Кове се новият закон за храните!!! Да продължим започнатото със закона за ГМО!!!

• 51 662
  • 1 262
  •   1
Отговори
# 1 185
И така, Гарване с черни очи, в Прага преди 12 години за първи път чух от моите западни приятели-природозащитници за каузата анти-ГМО. Те бяха много запалени и по нея!.... Признавам, че тогава тя не ме засягаше толкова много, но беше едно начало на моите опитности в това отношение. По същото време в Прага се запознах за първи път и с представители на българската природозащитна организация 'За Земята'. Тя едва прохождаше тогава и случайността ни срещна в Прага. Втора случайност беше и фактът, че основателката на 'За Земята', Ралица, се оказа моя колежка от университета. Когато се върнах в България, участвах спорадично в техни инициативи, включително и в мисля първия, много кратък и отбелязан от пресата, анти-ГМО протест през 2000 г. пред японския хотел, където имаше среща на европейски министри на земеделието. Естествено тогава, освен 10-ната активисти от 'За Земята', други участници нямаше ..... България не беше заплашена, никой не беше чувал за ГМО, но протест.......имаше!?? Тогава това не ми изглеждаше странно, но сега го намирам за повече от странно!...

С това моят минал опит с ГМО протестите се изчерпва, а днес настъпи времето на реална заплаха за България от ГМО. Съзнателно не ги наричам анти-ГМО протести, тъй като вече не съм сигурен, дали те наистина са били такива. Защото на входната ми врата вече 12 години стои една красива жълта емблема с пчеличка и надпис на български език: 'Европейска кампания за спиране на замърсяването с генетично модифицирани продукти! - Friends of the Earth!'  и напоследък като минавам покрай нея започвам да си мисля - Какво всъщност са спряли такива европейски кампании, какъв е ефектът от тях?  Излиза, че подобни финансирани и инспирирани отвън, или от чужбина, инициативи не само, че нямат стопиращ ефект, а по-скоро може да се говори за обратен такъв! Още от края на миналия век е започнала тяхната дейност, вече над 10 години са изминали, но разпространението и вероятността от разрастването на земеделието на основа ГМО не само, че не е спряно или ограничено, а дори се разраства. Сякаш подобни инициативи действат не анти-ГМО, а по-скоро про-ГМО!? Дори това ме кара да заключа, че в зародиша на подобни 'природозащитни' кампании - в случая тази, за която говоря - стои един конкретен замисъл на определени групи, а именно тези, които създават технологиите, използващи ГМО, и срещу които те би трябвало да се борят!!! Това е парадоксално, но си има своето обяснение. По-нататък ще се спра по-подробно на този въпрос!

С всичко това не искам да кажа нищо лошо за хората, ангажирани с подобни природозащитни инициативи. В никакъв случай! Обикновено това са млади хора, интелигентни, прогресивни, макар и без натрупан житейски опит, лесно ентусиазиращи се, честни и спонтанни в действията си. От опита си винаги съм откривал, че освен това са безкористни, некомерсиализирани и много вярващи в това, което правят ! Но дейността им не произлиза от тях самите по начало, а от определени външни стимули , както идеологически, така и финансови. .... Наистина с времето се натрупва и една рутина, която започва пречи, вероятно и известно осъзнаване,  и сигурно поради тази причина Ралица, както и други от началото на За Земята, отдавна са напуснали организацията.
Но не се плаши, Гарване, казват, че си най-умната от птиците, историята не свършва с това...

# 1 186
  • София
Фен, какво ти става, ти пишеше други работи, в друг стил, сега си много спокоен и информиран. Може би споменът за старата любов така те вдъхновява?
А как виждаш събитията от дистанция почти 2 години ?

# 1 187
Фен2, точно навреме се включваш. МОСВ в момента набира нови експерти за ГМО. Щатът се разширява. Защо ли?

Министерство на околната среда и водите обявява конкурс за избор на експерти в дирекция “Национална служба за защита на природата ”
26 October, 2011

1. Длъжности:

1.1. Старши експерт в отдел „Биологично разнообразие” –1 бр.
1.2. Старши експерт в сектор „Генетично модифицирани организми”-1 бр.
1.3. Младши експерт в сектор „Генетично модифицирани организми” – 1 бр.

http://www.moew.government.bg/ns/jobs.php?action=fullnews&id=437

# 1 188
Да, смятах да продължа с ретроспекция на случилото се преди 2 години, поне както аз го виждам. Наистина опитностите, които описвам, може би са потопени и стоплени от спомена за едно любовно приятелство, както и от атмосферата на красивите и изцяло положителни отношения с други мои западноевропейски приятели в различни каузи. Спомням си много добре тези хора и в известен смисъл посвещавам тези мои писания и на тях - моята стара любов, - защото смятам, че им го дължа, дори и те да не могат да ги прочетат. Посвещавам им го в духа!

Сега като поглеждам назад, преди две години, ме учудват две неща. Първо нека кажа, че аз изпуснах началото на кампанията, противопоставяща се на подготвящия се тогава нов закон за ГМО в България. Не знам как в началото се е разчуло за това. Първо се сблъсках с една реклама по телевизията (тази с домата!), за която мисля не стана ясно, от кого бе пусната в обръщение. Аз тогава се зарадвах, дори я харесах като идея и съдържание, намерих я за въздействаща и удачна. Но сега си задавам въпроса, как така се е получила една толкова бърза и навременна реакция от страна на някое лице или лица, която се появява в точно необходимия момент и с точно необходимия продукт!? Рекламата явно не беше случайна, не беше плод на аматьорско хрумване и изпълнение, а беше много добре замислена, много професионално изработена, много въздействаща, скъпо струваща и като изработка и като цена за реклама! Нещо ме кара да смятам, че има някаква предварителна подготвеност при тази реклама. Тя разбуди много духове у обикновените хора, което на пръв поглед е учудващо.....................!

Второто нещо, на което се натъкнах в електронните издания, бяха ожесточените по онова време протести срещу ГМО на различни групи млади хора, като този в халите, например! Понеже много се впечатлих, запомних лицата им с много добро чувство и дори се шегувах, че съм готов да се оженя за една от лидерките .... Само, че после в разгара на протестите, започвайки от концерта пред Невски, на които вече присъствах, аз не видях никое от тези лица. Естествено е възможно да съм пропуснал някои от тези хора, за което моля да ме извинят. Но поне със сигурност сред майките, които водеха последните, решителните протести, тези лица не фигурираха. Тук говоря като цяло. Също си задавам въпроса, как така 'спонтанно' тези хора присъстваха в началото, а в края - когато настана решителното време - се стопиха като пролетния сняг. Не искам да упражнявам никаква критика спрямо тях и не смятам, че са били подставени или нещо подобно. Просто упражнявам наблюдение, от което правя заключения.

По-нататък към края на кампанията рекламата с домата постепенно изчезна от екраните, а на нейно място се появи една друга - в най-гледаното време, точно след вечерните новини по БНТ, - а именно тази на BASF. Тя особено мощно рекламираше продуктите на компанията, включващи ГМ семена за посев. От друга страна, ясно определили се като представители на 'За Земята' в последните, решителните протести пред Народното събрание, не видях. Наистина те бяха тези, които извадиха на бял свят (или им е бил изпратен и без запитване?) документа от Брюксел, който изобличаваше в лъжа министърката по отношение на мотивите за промяна на закона за ГМО. Но в решителните последни протести майките бяха тези, които ги носеха на гърба си. (По една случайност същият ден след единия от протестите срещнах за кратко една от старите активистки на За Земята, с която някога бяхме правили протеста пред Японския, и най-наивно й казах в какво току-що съм участвал - а тя явно не! - при което тя си отклони погледа встрани. Мисля не й беше удобно и аз не питах нищо повече.) Защо така се получава мога, само да допускам и никого не обвинявам!

Важен щрих към всичко това е появата на онази митична личност Марияна Христова, която скрита зад вездесъщия си перчем незнайно поради какви причини и обстоятелства се самоналожи и оглави протестите, превръщайки се в медийна звезда и лице на анти-ГМО кампанията! Тази жена според мен или трябва да е, така да го кажа, дебилна, за да не откликне на никой от индиректните призиви на майките за самоидентификация, и то седмици наред, или просто е подставено лице, което имаше да извършва някаква определена задача. Няма какво друго да е, нали ?! Наблюдавайки я отблизо обаче какво говори, как говори, как се облича и как изглежда като цяло, съвсем не смятам, че Марияна беше дебилна ....... 

Тук малко ще се отклоня, с което ще завърша, за сега. Мен през цялото това време особено силно ме впечатляваше, възмущаваше, дори задушаваше, подмолността, безочието, наглостта и шокиращата парадна самоувереност и спокойствие на главните действащи лица в този скандал. Като се започне от министърката и нейната заместничка, мине се през редица представители на Герб в парламента, начело с Цецка Цачева и се стигне до посланик Уорлик и Марияна Христова. Имаше нещо нечовешко в тяхното поведение! Сякаш ние бяхме свидетели на някакъв театър, на който бяхме закарани насила, театър както всички други с предварително написан сценарий, на който ние, всички български граждани, трябваше да бъдем свидетели. Казвам трябваше, защото ние явно трябваше да бъдем информирани за случващото се, да знаем какво се случва (това е много важно), да бъдем негови свидетели и дори накрая да излезе така, че сме съгласни с решенията, взети накрая. Ако парламентът беше гласувал 'за' подготвяната месеци наред промяна в закона - а тя явно е започнала още преди Герб да дойдат на власт, тъй като подобни добре обмислени неща не стават за 2 месеца, и е трябвало да завърши напролет, когато започва сеитбата...........със добре заплануваните от някои семена на BASF - тогава отговорността за превръщането на българското земеделие в широк мащаб в тип ГМО, щеше да бъде носена от самите български граждани! Въпросът с отговорността в новосформиращите се отношения в ЕС никак не е за подценяване. Поради тази причина, дадени импулси могат да идват от едно място и да се предават на други, с което въпросът с отговорността да бъде замит. Но по този въпрос ще се спра по-подробно друг път!

# 1 189
  • София
фен, нещата са много по-прости.
НамерИ  написването на първата тема Анти ГМО в бгмамма - декември. НамерИ пресъсобщението за първия протест пред парламента, преди първото гласуване - 13ти януари.
Който беше с всичкия си, беше в България, и имаше желание- направи нещо.
Не ти е простено да набъркваш рекламата с домата, като че ли е от началото, как не се било разбрало.... Рекламата се появи след много, много случки и беше тотално закъсняла. Със и без нея, все двеста.  Мен лично ме дразнеше, защоно девалвираха нашите успехи.

За Земята  и много други искаха прочутото измислено Писмо. А помните ли кой го намери? Медиите.
А ти имаш ли алиби? Ти къде беше през декември и януари?
 hahaha

щото:
... Първо нека кажа, че аз изпуснах началото на кампанията, противопоставяща се на подготвящия се тогава нов закон за ГМО в България. Не знам как в началото се е разчуло за това. Първо се сблъсках с една реклама по телевизията (тази с домата!), за която мисля не стана ясно, от кого бе пусната в обръщение.

# 1 190
Харесвам борбеността на българските жени! Когато се заборят ...... става страшно!

Търся си ник, моля, аз не подлагам на никакво съмнение приноса на българските майки за разрешаването на ГМО аферата преди 2 години! Нито искам да омаловажа това, което те направиха, нито да приписвам приноса на За Земята, домата, Марияна или който и да било друг!! Точно обратното! ... Това за алибито не го разбрах... Както и да е, няма страшно, като разгърна мисълта си по-нататък, ще разбереш какво имам предвид! (Наистина малко парят българските жени, но именно и на тях се опариха западните ГМО аналитици и техните протежета в България....)

Рейвън, черни приятелю, остави ги тези от МОСВ-то............. а виж този клип, тази снимка! Виж тези форми, проследи техните очертания, тяхната заобленост, хармония и спокойно съвършенство! Виж слънцето на заден план как блести и живее във въздуха и в морската пяна, което така затопля сърцето. Виж спокойната походка на тялото, красивия и самоуверен жест на ръката с нейните изящни форми, извивки и преходи. Виж красивите хоризонтални рамене, върху които почива главата с коси сякаш от морска пяна. Виж безбрежната морска шир в ляво, която едва докосва брега, и птиците отпред, готови да отлетят във всеки момент. Преследи линията, където се срещат морето и сушата, тези два толкова различни свята, където минава жената. Виж извивката в средата на тялото, този преход от овал към линия, там, където също се срещат два свята! И на фона на всичко това опитай се да усетиш колко дълбоко е свързана жената с природата, произлизаща от божественото! Самата жена, която е много по-близо до божественото, отколкото мъжа, има естествен усет за него! Поради това и тя е много по-интимно свързана с природата, усещайки я вътрешно. От друга страна това по-близко положение на жената до природата, до божественото я кара по-лесно да се ентусиазира за него, за благородни, божествени каузи! В днешния свят божественото почти е залязло, оставяйки едва спомен от себе си в даденото ни от природата и в произведенията на старите майстори. То все по-трудно се намира, затрупано под ежедневните грижи, и за това сякаш ролята на жената в живота остава неизползвана, неосъществена и забравена. Но, надявам се, с повторния изгрев на божественото, което наближава, жената да възроди своите способности и да се посвещава по-често на божествени мисии по осъзнат начин, което да внесе допълнителнa стойност и вечен блясък в нейната стара красота. Едно начало в това отношение беше подето от българските майки преди 2 години ! ..... Поздрави

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 23:45 от fen2

# 1 191
Фен,
Това,което описваш като преживяване с министьрката и др. прилича точно на ритуал.
Когато се изготвя някаква мисия ритуальт налага потьрпевшите да бьдат част от нея,да я приветстват и да й се зарадват.
Но защо ли си мисля,че и ти правиш ритуали..... Thinking

# 1 192
Готово, Ник!

Да, Кристиян, мисля, че ме разбираш добре! Искам да кажа, че преди 2 години ние станахме свидетели на един предварително планиран сценарий, който аз наричам театър, по който ГМО трябваше да бъде въведено в България! Наистина, може би си прав и е по-добре този театър да бъде наречен ритуал, изпълнен демонстративно, а не скрито-покрито, както някои - също и аз доскоро - биха си помислили, че може да стане. Не, ние живеем в ново време и е хубаво то да бъде осъзнато.

Знаеш ли, Кристиян, ритуалът (аз ненавиждам каквито и да било ритуали, особено правени от хора, които не ги разбират, включително църковните и масонските, а ако намекваш за мен нещо, моля те, изясни се) по своя произход има религиозен характер! Той има за цел да осъществи и поддържа връзката между хората и божествения, така да го нарека, свят. За тази цел ритуалът естествено би трябвало да бъде изработен от хора, които вече имат такава и то напълно съзнателна връзка с този свят. В миналото такива хора имаше. Те бяха тези, които някога създадоха църковните християнски ритуали (макар и те в голяма степен да са взаимствани от древните Мистерии, но това е друга тема), както и тези, които като стари и добри учители на масоните през 18 и по-рано век са им предали настоящите ритуали. Днес подобни хора вече няма! Но е останала известна ритуалност.

Знаеш ли, Християн, кое е това, което мен много ме отблъсква от ритуала. Липсата на съзнание при него. Защото ритуалът е създаден, но не е обяснен и не се обяснява обикновено. В него, в общия случай, човекът участва несъзнателно. В миналото той е свръзвал хората с божественото, но! ....... чрез заобикалянето на съзнанието им! Така е било необходимо да бъде, даже е било неизбежно, тъй като хората все още не са имали силно развито самосъзнание, но все пак връзка с божественото е трябвало да имат. Това е важен момент. Днес е ясно, че съзнанието излиза на преден план в душевността на човека и старата ритуалност не е вече толкова подходяща. Тя дори може да бъде нещо опасно!

И наистина, това, което се случи в БГ с ГМО аферата преди 2 години може да се сравни с един ритуал. Защо да не го наречем:  Ритуалът по посвещаването на България в земеделие от тип ГМО !! За ужас на някои, случаят може да се окаже именно такъв. Всичко в него явно бе направено преднамерено, много добре обмислено и ........ демонстративно! Като всеки ритуален театър в него можеше да се различат следните отделни фази или действия:

1. Подготовка на постановката зад кулисите на сцената, започнала месеци преди Герб да дойдат на власт. Предварително избиране, подготвяне и налагане на подходящия министър и неговия заместниик (това е много важно, нали?);

2. Появяване на първите действащи лица на сцената - администранти ги наричат в някои църкви - като министри, заместници, депутати от Герб, информирани журналисти, медии, които огласяват завръзката на действието, т.е. изготвящия се нов закон за ГМО;

3. Появяване на предварително заложената по определен начин 'опозиция' на Новия закон в лицето на платените природозащитни организации, които трябва да разгорят проблема и да покажат борбеност - своя такава, както и на обществото като цяло - за неговото отстраняване; Други природозащитни ораганизации въобще не се появяват на сцената (например най-силната - 'Зелени Балкани'. Те уж са много борбени и тях най-силно би трябвало да касае този проблем, но странно защо, аз доколкото чух, а аз надавах слух...... в нито един момент не разбрах да са взимали отношение по проблема. Мога да греша и нека бъда поправен, ако това е така, но виж 'За земята', за която са чували не повече 20 човека в БГ, се включиха ...... горе-долу!, както и други подобни дребни рибки....);

4. Представлението навлиза в решителна фаза на действие. По-точно на действие-противодействие!..... Удивително за някои, но процесите дори допълнително се усилват и нагнетяват с реклами като тази с домата, с което се налива масло в огъня (на пръв поглед това наистина противоречи на здравата логика!).

5. Настъпва кулминацията на действието, когато на сцената се качват главните действащи лица, или както ти би ги нарекъл, Първосвещениците на религиозния ритуал: Първо това бе Негово Превъзходителство посланик Джеймс Уорлик. Той най-тържествено и демонстративно обяви намеренията и възможността България да се превърне в страна, използваща земеделие с ГМО, както и 'успокои' населението, че това е нещо напълно нормално и безопасно, тъй като в САЩ го използвали вече 20 години. И виж, Кристиян, това обявление бе направено не къде да е, а на страниците на в. Сега, както и във форума към него, който се води един от мислещите форуми в България и е с определено консервативно отношение към действията на САЩ тук. С това явно искаше да се каже: искате, не искате, това ще бъде нещото, което ще се случи, защото то вече е решено! И вие ще се съгласите! Моля, пригответе се, за да не кажете после в края на постановката, че не сте били предупредени! .....

Има нещо честно в подобно отношение, трябва да признаем, нали Кристиян? Честно и откровено! Но също нечовешко, цинично, хладнокръвно, долнопробно и жестоко! Все едно да кажеш културно на една крава, че утре й предстои да бъде заклана, но затова е предупредена, всичко е под контрол и й са прочетени всички европейски норми по въпроса! Ето така се чувствах аз през цялото време - като добиче, което го водят на заколение, а то гледа с невярващ поглед!! Само, че аз не съм добиче, Кристиян!  Ще продължа по-късно.......има и други действащи лица.

# 1 193
Благодаря ти за дьлгия постинг Фен.
Виждам,че си използвал в него 5 пьти името ми.
Ако погледнеш обаче,вьв всяка една "реформа",най вече политическа(и не само),има ритуали.
Вьрни се вьв времето и си спомни,ако можеш.

Ние отдавна ядем ГМО храни.Някои хора си внушават,че докато се шуми или стачкува,това не се случва.Напротив.

Ние не сме способни на това духовно и емоционално ниво да приемем реалния свят и те го пазят-крият от нас.Всеки да прогледне и да бьде свидетел на всичко,което се случва ежедневно би означавало един огромен срив за цялото човечество.
Знам неща,които ми се иска да не бях научавал никога,за да мога да живея по спокойно защото от 20 години виждам,че не мога да ги променя по никакьв начин вьпреки усилията ми кьде ли не.
Човешкото сьщество е толкова страхливо,че се питам кое има смисьл за него.

В този ред на мисли не знам кой си и какво тьрсиш,но лампичката ми свети силно в червено.

# 1 194

Мда, Кристияне, трябваше ми малко време, за да разбера постинга ти..

Наистина в момента в Европа се извършва политическа реформа (кавичките за какво ги слагаш?..), за каквато споменаваш. Акцентът обаче е върху финансите! Нали?... Нека бъдем по-точни! Но тези неща мен не ме интересуват, не са в моя ареал!

Не ядем от толкова отдавна ГМО храни, Кристиян! Едва малко повече от десетилетие и то в ограничени мащаби.......което е нищо! Не ти прави чест да подвеждаш публиката, щом си толкова загрижен за нея?!

Ние, казваш, не сме способни да приемем 'реалния' (кавичките този път са мои) свят на нивото, на което сме.....................а те, казваш, го криели от нас! Със сигурност някои от нас не са способни, Кристиян, но човечеството като цяло е достатъчно зряло, за да понесе всичко. Всичко! Но те, както казваш, не му дават тази възможност! Но тези 'те' не могат да ни забранят и да мислим и чувстваме. Това не е в правилата! Да правят каквото си искат и 'те' го правят, но нека бъде само в позволената им област !!, а тя не е безкрайна ... и не включва растителните сили. Аз не се меся! Да, не се меся, защото ако исках да се намеся, щях да пиша не в този форум на 5-10 мами, а щях да използвам изобилието от възможности, които днешните медии позволяват. И тук, и в чужбина!

До известна степен съм съгласен, че както стоят нещата, вече някои истини не могат да бъдат понесени от болшинството от човечеството, (по-точно за това, как е протекло ръководството на 'те' от началото на 20. век до момента) което от ден на ден все повече съзнателно бива вдетинявано!  Защо обаче тогава е необходима цялата тази помпозност и ритуалистика, ако използвам твоята терминология, защо са тези целенасочени заблуди и псевдо-европейски манипулации, стигащи до откровени лъжи? Нека налагат каквито си искат промени тези 'те' - ти ги наричаш така тези европейски и световни лидери -, но щом искат нашето присъствие и съгласие, специално за ГМО в България, отговорът, и това бе отговорът на майките и всички българи, е не!.... Не! ....... Ако искат тези 'те', да употребят по-голямо насилие следващия път, но тогава отговорността ще бъде тяхна!! А отговорността наистина, би трябвало да знаеш, е нещо съвсем реално, сериозно и тежащо!

Ако ми кажеш какви конкретно усилия си положил за промяна на 'нещата', няма да направя заключенията, които съм се засилил да направя! А то вече е ясно какви ще бъдат!... Ама като те гледам как се изразяваш и какви странни правописни грешки правиш, много се съмнявам, че усилията ти са били кой знае какви........!

Кристиян, какво име само, това, че ти си констатирал и смяташ, че човешкото същество е страхливо и безсмислено, не означава, че и аз ще се изплаша и ще изгубя смисъл! А ако намекваш нещо за смъртта с червена лампичка ........трябва да знаеш, че аз отдавна вече съм мъртъв! Все пак като човек, трябва да ти кажа, че се чувствам гнусно....

........

# 1 195
Фен2,
Успокой се пьрво.
Не винаги имам време за дьлги постинги,а и мисля,че си достатьчно интелигентен ,за да разбереш мисьлта ми в предния ми кьс постинг,за който ми каза,че не коментирам писанията ти. Wink
Напротив!

Даже мисля,че не си ме разбрал точно.
Аз сьм против ГМО 100% и там,кьдето живея е забранена да се сеят такива култури.
Но има други заобиколни начини,с които пак успяват да ни пробутат тези "лекарства".
Например дават на животните ГМО царевица.После купуваме това ГМО мляко като еко чисто защото точно тази БИО Ферма е притежание на някой министьр.

Изобилието на вьзможности в чуждата преса (както го наричаш) е само един блян.
Пресата е напьлно зависима и под пьлен контрол на всякакви гиганти.
Ако все пак този гигант желае да има нещо срещу неговия бизнес,с цел да успокои временно духовете на народа,то той ще си избере една жалка,силно цензурирана статия,която да му свьрши работа.

Хората не са готови на нищо.Разбира се,тук вьв форума срещнах много будни и безстрашни хора,които дават надежда,че един ден децата ни може да са по добре от нас.Ти нямаш деца нали?

Погледни темите само в този форум (бгмамма).Болшинството не знае какво иска от себе си и отхвьрля неща,които други отдавна знаят,че са реалност.
Как да накараш един човек да повярва нещо,ако не го види с очите си?
Има обаче и такива,които дори да го видят,не го вярват.
Това е например моята майка.

Можеш да си правиш всякакви заключения за мен,давам ти пьлната свобода,няма да се засегна по никакьв начин.Пиша така,защото бьлгарският ми е втори език и намирам известни трудности с изразяването и правописа,макар,че доста се старая.
С червената лампичка исках да кажа сьвсем друго и мисля,че момичетата са ме разбрали. Peace

# 1 196
# 1 197
И така, продължавайки с повдигнатата от Гарвана тема за усилията на Грийнпийс да спрат разпространението на ГМО ориза в Китай, които почти се увенчали с успех, искам да се върна на финалната фаза на аферата със закона за ГМО в България. Вече сравних тази афера с едно представление! В тази последна, кулминационна част от него на сцената се качва едно многозначително лице, чиято роля бе да придаде тежест и завършеност на събитията, давайки тласък в необходимата посока.

Преди него вече се беше намесила споменатата Марияна Христова, която с появяването си привлече голяма част от медийното внимание и въпреки отчаяните призиви на майките не пожела да каже от чие име се меси в техните дела. Явно беше, че присъствието на Марияна бе само и единствено заради медиите, върху които трябваше да окаже някакво специфично влияние, което накрая се получи някак изкуствено. Изкуствено патетичено! Истинската цел обаче така и не стана ясна, защото скандалът накрая взе неочакван развой.
И така, в решаващата фаза на събитията в България на 3 март пристигна въпросното лице, а именно шефът на Европарламента Йежи Бузек! Официалният претекст на неговото посещение бе честването на официалният празник и малцина можеха да допуснат къкъв всъщност бе истинският повод. Той обаче лъсна ясно по време на лекцията му в Софийския университет, където се беше събрал цветът на българския елит. След общите приказки, които обикновено се говорят при такива случаи, на г-н Бузек му бе зададен един въпрос, който вероятно всички, 700 присъстващи български интелектуалци и студенти, очакваха да чуят. Ако трябва да бъдем точни, този въпрос беше позволено да бъде зададен – ритуално, така да се каже -, защото е известно, че при подобни събития не се случва нищо случайно..
По този начин славният Боби Сандов успя да запита Бузек за неговото отношение към земеделието с ГМО в контекста на ширещия се тогава скандал. ................. И всички си спомнят какво отговори тогава Шефът на най-висшата европейска институция, полякът Бузек. Той най-тържествено заяви, че макар лично да е против ГМО земеделието, България трябва да го приеме и развива............
(За съжаление не мога да намеря видеото в интернет с въпросите на Боби.)

Този момент наистина може да бъде определен като критически, като кулминационна точка във въпросната постановка. Лесно можем да се досетим, че при толкова много международно участие от най-високо ниво – Н.В. Джеймс Уорлик, Йежи Бузек и други, от чието име последният се изказа - всъщност трябва да говорим по-скоро за една Евроатлантическа постановка, или нещо като копродукция, отколкото за местна постановка! Като казвам  ‘други’ хора, имам предвид факта, че след като Бузек каза, че лично не одобрява ГМО, тогава от чие име той го препоръча на България ??!!?? От чие име, след като не от неговото? Подобен въпрос въобще не беше повдигнат и надали някой ще го повдигне. Бузек наистина си изми ръцете като каза, че не одобрява ГМО и прехвърли отговорността на другите зад него, защото Бузек е представител на цяла институция и други различни кръгове, и това, което говори, не може произлиза само от него самия. След това отговорността за взимането на решение България да развива предимно ГМО земеделие, защото именно това щеше да стане, щеше да бъде прехвърлена върху българския парламент, а от там върху българските граждани! Върху агнетата...............но се оказа, че тези агнета си имат местни пастири и пастирки! Каква изненада!..

И така излиза, че режисьорите на описаната драма не са местни, а външни лица!.... Само като тяхно острие и израз на тяхната воля тук се яви Бузек и обяви техните намерения и вече взети решения. Това обяснява и странното, самоувереното и безочливото поведение на Нона Караджова и заместничката й Манева. Депутатите от Герб бяха изпаднали в нещо като транс!.... Явно за България е било предварително решено да развива ГМО земеделие. Да, стават такива неща! Ако използвам думите на горния, на християнския ник, може би по-добре щеше да бъде да не ги бяхме знаели. Но явно такива неща наистина съществуват и те си имат своите сериозни основания. Така се получава, когато седиш непредпазливо надупен в посока, на която изцяло и неразумно се доверяваш! А ние? .......... Мълчанието на агнетата! Стаени в кошарата, набутани в ъгъла, прималели и невярващи, само наблюдавахме какво са определили за нас нашите нови евроатлантически пастири!.....

На следващият ден Бузек се срещна с неговата колежка по парламентарна линия Цецка Цачева и след разговора с нея посещението му приключи. След това обаче всички видяха промяната в отношението на г-жа Цачева към въпроса със закона за ГМО. Тя съвсем откровено и смело заяви, явно имайки чуждата височайша воля зад гърба си, че новият закон ще бъде гласуван при всякакви обстоятелства. Тази фаза аз бих сравнил с финалната права на едно състезание или с края на едно театрално представление. Самият финал в детайли няма да описвам, защото всички си го спомнят много добре. Аз само бих го сравнил с едно чудо! Небесно чудо!!!..... И нищо чудно да съм прав!........

И накрая бих завършил това описание на събитията с един коментар на въпроса на горестоящия християнски ник, дали имам деца! Не, аз нямам деца! Но някога имах майка и макар страданията на децата да не познавам много добре, то със страданията на майката съм запознат напълно. И това, което се осмелявам да напиша тук, го правя и в нейна чест и слава!!!.......................

# 1 198
  • София
фен2, намери и внимателно изгледай записа на посещението на Бузек в СУ

Адски си прав за сценария там. Но Боби Сандов не беше предвиден да участва!
Имаше само две главни роли - Бузек и младата, неизвестна дама, която предреди Сандов и  останалите и първа изстреля тъпашкия си въпрос (вече не го помня точно), но въпрос в угода на Бузек. Тази млада дама отряза възможността на Сандов да зададе обоснования си въпрос, включващ българското категорично НЕ на ГМО!
Тя е твоя човек според мен. След нейния въпрос, вече Бузек отказа да слуша Сандов, вече го отряза....

Във второстепенна роля беше ЦЦ, която след тази прочута среща се обърна  на 180 градуса и застана лично срещу народа си.
Защото Бузек така каза.

Основен аргумент на Бузек  - защо трябва да се сее ГМО в България, като член на ЕС беше - защото в Бангладеш нямат достатъчно храна и само ГМО -ориза вирее в контактната 30 километрова зона с морето, защото е устойчив на солените води/пАри...
След такава аргументация , колкото и да гледаме към картата на света, освен да призанем, че Бангладеш е в Ес, друго не ни оставаше. И да си сложим главата на дръвника.

Но ние не го направихме.

ПП В Бангладеш точно местния ориз си вирее там, на всичките им регионални, особени климатични условия Simple Smile

# 1 199
Не мога да намеря въпросното видео, съжалявам, а го имаше качено в нета...

Затова не мога точно да си спомня тази въпросна дама с нейния въпрос по сценарий. Спомням си добре славният Боби, че беше там и за това го връзвам с въпроса, зададен на Бузек за ГМО. Но при всички положения въпрос по тази тема е имало предвиден и той е трябвало да бъде зададен. След което Бузек е трябвало да обяви какво трябва да направи България!! И той го направи! Спомням си, че Бузек не отговори по същество на един въпрос на Боби. Явно защото той вече бе казал, каквото имаше да казва..............и по-нататъшни усложнения не бяха желателни! Това бяха най-важните думи в постановката ! Те разкриват и смисълът на неговото идване в България. Ако трябва да се разсъждава последователно, този извод се налага!

Ти си права, че целият коментар на Бузек по темата беше пълен абсурд и обида за здравия разум. Той може да се изучава в детайли и да влезе в някой учебник, занимаващ с подобни случаи. Аз също се възмутих! Като се започне от противоречието, объркаността на самия отговор, че той бил против ГМО (както и цяла Полша, защото родината му отказва ГМО), но ние пък трябвало да го приемем (???)..............та се стигне до аргументацията, за която ти говориш. А именно примера с Бангладеш и ориза. Явно, че България се счита за страна от ранга на Бангладеш (и двете започват Б, нали?), която може да бъде третирана по подобен начин и то толкова елементарно. Аз съм сигурен, че някои политици в Европа не правят такава разлика. Но никой от нашите журналисти не смее да коментира тези факти, - а подозирам, че никой не смее и да се замисли, -  защото това автоматически ще го превърне в аутсайдер!

Мен не ме е страх да бъда последователен в разсъжденията си!... За разлика от други, които е хубаво да се поучат от този случай, защото само с наивитет (Бойко Борисов) и коленопреклонничество (Цецка Цачева) нас, българите не ни очаква нищо хубаво в бъдеще!!! А бъдещето, както никога до сега, стои в нашите ръце! Нека не го предаваме така лековато на други, колкото и добри външно да изглеждат! ГМО е централна тема за бъдещето на България!

Общи условия

Активация на акаунт