Помогнете ми в избора, помпа Медела или Авент

• 26 781
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
.... най-лесно таткото да изтича до магазина и да я купи. ..
Това няма да стане, колкото и да ми се иска, просто не е от тези , ако повторя 100 пъти, можеее и да стане...някога, искам да си имам всичко под ръка, най-лесно е после да я продам.

Ахъм... Е, щом е такава ситуацията - вземи си помпа за родилното, така ще се чувстваш по-спокойна. Но ако искаш да си спестиш малко парички, може да се понаучиш как да цедиш на ръка - съвсем ефективно е и, ако не ти се налага да цедиш по принцип, си върши предостатъчно работа. Ето тукима подробно описание на механизма за цедене на ръка. Не е излишно да го знаеш, дори и да си ползваш помпата..

.... Дано не ти се налага да я  ползваш много.
Това не го разбрах  Rolling Eyes Не трябва ли след като се нахрани бебето да доизецеждам с идеята да стимулирам лактацията? То хубаво ако изяжда всичко, ама имайки предвид каката, ще е голям късмет. Родих секцио, 6 дена са я хранили с шише в болницата и вкъщи беше невъзможно да накарам да суче, цедих и давах с шише. Непрекъснато плачеше, аз бях много стресирана, 50 дена беше моят героизъм, а не да нямах кърма, вечерта преди да ми спре кърмата изцедих 280 мл и на дугия ден ни капка повече...

Ще ти разкажа набързо основните нещица и ще ти дам малко статийки да прочетеш.. По принцип, лактация се стимулира точно така - доизцеждаш след като се нахрани бебето. Но в първите дни, когато "слиза" кърмата, не е необходимо да го правиш. Организмът на жената е устроен така, че когато роди, тя произвежда предостатъчно кърма - не знае дали не е родила близнаци и дали няма да е необходимо по-голямо количество кърма. Та в първите дни кърмата принципно е (малко) повече от нужното. Най-добрият вариант, когато родиш, е бебето да засуче възможно най-скоро. Дори и след секцио е възможно, въпреки упойките.. Но знаем, че в нашите болници нещата не стоят така розово и рядко дават бебето преди втори-трети ден от секциото.. И тогава нещата могат да се объркат.. Къде мислиш да раждаш?

И все пак - искай си бебето колкото се може по-скоро след раждането, искай от акушерките/сестрите да ти помагат да го сложиш на гърдата, ако усещаш, че не се справяте (а и да усещаш, че се справяте, може да искаш пак да потвърдят). Кърми неограничено (като например съветите за 15 минути на гърда), сменяй гърдите, кърми по-често (3-часова пауза за кърмено бебе е много, камо ли 6-часовата пауза през нощта). Ето ти линк към Библиотеката на кърмаческия. Прочети най-вече секцията Начало на кърменето - първи дни с бебето. Сигурна съм, че ще ти е много полезна. Има и клипчета за правилно поставяне и засукване  Peace

А тук има координати на доброволни консултанти по кърмене, с които можеш да се свържеш по всякакви въпроси, които те интересуват.

Спирам до тук, тъй като не това е темата.. Ако искаш, пиши ми на лични, мога да ти дам още информация..

Лека бременност до края и леко раждане!  Grinning  Hug

# 16
Здравей, Милена   bouquet
Напълно подкрепям Усмихнатото. Исках само да добавя нещо. Тъй като каза, че предишният път си раждала секцио, предполагам и сега ще бъде така. И понеже всички знаем, как седят нещата в българските болници с донасянето на бебето след секцио и че това обикновено става на 3 тия ден, дори да настояваш да  е по-рано. А за един идеален старт на кърменето е добре стимулацията на гърдите да започне възможно най-рано. За това аз мисля, че ако все пак решиш да вземеш помпа, би ти свършила работа в родилното, и е добре да почнеш стимулация, чрез изцеждане веднага щом се почувсваш в състояние, като се стремиш да цедищ на 2 и половина 3 часа, докато ти донесат бебето. Другият вариант е да цедиш на ръка, Усмихнатото ти е дала чудесна статия. Цеденето на ръка е лесно, много ефективно и най-вече безплатно Grinning

Относно помпите – лично аз имах електрическата двуфазна на Медела – Medela Swing. Наистина страхотна помпа, но е доста скъпа. Според мен инвестиция в електрическа си заслужава при нужда – например ако се налага бебето да се храни само или предимно с изцедена кърма, или се връщаш рано на работа и ти трябва бързо и качествено изцеждане или просто, ако инвестицията не е проблем за теб. В общия случай ръчната помпа и на двете марки ще свърши идеална работа

Леко раждане и успешно кърмене  Hug

# 17
  • Sofia
Относно помпите – лично аз имах електрическата двуфазна на Медела – Medela Swing. Наистина страхотна помпа, но е доста скъпа. Според мен инвестиция в електрическа си заслужава при нужда – например ако се налага бебето да се храни само или предимно с изцедена кърма, или се връщаш рано на работа и ти трябва бързо и качествено изцеждане или просто, ако инвестицията не е проблем за теб. В общия случай ръчната помпа и на двете марки ще свърши идеална работа

Подкрепя това мнение. Peace
Имам доста опит с помпите, наложен поради специфични проблеми при мен (които при теб няма да са налице).
Също родих секцио.
За болницата ръчната помпа на Авент ми свърши чудесна работа.
Ако кърмиш според съветите в кърмаческия няма да се налага да изцеждаш постоянно и няма да ти трябва друга помпа.
Ако се наложи да изцеждаш постоянно по някакви причини (както се наложи при мен) тогава с две ръце препоръчвам Медела суинг. Но е около 300лв. Иначе е перфектна - помпа перфектно, ти само си почиваш. Peace

# 18
 Аз ползвах автоматична Медела и сам много доволна Hug

# 19
  • Варна
Благодаря момичета и най-вече на Усмихнатото  и Espa, спрях се на автоматична Медела, мини електрик  Peace.

# 20
Аз ползвам Медела суинг и  съм много доволна.

# 21
здравей,
аз ползвах и двете помпи. Защо? Ами защото както се кулнях в Авент, още в родилното изведнъж спря да работи - а аз съм с бебе в кувиоз което неможе да суче - картинка! Така че любимия веднага ми донесе още една - медела за да не стане същото с новата. После Авента сам си тръгна (става дума за електрически поми да уточня). И така разликата според мен: Авента смуче много по безболезнено и нежно - ползвала сум го с часове без никаква болка. Лоштото му е че току се развали и трябва да се отваря за поправка. Меделата е по грубичка но също не е лоша..все пак аз бих исбрала авент.

# 22
Ползвам медела суинг ,но проблема е ,че не мога да открия никъде силиконовия мек накрайник който осигурява прилепването към гърдата на помпата.Моля за помощ сега сме с накрайник от помпа бертони.

# 23
Не знам дали е за тук темата, но ми се струва, че само кърмещи майки могат да ми помогмат Simple Smile. Първия път имах Авент ръчна, и не се справях никак нито с изцеждането, нито с кърменето. Сега съм се спряла на електрическа помпа. Знам че Авент е много масова и спрягана за най-добрата, но дали наистина е така, прочетох, че Медела е специализирана точно в производството на помпи, та сега се двуумя  Rolling Eyes
Много съм благодарна за темата, за жалост трудно може да се прецени кое е най-добро като човек не е опитал. Успех на всички.   bouquet

# 24
Medela  Peace   Peace Peace Специализирани в производството на помпи!
Aз ползвах такава (механична) и ми вършеше чудесна работа!

# 25
Както знаете всяка майка е различна от всички останали такива. Като се замислите дори 2те гърди на една и съща майка не са напълно еднакви  Simple Smile за това няма да намерите еднозначен отговор на зададения въпрос.
Въпреки това има неща които може да съобразите:

- за майките които хранят на гърда и се налага да се доизцеждат смятам, че подходящи биха били механичните помпи за кърма, тъй като  усилията не са толкова много. В случай, че има притеснения по отношение на количеството кърма то тогава добър избор биха били двуфазните механични помпи за кърма. (Медела Harmony има 2 фази, а ръчната на Avent може да се ползва като 2 фазна ако не натискате дръжката напълно, но е малко по - сложно)

- за майките които имат много кърма (повече от достатъчно) но не хранят на гърда мисля, че добър избор биха били еднофазните електрически помпи за кърма (тъй като няма нужда от стимулиране и допълнителното стимулиране би довело до прелактация) Причината електрическите да са по - удачен избор е че всяко хранене е изцеждане и е доста трудоемко.

- за майките които не хранят на гърда и имат притеснение за количеството кърма удачен избор биха били двуфазните електрически помпи за кърма тъй като те освен че изцеждат и стимулират лактацията.

Двуфазни означава да работят на два ритъма, да се различава от възможността да се регулира силата на засмукване.

Много важно условие за да не изпитвате болка при изцеждане е да съобразите широчината на отвора на накрайника на помпата за кърма с големината на зърното на гърдата. Ако накрайника е голям или малък то тогава е твърде вероятно да изпитвате болка или да не получите достатъчно добър вакум.

Що се отнася до марките, доколкото ми е известно, от всички които се внасят в България само Medela произвеждат професионални помпи за кърма (помпи предназначени за болничните заведения, предназначени за високо натоварване).

Добри марки (от това което се внася в България) са помпите на:

Medela
Lansinoh
Avent
Nuk

Не забравяйте, че най - добрия начин за изцеждане на кърмата е кърменето !

Желая успех на всички !

# 26
  • Бургас
Преди да родя си бях купила ръчна на Авент. Бях с хиперлактация и съответно хванах мускулна треска от помпата. Номера беше да разкарам напрежението и буците, не съм цедила до откат. Когато детето беше на около 5 месеца си купих електрическа на Медела. Мога да кажа, че по-добре се справяше с буците, но пък ставаше по-бавно, заради оборотите на помпата, т.е. с ръчната ти контролираш скоростта, но пък с електрическата контролираш вакума. Тъй като детето беше на изключително кърмене до 6 навършени месеца, а изцяло заместено хранене имаше на 1г и месец близо, количеството произведена кърма си беше стабилно. Тук помогна Медела-та за справяне с буци  при отпадане на хранене с кърма /вметвам, че замествах хранене на месец и нещо, просто при мен работата с регулиране на кърмата не се получи нещо като хората, пак казвам цедила съм при нужда само, до края си ходих с напоени подплънки/. Така или иначе не се научих да цедя на ръка.
В заключение : авент е по-щадяща към зърната, не свикнали с кърмене /не съм имала рагади за 2г и малко кърмене/. Чашката е силиконова. Можеш да регулираш скоростта на помпене. Медела е с пластмасова чашка и дефакто зърното влиза и се опъва в една тръбичка  /тук се регулира силата на вакума/. Според мен несвикнали зърна може да се разранят. Върши по-добра работа при разбиване на буци. Електрическата ми помпа беше от модела, който в момента е около 140лв., не помня точно серията.

# 27
Преди да родя си бях купила ръчна на Авент. Бях с хиперлактация и съответно хванах мускулна треска от помпата. Номера беше да разкарам напрежението и буците, не съм цедила до откат. Когато детето беше на около 5 месеца си купих електрическа на Медела. Мога да кажа, че по-добре се справяше с буците, но пък ставаше по-бавно, заради оборотите на помпата, т.е. с ръчната ти контролираш скоростта, но пък с електрическата контролираш вакума. Тъй като детето беше на изключително кърмене до 6 навършени месеца, а изцяло заместено хранене имаше на 1г и месец близо, количеството произведена кърма си беше стабилно. Тук помогна Медела-та за справяне с буци  при отпадане на хранене с кърма /вметвам, че замествах хранене на месец и нещо, просто при мен работата с регулиране на кърмата не се получи нещо като хората, пак казвам цедила съм при нужда само, до края си ходих с напоени подплънки/. Така или иначе не се научих да цедя на ръка.
В заключение : авент е по-щадяща към зърната, не свикнали с кърмене /не съм имала рагади за 2г и малко кърмене/. Чашката е силиконова. Можеш да регулираш скоростта на помпене. Медела е с пластмасова чашка и дефакто зърното влиза и се опъва в една тръбичка  /тук се регулира силата на вакума/. Според мен несвикнали зърна може да се разранят. Върши по-добра работа при разбиване на буци. Електрическата ми помпа беше от модела, който в момента е около 140лв., не помня точно серията.

bubabo за Mini Electric се ползва допълнителен комфортен накрайник в случай, че пластмасовия накрайник не е достатъчно комфортен за гърдата на която се ползва.
http://www.bebemagazin.eu/product_info.php?cPath=170&products_id=425

Medela Swing е двуфазна, при нея може да се регулира и скоростта.

Истината обаче е, че скоростта не може да е по - различна от нормалната, защото това би травмирало гърдата и има вероятност това да се отрази негативно.

Ако се цели бързодействие, тоест по - кратко време за изцеждане тогава най - добрия вариант би бил помпа за кърма с два накрайника която би скъсила времето за изцеждане на половина:

http://www.bebemagazin.eu/product_info.php?products_id=410
http://www.silvex1.com/product/18/elektricheska-pompa-za-karma.html

Общи условия

Активация на акаунт