Ахъм... Е, щом е такава ситуацията - вземи си помпа за родилното, така ще се чувстваш по-спокойна. Но ако искаш да си спестиш малко парички, може да се понаучиш как да цедиш на ръка - съвсем ефективно е и, ако не ти се налага да цедиш по принцип, си върши предостатъчно работа. Ето тукима подробно описание на механизма за цедене на ръка. Не е излишно да го знаеш, дори и да си ползваш помпата..
Ще ти разкажа набързо основните нещица и ще ти дам малко статийки да прочетеш.. По принцип, лактация се стимулира точно така - доизцеждаш след като се нахрани бебето. Но в първите дни, когато "слиза" кърмата, не е необходимо да го правиш. Организмът на жената е устроен така, че когато роди, тя произвежда предостатъчно кърма - не знае дали не е родила близнаци и дали няма да е необходимо по-голямо количество кърма. Та в първите дни кърмата принципно е (малко) повече от нужното. Най-добрият вариант, когато родиш, е бебето да засуче възможно най-скоро. Дори и след секцио е възможно, въпреки упойките.. Но знаем, че в нашите болници нещата не стоят така розово и рядко дават бебето преди втори-трети ден от секциото.. И тогава нещата могат да се объркат.. Къде мислиш да раждаш?
И все пак - искай си бебето колкото се може по-скоро след раждането, искай от акушерките/сестрите да ти помагат да го сложиш на гърдата, ако усещаш, че не се справяте (а и да усещаш, че се справяте, може да искаш пак да потвърдят). Кърми неограничено (като например съветите за 15 минути на гърда), сменяй гърдите, кърми по-често (3-часова пауза за кърмено бебе е много, камо ли 6-часовата пауза през нощта). Ето ти линк към Библиотеката на кърмаческия. Прочети най-вече секцията Начало на кърменето - първи дни с бебето. Сигурна съм, че ще ти е много полезна. Има и клипчета за правилно поставяне и засукване

А тук има координати на доброволни консултанти по кърмене, с които можеш да се свържеш по всякакви въпроси, които те интересуват.
Спирам до тук, тъй като не това е темата.. Ако искаш, пиши ми на лични, мога да ти дам още информация..
Лека бременност до края и леко раждане!

. Първия път имах Авент ръчна, и не се справях никак нито с изцеждането, нито с кърменето. Сега съм се спряла на електрическа помпа. Знам че Авент е много масова и спрягана за най-добрата, но дали наистина е така, прочетох, че Медела е специализирана точно в производството на помпи, та сега се двуумя