Юлски бебета-Тема 31

• 22 600
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Куко, ето цитата който ни интересува от тази тема

Вчера разговарях с директорката,на нея са й казали,че щом детето е включено в таксовата книга (тоест съм плащала такса),значи трябва да го подаде в списъците до НОИ.

Последна редакция: пн, 26 апр 2010, 13:29 от Emily_

# 631
  • София
ето тука малко инфо от нашия форум

Гледане на дете ( след навършване на 1 година)
След ползването на отпуска за бременност и раждане се ползва отпуск за гледане на дете. Получавате обезщетение в размер на 240лв. месечно за 2009г.

Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.
Отпускът може да е: платен, неплатен или по болест (болничен) и др.

Отпускът за гледане на дете може да се прехвърля!
"със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение."
Другият вариант за тези, които не са на трудов договор, е програмата "В подкрепа на майчинството". По-подробно вижте в темата във форума.

# 632
  • София
NellyR, т.е. ако дадем детето на ясла, вече не се водим в отпуск за гледане на дете, а все едно сме се върнали на работа и ао искаме отпуск, трябва да се договаряме с работодателя. Поне аз така разбрах
И сега се чудя дали това прословуто място в яслата си заслужава 120+30 лв. месечно за 7-8 месеца. Май не... 

# 633
Допуснала съм грешка и бързам да се поправя:

Законът урежда и възможността да се върнеш на работа, без да използваш отпуска за отглеждане на детето, или да прекъснеш вече започналия отпуск. До навършването на 2-годишна възраст на детето ще имаш право на обезщетение в размер на 120 лв. месечно (половината от обезщетението за отглеждане на дете, което получават ползващите отпуска майки).
Ако детето се настани в детско заведение на пълна държавна издръжка или се отглежда от безработно лице по програмата „В подкрепа на майчинството”, както и при прехвърляне на правото за отглеждане на друг (баща, баба или дядо), изплащането на тези  120 лв. към заплатата ти ще бъде прекратено.
Важно е да знаеш, че ако се върнеш на работа и дадеш детето в детска ясла, пак ще имаш право на това обезщетение

# 634
Хайде не се чудете - аз да ви светна,че нали ми беше на главата.
Когато Петя беше на 10м тръгнах на работа.Ако я бях дала тогава на ясли щях да си получавам цялата заплата и 120лв докато тя навърши 2г. Ако си бях прекъснала майчинството и я дам баба й да я гледа щях да получавам цяла заплата и 120лв  до навършване на 2г. Но тъй като аз си прехвърлих майчинството на майка ми аз получавах цяла заплата а майка ми 240лв.

Аз започнах днес пролетното чистене с Катето. Всичко вадя от шкафове,чекмеджета и гардероби- бърша,изхвърлям и подреждам.  Mr. Green

# 635
Ето ме пак.

Резултатите от консултацията са - 8730 (+230 гр.) и 72 см (+2 см). Докторката каза да въвеждам заешко и попара със сирене сутрин. Кисело мляко след годинка, прясно - след 2.

Гледам разнищили сте нормативните уредби по въпроса за яслите и майчинството, но да си кажа. От това, което прочетох - ако си запишете детето на ясла трябва да подадете декларация към работодателя си и майчиството се спира, ако не се върнете на работа. Ако се върнете - НОИ ще ви изплаща 120 лв. до навършване на 2 г. на детето. Декларацията се подава в срок от 7 дни (или беше 3 newsm78) след като детето реално започне да посещава яслата (т.е. плащате си такса, че посещава, ако само пазите мястото) - или с други думи, в нашия случай - от септември. Няма промяна в заплатата или нещо подобно. И няма проблем да се ползва натрупаната отпуска, стига работодателя да не прави проблеми.

Диди, не знам как имаш енергия за пролетно чистене. Браво на теб. Този следобед мисля да пробвам тутманика, но имам само суха мая. Дано свърши работа.
Драга, мерси, че питаш. Добре е сестричка, шкембето расте с часове. Чакаме момиченце след месец и половина. stork-girl

# 636
Джил, сухата мая втасва повече часове.На мен лично не ми стават нещата със суха мая. А за енергията - имам я в излишък а и Катето помага - аз оправям тя след мен разваля  Mr. Green
Аз като записах Петя на ясли, не съм подавала нищо до работодателя- яслите пращат до НОИ нещо си ,че детето е при тях. Peace

# 637
  • София
Момичета, пишете ми на лични или тук за инхалаторите - кой какъв ползва и доколко е доволен,и от къде е купен, че нещата при нас нещо не вървят в правилната посока....

# 638
Ели, ох, така се надявах да се разминете лесно. Аз купих този инхалатор - http://eruditabg.com/?pid=17&NewsID=13. Мисля, че въпросната аптека са и вносители. Намират се на бул. Христо Ботев, до Втора градска. Има адрес на сайта, който ти дадох. Не мога да кажа дали е много по-добър от другите, които се продават. Избрах го, защото ми беше най-лесно и бързо да намеря информация и аптеката, където се продаваше. Пък бързината си беше от значение тогава. Това, което ми се струва важно е, че стандартната доза от 5 мл. физиологичен разтвор ми се изпаряваше за около 30 мин. Но може би аз не съм го държала съвсем правилно, защото по-принцип трябва да е по-бързо - за около 15 мин.

# 639
  • София
Ели, аз купих такъв, на Омрон
http://izmeri.com/prX_1176.htm
Понеже ни се наложи по най-бързия начин, след спешното през нощта 5 ч. , да го купим, отидохме до аптека Медея на Стамболийски. Там не ми се е случвало да не намеря нещо, колкото и да е скъпо или неизвестно. Предложиха ни и детски модел, но разликата беше 30 лв само заради мечето, иначе и другия има детска маска. На мен разтвора от 5 мл свършва за 20-ина минути.

# 640
Върнах се от доктор-не съм бременна,нямам РАК  newsm44. Предписа ми ОРГАМЕТРИЛ 3 дни 3*1. Пет дни след това трябва да ми дойде МЦ Praynig
Благодаря ви за стиснатите палчета  Hug

# 641
  • София
Еее, Чочи  Naughty ти пък каква диагноза си си била измислила  ooooh!

# 642
Ми то щото досега не ми е закъснявал МЦ /само 2 пъти,де  Flutter/ и кво ли не ми мина през акъла  ooooh!

# 643
Еееее, Чочи,ти си била по-голям лекар и от моята майка  Mr. Green И тя все си прави някакви си там диагнози. Laughing

# 644
Еееее, Чочи,ти си била по-голям лекар и от моята майка  Mr. Green И тя все си прави някакви си там диагнози. Laughing
Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт