Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2004, 12:50 ч.

Празнуваме Международна Седмица на Кърменето 1-7 Август

  • 3 137
  • 2
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 079
Празнувме Международната Седмица на Кърменето. По този случай публикувам официалните брошури на WABA.


ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КЪРМЕНЕ: ЗЛАТНИЯТ СТАНДАРТ
Сигурно, Здравословно, Устойчиво


Какво е МСК?
Международната седмица на кърменето (МСК) е достигащото до най-далеч превозно средство на дижението за кърмене, което се празнува в над 120 страни. Официално се празнува от 1 до 7 август. Въпреки това някои групи могат да изберат други дати, за да го направят по-значимо събитие в техните страни. Моля, свържете се с групите за кърмене в списъка, които са най-близо до вас.

За какво е тазгодишната тема на МСК?
Тази година МСК се стреми да стимулира активността по света, за да накара повече хора да разберат важността на изключителното кърмене и да помислят за начини, които да дадат на майките възможности да го правят. Контекстът на това е новата Глобална Стратегия, която много хора започват да изпълняват.
Изключително кърмене за шест месеца означава, че бебето получава само кърма, от майка си или от дойка, или изцедено мляко, и никакви други храни или напитки с изключение на капки или сиропи, съдържащи витамини, минерални добавки или лекарства през това време.
След шестмесечна възраст кърменето трябва да продължи до две години или повече, с допълващи храни.

Изключителното кърмене е:
•   СИГУРНО, защото съдържа защитни фактори, които помагат да се предодвратят и преборят инфекциите, например диария и пневмония, и намаляват риска от алергични състояния, особено астма.
•   ЗДРАВОСЛОВНО, защото хранителните вещества в кърмата са в точното количество и са със специално качество. Изкуственото мляко и другите храни съдържат хранителни вещества в различни количества и с много различно качество.
•   УСТОЙЧИВО, защото помага на домакинството да осигури храната си. Докато майката или дойката на детето e там, има и кърма. Жената може да прави добро мляко от каквато и да е комбинация от храни, колкото и прости да са те.

Повечето бебета не са изключително кърмени. Средно по света само 39% от бебетата се кърмят изключително, дори през първите 4 месеца. Може да им е давано:

•   храни и напитки, дадени преди кърменето всъщност да е започнало;
•   заместители в рамките на няколко седмици след раждане, например изкуствено мляко, животинско мляко, разредени готови зърнени храни, чай или сокове;
•   ранни допълващи храни, тоест твърди храни, давани на възраст 1, 3 или 4 месечна възраст.

Въпреки това, майчиното мляко може да осигури всичко, от което бебетата нормално се нуждаят през първите шест месеца, включително цялата вода, дори в много горещ климат. За да е сигурна, че бебето й получава достатъчно мляко, майката трябва да:

•   Бъде уверена, че може да се справи, и че кърмата й е най-сигурното и най-здравословното за нейното бебе;
•   Да започне да кърми скоро след раждането, за да стимулира продукцията на мляко;
•   Да знае как да се увери, че бебето й е правилно поставено на гърдата, така че да може бозае ефективно.
•   Да оставя бебето да суче често – когато то иска – както през деня, така и през нощта. Това се нарича кърмене на поискване или кърмене, водено от бебето.
•   Да оставя бебето да суче толкова дълго, колкото иска, на всяко хранене.
Бебето, което приема други храни е по-малко гладно и приема по-малко кърма. Тогава гърдите произвеждат по-малко мляко. Другите храни не повишават количеството храна, което бебето приема: те заменят кърмата. Бебето получава по-малко храна и не расте добре. То може даполучи диария и фактически да загуби тегло.

Майките може да не кърмят изключително, защото:

•   Не знаят колко важно е, или как да го направят;
•   Липсва им самоувереност и няма къде да се обърнат, когато имат трудности;
•   Хората около тях, например бащи и баби, не я поддържат и те трябва да се върнат на работа скоро след раждането.

Да постигнем Златния стандарт – майките могат да го направят с помощ и подкрепа!

Правилните знания, подкрепящо обкръжение и самоувереност са главни фактори, които дават възможност на майките да кърмят успешно.

•   Политиците трябва да осигурят политика, която следва Глобалната стратегия и да подкрепят изключителното кърмене;
•   Здравните работници трябва да следват Глобалната стратегия, която включва Инициативата Болници, приятели на бебетата (1) и да съветват майките относно кърменето преди, по време и след раждането.
•   Общността, работодателите и семействата трябва да разберат за изключителното кърмене и как да подкрепят майките, за да го постигнат;
•   Други майки могат да дадат подкрепа от майки-за-майки. Майки, действащи заедно, могат да помогнат за промяна в отношението на общността.

Инициатива Болници, приятели на бебетата в Гамбия

Беше разработен подход, който включваше храненето на майката, допълващи храни, хигиенизиране на околната среда и лична хигиена. Израждащи лекари и съветници сега съветват групи за подкрепа по основни въпроси за кърменето. Сега кърменето, което започва до един час след раждането е 87%, и изключитлното кърмене до 4 месеца е нарастнало от 1.3% до 99.5% в пилотните области. Над 200 общности в Гамбия сега са офоциално признати за Общности, приятели на бебетата от Гамбийското правителство.
Инициатива Общини, приятели на бебетата – разширена гледка към равнопоставеното ранно развитие на децата в Гамбия. Isatou Jallow Semega-Janneh, УНИЦЕФ, 2002

Болници, приятели на бебетата в Беларус

Майки и бебета бяха проследени от 16 болници, приятели на бебетата, които включваха и поддръжка от поликлиниките; 43% са кърмили изключително на възраст 3 месеца, и 7,9% на 6 месеца, сравнено с 6% кърмени изключително на 3 месеца и по-малко от 1% на 6 месеца от 15 болници, които не са приятели на бебетата.
Kramer MS, et al. Промоция на опит за намеса в кърменето (PROBIT): произволни опити в Република Беларус. Journal of the American Medical Association 2001; vol 285:pages 413-20.


Да се подготвим за Международната Седмица на Кърменето

Докато се подготвяте за дейности за МСК, може да искате да започнете с някое от следващите неща:

•   Разберете колко майки кърмят изключително във вашата страна или област, от национални статистики, проучвания или данни, налични от интернет, СЗО или УНИЦЕФ.
•   Разберете дали е имало срещи за Глобалната стратегия и дали има някакви планове да се изпълнява тя във вашата страна.
•   Говорете с майки в болници, клиники, общността ви, работното място за техния опит, дали са кърмили изключително и какви са причините за решенията им.
•   Говорете с лекари и всякакви здравни работници, които познавате и ги питайте какви са техните представи за изключителното кърмене и дали са чували за Глобалната стратегия.     Изключително кърмене: Златният стандарт                                      
                    Сигурно, Здравословно, Устойчиво
                                                               


Изключителното кърмене е сигурен, здравословен и усточйив начин да се храни бебето през първите шест месеца. Но кърменето е важно за повече от шест месеца. СЗО (Световната Здравна Организация) и УНИЦЕФ препоръчват кърменето да продължи с подходящи допълващи храни до двегодишна възраст или повече. Бебетата растат и се развиват най-добре, когато са хранени по този начин. Майките могат да постигнат както изключително, така и продължително кърмене, когато знаят колко ценно е то, когато знаят как да го постигнат и когато получават необходимата поддръжка.

Експертите сега са съгласни, че кърмата осигурява всичко, от което бебето се нуждае през първите шест месеца от живота си и никакви допълнителни напитки или храни не са нужни през този период. Изключителното кърмене означава, че бебето получава само кърма, от майка си или от дойка, или изцедена кърма, и никакви други храни или напитки .

Много майки откриват, че изключителното кърмене през първите шест месеца е доста просто. Те не трябва да се тревожат, дали бебето им получава достатъчно за ядене или пиене или дали приема правилната храна и липсват всички неудобства и разходи по приготвяне на ненужни храни.

За съжаление в много страни изключителното кърмене се среща рядко. Затова тази година Международната Седмица на Кърменето се стреми да помогне на всеки да разбере за изключителното кърмене, да повярва в ползата от него и да намери начини да поддържа и да окуражава майките да го правят.Глобалната стратегия
През 2002 СЗО и УНИЦЕФ стартират Глобалната стратегия за храненето на бебетата и децата, която призовава правителствата и всички други да “обезпечат, че всички здравни и други сектори от значение предпазват, съдействат и подкрепят изключителното кърмене за шест месеца и продължаващо кърмене до две години или повече, като осигуряват на жените подкрепата, която им трябва – в семейството, общността и работното място – за да постигнат тази цел


Изключителното кърмене... то е сигурно
Кърмата е толкова повече от храна. Тя е жива материя с много имунни фактори, които дават на бебето продължителна, активна защита срещу инфекции, когато бебето не може още да се защити само. През първите няколко дена след раждането майката осигурява идеалната имунизация за бебето си с *, която е много богата на антитела. Количеството коластра е малко, но е точно това, от което бебето има нужда в този момент. Изключително кърмените деца са много по-здрави. Изкуствено хранените и бебетата на смесено хранене се разболяват по-често от диария, пневмония и други инфекции.


Изключително кърмене... то е здравословно
Кърмата съдържа точното количество енергия, протеини, витамини и други хранителни вещества за бебето през първите шест месеца от живота му, а също и всичката вода, от която то се нуждае. Хранителните вещества са с перфектното качество за бебето и са по-лесни и напълно смилаеми отколкото което и да е друго мляко или храна. Когато порастнат, кърмените бебета по-рядко страдат от наднормено тегло от изкуствено хранените бебета; те имат по-малко алергии и по-високи резултати на тестове за интелигентност.

Изключително кърмене... то е устойчиво
Майката може да продължи да прави добро мляко от каквато и да е комбинация от храни, които яде, колкото и да са прости. Няма нужда да се тревожи за цената на изкуственото или някакво друго мляко. Цената на допълнителната храна за нея е малка.

Изключителното кърмене... е важно и за майката
Изключителното кърмене може да предодврати нова бременност през първите шест месеца, ако цикълът на майката не е започнал отново, и може да й помогне да свали излишните килограми, които е качила през бременността. Тя е изложена на по-малък риск от рак на гърдата и яйчниците, а вероятно и от остеопороза.


Защо толкова много бебета не са изключително кърмени?•   Защото майките, здравните работници, семейството и членовете на общността не разбират какво е изключителното кърмене и какво значение има то. Те не знаят достатъчно за това, как кърменето е най-доброто, как да се започне, и какво да се прави, когато майката изпитва трудности. Затова те не могат да дадат съветите и подкрепата, от които тя има нужда.
•   Защото майките, здравните работници, семейството и членовете на общността не вярват, че е възможно да се кърми изключително шест месеца, или че майката ще има достатъчно кърма. Те не преценяват, че каквито и да е допълнителни храни или течности всъщност могат да навредят на бебето.
•   Защото майките трябва да се върнат на работа преди шест месеца, у дома или извън него.
•   Зашото рекламите предават съобщение, че кърмата плюс изкуствено мляко е дори по-добре, отколкото само майчино мляко.

Да постигнем Златния стандарт – Изключително кърмене като Социална норма

За да могат да кърмят изключително и да устоят на натиска и изкушението да дават други храни, майките имат нужда от акуратни знания и поддържаща среда. Това е възможно, когато всички, включително здравните работници, семейството и членовете на общността са точно информирани и когато изключителното кърмене е социалната норма.


Кърменето работи най-добре:

•   Когато майката и бебето имат контакт кожа-до-кожа веднага след раждането и бебето започне да суче до един час или приблизително там. Това ще стимулира продукцията на майчино мляко и бебето получава коластра.
•   Когато бебето е правилно поставено на гърдата и може да суче ефективно, с бавни дълбоки всмуквания .
•   Когато бебето може да суче когато поиска – денем и нощем. Това се нарича кърмене на поискване или кърмене, водено от бебето. Това е най-лесно, ако бебето е близо до майката, в нейното легло или в шал за носене.
•   Когато бебето може да продължи да суче толкова дълго, колкото поиска на всяко хранене и му се позволява да реши дали иска едната гърда или двете.
•   Когато бебето няма биберон-залъгалка, което да го кара да губи интерес към сукането от гърдата.

Ако бебето суче по този начин, ще има много мляко и бебето ще е по-доволно и ще расте добре. То пишка поне 6 пъти на ден и има меки, обилни изпражнения – макар че след първите няколко седмици няма нужда от притеснение, ако не ака всеки ден.

Такова кърмене също съдейства за емоционално свързване между майката и бебето, което й помага да се наслади на майчинството и подобрява самочувствието й.

-------------------------------------------------------------------------------------
Доброто поставяне помага за Изключителното кърмене
•   над устата на бебето се вижда повече ареола, отколкото под нея
•   устата на бебето е широко отворена
•   долната устна е извита навън
•   брадичката докосва гърдата

Ефективно сучене
•   бавни дълбоки засмуквания, понякога с почивка

Добро позициониране
•   тялото на бебето е изпънато (не огънато или усукано)
•   бебето е с лице към гърдата, нослето е насочено към зърното (и гледа нагоре към очите на майката)
•   тялото на бебето е близо до тялото на майката
•   цялото тяло на бебето се подкрепя (не само главата или дупето)
-------------------------------------------------------------------------------------


По-малко от Златния стандарт

Ако други храни или напитки се дават през първите шест месеца, те заместват кърмата и храненето е под Златния стандарт. Бебето суче по-малко и млякото остава в гърдата, която може да се препълни и подуе. Тогава гърдите произвеждат по-малко мляко и майката може да мисли, че няма достатъчно. Бебетата не растат така добре, както бебетата, които са изключително на кърма, и се разболяват по-често.

По подобен начин бебе, което е лошо поставено на гърдата може да суче често, но да не е задоволено и майката може да заключи, че няма достатъчно мляко, и да дава други храни. Доброто поставяне може да предодврати това, а също и проблеми като разранени зърна и мастит.


Работата не трябва да е пречка

Изключителното кърмене за шест месеца може да бъде постигнато от жени, които не трябва да се върнат на работа веднага или които могат да бъдат с бебетата си през повечето време. Това е по-голямо предизвикателство за майка, която трябва да се върне на работа скоро след раждането. Тя може да реши да изцежда мляко и да дава на някого да храни бебето, докато нея я няма. Изцеждането на мляко няма нужда от големи улеснения, а от работно място, приятелски настроено към майката, което осигурява уединение и удобство за изцеждане на мляко, и което й помага да се чувства уверена.


Загрижено обкръжение

Майката има нужда от уверяване преди, по време и след раждане, и докато кърми. Подкрепящ придружител по време на раждането и намалящ стреса по това време й помага да се приготви да кърми веднага след раждане . Здравните работници, семейството и членовете на общността, и групи за подкрепа на майките могат да помогнат, като изслушват тревогите й и й дават увереност, че може да кърми изключително. Жената също може да се нуждае от помощ, за да намали стреса от твърде много домакинска работа или грижа за други членове на семейството.ИДЕИ ЗА ДЕЙСТВИЕ

Изследователи
•   Проведете бърза оценка на обхвата на кърменето и на основните пречки за него в страната ви.

Правителството
•   Включете Глобалната Стратегия и шестмесечното изключително кърмене в политиката и програмите. Специфично:
•   Подобрете обучението за кърмене на здравните работници и предложете да организирате разговор или дискусия за съответните групи.
•   Предприемете действия относно законодателството за отпуска по майчинство, които да улеснят изключителното кърмене.
•   Предприемете действия да възприемете и изпълните Кодекса за маркетинг на заместители на майчиното мляко и по-сетнешните решения на СЗА (Световната Здравна Асамблея).
•   Разберете дали има налични статистики за процента на изключителното кърмене в части или в цялата страна, или някакви проучвания (проверете приложените ресурси и интернет).
•   Подкрепете Инициативата Болници, Приятели на Бебетата.
•   Подкрепете развитието и устойчивото финансиране на национален авторитет, който да осигури контрол и сигурно качество за националните дейности.


Здравни работници

•   Прегледайте и обновете знанията си, практическите умения и отношението си, за да осигурите лидерството и техническата подкрепа, от която има нужда, за да се направи изключителното кърмене възможно. Уверете се, че болницата ви е Приятел на бебетата и практикувайте Десетте стъпки за кърмене10. Не използвайте постери или “учебен” материал от производители или разпространители на заместители на майчино мляко.
•   Чували ли са колегите ви за Глобалната стратегия? Как може тя да се осъществи в работата им? Направете дискусия с болничния персонал, включително с работещите в детските стаи, в амбулаторията и работници като санитарките, които могат да говорят с майките и да им повлияят.
•   Обърнете се към израждащите лекари и акушерки и им помогнете да се включат в обучението или да обновят представите си за изключителното кърмене, ранното започване на кърменето, слагане на гърдата и позициониране.
•   Питайте майките в практиката си как хранят бебетата си и как са хранили по-големите си деца – кърмили ли са изключително, смесено ли са хранили или са давали изкуствено мляко? Опитайте се да разберете защо.
•   Сравнете степента на изключително кърмене от болници, приятели на бебетата с такива, които не са.
•   Дискутирайте изключителното кърмене в пред- и следродилни курсове и клиники. Обяснете на майките как могат да го постигнат и как могат да имат повече кърма.

Работещите жени:
•   Свържете се с бременни и кърмещи жени и подкрепящи мъже в работното си място и общност. Попитайте ги за опита им, какъв е бил техният избор, техните успехи и трудности с децата им и с изцеждането на кърма.
•   Повдигнете въпроса за изключителното кърмене пред мениджъра по човешките ресурси, и дискутирайте алтернативни начини за подкрепа, като почивки за кърмене, детски ясли и стаи за кърмене. Опитайте се да въведете политика, подкрепяща кърменето.


Групи в общността, групи за подкрепа на майки, и организации:

•   Обменете гледни точки с мъже, бащи и баби и дядовци. Основете групи родители-помагат-на-родители и баби и дядовци-помагат-на-баби и дядовци и разширете уменията им така, че да могат да намерят начини, по които по-добре да подкрепят майките, за да кърмят изключително.
•   “Оценете” грижите за майки и деца в областта, включително и консултанти по лактация във връзка с подкрепата им за изключителното кърмене. Дайте гласност на тези, които осигуряват добра поддръжка.
•   Организирайте кампании и изложения, насочени към обществеността, за вашата група и изключителното кърмене. Планирайте забава, която да насърчава изключителното кърмене: рецитал, пиеса или танци.
•   Уредете церемония по дипломиране за бебета, които са сукали изключително 6 месеца. Покажете семейства, които успешно са кърмили шест месеца, дори с кърмене в тандем.
•   Отбележете дали има реклами на заместители на майчиното мляко в масовите медии или в местните здравни заведения. Разберете дали има закон, който да ограничи това.
•   Попитайте жените каква подкрепа са имали и каква биха искали да имат от бащата на бебето, от други членове на семейството, приятели, общността, и как това се е отразило на решенията им.
•   Споделете информацията чрез интернет и създайте дискусионни групи он-лайн.


Учители и преподаватели:

•   Вдъхновете учителите по биология да преподават за изключителното кърмене. Дайте им копие от тези Идеи за действие.
•   Говорете с учениците, колегите, религиозни групи и женски групи. Вземете майка и бебе със себе си, за да им покажете кърмене и да дискутирате стойността и практичността на изключителното кърмене.
•   Включете персонала и учениците в създаването на постери и брошури, които да поощряват изключителното кърмене. Изложете ги и ги разпространявайте във вашето училище, колеж или друго учебно заведение.


     The optimal duration of exclusive breastfeeding: A systematic review. 2001 World Health Organization, Geneva WHO/FCH/CAH/01.23, and WHO/NHD/01.08
     Butte NF, Lopez-Alarcon MG, Garza C. Nutritional adequacy of exclusive breastfeeding for the term infant during the first 6 months of life. 2002 World Health Organization, Geneva < www.who.int/child-adolescent-health>
     Indicators for assessing breastfeeding practices. World Health Organisation, Geneva WHO/CDD/SER/91.14
     Hanson LA, Human milk and host defence: immediate and long-term effects. Acta Pediatrica 1999; 88:42-6
     Leon-Cava, Natalia. Quantifying the benefits of breastfeeding: A summary of the evidence. 2002 The LINKAGES Project, Academy for Educational Development <www.linkagesproject.org/media/publications>
     Prentice A. Constituents of human milk. Food and Nutrition Bulletin 1996; 17(4). 305-312
     Martines J, Rae M, de Zoysa I. Breastfeeding in the first six months. No need for extra fluids. British Medical Journal 1992 (304):1068-1069
     Labbok M. The lactational amenorrhoea method (LAM). A postpartum introductory family planning method with policy and programme implications. Advances in Contraception, 1994, 10(2):93-109
     Evidence for the Ten Steps to Successful Breastfeeding. Division of Child Health and Development, World Health Organization WHO/CHD/98.9 <www.who.int/child-adolescent-health>
     Woolridge MW. The “anatomy” of infant sucking. Midwifery 1986, pages 164-171
     Kroeger,M. Impact of birthing practices on breastfeeding: protecting the mother and baby continuum. 2004 Jones and Bartlett

# 1
  • София
  • Мнения: 887
СТРАХОТНО!!
ДАНО ГО ПРОЧЕТАТ МАКСИМАЛНО МНОГО МАЙЧЕТА!!
Хубяво би било да се направи на брошури, които да се давт на всяка бременна още в началото на бремеността.
И аз действах по "изключително кърмене" и много хора ме гледаха като извънземно.  Неудобно ми беше да споделям, че още кърмя/дъщеря ми е на 2г4м/, но сега няма да се притеснявам толкова. Имаше и изказване, че може да "повредя" психически детето!
БЛАГОДАРЯ !!!

# 2
  • София
  • Мнения: 980
Наистина е страхотно!!!!

Бу, поздравявам те за всичко което правиш!! Flowers Rose  Flowers Rose  Flowers Rose

Общи условия

Активация на акаунт