници.

# 21
 • София
 • Мнения: 600
Съгласна съм с Eida ,но опираме и до таксата за обучение.Аз имам малко дете на 5 години взимам 500 лв заплата е как да си платя семесър от 1500.Аз на 490 семестър се притеснявами едвам се справям за повече да не говорим.Преподаватели има всякакви,ние имаме една Доцентка прекрасен човек докато не те хване да преписваш.При нея няма тоя богат оня беден,или сядаш и изяждаш учебника с кориците или не го взимаш този изпит.За съжаление тези преподаватели са малко,но в частост говорим за този университет.Ново е може би ще удържат ,но трябва време да си покаже колко е качествен персонала които излиза обучен от там.

# 22
 • Мнения: 64
За това, че имат отлична реализация е ясно отвсякъде. Щом родителите им, или те могат да си позоволят такава такса е ясно, че обкръжението им има стабилни позиции в бизнеса.
Конкретно за първия випуск на това "висше" училище, мога да кажа, че имаше изключително посредствена и тъпа колежка, която им се водеше отличничка от бакалавърска степен. Същата мацка парадираше със Спортен Мерцедес и доста скъпо облекло. Работим с нея в една и съща компания, но тя е в централата, където майка и е на висок пост от години. Тя просто си остана една касиерка с платено образование ooooh!

# 23
 • Мнения: 19
Професионалната реализация на всеки не зависи само от роднински връзки, те са до време. Когато един човек започне работа, лесно се вижда дали е добре подготвен кадър или е поставен на това работно място. Повечето големи компании държат на нивото на персонала си и не биха държали някога на работа, само поради роднинска връзка.

# 24
 • Мнения: 12
какви да специалностите с най-висок процент на реализация според вашите статистики?

# 25
 • Мнения: 19
Базата данни за реализацията на студентите не се изготвя от ВУЗФ, а от НОИ. Ние не разполагаме с информация за точните специалности,а с данни за конкретен випуск. Такава информация може да получи всеки граждинин за всеки университет.

# 26
 • Мнения: 19
Всички специалности, който Университетът по застраховане и финанси предлага са съобразени с изискванията на бизнеса  и завършилите ги студенти са високо-конкурентни на пазара на труда.

# 27
 • Мнения: 11 610
Завършила съм СА - Свищов(Свищокио Wink), Финанси, застраховане и социално дело. Още тогава преподавателите обикаляха цяла България за да преподават и в други ВУЗ-ове по специалните предмети.

Интересно ми е в  Университетът по застраховане и финанси дали има специалност Социално осигуряване.

И още един въпрос - кои са преподавателите по актюерна математика?

Благодаря предварително!

# 28
 • Мнения: 5
Относно семестриалните такси - да, по-високи са, и това е причината да не уча в момента в частен университет. Но когато срещу тази такса получаваш качествено образование, тогава знаеш, че си струва да изтеглиш заем. Образованието, особено качественото, е скъпо, а когато е скъпо, го ценим даже повече. Таксата не е толкова важна, трябва фунията да е широка отгоре и тясна отдолу, а не както е в момента - широка отгоре и отдолу. В никоя друга държава няма толкова висшисти, както е в България. След като всеки може да вземе диплома, защо трябва да ни изненадва, че хора с две специалности работят като сервитьори и продавачи.  Crossing Arms

# 29
 • Мнения: 12
Между другото противопоставянето на държавните и частните университети наистина е малко глупаво и остаряло.
Все пак "старите" държавни структури са работили в едно друго време и имат мноооого, много бавна администрация и система за взимане на решения. Общо взето си лежат на стара слава и не си правят труда да се грижат за студентите си... Докато частните са много по-динамични, загрижени за всеки студент, ако искаш само поради факта, че не приемат по хиляди души на година. Тук обаче идва проблемът с много знайни и незнайни университетчета, които само взимат парите на хората и никой не е чувал за тях. По мои скромни наблюдения НБУ, ВУЗФ в Софияи още няколко по морето вече имат утвърден авторитет и са легитимни, което си е важно.

Общи условия

Активация на акаунт