С това моят минал опит с ГМО протестите се изчерпва, а днес настъпи времето на реална заплаха за България от ГМО. Съзнателно не ги наричам анти-ГМО протести, тъй като вече не съм сигурен, дали те наистина са били такива. Защото на входната ми врата вече 12 години стои една красива жълта емблема с пчеличка и надпис на български език: 'Европейска кампания за спиране на замърсяването с генетично модифицирани продукти! - Friends of the Earth!' и напоследък като минавам покрай нея започвам да си мисля - Какво всъщност са спряли такива европейски кампании, какъв е ефектът от тях? Излиза, че подобни финансирани и инспирирани отвън, или от чужбина, инициативи не само, че нямат стопиращ ефект, а по-скоро може да се говори за обратен такъв! Още от края на миналия век е започнала тяхната дейност, вече над 10 години са изминали, но разпространението и вероятността от разрастването на земеделието на основа ГМО не само, че не е спряно или ограничено, а дори се разраства. Сякаш подобни инициативи действат не анти-ГМО, а по-скоро про-ГМО!? Дори това ме кара да заключа, че в зародиша на подобни 'природозащитни' кампании - в случая тази, за която говоря - стои един конкретен замисъл на определени групи, а именно тези, които създават технологиите, използващи ГМО, и срещу които те би трябвало да се борят!!! Това е парадоксално, но си има своето обяснение. По-нататък ще се спра по-подробно на този въпрос!
С всичко това не искам да кажа нищо лошо за хората, ангажирани с подобни природозащитни инициативи. В никакъв случай! Обикновено това са млади хора, интелигентни, прогресивни, макар и без натрупан житейски опит, лесно ентусиазиращи се, честни и спонтанни в действията си. От опита си винаги съм откривал, че освен това са безкористни, некомерсиализирани и много вярващи в това, което правят ! Но дейността им не произлиза от тях самите по начало, а от определени външни стимули , както идеологически, така и финансови. .... Наистина с времето се натрупва и една рутина, която започва пречи, вероятно и известно осъзнаване, и сигурно поради тази причина Ралица, както и други от началото на За Земята, отдавна са напуснали организацията.
Но не се плаши, Гарване, казват, че си най-умната от птиците, историята не свършва с това...