Кове се новият закон за храните!!! Да продължим започнатото със закона за ГМО!!!

• 51 598
  • 1 262
  •   1
Отговори
# 1 215
Цитат
че европейският посланик на ‘добра воля’, но всъщност носител на лошите вести за България, тогава беше един поляк, т.е. славянин - Йежи Бузек

Този човек не е славянин.Ерхард Бузек сьщо му е роднина (бивш заместник канцлер на Австрия).

# 1 216
  • София
фен, има и други желаещи за точни факти:)

"Та, виж последната страница на 24 часа, както и челната на вестник Монитор (може би и другаде) и там ще откриеш снимки от митинга. Най-отпред от всички ще видиш едно лице! Сравни това лице с едно от лицата, което стоят най-отпред по време на решителния предпоследен митинг срещу ГМО пред НС в София преди 2 години, и ще намериш една поразителна прилика. Даже точна! ..... "

# 1 217
OK, мамо Ники! Понеже знам, че си от истинските майки, а не от зоологическите.., ще отида до библиотеката да изровя въпросните вестници, защото в интернет не намирам архив от това време. Надявам се не съм притеснил никой с 'музикалната' си програма !?

А за да не скучаят дотогава моите приятели горе на хълма Бевърли Хилс (защото те най-много ще страдат по мен!), им пускам една песен. Бразилия се казва. Първо, нека не си мислят, че лесно се намират добри електронни изпълнения! Не, дори напротив! Stop  Та, Бразилия! Имаше и един такъв филм навремето, в доброто старо време..... Беше много въздействащ, правдоподобен някак си, дори и за подрастващите и нищонеразбиращите като мен, спомням си, макар на пръв поглед да изглеждаше невъзможен и смразяващ сърцето. Сякаш показваше докъде могат да доведат понякога и най-добрите човешки намерения .......

Явно е красиво в Бразилия, в Рио Де Жанейро............спира дъха видяното! Но нека им кажа, че на мен и в Пловдив ми харесва. Пловдив, с неговите обикновени хора, с техните мъки, с неговата Марица, в чиито води се е носила и пяла главата на славния Орфей, и които сега можеш да прегазиш с магаре, с неговото повече от славно минало и още по-окаяно настояще, и пак мъка, много, много мъка.................... и най-сетне с неговите тепета - сякаш отражения на звездите.............................

Пред Бразилия избирам Пловдив!!! Маестро, музика!....

# 1 218

След справката, която направих, мога с точност да кажа, че описаният от мен протест срещу ГМО пред Японския хотел – вероятно първи в БГ - се е състоял на 4 май 2000 г. На 5 май в. Стандарт излиза със заглавие и снимка на челната си страница от събитието (а не Монитор, както смятах, за което се извинявам), а 24 часа поместват снимка на последната страница с кратък текст.

В Стандарт има и статия по въпроса, но информацията в нея е леко неточна. Първо, самото заглавие - ‘Еколози вдигат скандал на агрофорум в София’ - е подвеждащо, защото както добре се вижда от снимките, протестиращите сме едва 4 човека, които мирно и усмихнато посрещахме всеки от министрите с приготвеното от нас плашило. Не сме ги скандализирали с нищо. Проблемът е излишно раздухан.

Второ, от статията излиза, че протестиращите сме били от екоорганизация ‘Екоюгозапад’. Това обаче не отговаря на истината. Мероприятието – не мога да го нарека дори протест, а по-скоро демонстрация – бе организирано от неправителствената организация ‘За земята’. Нейното име въобще не се споменава в статията. Сега си давам сметка, проблемът тогава с ГМО вероятно е бил раздухан от ‘Екоюгозапад’, ако има такaва, а ние сме били нещо като поръчкови екшън герои - протестиращи .....

Благодаря на тези, които ме върнаха в това отминало време, което още веднъж повдига в мен въпроса за смисъла и целесъобразността на инициативите, организирани от платени ‘зелени’ организации. Припомних си, че ние всъщност сме били едва 4-ма протестиращи, които се събрахме напълно безкористно  за половин час, след което всичко свърши, но отзвукът върху пресата е бил странно и непропорционално голям. В мен се затвърждава впечатлението, че всичкият този шум е бил по-скоро за привличане на медийното внимание на проблема, отколкото за неговото реално разрешаване. Дори може да се каже, че с това проблемът е бил създаден, за да се развие по-нататък до наши дни! Накрая искам да повторя, че от първоначалните организатори-идеалисти на този ‘протест’ и на самата организация ‘За Земята’ отдавна не е останал никой деен. 

При желание и посочен адрес мога да изпратя на всеки въпросните снимки и статия.

# 1 219
Пълно мълчание в залата............както отляво, така и отдясно! Както от страна на вълците, така и от страна на агнетата! Значи остава аз да съм нещо като Пастирa....?!..... Нека така да бъде, но момичета, хубаво е да разпознавате подставените (вълчета с агнешка кожа) от неподставените, а не да се криете като щрауски!

Както и да е! Таз вечер се случва нещо интересно, нещо забележително, което искам да споделя! В тоз момент,  в тази нощ, ако се излезе навън и се погледне ясното нощно небе, ще може да се види едно блестящо съчетание - Луната, в нейния пълен блясък, и в близост до нея една ярка звезда – Юпитер, т.е. Зевс, както са го наричали гърците. С яркостта си те заслепяват цялото останало звездно небе, но все пак ако останалите звезди можеха да бъдат виждани, тези, които са зад Луната и Зевс, биха очертали съзвездието Овен. (Т.е. Луната и Юпитер в момента се намират в съзвездието Овен и това е действителното им астрономично разположение и то не трябва да бъде бъркано с това, което показват профанизираните хороскопи на астролозите.)

На фона на тази действителна небесна картина, която всеки може да види тази нощ – Зевс, прегърнал своята любима съпруга Луната – искам да засегна една велика годишнина! Тя няма да бъде празнувана от никой, и слава Богу..., но може да бъде отбелязана тихомълком. Тази годишнина явно е свързана с наближаващата забележителна от гледна точка на цифрите дата – 11.11.(20)11. Знакът на Овена е също 1-ят от всички в зодиака..

На днешният ден можем да си спомним за едно забележително събитие, случило се точно преди 1000 години, а именно първото в историята на човечеството изгаряне на християнски патриарх. Това е бил считаният за еретик предводител на тракийските манихеи (наричани също богомили) Василий. Според сведенията на Анна Комнина той е изгорен на клада през 1111 год. в Константинопол. (Някои считат, че това е станало на 11.11.1111., но това не може да бъде доказано документално.)

С този акт се слага началото на поредицата от гонения на манихеите в цяла Европа, довела до тяхното пълно ликвидиране чрез специално учредената за целта Инквизиция. Така може да се твърди, че с изгарянето на Василий се слага началото на постепенното оттегляне на манихейството от световноисторическата сцена. Този процес на оттегляне се е извършил толкоз пълно и прецизно, че днес по този въпрос, особено в България, се носят само мъгляви предположения, граничащи с митовете и легендите.

С тази клада се полагат и две други начала! Едното е началото на края на духовното величие на Византийската империя, което по-късно прераства в пълен крах и в другите области от нейния живот. Първо тя бива премазана от католишката кръстоносна армия, а след това довършена от турците. Този заник е символично загатнат още тогава със смъртта на константинополския патриарх Николай Граматик, който умира през същата 1111 година. Това е най-дълго управлявалия патриарх в историята на източноправославната църква!

Другото начало, което се полага в тази 1111 г., е съответно възхода на набиращата сила в много отношения по онова време католическа църква, на католическия свят като цяло. Славно време! Може да се каже, че в тази година става един вид предаването на ‘щафетата’ между два от основните цивилизационни двигателя на човечеството. Сякаш заченатото в Азия християнство е подавало щафетата на другото в Европа!! Сякаш самата Азия е прадавала щафетата на своята посестрима Европа!!! .......Век по-късно набралата сила и мощ Католическа църква повтаря акта на своята предшественица и инициира серия от гонения и физическо унищожение на западните манихеи – катарите. В това си дело тя затвърждава своите позиции, сигурно имайки основания за това, и преминава към разцвета, преживян по време на италианския Ренесанс.

Така се вижда, че манихейството - първата в историята призната за официална християнска религия, така неясна и до днес - сякаш е отстъпило, за да могат други да допринесат с нещо към европейското и световно развитие. Какво е останало от всичко това днес? От една страна, сякаш всичко, свързано със световното християнско развитие е приключено. След ренесансовата кулминация на католическата църква, тя е последвана от вековете на протестанството, вследствие на което.........................днес в Европа е трудно да се говори за каквото и да било християнство. Това е реалността днес, в която също се съдържа известно величие. Величието на Човека, напуснат от целия Божествен свят!!! Човекът, стоящ сам на собствените си крака, смятащ, че е сам на този свят! Някои човеци наистина по инерция говорят за християнство, но колко пусто и празно звучат техните слова! Толкова пусти и празни, колкото пусти и празни са християнските църкви, особено на запад!

От друга страна, твърди се, че корените на масонството – таз дивна секта – намират почва в Европа първо в манихейството. Т.е. за един вид предци или древни татковци на съвременните масони в Европа, могат да бъдат считани именно тракийските манихеи. Именно те първи поемат щафетата на езотерическото християнство от азиатските си предшественици и тихо и скромно я носят в продължение на столетия. И в това няма нищо чудно за този, който може да прозира в езотерическата същност на манихейството, намиращо се в пълен противовес на останалите по-светско развиващи се считани за официални християнски църкви.

В крайна сметка днес се намираме пред две напълно опоцкани в своята вътрешна същност и съдържание организации – тази, кръжаща около Ватикана, и тази на висшите и не особено познати външно, даже никак непознати, западни масони с преобладаващо американско участие, - които къде застанали в класическо противодействие една срещу друга, къде сътрудничейски си една до друга, повече или по-малко скрито се опитват да направляват съдбините на човечеството днес и за в бъдеще. Нека бъдат внимателни в това отиващо към трагизъм време и вземат предвид казаното от трагика Софокъл, че нищо повече не ненавижда Зевс от надменното слово (и дело). Наистина загадка има в случая, защото за разлика от онова древно време, част от което е била 1111 г., когато и на двете организации им е предстоял велик исторически възход, понастоящем и двете се намират в заник. Днес няма нужда от клади, за да бъде осветен този заник! Разбира се, само за тези, които имат очи за това.............

.......................................................................

На все още будните пожелавам приятно наблюдение на звездната прегръдка между Зевс и Луната. И ние наистина имаме основания да твърдим това. Утре вечер двамата ще бъдат вече разделени един от друг ........... за да се съединят отново .... след по-малко от месец!

Цунки от мен .....

# 1 220
Сега следва едно неустоимо музикално предложение, което вярвам ще задоволи всички музикални вкусове и няма да посрещне никакви възражения !!!   Shocked

# 1 221
  • София
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2011/11/04/1196 … apital_postfactum колко мила саттия, не можах да я преполовя...

# 1 222
Фен, не знам каква е причината за твоето разочарование, но това което пишеш за "За земята" не е вярно, а и не ти прави чест да каляш хората, които наистина не са спряли да работят, когато и както могат! Миналата седмица За Земята имаха двудневен филмов фестивал срещу ГМО, в момента атакуват закона за фуражите!!! Непрекъснато работят в тази посока! Заграбването на земя, вода, ГМО опасност... Това, че някакви познати на теб лица забременяли, родили и се отказали да работят не означава, че другите хора са се спряли. Подобна кампания е и емоционално и физически изцеждаща, знам го от личен опит, и това че някой не е издържал да остане на фронта след това ... е коя съм аз и кой си ти, та да го съдиш? За това тези организации са граждански! "Аз паднах, друг ще ме смени и толкоз, какво тук значи някаква си личност"
Факт е, че у нас имаме най-добрия закон спиращ ГМО, от цяла Европа и то точно защото всички хора имаха позиция, бяха на улицата, а една част мислеше каква да е тактиката, та да не може да падне в съда. Симбиозата сработи, въпреки всички клюки, плюнки, интриги, завист и какво ли още не. В крайна сметка единствените спечелили бяха обикновените българи, не знам някой да е извадил личен дивидент от кампанията, знам само за загубили!
 Безкрайните ти разсъждения върху невярна основа, каляйки и клеветейки всички и всичко,   оставят у мен вкус, че ТИ си човека, който се е занимавал с анти ГМО кампанията единствено с цел да извлечеш лична облага или признание и като не си го получил сега плюеш наред.
Ако си толкова активен, колкото се мъчиш да се изкараш, веднага ще те свържа с хората, които продължават да работят, дори след като кампанията отдавна е приключила - поне енергията ти за писане ще отива в правилна посока!

# 1 223
Цитат
На все още будните пожелавам приятно наблюдение на звездната прегръдка между Зевс и Луната. И ние наистина имаме основания да твърдим това. Утре вечер двамата ще бъдат вече разделени един от друг ........... за да се съединят отново .... след по-малко от месец!

Фен2,
Това не е твоя мисьл!Вече се чувствам дльжен да обьрна внимание и на другите от темата,че си малко черничко човече,което носи други сили с друга цел. Peace

# 1 224
Перу забрани ГМО-тата за 10 години

ноември 4, 2011

Десет годишен мораториум върху вноса на генно-модифицирани организми въведе Конгресът на Перу. Това съощи АФП. Целта е да се защити природата и биоразнообразието на странат. Забраната засяга всички ГМО-организми и продукти. Освен вноса е забранено и култивирането на ГМО-организми, като семена, животни и риби.

Единствено за изследователски цели ще се разрешава използването на тези продукти. Това ще се случва в затворена среда и под строг държавен контрол.

http://www.on-parliament.com/media/2011/11/04/%D0%BF%D0%B5%D1%80 … 0%B8%D0%BD%D0%B8/

# 1 225
Ако редакцията е в силата си трие една част от постингите ми, а други да оставя, нямам против, но така равностойна дискусия не се получава .... ! Този, който трябва да се страхува, съм аз, а не вие .....

Горната поредица от три ника се появява винаги, когато се казва нещо по-задълбочено по темата, с надеждата тя да се разводни, опошли или елементаризира. Иначе оценявам чувството им за хумор и винаги съм го оценявал. За това днес няма да се спирам на глупостите им, а ще отбележа по един специфичен начин днешния голям католически празник, а именно този на св. Мартин. (Сега вероятно ще ме обвинят, че съм католик..)

Този празник е забележителен тази година и с това, че ознаменува датата 11.11.11., както и споменатата вчера от мен 1000 годишнина. Поради това, че тази дата се явява до известна степен и мой личен празник, аз ще го отбележа по един образен начин, който в сбита форма ще покаже на горното триединство от никове това, което се случи с тях преди 2 години и продължава да се случва в момента.

Нека това, което ще цитирам след малко, бъде разбрано на фона на отбелязаното вчера от мен съвпадение на Луната по време на пълнолуние с Юпитер (Зевс) в знака Овен, знака на Марс. От друга страна датата 11.11.11. е свързана традиционно с името на св. Мартин, което произлиза от името на римския бог на войната (и мира, след нея) Марс (римляните са го наричали и изписвали и като Март).

Случилото се преди почти 2 години около скандала с ГМО може да бъде сравнено с една епична древна битка на небето на Зевс и Марс с едно чудовище. Софокъл я предава по следния начин:

Зевс безкрайно ненавижда надменната реч.
И когато видя като буен поток да летят към стените под гордия звън
на своето златно оръжие, с гръм повали Капан(ей), както беше готов
чак от връх крепостта да запее победната песен.

Рухна тогава на земната твърд сразен той,
който летеше с огън в ръка и с див бяс, с вик, с вой,
с безумния дъх на рязярени ветрове. (тук се прави алюзия с една друга битка на Зевс, а именно тази с най-грозното и ужасно чудовище в древната митология, Тифон, което Зевс е победил по нашите земи, в Тракия!)

Всичко свърши с край нечакан.
С удари тук, с удари там смаза врага Арес (Марс),
Великият и благосклонен съюзник......

Честит Празник на всички!

# 1 226
Постепенно пада мъглата, дами и господа........за да прикрие оголелия материален свят! Дръжте се!.... Сърцето разсейва мъглата, а не умът залъгващ! 

# 1 227
Ник, чудесна дискусия за ГМО се е получила след явно поръчковата статия във в. Капитал. Подобни дискусии се вихрят вече от години с чудесни аргументи за и против и от двете страни. Аз бих свел про-ГМО аргументите до три групи:

1. Никой не е умрял от ГМО, за това то не е опасно за здравето.

2. Ще преборим световния глад с ГМО, затова е жалко да се лишаваме от него.

3. Всяко научно нововъведение (в случая ГМО) е срещало първоначална съпротива в обществото, но после то се е оказвало полезно.

Лошото в случая е, че тези аргументи трудно могат да бъдат преборени. Те са подигравателно семпли и водят до една безкрайна дискусия по въпроса. Дискусия, която ГМО лобистите съзнателно провокират, за да я довеждат непрекъснато до задънена улица. Защото никой от тези аргументите не може да бъде напълно доказан. Всъщност това не са аргументи, а целенасочени внушения !

Какво означава някой да е умрял от ГМО? - Нищо! Какво означава да се бориш със световния глад. - Една абстракция. Аз мога да кажа, че световният глад може да бъде преборен с водорасли от Дунав при определени условия и това също да бъде вярно, защото никога не се е случвало.... Същото е и с полезността на нововъведението ГМО, която не може да бъде доказана, защото не се е състояла. И каквито и сериозни анти-аргументи да изтъкваш, със своята простота и безумие горните са непобедими. Казани по този семпъл начин и повтаряни непрекъснато като мантри, те звучат като аксиоми. Santa simplicitas в ГМО вариант!

Харесвам тази дискусия с остротата на техния сблъсък, всеотдайност и ентусиазъм - и не мисля, че тя не трябва да се води, напротив - но ми се струва, че на двама-тримата човека в България, които я провокират, тя още повече им харесва. Защото те харесват въртенето в омагьосания кръг на недоказуемото, докато в това време се подготвят закони, които въпреки изложените аргументи за и против, насилствено или прикрито насилствено се опитват да наложат ГМО в Европа. Първо, както се вижда, ГМО се налага в Източна Европа, а след това навсякъде. След 'падането' на Европа никой по света няма да може да се съпротивлява, защото ГМО ще бъде изтъквано като част от цивилизационния прогрес. А цяла Европа ще 'падне' (ако използваме терминологията на наскоро излязлите американски грами отпреди години в уикилийкс по въпроса, които буквално казват: "Ако падне Испания, ще падне цяла Европа"), когато достатъчен брой страни в нея приемат ГМО! За това им трябва България!...

оСпоред мен по-интересни и по-съществени са въпросите:

1. Защо след като в продължение на десетилетия Европа се съпротивлява и не приема ГМО, голяма част от хората в Европейската комисия работят за неговото налагане в Европа, начело с г-н Барозо? .......

2. Защо въпреки всичко се одобряват нови култури с ГМО за отглеждане в Европа? ........

3. Защото Папата наскоро се обяви ЗА ГМО, макар изказването му да може да се тълкува двузначно.

4. Защо председателят на Европейския парламент Йежи Бузек най-откровено заяви в СУ, че битката с ГМО не може да бъде спечелена? Интересна е дори терминологията, която той използва. Битка!, което показва, че той знае за съпротивата на цяла Европа, но му е известен и нейният, сякаш предрешен край ?!? ......   Струва си човек да се задълбочи в думите на този лидер на Европа..........за да стигне до определени изводи!

Неудобни изводи могат да бъдат направени от всичко това, както за едната страна, така и за другата, защото не е приятно човек да се сблъсква с грозното. Но все пак то съществува и само ваденето му на бял свят може да отслаби силата му! Така, както Херкулес някога е извадил на бял свят грозния, зъл, подземен Цербер - неговият последен подвиг!

# 1 228
Някой би си казал като отговор на повдигнатите въпроси, че зад действията на гореспоменатите европейски лидери стоят пари?! Но само парите ли стоят за всичко това?......

Оооооо, не!... Не са само парите! Зад това стои една визия ! Една визия, наложена им от други............

Цунки от мен

# 1 229
Единствените лоши в тази ситуация сте вие -простия народ.Спокойно ,никой не се интересува от вашето мнение.При нашият отбор всичко върви по план

Общи условия

Активация на акаунт