Кове се новият закон за храните!!! Да продължим започнатото със закона за ГМО!!!

• 51 699
  • 1 262
  •   1
Отговори
# 1 170
Госпожо мамакак, благодаря ви за сърцераздирателния постинг!   Rolling Eyes 
Аз не съм майка, и баща не съм дори, и за това сигурно нямам право да отговарям на вашия апел, но мисля, че сте объркали нашия форум със зоологическата градина! Мога да Ви посъветвам да се обърнете за помощ към съответната инстанция или в краен случай към един от големите експерти във вашата област - Бриджит Бардо! Има и една по-висша инстанция....

# 1 171
Какво имаш предвид?

# 1 172
Имам предвид, че тези, които претендират, че могат да променят природата или да създават нова, трябва първо да са се издигнали на нивото на нейните Създатели, но те сякаш по-скоро са паднали на това на маймуната!........ 

# 1 173
За да се направи нещо по темата повдигната от mamakk, ще трябва да разберем поне за кой институт става въпрос. Иначе - чухме от един човек, че някъде го правели - НЕ е сериозно!!!

# 1 174
Е аз не искам да си развалям работата.

# 1 175

Трябва да се обмисли предварително и да се поеме този риск , ако наистина искаш нещо да промениш или с нещо да помогнеш . Иначе какъв е смисълът от повдигането на въпроса ?

# 1 176
  • София
Здравейте мамчета ,искам да ви разкажа един покъртителен случай.Аз работя като лаборантка в една болница .Днеска по обяд един американец дойде(знаех ,защото говореше англииски).След като се отби при шефа ,той(шефа) извика 3-5 лаборанта в кабинета си  и разказа за една сделка ,която е сключил с американеца(той все още беше там):щяхме да правиме експерименти с болни без те да знаят.Тука колената ми се подкосиха ,но най-лошото в тоя случай не е това, най-лошото беше ,че ще правим експерименти с ГМО.Да точно с бактерии на който е вмъкнат ген за нов вид хормон.По структурата си приличал на този на хормона на разтежа ,но с тази малка разлика ,че е бил към 15 пъти по-активен.Когато попитах дали са правени експерименти с мишки американеца отговори положително.А когато го попитах какви са резултатите той отговори ,че мишките умирали от тромбоза.Когато се опитах да кажа ,че това е неетично той ме прекъсна и каза ,че има много неетични неща на този свят и ако се разприказвам за това той щял да ми съсипе живота.Тука стомаха ми се сви на топка ,защото изглеждаше сериозен ,но най-страшното дойде
когато каза ,че това е масова практика в Българя - да се дава подкуп за експериментите или ако човека откаже (както става в повечето случай)да се заплаши със съсипване на живота на него и/или неговите близки.Естествено това е ставало на всички етажи на властта - но там са се прилагали дори и по строги "мерки" заплашване със смърт или направо отвличали близки на
политиците докато те не са се съгласили.Случайте не получавали гласност ,защото полицията е вече вербувана и защото  го заплашвали ,че ако се разчуе това (независимо по коя вина) с  неговият близък щяло да се случи нещо много лошо.И така на практика се е контролирала цялата
държава по относно ГМО.И тука стигам до причината да пиша тука- искам това да получи широк обществен отглас.Поради изброените причини горе аз няма да издавам лични детаили като
това как се казвам и къде работя.Съжалявам ако имам грешки или смислово несвързани изречения ,но пръстите ми треперят от  страх.
МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ.

Тя работата вече развалена....
Сега, когато си по-спокойна, можеш ли да пишеш пак?
Ти не се ли изненада, че за "неетичната" си дейност тоз американец така свободно си разговаря с една лаборантка?

# 1 177
Koлко жалко, ако Еволюцията на някои хора е достигнала само до тази на Макака.... Какво ли може да очакваме да се случи с нея, ако по-нататък тя се остави в подобни ръце ? Тъжна, тъжна картинка! Но ... надали тази Еволюция, която срещаме (все още) да се изразява видимо навсякъде около нас и в самите нас по толкова грандиозен начин, е нещо толкова просто, че да се остави на такъв произвол! Само една маймуна може - дори за миг - да си помисли, че това е възможно. Но каквото и да си мисли маймуната........нали и самата тя е плод на тази Еволюция...............! Велика, велика е Еволюцията!

# 1 178
Oлеле майко, тук е не зоологическата градина, ами направо онзи километър... ooooh!

Абе я да се осъзнавате малко, че страшна лудост е настанала тук!

Мамакак или както си там, твърде елементарно, пробвай от друг ник, с повече старание по сценария и с малко повече уважение към интелектуалния багаж на списващите в темата. Направо сте ни объркали с маймуните. Този опит беше зле, мноого зле.

# 1 179
Китай се отказва да отглежда ГМО ориз!
5.10.2011г.  Grinning Grinning Grinning

Китайското правителство реши все пак да не продава свободно посевен материал от ГМО (генноманипулиран) ориз. Оризът е най-важният хранителен продукт за 1,3 милиарда китайци. „Всички решения, свързани с ориза, следва да бъдат добре обмислени и да са съобразени с убежденията на обществото“, зарадваха се от китайската организация на Грийнпийс. „Доволни сме, че днес в резултат на дългогодишната ни кампания съответните правителствени органи се съобразиха с общественото мниние по темата генна техника.“

Природозащитната организация изисква от китайското правителство да преосмисли политиката си в областта на генната техника и свързаните с нея огромни инвестиции в това направление и да ги насочи към модерното биопроизводство на храни. Целта трябва да бъде по-бърза трансформация на китайското земеделие по посока на създаване на устойчиви екологични модели, се казва в исканията на Грийнпийс.

http://www.farmer-bg.com/27993-Kitaj-se-otkazva-pochti-da--otglezhda-GMO-oriz

Забрана на продажбата на месо от клонирани животни в ЕС?
17.10.2011г.

Жителите на Западна Европа започнаха кампания за спиране на произвола на безскрупулни производители на месо, които използват в своята производствената верига месо от клонирани животни. Кампанията се нарича Clone-Free-Food.

Първият подпис на петицията с молба да се задължат производителите и доставчиците на месо да спрат използването на клонирани животни за производство на месо беше предоставен от евродепутатката Картика Лиотар, автор на известния обзор Novel Foods.

Тя каза: „Това е срам, че европейските потребители не знаят и против волята си купуват храна, произведена в резултат на клонирането, въпреки че 77% от тях биха отказали да купят такова месо, знаейки, че то е от клонирани животни.”

Нейните думи потвърждават данните на Европейския център за изследване на общественото мнение „Евробарометър”. Според данните, по-голямата част от потенциалните потребители решително отхвърлят възможността да ядат месо от клонирани животни. Повече от половината от анкетираните вече практикуват или са склонни да преминат към вегетарианство.

Създаване на групата Clone-Free-Food е още едно забележително потвърждение на факта, че през последните години в Европа набира популярност все повече „частичното” отказване на месо, когато потребителите не преминават към вегетарианството изведнъж, а го правят постепенно - с течение на времето купуват все по-малко и по-малко месо и месни продукти. В същото време нараства и общата загриженост на гражданите по въпросите за хуманно отношение към животните.

Соня Ван Тиелен, директор на групата Clone-Free-Food при Съвета на Европа, която следи за случаи в областта за правата на животните, е сигурна, че след известно време групата ще бъде в състояние да прокара в парламента международна забрана за продажбата на месо от клонирани животни както в магазините и супермаркетите, така и на пазарите.

http://agronet.bg/agro-news/aktualni-novini/4795-grupata-clone-f … ani-zhivotni.html

Последна редакция: вт, 18 окт 2011, 22:26 от гарвана

# 1 180
Все пак нашата тайнствена Еволюция, който не желае да разкрива своята самоличност, бе открит и заснет от камерата на неизвестен оператор (мисля, че беше американец, защото говореше английски...). Ето предоставения ми филм, на който се вижда как Еволюция самоуверено, както винаги, презентира своите последни научни ГМО открития и разработки! ...

# 1 181
Позорен грийнуошинг в полза на ГМОDarikFinance.bg, 21.10.2011

Това трябва да се знае. Повечето германци, както и повечето европейци, са против генно модифицираните храни. Лоби групата EuropaBio се опитва да промени тези нагласи, като използва образите на известни личности, за да рекламира своята кауза. Сякаш нищо лошо – позорното е, че звездите, които са представени като „привърженици на ГМО“, не са и чували за това.

Журналистите от Spiegel са научили, че от ноември тръгва рекламна кампания, в която като „посланици на ГМО“ са представени известният социално ангажиран рок музикант Боб Гелдоф, както и френският политик Клод Алер. Предвидени са статии, които ще излизат под тяхно име, интервюта, а през май 2012 г. целият материал ще бъде обобщен; в тази чест е предвидена среща с обилно хапване с висши европейски функционери в Брюксел.

Това е записано в строго поверителен документ на EuropaBio, който е попаднал в ръцете на Spiegel. Въпреки БИО в името на организацията, изтъкват журналистите, не става дума за биологични храни, а за организация, стремяща се да доведе до пробив в политиката на европейските държави да забраняват ГМО. Сред членовете на това PR сдружение са компаниите Monsanto и Bayer.

И в името ЮръпБио в крайна сметка няма нищо лошо. Но личностите, които ще бъдат използвани за ГМО посланици, твърдят, че не са влизали в контакт с тази организация. Боб Гелдоф заявява, че не помни някой да го е питал дали иска да бъде посланик на ГМО.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан също е спряган за такъв посланик – но негов сътрудник е направил изявление по въпроса: „Г-н Анан не е посланик на ЮръпБио и няма намерение да насърчава използването на генетично модифицирани организми.

От EuropaBio се защитават: ние само „дискутирахме“ с тези знаменитости, които са изказвали по един или друг повод положително отношение към ГМО. Впрочем EuropaBio използва от своя страна като подизпълнител друга PR агенция. От години датират опитите на тази организация да внесе разкол в редиците на противниците на ГМО в Европа, обясняват от Spiegel.

Аргументите за ГМО: преодоляване на глада, сигурност по изхранването. Технологични иновации. Помощ за Третия свят. Но независими изследвания, включително на световната организация по изхранването FAO, са доста скептични, че ГМО могат да сторят всичко това.

Приносът на ГМО храните по изкореняване на глада дотук е бил много малък. При това според икономистите в момента на Земятасе създават хранителни ресурси, достатъчни за изхранването на 9 млрд. души. Проблемът не е в количеството на храната, а в разпределението й.

С термина greenwashing /грийнуошинг/ в специализираната PR литература се описва опитът една компания или кауза с явни негативни екологични последици „да се боядиса в зелено“, тоест да се представи като благоприятна за околната среда. Но става дума само за боядисване – отвън нещата изглеждат зелени, а вътре се крие нещо съвсем различно.

http://www.darikfinance.bg/novini/64531

# 1 182
Aлфа, благодаря за изключително навременния постинг! Той показва, че маймунджулъците на ГМО лобистите по света - от статията става ясно, че те могат да бъдат наистина удивителни - са тяхна запазена марка. Тук статията идва в много удачен момент, като съвпада със скорошните маймунджулъци на един (поне) от участниците във форума, който иначе се представя за сериозен научен изследовател!?.....  (В неговия случай поне разкрихме къде се намира неговото обиталище: в подножието на бетонните бункери горе над Южния парк, откъдето той изпълзява всеки ден през специален проход....  Mr. Green) . Сега става напълно ясен неговият и на неговите колеги по света метод на действие!
Все пак удивително е до какви размери могат да достигнат наглостта, безсрамието и безочието в нашето съвремие! Явно можем да очакваме всичко в този уж развиващ се и облагородяващ се свят, воден от усмихнати, предимно западни лидери. Какво ли има още какво да научим!?... Sick

# 1 183
  • София
Грийн уошинг - чудесен пълносмислен термин Simple Smile
Боб Гелдоф - герой на втората книга на д-р Гълъбов - Окована свобода.

# 1 184
Гарване с очи на черна котка, твоят постинг, който разказва за това, как Китай почти въвел забрана за ГМО оризa с помощта на Greenpeace ми напомни за две неща: първо, за една излязла напоследък и учудваща на пръв поглед информация на журналисти от Ройтерс, които заподозряли, че финансистът Сорос подпомага парично протестите на Уолстрийт срещу световното банково статукво. Самият Сорос не го е отрекъл, когато този въпрос му бил директно зададен.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4206871

И второ, напомни ми за времето, когато през 1998 г. работех в една чешка фондация за екологично земеделие в Прага. (Ако не ми вярваш, звънни да питаш. Нарича се FOA и е органът, който освен всичко друго, издава сартификати за екологично земеделие в Чехия.)
http://www.foa.cz/cs/

Проектът, по който работех тогава, доколкото си спомням, беше финансиран от една от фондациите на Рокфелер. Но това, което е по-важното, е че тогава един ден влязох във връзка с една друга, западна природозащитна организация, която по същото време организираше в Прага протест срещу ядрената енергетика и по-конкретно срещу предстоящото пускане на новопостроената в Чехия ядрена централа Темелин. Аз не участвах пряко в протестите, но имах, така да се каже, сърдечна връзка с една от организаторките на протеста и бях свидетел на тяхната дейност. Първо, нека кажа, че никой от организаторите не беше чех. Всички бяха поданици на различни западни държави. Бях впечатлен също, когато моята приятелка ми каза, че тези протести срещу Темелин били финансирани с помощта на австрийското правителство.....  Аз приех това тогава като нещо нормално, защото централата беше построена на границата с Австрия и една съпротива от страна на последната на пръв поглед беше нещо естествено. Не си зададох наистина въпроса защо, например, протестът се състоя непосредствено преди официалното откриване на централата, а не месеци или години преди това? Все пак една ядрена централа е нещо скъпо!?... Но младостта често кара хората да прелитат и недооценяват определени факти, които едва по-късно се изясняват от само себе си. (А други, по-възрастни, сякаш на това разчитат!..) Както и да е!... организаторките разполагаха с пари, бяха наели хубав апартамент в центъра на Прага, работеха усилено денем, а нощем още по-усилено се веселяха из красива Прага. Всички бяха много ентусиазирани, напълно отдадени на каузата и впечатляващо за мен безкористни. Денят на фактическият протест наближи, той се състоя, една от главните протестиращи дори лежа за няколко дни в чешкия арест и всичко свърши. За един месец всичко свърши! Парите също свършиха, всички се разотидоха, свърши и моята сърдечна връзка! Но Темелин остана, стои и функционира до ден днешен! (Ще продължа утре!)

Общи условия

Активация на акаунт