Кове се новият закон за храните!!! Да продължим започнатото със закона за ГМО!!!

• 51 661
  • 1 262
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Запис

# 61
Грейс,не мога да ви разбера групичката там честно...Какво значи да играеш на сигурно?!Ние какво искаме задължително да сме победители,или да се преборим за чиста храна за децата си?!И да,тук става въпрос за ВОЛЯ...
И другото,въобще не е вярно че тези фуражи са "доказани"за безвредни,точно за това са и всичките тези директиви...Те не са доказани и за опастни,но никъде не са доказани за безвредни,и точно на тази основа ще опитаме да стъпи и новата директива на ЕС,и мисля на тази основа е подписано и споразумението на Картахена..
И точно зарайди ниският стандарт в БГ,и манталитета на хората,искам да въведа т.1 от нашите искания...Не можем да разчитаме на съвест...
За доказване дали животните са хранени с ГМО,мисля че може да се доказва и това с проследяването...
И вместо да ми казваш че това няма да стане,помисли как може да се случи,по градивно е...Ако не ти се занимава с това,не дей,но остави другите да работят!Най-лесно е да предложиш вече съществуващи точки в регламента,и да се биеш в гърдите какъв успех си постигнал...
И всъщност аджеба има ли проблем да храним животните за храна с ГМО,или няма?!Ако има,то значи трябва да го решим този проблем и толкова!

# 62
Роня, за каква групичка говориш? И никъде не съм казала, нито имала предвид "да се играе на сигурно". Просто не мисля по същия начин, по който мислиш ти, че ще се преборим да няма ГМО. Най-лесният начин е да сложиш забрана в закон. А после?

За информация на всички ще публикувам тук списък на участниците във вчерашната дискусия. Просто да се знае кои са активните и действащите хора, нали? Моля всеки, който има искания и претенции да се включи активно в кампанията с реална работа. Има нужда от всякаква помощ.

Магя Славова - Граждани за Рила
Боби Сандов - Зелените
Мариана Христова - знаете
Тодор Кондев - участник в родителската групата по изготвяне на Наредбата за училищното хранене
Александър Коджабашев - юрист
Кристина - Зелените
ЕкоЛили - бг мама
Radha - бг мама
I see you - бг мама
Милен - био-производител
Bise - бг мама
д-р Герова - частна лаборатория за нитрати, пестициди и т.н.
Илия Цонев - пчеларите
Богомил Николов - Асоциация на активните потребители
Роня - бг мама + Зелените

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 12:44 от I see you

# 63
ОК,Грейс!Аз не твърдя че само това и единствеинно това е правилният начин,но дайте реални предложения така че напрактика когато си копувам сирене,яйца и мляко за децата,да съм сигурна че те са чисти!Но не разчитайки на чисто пазарният принцип,защото това просто няма да се случи...Да предложението което имаме от този форум е радикално,няма две мнения,но за сега е единственното в тази посока,измислете нещо по добро вие,и ме убедете че ще стане,и го приемам,поне аз...Но не казвайте няма да стане! Hug
А за играта на сигурно го споменах защото вашите действия водят натам,не защото си го казала...Какво значи ТОВА ЩЕ ВЛЕЗЕ,ТОВА НЯМА ДА ВЛЕЗЕ,И ЗА ТОВА НИЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ ЗАНИМАВАМЕ С НЕГО?!
Чакам предложения,алтернативни на т.1!Поздрави!!!

# 64
имам идея относно основания за точки 1 и 2 от нашите искания: забрана за хранене на животни с ГМО фураж и Етикетиране на храни от животински произход от животни, гранени с ГМО фураж. Исканията ни се основават на етични съображения: "Като допълнение към изискванията за етикетиране, посочени в параграф 1, етикетът трябва също да посочва всяка характеристика или свойство, както е определено в разрешението, в следните случаи: а).........................; б) когато храната може да предизвика етични или религиозни проблеми.
Вярно, че този регламент не се отнася до животинските храни, но....
Въпрос на етика, освен на право на избор може да бъде принципното несъгласие на част от хората да консумират нещо, което е намеса в "божиите" или "еволщционни" дела - според убежденията.
Също въпрос на етика може да бъде несъгласие на хората, че корпорации притежават патенти върху живи организми. все едно мендел да претендира върху собственост на целия селектиран грах по света.

подобно основание има и в член 17 - за фуражите: чл.17, т.3, ж) заявлението трябва да бъде съпроводено от следното:....мотивирана декларация, че фуражът няма да предизвика етични или религиозни проблеми или предложение за етикетиране съответствие с чл.25, параграф 22, буква г.

п.с. Цитатите са от Регламент 1829

Изобщо да се размислим за етикетиране и забрана на основание етични съображения, че тях не трябва да ги доказваме по научен път на купени хабилитирани учени.

# 65
Роня, мила, няма такова нещо "това няма да мине", "това няма да влезе". Аз разсъждавам за ефекта, резултата. И се опасявам, че когато има неизпълнима забрана, резултатът ще е по-лош, защото ще служи като пример на всички останали и ще ги "зарази" да не се спазват законите със знанието на самата държава.

Колкото до млякото, яйцата и т.н. Виждаш, че това сега тепърва ще се обсъжда в ЕС. Посоката отново е етикетиране и стандарт/ регламент "продукт от животни, хранени без ГМО". Т.е., щом потребителите искат нещо, производителите им го дават, като гаранцията е от сертифициращ орган, да речем акредитиран от държавата. По подобие на етикета "без ГМО", който искаме.

Лично моите предложения ти ги знаеш:
етикет и на произведените от, но не съдържащи ГМО (което не е изискване на регламент),
обозначение на непакетирани храни - това си е по регламент така или иначе, но мисълта ми беше и тук надписът да е 25% от табелата
оповестяване на резултати от изтеглени партиди от търговската мрежа (това ми се роди сега след вчерашните обсъждания на Орхуската конвенция)
забрана за Бисфенол в опаковки и съдове за храни,
задължително етикетиране на хидрогенирани мазнини, количество и максимален допустим праг в продукт (2% е в Дания),
забрана за аспартам и натриев глутамат в храни за деца 0-3 г.

И моля те, обръщай се към мен в първо лице, единствено число Mr. Green

# 66
Браво Рада!Това имах в предвид...Аз вярвам че ще успеем с тази точка...Само ще те помоля ако можеш да събираш и систематизираш допълнителните подкрепящи аргументи,нашите точки,защото аз нямам тази възможност,ако ти не можеш,моля някой тук да се заеме с това,за да не се загубят в страниците...Благодаря!!! Hug

# 67
Обаче, етичните съображения могат да важат само за етикетирането. Т.е. да бъдат основание за посочване на етикета, но не и за забрана. Пак опираме до свободния избор, т.е. етикета, т.е. контрола.

Но тогава едва ли ни трябва да се забъркваме в етичните работи. Напълно достатъчно е, че потребителите искат да знаят и да правят избор. И точка. 97% ....

# 68
Събирам изказванията по точки 1 и 2 от нашите искания на Word - file. Мога да го правя до сряда. След това за седмица няма да мога да следя. Някой да се ангажира за след сряда.

# 69
Пак опираме до свободния избор, т.е. етикета, т.е. контрола.
Но тогава едва ли ни трябва да се забъркваме в етичните работи. Напълно достатъчно е, че потребителите искат да знаят и да правят избор. И точка.

Грешка. Свободният избор зависи само наполовина от информираността (т.е. етикета и контрола за верността на етикета). Другата половина (ако не и по-голямата част) е НАЛИЧИЕТО НА ИЗБОР. Тоест, ако ще да си най-информирания човек и да имаш най-подробните етикети, ако се продава само един вид храна - да ти видя свободния избор!

Именно заради това, предлагам още един път по т.1 - не забрана за хранене на животни с ГМ фураж (което е неизпълнимо, а не че не ми харесва), а задължение в големите магазини да се продават и двата вида месо/животински продукти. Така, както в закона за тютюнопушенето се изисква заведения с площ над нещо си да осигуряват две отделни зали - за пушачи и за непушачи.
За самите вериги осигуряването на чистото от ГМ месо ще е на база документи за закупения фураж, като вече при нарушения мессопроизводителите (млекопроизводителите) ще се санкционират. Не може да чакаш регулация на пазар, ако на пазара има само един продукт! Това е като избора на БКП преди 89-та година! Трябва да задължиш възможността за избор и тогава информираността на потребителите и предпочитанията им към единия продукт (съчетано с глоби за нарушителите) може да доведат до повишено предлагане на този предпочитан продукт!

# 70
Откриват първата лаборатория за ГМО в околната среда
http://www.focus-news.net/?id=n1382485

19 април 2010 | 14:20 | Агенция "Фокус"

София. Първата българска лаборатория за изследване на генетични промени в околната среда ще бъде официално открита в четвъртък, съобщиха от ИА „Околна среда” за Агенция “Фокус”. В лабораторията има четири автоматизирани системи, сред които е и апарат за анализ в реално време на евентуални промени в изследвания материал. Проби ще се вземат от почвата, водата, въздуха.

След множество протести преди месец депутатите приеха промените в Закона за ГМО. Под натиска на обществото бе прието генетично променени организми да не се отглеждат в защитените зони по екомрежата „Натура 2000”.

Заради изразената позиция на зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева от ПП „Зелените” поискаха нейната оставка. Техният мотив, е че тя е защитила опасни за българските граждани технологии и организми, включително ГМО и цианидна технология за добив на злато.
Очаква се на откриването на първата лаборатория за изследване на ГМО в околната среда да присъства зам.-министърът на екологията Евдокия Манева, допълниха от агенция „Околна среда”.
Весела ВЕСЕЛИНОВА

# 71
Странна работа - нали има лаборатория към риокоз - тази защо се нарича първа? И как се гледа ГМО във въздуха? Предполагам, че журналистката нещо не е разбрала, но предлагам да отидем на откриването! Дали е възможно?

# 72
Не. РИОКОЗ изследва храни, а не околна среда.

# 73
за лаборатортията-да ,една е,няма грешка
имаше предаване по СКАТ ,където в интервю служителка на РИОКОЗ Бургас мисля беше каза ,че не само няма лаборатории,но е много скъпа апаратурата и не се знае кога ще има,но когато има.......тогава щяло да  се изследва. Започна много "силно" да обяснява за големия контрол и завърши не чак така убедително.
Не виждам защо ви изненадва това.
Мен друго ме изненадва- вие сте вдигнали белия байрак преди да е почнала битката. Сами си слагата ограниченията ,а това е пораженческо поведение. След като не вярвате в нещо къде сте тръгнали мили майчета???
Искайте си вашето,а онези от горе са длъжни да намерят пътя. Какво им пречи да искат промена на европейско ниво както с предния закон. Само,че за да го искат трябва първо народа да поиска. Никой няма да седне да си блъска главата без да го притиснете.
На МХ й кажете да си остави реалистичните предложения само за себе си и да си намери друго забавление.

# 74
Току що се върнах от кварталния магазин ядосана. Исках да купя сирене и мляко. Отивам на щанда и гледам продукти, за които знам, че не би трябвало да имат растителни добавки с жълти етикети. Обърках се, но като разгледах етикетите, видях че са лепени едно към гъотере. Извиках момичето от касата. Тя не беше чувала, че има различни етикети за млечни и месни продукти с растителни добавки. А работи там поне от година. Викнах управителя. Той мило ми обясни, че едвам са се оправили с тия от РИОКОЗ като им идвали на проверка да не ги глбят. Въпреки това, не са си сменили етикетите! Мило ми обясняваше, че такива етикети им били останали и затова тях сложили. Той знаеше за оразличаването. Дадох им ултиматум до 2 дни да си оправят етикетите, иначе ще подам сигнал и тогава няма да могат "да се опревят с тия от РИОКОЗ", защото лично ще следя какво се случва със сигнала.
 Та питам се - какво като прокараме различни щандове с ГМО, ако така се спазват наредбите

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 18:38 от radha

Общи условия

Активация на акаунт